Εκκλησία της Ελλάδος

Η έκπληξη που επεφύλασσε ο μητροπολίτης Καρυστίας στον μητροπολίτη Χαλκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/05/2011

Την Κυριακή του Παραλύτου 15 Μαΐου 2011, το Νησί μας, η Εύβοια, πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους Της, τους Ευβοείς Αγίους, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, στην συνοικία Έξω Παναγίτσα της Χαλκίδος, με τη συμμετοχή των δύο Επισκόπων της Εύβοιας, Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, και Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 το απόγευμα έλαβε χώρα ο πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων της και ευσεβών χριστιανών. Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σύναξη των Ευβοέων Αγίων, τονίζοντας ότι ιδιαιτέρως σε μια εποχή σαν την σημερινή, που φαίνεται να στερείται ουσιαστικών προτύπων ζωής, οι Άγιοι αποτελούν τους φωτεινούς οδοδείκτες ζωής των ανθρώπων.  

δείτε περισσότερα »
Νέα ιστοσελίδα από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/05/2011

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ανακοινώνει τη νέα της Ιστοσελίδα, η οποία τίθεται στη διάθεση του κοινού από αύριο Δευτέρα 16 Μαΐου με την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.iak.gr

Η νέα Ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα προσφέρει στον επισκέπτη πολλές υπηρεσίες και χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την Ιστορία της Τοπικής Εκκλησίας, την ζωή και την δραστηριότητα των Μονών και των Ενοριών της, την Διοικητική δομή και την οργάνωση της Αρχιεπισκοπής και γενικώτερα της Τοπικής Εκκλησίας, κείμενα πατερικά και θεολογικά, χρήσιμες πληροφορίες για τα μυστήρια του γάμου και της βαπτίσεως καθώς και θέσεις εκκλησιαστικές και ποιμαντικές στα ζωτικά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και κυρίως τους νέους.

Παράλληλα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό αρχείο επικοινωνίας με όλους τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι επιθυμούν να λαμβάνουν τήν τρέχουσα ενημέρωση για τη ζωή και τη δραστηριότητα της Τοπικής Εκκλησίας.  

δείτε περισσότερα »
Ελευθέρια Αλεξανδρουπόλεως και υποδοχή ιερού λειψάνου Αγίου Νικολάου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/05/2011

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 η Αλεξανδρούπολη εόρτασε και πανηγύρισε την 91η επέτειο από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας. Κατά αυτή την ημέρα όμως οι κάτοικοι της πόλεως είχαν την εξαιρετική ευλογία της μετακομιδής τμήματος ιερού λειψάνου του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού. Το ιερό λείψανο δωρήθηκε στην Μητρόπολή μας από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Αττικής και θα θησαυριστεί πλέον στον ομώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό μας Ναό για ευλογία των κατοίκων της πόλεως και της περιοχής μας. Στις εκκλησιαστικές τελετές προσεκλήθησαν και συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες:Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.Σιδηροκάστρου κ. ΜακάριοςΛαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννης. 

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού επισκόπου Τράλλεων Ισιδώρου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/05/2011

 

 Τελέσθηκε σήμερα Ἀρχιερατικό συλλείτουργο ὑπέρ ἀναπαύσεως τοῦ μακαριστοῦ Ἐπισκόπου Τράλλεων Κυροῦ Ἰσιδώρου Προηγουμένου τῆς Μονῆς Πάτμου, στον Ἱερό Ναό Ἁγ. Δημητρίου Ἀμπελοκήπων προεξάρχοντος τῆς Θ. Λειτουργίας τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου Φωτικῆς κ. Διονυσίου ἐνῶ στο μνημόσυνο παρέστησαν και οι Σεβ. Μητρ. Νιγηρίας κ. Ἀλέξανδρος και ο Θεοφ. Ἐπισκ. Νεοχωρίου κ. Παῦλος.

Ἐμπνευσμένα ὁμίλησε ὁ πνευματικός υἱός και ἀνηψιός τοῦ Ἐκλιπόντος Ἀρχιμ. Πλάτων Κρικρῆς για τη ζωή, τη δράση και τις πρωτοβουλίες που ανεπτυξε ο μεταστάς, για τα τάλαντα και τα χαρίσματα του, την ἐργατικότητα του, την ἀφοσίωση και την θυσιαστική του ἀγάπη προς την Μονήν του και τον Οικουμενικόν Θρόνον και τη μέριμνα του να καταστήσει την Πάτμο κέντρο Ορθοδόξου ἐνδιαφέροντος και παγκοσμίου ἀκτινοβολίας.

