Εκκλησία της Ελλάδος

Ι.Μ.Σύρου: Μέριμνα για φαρμακευτική περίθαλψη οικονομικά αδυνάμων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/09/2012

Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, στη διαρκή και ανύστακτη μέριμνά της να συμπαρασταθεί στις  ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της οικονομικής συγκυρίας, με τη συνεργασία των Φαρμακοποιών της Σύρου και της Άνδρου και τη συμφωνία των ενδιαφερομένων, ανέλαβε να καλύπτει μηνιαίως, με ποιμαντική διάκριση, μέρος της δαπάνης αγοράς φαρμάκων για 25 ασθενείς.  

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο του αειμνήστου Νικολάου Μητσοπούλου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/09/2012

 (π. Σπυρίδων Λόντος) Στον Ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής, Ακαδημίας, τελέστηκε σήμερα το 40ήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Ομοτίμου καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α Νικολάου Μητσοπούλου.

Στη Θεία Λειτουργία προέστη ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Χοζοβιωτίσσης γέροντας Σπυρίδων, με συλλειτουργούς τους πατέρες Π..Δασκαλοθανάση, Θωμά Χρυσικό, Σπυρίδωνα Λόντο και Αθανάστιο Σουλτάνοφ και τον ιεροδιάκονο Αρτέμιο Γιαννακό. 

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη στο Μοναστήρι της Λαμπούς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/09/2012

(Ι.Μ.Διδυμοτείχου) Το ιστορικό Μοναστήρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λαμπού της περιοχής Ιβαήλοβγκραντ (Ορτάκιοϊ) επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ε.ε. ύστερα από πρόσκληση της Δημάρχου του Ιβαήλβγκράντ Νάντιας Ομπτσάροβ. Ο Σεβασμιώτατος συνωδεύετο στη Βουλγαρία από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ζώνης κ. Στέργιο Ντισλίδη. Της επισκέψεως στο Μοναστήρι της Λαμπούς προηγήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο του Ιβαήλβγκραντ και γεύμα που παρέθεσε η Δήμαρχος.

Το ιστορικό Μοναστήρι βρίσκεται δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Στάρας – Ζαγοράς.


 

δείτε περισσότερα »
99 κληρικοί της Μητροπόλεως Πρεβέζης προτείνουν...
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/09/2012

ΝΕΟ: Νεότερο μήνυμα που έφθασε στο "ierovima" καθιστά σαφές ότι το υπόμνημα είναι γνήσιο και προς τούτο ακολουθούν και υπογραφές επτά αρχιερατικών επιτρόπων. Το υπόμνημα βρίσκεται και στα χέρια όλων των μητροπολιτών.

 

Το «ierovima» έλαβε ως ηλεκτρονικό μήνυμα, υπόμνημα ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης, με τίτλο «Κληρικοί και λαϊκοί συναπαρτίζουμε την Εκκλησία»,το οποίο εστάλη μετά το θάνατο του μητροπολίτη Μελετίου στον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

 

Το υπόμνημα , που συνέταξαν τέσσερεις ιερείς, φέρεται να υπογράφουν 99 κληρικοί από τους 106 της Μητροπόλεως. Όμως υπογραφές δεν έχουμε λάβει. Οι κληρικοί προτείνουν ως διάδοχο του μακαριστού Μελετίου, τον αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Μαρτζούχο, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη απόσπασμα του υπομνήματος: 

δείτε περισσότερα »
Ο Σεραφείμ για την τέλεση Αγιασμού από Καθολικούς σε Ορθοδόξους μαθητές
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/09/2012

