Εκκλησία της Ελλάδος

Ι.Μ.Χαλκίδος: Θρησκευτική εορτή του Αγίου Ελευθερίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/12/2012

Τo Σάββατο 15 Δεκεμβρίου ε.ε., μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ελευθερίου Επισκόπου Ιλλυρικού, εορτάζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευή Πολιούχου Χαλκίδος, προς τιμήν του Αγίου Ελευθερίου, εντός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ώρα 18:00μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας & Ιεράς Λιτανείας της Ιεράς Εικόνος του Αγίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ώρα 7:00π.μ.: Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Εκ του Ιερού Ναού.

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ. Χ. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία. Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.

Μετά από λίγα χρόνια τον χειροτόνησε διάκονο και έπειτα ιερέα. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας.

Γι’ αυτό και το έτος 182 μ. Χ., με κοινή ψήφο κλήρου και λαού, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Η φήμη της αρετής του έφτασε μέχρι τη Βρετανία.

Έτσι, ο βασιλιάς αυτής Λούκιος έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του. Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξήγειρε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ελευθέριος τον έλεγξε θαρραλέα. Τότε διατάχθηκε ο μαρτυρικός θάνατός του, μαζί με τη μητέρα του Ανθία.

Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού», δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον...


Ἱερέων ποδήρει κατακοσμούμενος, καὶ αἱμάτων τοὶς ῥείθροις ἐπισταζόμενος, τῶ Δεσπότη σου Χριστῷ μάκαρ ἀνέδραμες, Ἐλευθέριε σοφέ, καθαιρέτα τοῦ Σατάν, διὸ μὴ παύση πρεσβεύων, ὑπὲρ τῶν πίστει τιμώντων, τὴν μακαρίαν σου ἄθλησιν.


 

 

δείτε περισσότερα »
Εγκαίνια νέου νοσοκομειακού ιερού ναού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/12/2012

(Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως) Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθούν από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο τα Θυρανοίξια και ο Εγκαινισμός του θυσιαστηρίου του νέου Ιερού Ναού του Νοσοκομείου μας που είναι αφιερωμένος στον ιατρό Άγιο Θαλλέλαιο τον θαυματουργό.

Ο νεός αυτός Ιερός Ναός βρίσκεται εντός του Νοσοκομείου, δίπλα στο κεντρικό αμφιθέατρο και το κυλικείο, και κτίσθηκε με φροντίδα και δαπάνη της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Θα εξυπηρετεί πλέον, αντί του απομακρυσμένου Ναού του Αγίου Λουκά, τους ασθενείς, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου μας καθώς και τους επισκέπτες που επιθυμούν να αποθέσουν στον Χριστό, στην Παναγία και στους Αγίους μας τις δυσκολίες της υγείας και της ζωής τους.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΥ

Ο Άγιος Θαλλέλαιος καταγόταν από τον Λίβανο της Φοινίκης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Νουμεριανού περί το 284 μ.Χ.. Πατέρας του ήταν ο Βερούκιος, ἐπίσκοπος των χριστιανών της περιοχής και μητέρα του η Ρωμυλία. Ο Θαλλέλαιος σπούδασε την ιατρική τέχνη και την εξασκούσε με αγάπη προς τους ασθενείς του. Έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στους πτωχούς και κατέβαλλε γι’ αυτούς ξεχωριστή φροντίδα. Αναφέρεται στη βιογραφία του ότι έσπευδε στους ασθενείς πριν τον καλέσουν και προκειμένου να ανακουφίσει τους πόνους τους, δεν δίσταζε να τους μεταφέρει στους ώμους μέχρι το σπίτι του, όπου τους υπηρετούσε σαν δούλος και τους θεράπευε χωρίς να λαμβάνει απ’ αυτούς χρήματα ή άλλα δώρα. Τόση ταπείνωση είχε που περιποιείτο μόνος του τις πληγές των αρρώστων.

