Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης στα Χανιά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/11/2012

Με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, όπως αρμόζει στην ιστορία και παράδοσή της, η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης εόρτασε και ετίμησε και φέτος (16-11-2012) την ιερά μνήμη του προστάτου και εφόρου της Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου.

Αφ’ εσπέρας της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, υπό του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλλων κ.Αμφιλοχίου και πλήθους Ιερέων πρώην μαθητών της Σχολής, κατά τον οποίο παρέστη και εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας κ. Δαμασκηνός.

Την κυριώνυμη ημέρα, στον ιερό ναό του Αγίου Ματθαίου τελέσθηκε πολυΑρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Στις ιερές ακολουθίες, που τελέσθηκαν με κάθε ιεροπρέπεια, παρέστησαν και έλαβαν μέρος πλειάδα ιερέων –αποφοίτων της Σχολής. Παρόντες οι καθηγητές και ιεροσπουδαστές του Σχολείου, τα μέλη της σεπτής Σχολικής Εφορείας, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του αοιδίμου κτήτορος της Σχολής Νικηφόρου Αρχιερέως.

Τους ύμνους των ιερών ακολουθιών απέδωσε ο βυζαντινός χορός των ιεροσπουδαστών υπό την διεύθυνση του καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής κ.Στεφανάκη Κωνσταντίνου.

Μετά το πέρας της Λιτανείας ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμήν των επισήμων στη Σχολαρχία και στη συνέχεια γεύμα αγάπης στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, όπου παρεκάθησαν οι Αρχιερείς, ιερείς, εκπρόσωποι των αρχών, οι καθηγητές, οι μαθητές, φίλοι και απόφοιτοι του Εκπαιδευτηρίου.

Με την ευκαιρία της πανηγύρεως της Εκκλησιαστικής μας Σχολής, του «φυτωρίου», της Εκκλησίας Κρήτης, όπως δίκαια αποκαλείται, πρέπει να υπογραμμισθεί η προσφορά της, στον χώρο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και στην Εκκλησία της Κρήτης ευρύτερα, την οποία συνεχίζει να τροφοδοτεί με ικανά και άξια στελέχη. Με την φροντίδα του Διευθυντού και του Συλλόγου των καθηγητών και την πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της, Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού,  η Σχολή συνεχίζει να πορεύεται σταθερά τον δρόμο που οριοθετεί το ήθος και η παράδοσή της.

Η φετινή πανήγυρη της Σχολής στον πευκόφυτο «λόφο της ελπίδας», στις ανακαινισμένες και σύγχρονες εγκαταστάσεις της, ας αναθερμάνει για μια ακόμη φορά το ειλικρινές ενδιαφέρον των υπευθύνων φορέων προς το παγκρήτιο αυτό ιστορικό Εκπαιδευτήριο, το οποίο ελπιδοφόρα συνεχίζει να διασφαλίζει το στίγμα και τη μαρτυρία του στη σύγχρονη πολυπολιτισμική πραγματικότητα και να καταρτίζει αυθεντικά και υπεύθυνα τους αυριανούς φερέλπιδες λειτουργούς της Εκκλησίας μας.

Ευχή και προσευχή όλων μας, η Σχολή να συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της, διατηρώντας την αυθεντικότητα του ήθους και την γνησιότητα της ταυτότητάς της, με ορθόδοξη πνευματικότητα, λειτουργικά, εκκλησιολογικά, παραδοσιακά, «επομένη τοις ίχνεσι και υποθήκαις» των αειμνήστων εφόρων και ιδρυτών της, όπως επί ένα και πλέον αιώνα με συνέπεια πράττει, «ορθοτομούσα τον λόγον της αληθείας», ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές δυσοίωνες συγκυρίες, όπου προβάλλονται και κυριαρχούν, ο ευδαιμονισμός, η ισοπέδωση, η απαξίωση της κοινωνίας του προσώπου, η σκιά της παγκοσμιοποίησης και η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση αρχών, αξιών, θεσμών και συμβόλων.