«Ἐρωτῶμεν τόν Ἐκλαμπρότατο κ. Φώσκολο (Ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο), μέ ποῖο δικαίωμα καί μέ ποῖα ἁρμοδιότητα εἰσέρχεται σέ κανονική πνευματική δικαιοδοσία ὀρθοδόξων πιστῶν καί ἐπιβάλλει αὐταρχικῶς τήν τέλεση «ἱερατικῆς πράξεως», τήν ὁποία ἡ Ὀρθόδοξος Καθολική Ἐκκλησία θεωρεῖ ὡς ἀνυπόστατο καί κανονικῶς ἀνύπαρκτο ἐπειδή ὁ αἰώνιος Θεός τό καταδεικνύει μέ τήν ἀπώλεια τῆς ἁγιαστικῆς χάριτος ἕνεκεν τῆς ὁποίας ὁ Ρωμαιοκαθολικός «ἁγιασμός» σήπεται καί γι’ αὐτό προστίθεται ἅλας καί εἰδικώτερον ὅταν ὁ ἔχων τήν εὐθύνη τῶν Ὀρθοδόξων πιστῶν τῆς περιοχῆς Ὀρθόδοξος Ἐπίσκοπος διαμαρτύρεται ἐντόνως;». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο μακροσκελές ανακοινωθέν του ο μητροπολίτης Πειραιώς με αφορμή την τέλεση αγιασμού από καθολικούς σε σχολεία όπου οι μαθητές είναι Ορθόδοξοι. 

δείτε περισσότερα »
Δεν θα εορτάσει ο μητροπολίτης Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/09/2012

Γίνεται γνωστό στο ευσεβές πλήρωμα της Θεοσώστου Επαρχίας μας ότι εφέτος την 3ην Οκτωβρίου, ημέρα της μνήμης του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, κατά την οποίαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας άγει τα ονομαστήριά του, ΔΕΝ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΕΙ, λόγω της υποχρεωτικής συμμετοχής του στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία συγκαλείται από 2ας έως και 5ης Οκτωβρίου στην Αθήνα και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο,την παραμονή 2α Οκτωβρίου και ώρα 9.00 μ. μ., θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία κατά την οποία θα τεθούν και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου προς προσκύνηση και αγιασμό όσων θέλουν να συμπροσευχηθούν κατ᾿ αυτὴν υπέρ υγείας, μακροημερεύσεως και ενισχύσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Στην Ιερά Αγρυπνία θα ψάλλει χορός Μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. 

δείτε περισσότερα »
«Ορθοδοξία και Εθνότητα»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/09/2012

του Δημήτρη Σαλαπάτα, Θεολόγου - Διεθνολόγου - Υποψ. Διδάκτορος Πανεπιστημίου Winchester

 

Πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο St. Edmund του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου τ.έ., το 10ο Συνέδριο του Ορθοδόξου Φόρουμ  Θεολογικής Έρευνας. Το γενικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Ορθοδοξία και Εθνότητα».

Όσον αφορά το Φόρουμ αυτό καθ΄ αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως είναι ένας χώρος συνάντησης Ορθοδόξων Θεολόγων, που προέρχονται από διάφορες θεολογικές ειδκότητες, οι οποίοι βρίσκουν εκεί πρόσφορο έδαφος για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων. Το Φόρουμ οργανώνει ένα ετήσιο Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές, επιστήμονες, κληρικοί, αλλά και φοιτητές. Η ατμόσφαιρα είναι τέτοια που οι παρουσιάσεις, οι συζητήσεις, ο διάλογος, διεξάγονται με άνεση και με πνεύμα χριστιανικής αδελφοσύνης. Αναπόσπαστο τμήμα των εν λόγω Συνεδρίων είναι οι Ιερείς Ακολουθίες, που τελούνται πρωΐ και βράδυ. Τα προηγούμενα Συνέδρια πραγματοποιήθηκαν σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Αγγλίας ανάλογου επιπέδου με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, στο Πανεπιστήμιο του Λάμπετερ της Ουαλίας, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Winchester.

