Εκκλησία της Ελλάδος

Ανοικτό σε όλους το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Συνόδου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/07/2012

Προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον ισόγειο χώρο του Συνοδικού Μεγάρου, υπεγράφη σήμερα στις 10.00 π.μ. στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου μεταξύ του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και  του Αξιoτίμου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννου Σγουρού παρουσία των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο  Μακαριώτατος, υποδεχόμενος τον κ. Σγουρό, εξέφρασε την συγκίνηση και τη χαρά του για το έργο που θα κατασκευαστεί, το οποίο και θα αποτελεί έργο για το λαό μας και όχι έργο κρατικό ή εκκλησιαστικό.  

δείτε περισσότερα »
Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Μαθημάτων από την Ι.Μ. Λαγκαδά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/07/2012

(εκ της Ι.Μ.) Την Τρίτη 3 Ιουλίου ε.έ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το τελευταίο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Μαθημάτων των τομέων Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας και Λατρείας, Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Θεόδωρος  Γιάγκου.

Tην προεδρία του πρώτου μέρους του Σεμιναρίου είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. π. Νικόδημος Σκρέττας, ενώ ακούσθηκαν οι εισηγήσεις  

δείτε περισσότερα »
Εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις Ι.Μ.Ξάνθης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/07/2012

Στὀν χῶρο τοῦ προσκηνύματος τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στήν Δρυμιᾶ Σταυρουπόλεως τοῦ Νομοῦ τῆς Ξάνθης μέσα σέ ἕνα ὄμορφο καί καταπράσινο τοπίο, βρίσκονται οἱ ἐγκαταστάσεις τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Κατασκηνώσεων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Οἱ Κατασκηνώσεις ἄρχισαν τήν λειτουργία τους τό ἔτος 1996 καί συνεχίζουν γιά δέκατη ἕκτη χρονιά μέχρι σήμερα νά προσφέρουν καί νά στηρίζουν τήν νεότητα.Στίς κατασκηνώσεις τῆς Μητροπόλεως δίδεται ἡ εὐκαιρία γιά ἐπικοινωνία καί δημιουργική συνεργασία τῆς Ἐκκλησίας μέ τήν νέα γενιά.  Βασικός καί μοναδικός σκοπός νά μορφώσει στίς παιδικές ψυχές τόν Χριστό.Τό πρωϊνό ξύπνημα, ἡ προσευχή, ἡ ἔπαρση τῆς Σημαίας, ἡ μελέτη, οἱ ὁμαδικές ἐργασίες, τό φαγητό, οἱ ἀθλοπαιδίες, τό παιχνίδι, ἡ ψυχαγωγία, ὁ περίπατος, οἱ συναντήσεις ὁμάδων ἐξασφαλίζουν μιά ἄνετη καί εὐχάριστη κοινωνική συμβίωση. Γιά φέτος πεντακόσια (500) παιδιά, ἀγόρια καί κορίτσια θά συμμετέχουν σέ πέντε κατασκηνωτικές περιόδους ἀπό τήν 2αἸουνίου μέχρι 1ηΑὐγούστου 2012. Οἰ γονεῖς ἐμπιστεύονται τά παιδιά τους στήν Ἐκκλησία καί ἡ Ἐκκλησία σκύβει μέ ἀπόλυτο σεβασμό πάνω στίς εὐαίσθητες παιδικές ψυχές, προσπαθώντας νά μεταδώσει τήν ὀμορφιά καί τό νόημα τῆς χριστιανικῆς ζωῆς. Ἡ ἀνιδιοτελής προσφορά τῶν ἀρχηγῶν, ὑπαρχηγῶν, ὁμαδαρχῶν, στελεχῶν καί τῶν κυριῶν πού διακονοῦν στίς Ἐκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις μαρτυρεῖ τήν ὑπέρβαση τοῦ ἀτομισμοῦ, τήν κοινωνία τῶν προσώπων καί ἀποτελεῖ ἀξιομίμητο παράδειγμα.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

  

δείτε περισσότερα »
Πρόγραμμα στήριξης πολύτεκνων οικογενειών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/07/2012

Πρόγραμμα στήριξης σε 260 πολύτεκνες οικογένειες με 1480 προστατευόμενα μέλη και 961 παιδιά που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας εκπονεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διανομή δεμάτων τροφίμων που θα πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.Αυτό ανακοίνωσε σήμερα –Τρίτη- ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος  Β’.

