Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Δαμασκηνός: όχι σε άλλη υποβάθμιση του Έβρου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/06/2011

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι και ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός  στη δημιουργία νέων κέντρων φύλαξης λαθρομεταναστών στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Ο κ. Δαμασκηνός συμμετείχε  και μίλησε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Δήμος Διδυμοτείχου  στην κεντρική πλατεία της πόλης με σύνθημα «Ο βόρειος Έβρος δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση και απαξίωση».
   Η συγκέντρωση , όπως είπαν και άλλοι ομιλητές, αποτελεί την απαρχή των κινητοποιήσεων, ενάντια σε αποφάσεις που επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τον Έβρο.
«Η περιοχή βιώνει το τίμημα της εξορίας και της εγκατάλειψης, καθώς επί χρόνια υποδέχεται λαθρομετανάστες και όχι τουρίστες», τονίστηκε μεταξύ άλλων από τους ομιλητές.
    

δείτε περισσότερα »
Η νέα μεγάλη δωρεά της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/06/2011

Περίπου 9 στρέμματα (8.886τ.μ.) στη θέση «ΤΡΑΓΑΝΙ» Αμαλιάδας εδώρισε η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας προκειμένου να ανεγερθεί κτίριο που θα στεγάσει όλες τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας.

Με την υπ’ αριθμ. 1083808/1911/40011 απόφασή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου έκανε αποδεκτή τήν μεγάλη αυτή προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Προσφορά που ισχύει από τον Ιανουάριο 2009 (αριθμ. αποδοχής 7938/1-06-2009) με την υπογραφή Συμβολαιογραφικών Πράξεων.

Το δωρηθέν αυτό οικόπεδο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λύνει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα όπως αυτό της στέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας και με δυνατότητα στέγασης των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Υποδιευθύνσεως Αμαλιάδας. Και ενώ το κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως είναι συνεχές, καθημερινό και ποικίλο, προξενεί εντύπωση η δισκαψία των κρατικών μηχανισμών, η κωλυσιεργεία και τα εμπόδια για την παραχώρηση των 506,42 τ.μ. προκειμένου να ανεγερθεί ο Νέος Ιερός Ναός του Πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους στο ήδη παραχωρηθέν οικόπεδο απο την Νομαρχία Ηλείας (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). 

δείτε περισσότερα »
Αγανακτισμένοι κληρικοί της Μητρόπολης Καλαβρύτων στο Σύνταγμα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/06/2011

Επιτέλους! Ένας μητροπολίτης, βγήκε από την Εκκλησία και βρέθηκε στο πλευρό των αγανακτισμένων πολιτών που κάθε μέρα, εδώ και δέκα μέρες, κατακλύζουν τις πλατείες. Ο αγωνιστής μητροπολίτης Καλαβρύτων κ.Αμβρόσιος, βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Πλατεία Φανερωμένης στο Αίγιο, στο πλευρό των αγανακτισμένων και προδομένων συμπολιτών του. Επιπλέον ο μητροπολίτης  κ. Αμβρόσιος  κάλεσε τους ιερείς του να συμμετάσχουν στις ειρηνικές διαδηλώσεις που γίνονται στις πλατείες των Καλαβρύτων και του Αιγίου, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι, θα χτυπήσουν  οι καμπάνες των ενοριών της μητροπόλεώς του  λειτουργώντας ως «ξυπνητήρια», όπως ο ίδιος ο μητροπολίτης ανέφερε. Επίσης πούλμαν με εφημερίους θα μεταβεί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής 03.06.2011 για να μετάσχουν στην διαμαρτυρία των αγανακτισμένων πολιτών. 

δείτε περισσότερα »
Τρισάγιο στον τάφο του Γέροντος Παϊσίου από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/06/2011

Γιά μία ἀκόμη χρονιά μέ τή χάρη τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ καί τίς εὐλογίες τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ἡ Ἱερά Μητρόπολή μας, μέ τήν εὐκαιρία τῆς λή­ξεως τῶν κύκλων μελέτης τῆς Ἁγίας Γραφῆς, πραγμα­τοποίησε τήν Δευτέρα 30 Μαΐου μονοήμερη προσκυ­νη­ματική ἐκδρομή στήν Ἱε­ρά Μητρό­πολη Θεσσαλονίκης καί στήν Ἱε­ρά Μητρόπολη Κασσανδρείας καί συγκε­κρι­μέ­να στόν Ἱερό Ναό τοῦ πολιούχου τῆς πόλεως Θεσσαλονίκης Ἁγίου Δημητρίου, στήν Ἱερά Μονή Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου Σουρωτῆς  καθώς καί στήν Ἱερά Μονή Κοι­μή­σεως Θεο­τό­κου Πανοράματος.