Το φετινό Συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Διοκλείας Δρος Καλλίστου, με θέμα: «Ούτε Ιουδαίος, ούτε Έλληνας: Καθολικότητα και Εθνότητα». Ο σπουδαίος αυτός Ορθόδοξος κληρικός και διανοούμενος εξήγησε ότι υπάρχουν «εθνικά δώρα» μέσα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία, είπε, υπερβαίνει όλες τις διαιρέσεις. Όμως στη σύγχρονη πραγματικότητα η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι χωρισμένη σε τοπικές (territorial) κι όχι σε εθνικές Εκκλησίες. Παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει καταδικάσει τον φυλετισμό (1872), καθίσταται σήμερα αντιληπτό πως ακόμα και το ίδιο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έπεσε μέσα στη δική του παγίδα, αφού είναι περισσότερο Ελληνικό παρά Οικουμενικό.

Ο Άγιος Διοκλείας συνέχισε λέγοντας πως, όπως και νάχει ο Θεός επιτρέπει την ποικιλομορφία των εθνών, η οποία έχει εσχατολογική αξία. Όμως θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφορετικών εννοιών που αποδίδονται στον όρο «έθνος» από την Αγία Γραφή και αντίστοιχα από τη σημερινή εποχή. Επίσης, είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε πως κατά την Πεντηκοστή οι Άγιοι Απόστολοι μιλούσαν πολλές γλώσσες, ενώ αργότερα έχουμε το παράδειγμα του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, οι οποίοι διέδωσαν την Ορθοδοξία στους Σλάβους μέσω της Σλαβικής γλώσσας. Αποδεικνύεται έτσι πως η Ορθοδοξία αποδέχεται και σέβεται τα διάφορα έθνη, με τη διαφορετικότητα του πολιτισμού και της γλώσσας τους. Ο Μητροπολίτης Διοκλείας κατέληξε λέγοντας πως, αφότου είμαστε βαπτισμένοι ανήκουμε σε ένα ιερό έθνος, παράλληλα με το γεγονός ότι είμαστε μέλη ενός κοσμικού έθνους.

Ο Ιεροδιάκονος Δρ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Winchester, ομίλησε με θέμα: «Το λειτουργικό βίωμα ως βάση της εκκλησιαστικής ταυτότητας». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, είναι ανάγκη να αναζητούμε τη χριστιανική ταυτότητα μέσα από τη Λειτουργία, εξετάζοντας βέβαια παράλληλα και την εκκλησιολογία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να είναι κανείς «δυτικός». Αντίθετα μάλιστα! Σε 50 χρόνια από σήμερα δε, μπορεί να έχουμε μια πιο σταθερή εικόνα του τι σημαίνει να είναι κανείς Άγγλος Ορθόδοξος. Κατέληξε δε, λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση δυτικών λειτουργικών στοιχείων, όπως η μουσική και η γλώσσα.

Ο Λάμπρος Ψωμάς, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Winchester, αφιέρωσε την ομιλία του στο θέμα: «Έθνη - Κράτη και Διασπορά: Επανεξετάζοντας το ζήτημα της Αλληλεπικάλυψης των Ορθοδόξων Δικαιοδοσιών στη Δυτική Ευρώπη». Ο ομιλητής δήλωσε πως ο όρος «Διασπορά» δεν είναι κατάλληλος για την περίπτωση των Ορθόδοξων Εκκλησιών που δραστηριοποιούνται στη Δύση, αφού μέσα σ΄ αυτές έχουμε τη δεδομένη πραγματικότητα, αλλά και την συνεχώς αυξανόμενη παρουσία προσηλύτων, οι οποίοι προέρχονται από τον Δυτικό κόσμο. Θεολογικά δεν μπορούμε να έχουμε Διασπορά, αφού εμείς οι χριστιανοί δεν έχουμε μια συγκεκριμένη, από γεωγραφικής πλευράς, Ιερουσαλήμ, όπως έχουν οι Ιουδαίοι. Ο εθνικισμός, κατά τον ομιλητή, είναι ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα. Υποστήριξε, ακόμα, πως παρά το γεγονός ότι η Ορθοδοξία καταδίκασε τον φυλετισμό, δεν ήταν σε θέση να τον αποτρέψει. Ολοκλήρωσε δε τη διάλεξή του, αναφέροντας πως Εθνικισμός και Ορθοδοξία είναι τελικά στοιχεία αδιαχώριστα, ενώ οι σύγχρονες εθνικές και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, έχουν δημιουργηθεί μέσα από πολιτικές διαδικασίες.