Συγχρόνως, κήρυττε δημόσια με παρρησία το Χριστό και προσεύχονταν θερμά σ’ Αυτόν στο ιατρείο του, ενώ κατασκεύαζε φάρμακα και έμπλαστρα. Παρείχε την ιατρική του τέχνη χωρίς διάκριση σε χριστιανούς και ειδωλολάτρες όλου του Λιβάνου.

Συνελήφθη στην Ανάζαρβο της δευτέρας Κιλικίας και ο Έπαρχος της πόλεως Θεόδωρος τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια που όμως δεν έθιξαν διόλου τον Άγιο. Κατά την διάρκεια του μαρτυρίου του δύο στρατιώτες, ο Αλέξανδρος και ο Αστέριος, πίστευσαν στο Χριστό και γι’ αυτό ο Έπαρχος διέταξε την αποκεφάλισή τους.

Στη συνέχεια ο ίδιος ο τύραννος προσπάθησε να βασανίσει δύο φορές τον Άγιο και αμέσως παρέλυσε. Ο Θαλλέλαιος, προσευχόμενος στο Χριστό, πέτυχε και τις δύο φορές την θεραπεία του Επάρχου, όμως, εκείνος παρέμεινε αμετανόητος και σκληρόκαρδος. Διέταξε να ρίξουν τον Άγιο στη θάλασσα απ’ όπου βγήκε αβλαβής κι έπειτα τον έριξε στα άγρια θηρία, τα οποία πλησίασαν και κάθισαν ήρεμα στα πόδια του. Στο τέλος ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, στην Έδεσσα της πόλεως των Αιγαίων*. Η ιερά του μνήμη τιμάται στις 20 Μαΐου.

* Η πόλη Αιγαί ή Αιγαίαι ή Αίγεια ήταν ελληνική αποικία στην Κιλικία και διετήρησε επί μακρόν την αυτονομία της. Αργότερα ονομάσθηκε διαδοχικῶς Αδριανή, Μακρινούπολη και Αλεξανδρούπολη προς τιμήν των αυτοκρατόρων Αδριανού, Μακρίνου και Αλεξάνδρου Σεβήρου)

 

δείτε περισσότερα »
Πειραιώς:"Διαστρεβλώνουν το λόγο μου για να με απαξιώσουν"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/12/2012

(Ι.Μ.Πειραιώς) Μια πλήρη ανάλυση της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει ο τόπος μας έκανε σήμερα (Σάββατο 8/12/2012) το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ προσκεκλημένος στην Εκπομπή Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ με τους δημοσιογράφους Γίαννη Χριστάκο και Αντριάννα Παρασκευοπούλου ενώ καλεσμένος ήταν και ο Γιάννης Ντάσκας.

Η κουβέντα ξεκίνησε με το θέμα την επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό για τις Επιχειρηματικές συμφωνίες με την COSCO και την HP για το καλό των κατοίκων του Πειραιά και του λιμανιού του.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός της

 

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη η Πρεσβυτέρα Ανθή μια σύγχρονη αγία μορφή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/12/2012

(π.Νεκτάριος Μουλατσιώτης) Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως κ. Θεοδώρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της Πρεσβυτέρας Ανθής Πέττας. Δεκαπέντε κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών και άλλων Μητροπόλεων καθώς και τέσσερις ιεροδιάκονοι τίμησαν για τελευταία φορά την Πρεσβυτέρα Ανθή, μια σύγχρονη αγία μορφή που έζησε στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών.