Ἀπό νωρίς τό πρωί 9 λεωφορεῖα μέ περίπου 400 προσκυνητές καί 35 Ἱερεῖς ξε­κίνησαν μέ προορισμό τήν Θεσσαλονίκη καί τήν Χαλκιδική. Μέ μία σύντομη ἐνδιάμεση στάση στήν Κατερίνη, οἱ προσκυνητές ἔφθασαν πρίν τό με­­­σημέρι στόν περίλαμπρο Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, ὅπου προσκύνη­σαν τά χαρι­τόβρυτα λείψανα τοῦ Ἁγίου.  

δείτε περισσότερα »
Μια εικόνα και δύο βιβλία στον πρόεδρο της ΝΔ από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/06/2011

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης

Tόν Επίσκοπό μας κ. Ευγένιο επισκέφθηκε σήμερα 1η Ιουνίου 2011 ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, στα πλαίσια της επισκέψεώς του στο Ρέθυμνο. Ο Επίσκοπός μας, απευθυνόμενος στόν κ. Σαμαρά, είπε : «Σας υποδεχόμαστε με πολλή χαρά στον ευλογημένο από το Θεό τόπο μας, στο πανέμορφο Ρέθυμνο και ιδιαίτερα εδώ στο σπίτι της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων και Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή Σας. Η Εκκλησία μας καθημερινά, όπως γνωρίζετε καλά, κάνει πολυμέτωπο και πολυεπίπεδο αγώνα για να δίδει ελπίδα στους ανθρώπους. Αυτό είναι το χρέος της. Να εύχεσθε να το συνεχίζομε και παρακαλούμε από τη θέση Σας να κάνετε ότι μπορείτε για το σκοπό αυτό. Γνωρίζομε το πολυεύθυνο της θέσεώς Σας και ευχόμαστε να Σας δίδει ο Θεός δύναμη και υγεία για να συνεχίζετε το έργο Σας.» Ο Επίσκοπός μας πρόσφερε στον κ. Σαμαρά το βιβλίο της ιστορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ένα βιβλίο για την Ιερά Μονή Αρκαδίου και μια εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.  

δείτε περισσότερα »
H Δ’ Συνδιάσκεψη Γυναικών - Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/06/2011

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με θέμα : «Εθελοντισμός και η συμβολή των γυναικών» θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα η Δ  Συν­δι­ά­σκεψη Γυναικών - Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Συνδιάσκεψη αυτή θα φιλοξενηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Οι εργασίες της θα λάβουν χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρέα και στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων. Φορεύς διοργανώσεως είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων.

Μετά τον Αγιασμό, που θα τελεσθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Καρέα, τους Συνέδρους θα χαιρετίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και θα αναγνωσθεί Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Ακολούθως εισηγητική ομιλία θα κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων και θα ακολουθήσουν οι Εισηγήσεις : 

δείτε περισσότερα »
Ηγούμενος Χρυσόστομος: «ἀκόμη κι ἄν κάποτε ἡ Πατρίδα μας γονατίζει, «ξανά πρός τήν δόξαν τραβᾶ»»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/06/2011

Στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου Πενταλόφου Γουμένισσας, τό Σάββατο 28 Μαΐου 2011 οἱ σημαῖες κυμάτιζαν μεσίστιες εἰς ἔνδειξιν πένθους γιά τήν ἀποφράδα ἐκείνη ἡμέρα (29η Μαΐου τοῦ 1453), ἡμέρα πού ἔπεσε στά χέρια τῶν Ἀγαρηνῶν ἡ Βασιλίδα τῶν πόλεων. Πλῆθος προσκυνητῶν ἀνῆλθαν στό Ἱερό Κοινόβιο, ὅπου μετά τή θεία Λειτουργία, τελέστηκε ἱερό Μνημόσυνο γιά ὅλους αὐτούς πού θυσίασαν τή ζωή τους στίς ἀλησμόνητες Πατρίδες. Κατόπιν ἀκολούθησε πλούσιο κέρασμα στό μεγάλο Ἀρχονταρίκι τῆς Μονῆς, καί στή συνέχεια ἐπίκαιρη ὁμιλία ἀπό τόν τέως Σχολάρχη τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς Ξάνθης, Καθηγητή Θεολόγο, Πρωτοψάλτη, Μουσικοδιδάσκαλο καί Χοράρχη κ.Χαράλαμπο Μουζουρίδη. Ὁ κ.Μουζουρίδης ἀνέπτυξε τό ἐπίκαιρο θέμα:  «Ἀπό τήν ἅλωση τῆς Πόλης – στήν ἅλωση τῆς ψυχῆς σήμερα».  