Με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκε στις ὑποθήκες ζωῆς και τις πολύτιμες συμβουλές που ἀφησε ὁ γέροντας στα πνευματικά του τέκνα κυρίως ὅμως τη βίωση τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ ἥθους και φρονήματος και την προσήλωση στο καθήκον και στην ἀποστολή τους.

Τόνισε την ως μη ὥφειλε δοκιμασία στα τελευταία χρόνια της ζωής του ἀπό την συμπεριφορά τῶν ὑπ’ αὐτοῦ εὐεργετηθέντων, που υπήρξε αἰτία ἐτι περισσότερον να ἐκδηλώση τις ἀρετές τῆς μακροθυμίας, τῆς συγχωρητικότητας, τῆς ἀνεκτικότητας και της ἄνευ ὀρίων ἀγάπης, ἀλλά και τῆς προς τον Δικαιοκρίτην Θεόν ἐλπίδος του.

Παρέστησαν πολλοί κληρικοί πνευματικά τέκνα τοῦ μεταστάντος και πλήθος κόσμου.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος:10 χρόνια στο πηδάλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/05/2011

 Στο Γρυπάρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 και ώρα 8.00μμ.θα γίνει  κινηματογραφική προβολή διάρκειας 80 λεπτών με θέμα τα δρώμενα με τις λατρευτικές, νεανικές και Πολιτιστικές δραστηριότητες της περασμένης δεκαετίας του ιερού Μητροπολιτικού ναού της Μεγάλης Παναγιάς. Η κινηματογραφική αυτή προβολή είναι αφιερωμένη στο μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄ για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων (2001-2011) στο πηδάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου. 

Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή της Μεγάλης Παναγιάς, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, επειδή είναι ο μεγαλύτερος ναός μέσα στην Χώρα είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Μυκόνου.
 

δείτε περισσότερα »
Υποδοχή τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου στο Βόλο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/05/2011

Κορυφαίο γεγονός και μεγάλη ευλογία  αποτελεί η έλευση τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βόλο, με σκοπό την πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Ο Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, συμπληρώνοντας φέτος 75 χρόνια από τα εγκαίνιά του, προγραμμάτισε πλούσιο εβδομαδιαίο λατρευτικό πρόγραμμα με κορύφωση την Ιερά Πανήγυρη του Ι.Ν. στις 21 Μαΐου.

Την Δευτέρα 16 Μαΐου στις 7.00μ.μ. θα γίνει υποδοχή τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και στη συνέχεια θα ψαλεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. 

δείτε περισσότερα »
Προσκύνημα του Τιμίου Ξύλου στον Ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/05/2011

Με θρησκευτική ευλάβεια αλλά και την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ν. Ελευθερίου Χαλανδρίου την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 το απόγευμα η υποδοχή του ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ από την Ι. Μ. Σαγματά της Μητροπ. Θηβών. Πλήθος πιστών παρακολούθησε όχι μόνο την υποδοχή του Ζωοποιού Σταυρού αλλά και του επακολουθήσαντος Εσπερινού χοροστατήσαντος του Θεοφ. Επισκόπου Ναζιαζνού Θεοδωρήτου. Το προσκύνημα του ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ συνεχίζεται αδιάκοπα και αμείωτα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ σύμφωνα με το πρόγραμμα με τους πιστούς να καταφθάνουν από όλο  το λεκανοπέδιο για να λάβουν την ευλογία και τη χάρη του ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ, θα παραμείνει δε στο Ναό μέχρι την Κυριακή 15 Μαΐου στις 6 το απόγευμα. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απαντά στο μητροπολίτη Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/05/2011

Τό Γραφεῖο Τύπου καί Ἐπικοινωνίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, σχετικά μέ δημοσίευμα στό IEROVIMA.GRμέ θέμα "Θεολογική Ἀπάντηση μέ Ναυτική φρασεολογία" τῆς 12ης Μαΐου 2011, ἀναφέρει τά κάτωθι :