Σε  συνάντηση  που είχε ο Αρχιεπίσκοπος  με τον  Πρόεδρο της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών κ. Βασίλειο Θεοτοκάτο (& Πρόεδρο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων),  τον Διευθυντή της ΕΠΑ κ. Χαράλαμπο Παύλο ( & Διευθυντή της ΑΣΠΕ) και μέλη της ΕΠΑ , δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί για τις ελλείψεις των πολυτέκνων και τις ανάγκες τους.


 

δείτε περισσότερα »
Τιμητική εκδήλωση των ενοριακών κοινωνικών φροντιστηρίων Ι.Α.Α
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/07/2012

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, στην αίθουσα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέσα σε ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των ενοριών που υλοποιούν αθόρυβα και χωρίς καμία προβολή το πρόγραμμα του ¨Κοινωνικού Φροντιστηρίου¨, έχοντας σαν πρότυπό τους τις Ενορίες Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού και Αγ. Γεωργίου Ν. Ψυχικού που έχουν ήδη διοργανώσει το πρόγραμμα σε ποιό επίσημο επίπεδο. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αφού μας ταξίδεψε στην Ιστορία του θεσμού της εθελοντικής εκμάθησης στις ενορίες, μας ανέπτυξε στη συνέχεια τα οφέλη που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες δείχνοντάς μας συγχρόνως και έναν απολογισμό από το ογκώδες έργο των ενοριών στους τομείς της εκπαίδευσης.

Τέλος ευχαρίστησε τους κληρικούς και τους λαϊκούς που συνεχίζουν να συμβάλουν στην ευόδωση αυτού του έργου. Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα πρόσωπα των διδασκόντων και τόνισε την αναγκαιότητα στις μέρες μας τέτοιων πρωτοβουλιών αγάπης στην πονεμένη οικογένεια.

Τέλος, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και με προτροπή του π. Μιχαήλ Σταθάκη και του π. Γεωργίου Χριστοδούλου(υπεύθυνοι ιερείς νεότητος), η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τίμησε τον Δήμαρχο Φιλοθέης/Ψυχικού κ. Παντελή Ξυριδάκη για την υλική και ηθική στήριξή του στους τομείς Νεότητας του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού 

δείτε περισσότερα »
Ιερά πανήγυρις στο νησάκι του Δία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/07/2012

e-Kefalonia.gr (του Αντώνη Καγγελάρη)

 ))  )  Όπως κάθε χρόνο, σήμερα 2 Ιουλίου που η εκκλησία μας γιορτάζει τη Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτας της Υπεραγίας Θεοτόκου, έτσι κι εφέτος πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στο μικρό νησάκι του Δία.Όπως κάθε χρόνο, σήμερα 2 Ιουλίου που η εκκλησία μας γιορτάζει τη Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτας της Υπεραγίας Θεοτόκου, έτσι κι εφέτος πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στο μικρό νησάκι του Δία. Η Εικόνα της Παναγίας, που φυλάσσεται για λόγους ασφαλείας στην Ιερά Μονή Εσταυρωμένου Πεσσάδος μεταφέρθηκε το πρωί στο νησάκι μαζί με πλήθος κόσμου για να τελεσθεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Προεξάρχων της Θειας Ευχαριστείας ο Πρωτοσύγκελος μας Αρχ. Π. Γεράσιμος Φωκάς περιστοιχισμένος από αρκετούς Ιερείς. Μετά το τέλος των ακολουθιών η γερόντισσα Γερασιμία είχε προμελετήσει για τη καθιερωμένη ριγανάδα!
 

δείτε περισσότερα »
Δωρεάν φιλοξενία παιδιών στις κατασκηνώσεις της Ι.Μ.Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/07/2012

(εκ της Ι.Μ.)Την Κυριακή 1 Ιουλίου άνοιξαν και πάλι οι πύλες των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως για να φιλοξενήσουν και φέτος παιδιά από όλη την Φθιώτιδα.
200 αγόρια των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου κατέκλυσαν τους χώρους των κατασκηνώσεων στην παραλία Καινουρίου Λοκρίδος και γέμισαν το χώρο με τις χαρούμενες φωνές τους.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος επισκέφθηκε τις Κατασκηνώσεις και ετέλεσε Αγιασμό επί τη ενάρξει της νέας κατασκηνωτικής περιόδου παρουσία του Δημάρχου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ευαγγέλου Τετριμίδα, του Αντιδημάρχου κ. Ταξιάρχη Φακίρη... του Εκτελεστικού Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Ευαγγέλου Ψαθά, του Προέδρου του τοπικού Συμβουλίου Καινουρίου κ. Σεραφείμ Μπαχλαβά, των Ιερέων της περιοχής, των γονέων, των στελεχών και των κατασκηνωτών.