 

 

Εκ της Εκκλησιαστικής Σχολής

  

δείτε περισσότερα »
Τα παιδιά θαύμασαν τη δημιουργία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/11/2012

(από Γ. Πετράκη) Η έντονη χαρά και ο ενθουσιασμός υπήρξαν τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικράτησαν στην πρώτη, για την εφετινή κατηχητική περίοδο, μικρή εκδρομική εξόρμηση των μελών της Ενοριακής Νεανικής Ομάδας Ποταμού (Ε.Ν.Ο.Π.) της ακριτικής Κέρκυρας, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ε.ε.

Τα νεαρά μέλη της Ομάδας συνοδεία του υπευθύνου Ιερέως και της κατηχήτριας, πρεσβυτέρας Χριστιάννας Γκισδάκη, είχαν την ευκαιρία, μετά την Θεία Λειτουργία, να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στο μοναδικό στο νησί και καλύτερο στην Ευρώπη Μουσείο Θαλάσσης, που βρίσκεται στο άλλοτε ταπεινό και σήμερα κοσμοπολίτικο ψαροχώρι των Μπενιτσών.

Πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία του Κερκυραίου δύτη και συλλέκτη Ναπολ. Σαγιά. 

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία πρεσβυτέρου από τον μητροπολίτη Γλυφάδας (φωτο)
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/11/2012

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παῦλος, ιερούργησε εἰς τόν Ἱερόν Ναόν  Ἁγίου Τρύφωνος Τερψιθέας  Ἄνω  Γλυφάδας. Κατά τή διάρκεια τῆς Θείας Λειτουργίας, τέλεσε τήν εἰς Πρεσβύτερον Χειροτονίαν, τοῦ Διακόνου π. Ἀνδρέου Σάρρα.Πρός τοῦτο, δεκάδες πιστοί προσήλθαν στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Τρύφωνος, γιά να συμπροσευχηθούν διά τήν κατά  Θεόν πρόοδον, τοῦ νέου Ἐφημερίου τῆς Μητροπόλεως Γλυφάδας.
Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Σεβασμιώτατος ετέλεσε τόν Ἁγιασμό τῆς Φιάλης τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, ἡ ὁποία οἰκοδομήθηκε στόν αὔλιο χῶρο τοῦ Ναοῦ, με δαπάνες του Δήμου Γλυφάδας.  

δείτε περισσότερα »
Παρέμβαση μητροπολίτη Σπάρτης για τις Σχολές στη Σπάρτη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/11/2012

Την κατηγορηματική αντίθεσή του με το ενδεχόμενο κατάργησης των τμημάτων των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Σχολών που εδρεύουν στην Σπάρτη εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος. "Δε ζητάμε προνομιακή μεταχείριση αλλά το αυτονόητο.

Σας διαβεβαιώνω ότι σύσσωμη η Λακωνία, ως ένας άνθρωπος, παρακαλεί και απαιτεί να μην περιφρονηθεί ο διακαής πόθος όλων μας, που έχει σχέση με την αγάπη μας σ’ αυτόν τον τόπο και μάλιστα στη νεολαία του, που πρέπει και το δικαιούται να μορφωθεί και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να ζήσει πιο ανθρώπινα", τονίζει στην επιστολή του ο μητροπολίτης. 

δείτε περισσότερα »
Τέρμα στο κιτς! Αγιογραφίες μόνο με υπογραφή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/11/2012

Όπως όλα είναι γνήσια στη ζωή μας, έτσι πρέπει να είναι και οι αγιογραφίες στις εκκλησίες. Αγιογραφίες αντίγραφα, σημαίνει και επιφανειακές προσευχές...

Άλλωστε όλοι οι ιεροί ναοί έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγιογραφηθούν από τους εκατοντάδες καλλιτέχνες αγιογράφους. Αν δεν έχουν ας παραμείνουν στον λευκό σοβά, αλλά θα έχουν τουλάχιστον την δυνατότητα να έχουν εικόνες με υπογραφή.