δείτε περισσότερα »
Η Μεγάλη Εορτή της Παναγίας της Χρυσοπηγής στη Σίφνο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2011

Μια κατάλευκη εκκλησία σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Η Παναγία η Χρυσοπηγή. Η  πολιούχος της Σίφνου πουεορτάζει την ημέρα της Αναλήψεως, 40 μέρες μετά το Πάσχα, με μεγαλειώδεις τελετές και πανηγύρια στα οποία συμμετέχει σύσσωμο το νησί. Φέτος (1και 2 Ιουνίου) από τον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, έχουν προσκληθεί για τη μεγάλη εορτή, οι μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Αύριο το πρωΐ  , ο μητροπολίτης Σύρου θα ιερουργήσει στο Ιερό  Προσκύνημα Παναγίας της Χρυσοπηγής και θα τελέσει την απόδοση του Πάσχα και εν συνεχεία θα τελέσει τον καθιερωμένο Αγιασμό στην άκρη της χερσονήσου. Πανηγυράδες φέτος είναι οι Ιωάννης Κ. Γεωργούλης και Κώστας Βερνίκος.

Το μοναστήρι, που είναι πλέον ανενεργό και τα κελιά του διατίθενται για διαμονή στους επισκέπτες, δεσπόζει πάνω στο μικρό ακρωτήρι που χωρίζει στα δυο τον όρμο του Φάρου. Χτίστηκε το 1615 για να στεγάσει την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής την οποία έσωσαν οι ψαράδες από τη θάλασσα. Η εικόνα της Παναγιάς δεν φεύγει ποτέ από το νησί. 

δείτε περισσότερα »
Άρπαξαν λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2011

Τμήμα από τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης αλλά και αντικείμενα μεγάλης αξίας έκλεψαν ιερόσυλοι από δύο εκκλησίες στην περιοχή του νομού Δράμας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα περιστατικό σημειώθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Δράμας το πρωί του Σαββάτου. Οι δράστες πλησίασαν στο ιερό και αφαίρεσαν ένα ασημένιο, επίχρυσο με σμάλτο Άγιο Ποτήριο, το οποίο είναι ρωσικής κατασκευής και χρονολογείται περίπου στα 1.800 μ.Χ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο αντικείμενο είχε αγοραστεί πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια στην τιμή των δύο εκατομμυρίων δραχμών.
Το δεύτερο “χτύπημα” σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον ιερό ναό του Αγίου Ραφαήλ στο Πανόραμα Δράμας. Όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, ο ιερόσυλος δράστης έσπασε το παράθυρο στον χώρο των γραφείων του ναού και αφαίρεσε μία λειψανοθήκη αξίας 6.000 ευρώ. Ωστόσο, για τους ιερείς, σημαντικότερο ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη λειψανοθήκη περιείχε τμήμα των λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που είχε δωρίσει στον ναό η μητρόπολη Μυτιλήνης. Χαρακτηριστικό του θράσους των δραστών είναι το γεγονός ότι η μία από τις κλοπές έγινε μέρα μεσημέρι, την ώρα που στον ναό βρίσκονταν πιστοί, οι οποίοι φαίνεται πως λειτούργησαν σαν κάλυψη για τους επιτήδειους. (με πληροφορίες από  Μακεδονία) 

δείτε περισσότερα »
Ημερίδα για το Μυστήριο της Εξομολόγησης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2011

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο του σεμιναρίου της Εξομολογητικής, διοργάνωσε το Σάββατο 28 Μαΐου τη δεύτερη κατά σειρά Ημερίδα με θέμα: «Η διακονία του μυστηρίου της εξομολογήσεως στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον χώρο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιερά Μονή Πεντέλης). Εισηγήσεις παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος (Γοντικάκης), Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Οι εισηγήσεις των δύο ομιλητών είχαν ως κεντρικό θέμα το Μυστήριο της Εξομολογήσεως σε σχέση με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, το οποίο ανέπτυξαν με ισχυρή Αγιογραφική και Πατερική θεμελίωση. (φωτο Ι.Α.Α) 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645