Ο Krastu Banev, Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, ξεκίνησε τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου με μια διάλεξη, γεμάτη πάθος και δυναμισμό, που είχε θέμα: «Πόλεμος και Ειρήνη στη Σκέψη του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου (1896-1993)». Στόχος της ομιλίας ήταν να αποδείξει το γεγονός ότι τα έργα του π. Σωφρονίου παρέχουν μια μοναδικά συνεπή θεολογική απάντηση απέναντι στο εξαιρετικά θλιβερό θέαμα που παρουσίαζε ο 20ος αι. λόγω των πολεμικών συγκρούσεων. Η αμαρτία είναι η αιτία των διαιρέσεων. Το πρόβλημα του πολέμου σχετίζεται με το ζήτημα της εθνότητας. Συμπέρανε όμως πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τις ιστορικές τους ρίζες, ακριβώς όπως κι ένα δένδρο δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τις φυσικές του ρίζες.

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, π. Ανδρέας Louth ομίλησε με θέμα: «Η Μητέρα Θέκλα και ο επιπολιτισμός της Ορθοδοξίας σε ένα αγγλικό πλαίσιο». Ο ομιλητής παρουσίασε την εργασία της Μητέρας Θέκλας μέσω τριών από τα βιβλία της, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον της για την Ορθοδοξία και για την Αγγλική Λογοτεχνία και το πως συνδύασε τα δύο αυτά στοιχεία.

Η Elena Ene  D.-Vasilescu,  Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ομίλησε κατόπιν με θέμα: «Μονιμότητα και Αλλαγή στη ζωή των Εθνικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη».

Η Χριστίνα Nellist, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Winchester,  ανέλυσε το θέμα: «Μια εξερεύνηση της θεωρίας και πρακτικής στην Εκκλησία: Αντιλήψεις της Κυπριακής κοινωνίας». Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την ομιλήτρια εν προκειμένω ήταν αν πράγματι η Εκκλησία της Κύπρου φροντίζει για τα ζώα και εξασφαλίζει την προστασία τους. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως όλα τα ζώα είναι δημιουργήματα του Θεού και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα, ενώ η κακομεταχείρισή τους είναι αμαρτία.

Ο Πρωτοπρ. Στέφανος Platt, Γεν. Γραμματέας της Αδελφότητας Αγ. Αλβανού και Αγ. Σεργίου και Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Οξφόρδης,  έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, με ποιμαντική διάσταση, της οποίας το θέμα ήταν: «Εθνότητα στην Ενοριακή ζωή». Επεσήμανε ότι ανήκουμε στο έθνος του Θεού και έχουμε την ιερή κλήση στην εθνότητα του Χριστού. Η Ενορία, κατά τον ομιλητή, είναι μια τοπική μονάδα, με βάση την τοποθεσία κι όχι τον εθνικισμό, η οποία ούσα Ευχαριστιακή κοινότητα θα πρέπει να συστήνει μια οικογένεια. Είπε δε πως εκεί όπου υπάρχει ένα πρόβλημα εκεί υπάρχει και μια ευκαιρία. Η λειτουργική γλώσσα της Ενορίας θα πρέπει να εκφράζει την κοινότητα κι όχι τον τόπο στον οποίο δραστηριοποιείται. Ένα ιστορικό παράδειγμα είναι η Γοτθική Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Ανέλυσε μάλιστα τον τρόπο λειτουργίας μια Ενορίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία να υπάρχει λειτουργία μετά τη Λειτουργία, όπου η Ενορία έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα μέλη της, αφού υπάρχει μια ζωτικής σημασίας προέκταση της Ευχαριστιακής προσφοράς κατά το κέρασμα που ακολουθεί της Ιερής Ακολουθίας. Υποστήριξε, επίσης, πως δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις εθνικές και πολιτιστικές ετικέτες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά της.