Αυτό αναφέρει απόφαση της Ιεράς Συνόδου:

«Θέμα: ‘’Περί του διακόσμου και της χρήσεως εγχρώμων φωτοτυπιών (μεταξοτυπιών) διά την αγιογράφησιν των Ιερών Ναών’’

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 6ης μηνός Νοεμβρίου ε.ε., και κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής

 

δείτε περισσότερα »
Οι μητροπολίτες Περγάμου, Προικοννήσου και Ζάμπιας στον Περιστερίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/11/2012

Mε την συμπαράσταση του σεπτού ιερατείου καθώς και του ποιμνιου του που τον τίμησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Χρυσόστομος εόρτασε τα ονομαστηριά του στο παρεκκλήσιο του Αγίου Θεράποντα στο Γηροκομείο της Ι. Μ. στην περιοχή της Κηπουπόλεως, άνωθεν του ιερου Ναου του Αγίου Νεκταρίου ( 7 -10 π.μ ), όπου και ιερούργησε.
 Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε  τις ευχές Κλήρου και Λαού  στην αίθουσα του Γηροκομείου, μέχρι τίς 11.30.
  Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε  ευχές στο Επισκοπείο επί της οδού Εθν.Αντιστάσεως 92 και  Χαλκοκονδύλη . Ευχές μεταξύ άλλων δέχτηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες:  Περγάμου κ.Ιωάννη.  Προικοννήσου κ. Ιωσήφ  και Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ.

 

δείτε περισσότερα »
Ενοχλείται και ...μπερδεύεται από τους αγίους η Πιπιλή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/11/2012

Να αλλάξουν τα ονόματα στις στάσεις του Μετρό και άλλων Μέσω Μαζικής Μεταφοράς ζήτησε η Φωτεινή Πιπιλή. Η βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή περιέγραψε την… περιπέτειά της με τα ονόματα των Αγίων στις στάσεις του Μετρό: «Την περασμένη φορά έμπλεξα τους Αγίους και αντί να πάω στον Άγιο Αντώνιο, βρέθηκα στον Άγιο Δημήτριο»! Συνεχίζοντας, έκανε πρόταση για να δοθούν ονόματα επιφανών Ελλήνων, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος: «Γιατί να μην δώσουμε το όνομα του Αντώνη Τρίτση ή επιφανών Ελλήνων που δόξασαν τη χώρα σε μία από τις στάσεις;». Η απαίτηση της κυρίας Πιπιλή, να αφαιρέσουμε ονόματα ιερών ναών και αγίων από στάσεις των μαζικών μέσων μεταφοράς είναι τουλάχιστον ακατανόητη. 

δείτε περισσότερα »
Ποινική δίωξη κατά των συντελεστών και ηθοποιών του «Corpus Christi»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/11/2012

Κατηγορίες για καθύβριση θρησκεύματος και κακόβουλη βλασφημία από κοινού και κατ' εξακολούθηση αντιμετωπίζουν οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης «CorpusChristi».

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, έπειτα από μήνυση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Με αφορμή τη μήνυση, διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Χ. Λακαφώση, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε καταθέσεις από πολίτες που δήλωσαν θιγόμενοι από την παράσταση και τον τρόπο που εμφάνιζε τον Χριστό. Ο εισαγγελέας διάβασε, επίσης, το σενάριο και είδε μαγνητοσκοπημένη την παράσταση.

Μετά την άσκηση δίωξης, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στη ΓΑΔΑ να διενεργήσει προανάκριση για την υπόθεση.  

δείτε περισσότερα »
Το Τίμιο Ξύλο στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Μάνδρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/11/2012

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής εργατικών κατοικιών Μάνδρας, σας προσκαλεί στην Υποδοχή του ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-11-2012 και ώρα 5.00 μ.μ. στα προπύλαια του Ιερού Ναού, θα ακολουθήσει το Μυστήριο του Ιερού ευχελαίου και 8.00 μ.μ. η Ιερά Αγρυπνία.
 

εκ του Ιερού Ναού
 
 
ΚΥΡΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
ΤΗΛ.: 6978402971
ΤΗΛ. ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ : 2105549017


 

δείτε περισσότερα »
Πανηγυρίζει ο ιερός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Βάρης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/11/2012

Την Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου. Την Τρίτη θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Γλυφάδος κ. Παύλου.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672