          Ὅταν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας κοινοποιεῖ στούς συνεπισκόπους του, μέ FAXἹεροῦ Ναοῦ τῆς Μητροπόλεώς του καί μέ τήν ἰδιόγραφη ὑπόμνηση  "ὑπ’ ὄψιν τοῦ Μητροπολίτου † ὁ Γλ. Π.", δέν κατανοοῦμε α) τό ἐρώτημά  σας πῶς ἔφθασε στά χέρια τοῦ Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τό συγκεκριμένο  ἔγγραφο, καί β) Ὁ Σεβασμιώτατος Γλυφάδας πρέπει νά γνωρίζει, ὅτι ὅταν προτείνει κάποιες ἀπόψεις του, τίς ὁποῖες μάλιστα κοινοποιεῖ καί στούς Συνεπισκόπους του, αὐτός ὑπόκειται σέ κριτική, μάλιστα ὅταν αὐτές εἶναι καί ἀνεπίκαιρες καί ἀνεδαφικές, ἐν ὄψει ἄλλων σοβαροτέρων προβλημάτων, μέ τά ὁποῖα πρέπει νά ἀσχοληθεῖ ἡ Ἱεραρχία σχετικά μέ τό μέλλον ὑπάρξεως τῆς Ἐκκλησίας καί τίς δυνατότητες ἀσκήσεως τοῦ ποιμαντικοῦ, φιλανθρωπικοῦ καί λειτουργικοῦ της ἔργου.  Ἐάν ὁ Σεβ. Γλυφάδας θεωρεῖ τήν ὁποιαδήποτε κριτική, ὡς "ἀπαξιωτική", ὅταν μάλιστα θέτει ὁ ἴδιος ὑπό ἀμφισβήτηση τίς ἐγκεκριμένες "ἤδη ὑπό τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου" ἀποφάσεις, τότε θά πρέπει νά προβληματισθεῖ ὡς πρός τήν ἐκκλησιολογική του τοποθέτηση!!!

 

ΕΚ  ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ  ΤΥΠΟΥ

  

δείτε περισσότερα »
Αλεξανδρούπολη-«Ελευθέρια 2011»: μετακομιδή τμήματος ιερού λειψάνου του Πολιούχου της Αγίου Νικολάου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/05/2011

Η Αλεξανδρούπολη εορτάζει και πανηγυρίζει εφέτος την 91η επέτειο από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας. Αυτή την ημέρα όμως οι Εβρίτες θα έχουμε την εξαιρετική ευλογία της μετακομιδής τμήματος ιερού λειψάνου του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού. Το ιερό λείψανο δωρήθηκε στην Μητρόπολή μας από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Αττικής και θα θησαυριστεί στον ομώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό μας Ναό για ευλογία των κατοίκων της πόλεως και της περιοχής μας.

Στις εκκλησιαστικές τελετές έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος  και Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννης. Το πρόγραμμα των εκκλησιαστικών τελετών έχει ως εξής

δείτε περισσότερα »
Κριτική του μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού στο βιβλίο του μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελετίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/05/2011

Ο  Μητροπολίτης Νικοπόλεως κ. Μελέτιος χωρίς την άδεια της Ιεράς Συνόδου συνεχίζει την τέλεσι της δημοσίας Λατρείας με μεταγλωττισμένα κείμενα, με αποτέλεσμα να συνεχίζωνται και οι κατά της πράξεως αυτής αντιδράσεις, αναφέρει σε επιστολή του ο εορτάζων σήμερα μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και συνεχίζει:

«Το πρόβλημα είναι  αν στις ημέρες  μας πρέπει  να  γίνουν  μεταγλωττίσεις των  κειμένων  της   Λατρείας μας (ευχών, ύμνων και αγιογραφικών περικοπών) και εάν ναι, ποίον εκκλησιαστικόν όργανον είναι αρμόδιον να  εγκρίνη την εισαγωγή των μεταγλωττισμένων κειμένων στην δημόσια λατρεία.

Σ’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να μας δώση σαφή απάντησι ο άγιος Νικοπόλεως και όχι στο ψευτοδίλημμα Μέθεξη ή κατανόηση (τίτλος του βιβλίου του αγίου Νικοπόλεως)». 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672