 

Επίσης αρκετοί ήταν οι πιστοί, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί αλλά και άγνωστοι που γνώριζαν την βιωτή της Πρεσβυτέρας Ανθής, όπου παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Παραλίας Πατρών για να πουν το τελευταίο αντίο στην «Γερόντισσα Αγάθη», 

δείτε περισσότερα »
Ο Μεγαλόσταυρος της Ι. Μ. Παροναξίας στον υφ. Άμυνας και την στρατιωτική ηγεσία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/12/2012

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου προστάτου του Πολεμικού Ναυτικού στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Παραμονή της εορτής αφίχθη από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας η Τιμία Κάρα του Αγίου Λαυρεντίου και εν συνεχεία τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου,παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Δημητρίου Ελευσινιώτη,του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου κ. Μαζαράκη-Αινιάν Κωνσταντίνου, του Διοικητού Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Αντιναυάρχου κ. Ελληνιάδη Παναγιώτη και του Διοικητού του Ναυστάθμου Αρχιπλοιάρχου κ. Κωνσταντόπουλου Δημητρίου. 

δείτε περισσότερα »
"Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης στη ζωή μας"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2012

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η    *    Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

======== *** ========

 

Την Κυριακή  9  Δεκεμβρίου και ώρα 11π.μ. μετά την Θεία  Λειτουργία  στην αίθουσα  πολιτιστικών εκδηλώσεων  του Δημοτικού  καταστήματος  Πόρου  Κεφαλονιάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση συνάντησης  των  ενοριτών, εν όψη της προετοιμασίας των πιστών για την Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων με το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης. Οι ευσεβείς  και   φιλόθεες κυρίες  της ενορίας  του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως  Σωτήρος  Πόρου έχουν ετοιμάσει μπουφέ με νηστίσιμα εδέσματα  και  τσάϊ.

 

 

Θα  ακολουθήσει συζήτηση με θέμα :

 

 

« ΤΟ  ΜΥΣΤΗΡΙΟ  ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ

 

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ  ΣΤΗ  ΖΩΗ  ΜΑΣ.  »

 

 

 

 

Ε Κ    Τ Ο Υ    Ι Ε Ρ Ο Υ     Ν Α Ο Υ

 

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Η Εκκλησία στο πλευρό των "αδυνάμων" εμπόρων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2012

(newsbomb.gr) Από τις αρχές της οικονομικής κρίσης, περίπου 68.000 έμποροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ σχεδόν διπλάσιοι είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΕΕ ανάμεσα στον  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και τον πρόεδρο τηςΕθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη.

Τα στοιχεία κατά την ΕΣΕΕ είναι εύγλωττα, καθώς μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες ζει  

δείτε περισσότερα »
Ο Γλυφάδας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2012

(π.Αντώνιος Χρήστου) Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, που η Εκκλησία μας τιμούσε τη μνήμη του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ήγε και τα ονομαστήριά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας κ. Σάββας, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας.

Εκμεταλλευόμενος αυτή την ευλογημένη συγκυρία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στην Ελληνική πρωτεύουσα και του ευχήθηκε δεόντως. Κατά τη συνάντησή τους, σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα,  οι δύο Ιεράρχες είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν παλαιές συναντήσεις τους, αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες από την τρέχουσα εκκλησιαστική πραγματικότητα. 

δείτε περισσότερα »
Ονομαστήρια και χειροτονία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2012

(Ι.Μ.Φθιώτιδος) Τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Νικολάου εόρτασε μετά πάσης επισημότητας η τοπική μας Εκκλησία την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε λαμπρό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, πλαισιουμένου από τον ιερό κλήρο.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Διάκονο χειροτονία του Δημητρίου Καρτέρη, έγγαμου, απόφοιτου του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και πτυχιούχου του Εκκλησιαστικού ΙΕΚ Καρδίτσης. Στη σύντομη  

δείτε περισσότερα »
Εορτή του Αγίου Νικολάου στο Αργοστόλι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2012

Με μεγαλοπρέπεια γιόρτασε η Κεφαλονιά τον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο. Στην Πανηγυρική θεία λειτουργία, που τελέσθηκε στον Άγιο Νικόλαο στο Αργοστόλι, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ.κ Σπυρίδωνας ενώ παρευρέθηκε η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία του τόπου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671