Η Ταμάρα Douglas, από το SOAS - Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ομίλησε για: «Εκκλησία και Εθνικισμό στη Γεωργία και Ρωσία στο Σοβιετικό και μετα-Σοβιετικό πλαίσιο», ενώ ο π. Πατρίκιος - Ιωάννης Ramsey, Νεοζηλανδός Ορθόδοξος Ιερομόναχος και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Winchester, προσέφερε μια «επίδειξη μόδας», όπως ανέφερε χαριτολογώντας ο Άγιος Διοκλείας, αφού ομίλησε με θέμα: «Λειτουργικά άμφια και κληρικό ένδυμα: Σκέψεις για κατάλληλες μορφές και ποικιλία στη Δυτική Ευρώπη και Αμερική». Ο π. Διονύσιος - Ιάκωβος Higgs, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Winchester, παρουσίασε το θέμα: «Εθνότητα, Γίγαντες και η Πτώση».

Η τρίτη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με ομιλία που έδωσε ο Θεολόγος - Διεθνολόγος Δημήτρης Σαλαπάτας, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Winchester, με θέμα: «Ο Εθνικισμός αντιμέτωπος με τον Οικουμενισμό, με ειδική αναφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία». Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει δεχθεί κριτική από άλλες Ομολογίες που μετέχουν στην Οικουμενική Κίνηση για την εθνικιστική της αντίληψη. Οι ετερόδοξοι αντιλαμβάνονται την Ορθοδοξία ως μη ενωμένη, αλλά διηρημένη σε εθνικές δικαιοδοσίες. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία δραστηριοποιούνται αρκετές Ορθόδοξες Εκκλησίες που έχουν την αναφορά τους σε αντίστοιχα Πατριαρχεία. Αυτό βέβαια είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο όμως δεν αφορά αποκλειστικά την Ορθοδοξία. Στην Αγγλικανική Κοινωνία βλέπουμε κάποιες από τις συνιστώσες ομάδες να είναι ιδιαίτερα Αγγλικές, όπως π.χ. η επονομαζόμενη «Εκκλησία της Αγγλίας». Οπωσδήποτε ο Εθνικισμός έχει επηρεάσει το Οικουμενικό Κίνημα, κι έχει καταδείξει την προβληματική των σχέσεων των εθνικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αυτό επισημαίνει την σαφέστατη ανάγκη να λυθούν τα υπάρχοντα εσωτερικά διεκκλησιαστικά προβλήματα στο χώρο της Ορθοδοξίας, πριν να επιχειρηθεί να γίνει προσπάθεια ενοποίησης με τους ετεροδόξους. Η Ορθόδοξη Διασπορά θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στη διαδικασία της εξισορρόπησης δυνάμεων στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα θέματα αυτά αποκαλύπτονται περισσότερο όταν η Ορθοδοξία ανοίγεται και διαλέγεται με τους ετεροδόξους.

  

δείτε περισσότερα »
Σύναξη των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/09/2012

(εκ της Ι.Μ.)Πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, Σύναξη όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στην Αίθουσα της «Πνευματικής Εστίας». Σκοπός της η οργάνωση και ο προγραμματισμός του ποιμαντικού και ευρύτερα του κοινωνικού έργου της τοπικής Μητροπόλεως για την νέα εκκλησιαστική περίοδο, η οποία άρχισε από την 1η του Σεπτέμβρη.

 Στην φθινοπωρινή αυτή Ιερατική Σύναξη θα συζητηθούν θέματα, θα ακουσθούν απόψεις, θα δοθούν συμβουλές και διευκρινίσεις  και θα χαραχθεί, για μιά ακόμη φορά, συντονισμένα και όσο γίνεται πιό αποτελεσματικά η πορεία της ποιμαντικής δράσεως.