Στο τέλος του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στα παιδιά τα καλωσόρισε και τα προέτρεψε να ξεχάσουν για λίγες ημέρες το σπίτι τους, να ζήσουν μαζί με τα άλλα παιδιά την κοινωνία της αγάπης, να αποκτήσουν νέους φίλους και να χαρούν την ζωή της Κατασκηνώσεως.
Μετά τον αγιασμό ακολούθησε κέρασμα σε όλους τους παρισταμένους και τα παιδιά παρουσίασαν ένα εορταστικό πρόγραμμα που περιελάμβανε κατασκηνωτικά ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Υπεύθυνοι των ομάδων είναι φοιτητές και πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών, πνευματικά παιδιά της Μητροπόλεως, οι οποίοι και πέρασαν από τις ίδιες κατασκηνώσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι εφέτος και στις τρεις περιόδους θα φιλοξενηθούν πάνω από 500 παιδιά εντελώς δωρεάν.
 

δείτε περισσότερα »
Συνάντηση μητροπολίτη Λαγκαδά με αποφοίτους συμφοιτητές του
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/07/2012

(εκ της Ι.Μ.)Την Κυριακή 1 Ιουλίου ε.έ., ημέρα μνήμης των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής - Λαγκαδά Αρχιερατικό  Συλλείτουργο  στο οποίο έλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Αμαντίας (Εκκλησία της Αλβανίας) κ.κ. Ναθαναήλ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης. 

Αξίζει να  σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση αποφοίτων συμφοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. έπειτα από τριάντα χρόνια (έτος αποφοίτησης 1982). Ανάμεσα στους απόφοιτους βρισκόταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαντίας κ.κ. Ναθαναήλ, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Ιεροκήρυξ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης και πλειάδα αξιόλογων λειτουργών της εκπαίδευσης και της μαχόμενης στα σχολεία Θεολογίας.

  

δείτε περισσότερα »
Ο αποχαιρετισμός του ιεροψάλτη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγίωτης)  Αποχώρησε μετά από 12 χρόνια προσφοράς στο ψαλτήρι του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πρόνοιας Ναυπλίου ο Ιεροψάλτης Παναγιώτης Οικονόμου .

Σήμερα Κυριακή 1 Ιουλίου ο Παναγιώτης έψαλλε για τελευταία φορά ,σαν αριστερός ψάλτης , στον Ιερό Ναό. Κατά την απόλυση ο ιερέας Πατέρας Ιωάννης ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα πως ο Παναγιώτης του παρέδωσε την παραίτηση του και πως η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία του φορά που έψαλλε στον ναό. Εμείς του ευχόμαστε ότι καλύτερο σε αυτόν και την οικογένεια του ,ήταν μεγάλη η προσφορά του στον ναό και τον ευχαριστούμε όλοι ,είπε τελειώνοντας ο Ιερέας. Μία ζωή στο ψαλτήρι ο Παναγιώτης από μικρό παιδί προσπαθούσε για το καλύτερο ,περίπου τα 35 χρόνια ψέλνει ,έχει γυρίσει σχεδόν όλους τους ναούς, τώρα διάλεξε να ξεκουραστεί και να συνεχίσει να εξυμνεί τον κύριο όποτε μπορεί...αυτό κάνει εξάλλου από μικρό παιδί. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ / ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 

δείτε περισσότερα »
Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος: "Κρούετε την θύρα Κυρίου και θα ανοιχθεί"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2012

 Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Πανηγυρικά τελέστηκε σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία (Τσακού) Αγίας Παρασκευής, η εορτή των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων στους οποίους είναι αφιερωμένο το αριστερό κλίτος του ναού και θησαυρίζονται τεμάχια λειψάνων των Αγίων, προς ευλογία των πιστών.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος. Στο μεστό κήρυγμά του, ο κ. Ιάκωβος επεσήμανε πως "ο φιλεύσπλαχνος Κύριος, μέσω των θαυμάτων, προσφέρει ίαση και αποκατάσταση της υγεία στους πάσχοντες ανθρώπους για να τους επαναφέρει, όπως τους δημιούργησε, υγιείς και δυνατούς στο στίβο της ζωής. Ο Θεός εκτός από Δημιουργός του ανθρώπου, είναι και Αυτός που έφτιαξε τους νόμους και τους όρους της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Το σώμα του ανθρώπου είναι ναός του Αγίου Πνεύματος. Άρα ο άνθρωπος δε θα πρέπει να υποτιμά τη λειτουργία του σώματος αλλά να υπόκειται σε αυτούς τους όρους."

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672