 

Αποκλειστική επιδίωξη η πνευματική και κοινωνική διακονία του σημερινού ανθρώπου σε καιρούς κρίσιμους. Σύντομες τοποθετήσεις θα γίνουν στα θέματα οργανώσεως της Ενορίας και εξυπηρετήσεως των λατρευτικών, κηρυκτικών και κατηχητικών αναγκών των μελών κάθε εκκλησιαστικής Κοινότητος, και ακολούθως απολογισμός του έργου της Ευποιίας στα Τραπέζια Αγάπης σε Καβάλα και Χρυσούπολη, στο Θεραπευτήριο Χρονίως Πασχόντων, στην συμπαράσταση των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο, στην Εκκλησιαστική Κατασκήνωση, στην συγκέντρωση τροφίμων και την διανομή ειδών ρουχισμού, με τον προγραμματισμό της συνεχίσεως της κοινωνικής προσφοράς.

Για τις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση μαθητών και στην απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Το χρέος της ποιμαντικής μέριμνας σε καιρούς ζοφερούς για την χώρα και τον λαό, υποχρεώνει τους Ποιμένες να επαγρυπνούν διακονώντας ανυστερόβουλα τις πνευματικές και υλικές ανάγκες. 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγ.Ευσταθίου στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/09/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ευστάθιου στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου στην είσοδο του χωριού Αγίου Αδριανού 5κμ από το Ναύπλιο .

Η εορτή του Αγίου τιμάται με λαμπρότητα στην περιοχή μιας και είναι η μοναδική εκκλησία του Αγίου στο Ναύπλιο. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, παρουσία πλειάδος ιερέων από Ναύπλιο και Άργος.

Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι είναι χτισμένο σε μικρό λόφο γεμάτο πεύκα και έλατα. 

δείτε περισσότερα »
Συγκίνηση στην Ιερά Μονή Δουσίκου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/09/2012

(trikalavoice.gr) Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης εορτάστηκε και φέτος τη μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος στο Μοναστήρι το οποίο ο ίδιος έχτισε στο Δούσικο Πύλης…

Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος συμμετείχε και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής, χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου.

Την Ιερά Μονή Δουσίκου ανήγειρε ο Άγιος Βησσαρίων Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τρίκκης μέ τόν Αδελφό του Ιγνάτιο Επίσκοπο Καπούας καί Φαναρίου τό 1527 μ.Χ. σέ ερίπεια βυζαντινής Μονής, πού καταστράφηκε μέ τήν εισβολή των τούρκων στή Θεσσαλία τό 1394. Σημαντικές κτιριακές επεκτάσεις έκανε ο ανεψιός τους Νεόφυτος Λαρίσης στά έτη 1550-1568.
Τό όλο κτιριακό συγκρότημα της Μονής προβάλλει σάν φρούριο καί εντυπωσιάζει μέ τή βαθμιδωτή προσαρμογή του στίς απότομες κλίσεις του εδάφους, τούς εξώστες, τούς τρούλους, τήν ανεμόσκαλα καί τό δίχτυ, απ’ όπου γινόταν η πρόσβαση μέχρι τό 1962. Παρ’ ότι εν μέρει παρουσιάζει όψι ερειπίων αποτελεί μνημειακό σύνολο εξαιρετικού ενδιαφέροντος, μέ τήν πληθωρική χρήσι ξύλου καί τήν εις ορόφους διάταξι των κελλιών.
Ο Ναός υψώνεται στο κέντρο της εσωτερικής αυλής της Μονής καί κτίστηκε τό 1550 από τό Νεόφυτο Λαρίσης, διότι εκείνος πού έκτισε ο Άγιος Βησσαρίων μέ πέντε τρούλλους κατέρρευσε από ισχυρότατο σεισμό τό 1544.

Σήμερα στη Μονή εγκαταβιεί αδελφότητα μοναχών υπό την πνευματική καθοδήγηση του Καθηγουμένου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου.

ΑΞΙΖΕΙ: Μέ εντολή του Αγίου Βησσαρίωνος πού διατυπώνεται στή διαθήκη Του παραμένει άβατος γιά τίς γυναίκες. Πανηγυρίζει τήν 15η Σεπτεμβρίου ημέρα της μνήμης του Αγίου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810