Εκκλησία της Ελλάδος

Η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Νέα Τίρυνθα Αργολίδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/11/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με κάθε  λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον παλιό ιερό ναό στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας του δήμου Ναυπλιέων. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης , ο οποίος και στο τέλος του εσπερινού μίλησε για την εορτή των Εισοδίων . Κατόπιν μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλη την κωμόπολη προς ευλογία των κατοίκων και των πιστών. Χαρακτηριστικό στην φετινή εορτή το πλήθος των πιστών που είχαν γεμίσει τον ιερό ναό, πράγμα που έκανε τον εφημέριο της εκκλησίας πατέρα Ιωάννη να ευχαριστήσει τον κόσμο. Ο ιερός αυτός ναός είναι κτίσμα του 1865 και ανακαινίσθηκε το 1996, να σημειωθεί πως την δεκαετία του 1960 με 1970 φτιάχτηκε μεγαλύτερος ναός αφιερωμένος στην Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου κι από τότε ο παλαιός έπαψε να είναι ο κεντρικός ναός.

  

δείτε περισσότερα »
Πετραχήλι και καρυοφύλλι από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/11/2011

(εκ της Ι.Α.Α)  Εκκλησιαστικός αλλά προσαρμοσμένος στη σημερινή πραγματικότητα ο λόγος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, λόγος που αγγίζει το εκκλησίασμα.

«Γίνεται μία προσπάθεια να εξοστρακιστεί η πίστη στο περιθώριο και η Εκκλησία όσο γίνεται πιο έξω στη ζωή των ανθρώπων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λειβαδιάς.

Ο Μακαριώτατος έκανε επίσης λόγο για τις ξένες διδασκαλίες που έχουν εισβάλλει στη ζωή μας και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να διδάσκονται η ιστορία και τα θρησκευτικά στα σχολεία. «Οι χριστιανοί έχουν τη δύναμη της παράδοσης. Έχουμε πολλές δυνατές ρίζες που δυναμώνουν και τους σημερινούς ανθρώπους. Μπορούμε να εμποδίσουμε αυτές τις διδασκαλίες που μας αλλοιώνουν τον χαρακτήρα; Δεν μπορούμε. Μπορούμε όμως να έχουμε αντισώματα» τόνισε.

Σημείωσε δε πως οι ασθένειες της σημερινής ζωής είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι καθημερινές δυσκολίες και κυρίως η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελπίδας και η ψυχική κόπωση.

«Πως γεννήθηκαν αυτά; Τα επινόησαν μερικοί που είπαν: ο Χριστός, η θρησκεία μακριά από την κοινωνία. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και αυτόνομος, είπαν, και μπορεί να λύνει μόνος τα προβλήματα, δεν έχει ανάγκη τον Θεό. Ο Θεός πέθανε είπε ο φιλόσοφος, ελάτε όλοι μαζί να κηδέψουμε τον Θεό μέσα στις εκκλησίες». «Το ψέμα», πρόσθεσε, «παρουσιάζεται ως αλήθεια και  η αλήθεια ως ψέμα. Σκότωσαν τον Θεό, σκότωσαν και τον άνθρωπο, σκότωσαν και την ανθρωπιά. Χωρίς Θεό, χωρίς Πατέρα, δεν έχουμε αδέλφια. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε αδελφικά». 

δείτε περισσότερα »
Ιγνάτιος: Άστεγοι και άποροι θα φιλοξενούνται στα Μοναστήρια
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/11/2011

Τη βεβαιότητα ότι τα μοναστήρια θα λειτουργήσουν ως τόποι φιλοξενίας αστέγων και απόρων εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας προχθες στο Πνευματικό Κέντρο. Στο μεταξύ, συντονισμένες προσπάθειες αναπτύσσει με εντονότερους ρυθμούς η τοπική Εκκλησία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των 1.350 περίπου απόρων οι οποίοι σιτίζονται σε καθημερινή βάση από τα 25 Σπίτια Γαλήνης της Μητροπόλεως. Η διαρκής όξυνση των προβλημάτων και η αύξηση των αστέγων, οι οποίοι προσφεύγουν στην τοπική Εκκλησία ζητώντας βοήθεια, επισημάνθηκαν στην διάρκεια της έκτακτης κληρικολαϊκής σύναξης που πραγματοποιήθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως. Στην παρούσα φάση λειτουργούν τρείς ξενώνες όπου φιλοξενούνται 15 περίπου άστεγοι, ενώ προετοιμάζεται και τέταρτη αντίστοιχη δομή από τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Εσταυρωμένος». Παράλληλα αναπτύσσεται έντονη δράση σε όλες τις δομές κοινωνικής προσφοράς που λειτουργούν στην τοπική Εκκλησία. 

δείτε περισσότερα »
Άνθιμος: «αν ξέρατε τι σημαίνει ο Προϋπολογισμός του 2012 θα σας έπιανε απελπισία»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/11/2011

Πιστός στο ραντεβού του κάθε Κυριακή, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μίλησε και σήμερα από άμβωνος για τις πολιτικές εξελίξεις, τον κρατικό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊική Ένωση.  Είμεθα όλοι "κρεμασμένοι" στον κρατικό προυπολογισμό, αυτός ο προυπολογισμός είναι αλλιώτικος... αν ξέρατε τι σημαίνει, είναι επικίνδυνο να πούμε-διότι θα μας έπιανε περισσότερη απελπισία...Όσοι παρακολουθούν αυτά που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες μέσω των ΜΜΕ και του τύπου είναι προϋποθέσεις για να "ζαλιστεί" κανείς και να λέει δεν ξέρω τίποτα δε θέλω να μαθαίνω τίποτα", είπε χαρακτηριστικά.

"Εμάς μας έχουν για να μας διαλύσουν, ακούγετε αυτό στην Ευρώπη, να διαλυθεί το ελληνικό κράτος. Εμείς δε θα μείνουμε σε αυτά θα κοιτάξουμε την παράδοση, την ιστορίας μας, την ευθύνη, την αγάπη, για το λαό για την πατρίδα. Να μείνουμε όρθιοι, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας να κρατήσουμε αξιοπρέπεια. Δε θα γίνουμε επαίτες, δε θα πάμε "προσκυνημένοι" να ζητήσουμε λίγα αγαθά. Θέλουν να μας ξετινάξουν, να μας αποδυναμώσουν, να μην έχουμε ισχύ." (πηγή seleo) 

δείτε περισσότερα »
Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νικολάου από την Άνδρο στον Πειραιά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/11/2011

Ο Πειραιάς και συγκεκριμένα η ενορία του Αγίου Νικολάου υποδέχεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νικολάου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Υποδοχή από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ του Τιμίου Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός Ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και Μυροβλύτου, στην προβλήτα των πλοίων του Αργοσαρωνικού. Η ιερά Λειψανοθήκη του Ιερού Λειψάνου εξέρχεται για πρώτη φορά εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου. Το Ιερό Λείψανο διακομίζεται δια τον αγιασμό των πιστών και ευλογία της ενορίας του Αγίου Νικολάου και πάντων των εν θαλάσσαις πλεόντων και εν ναυτιλεία εργαζομένων υπό του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου.

Στις 13.00 θα τελεστεί δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Δωροθέου. 

δείτε περισσότερα »
Επιστολή του Μητροπολίτη Πατρών στον Βενιζέλο για το χαράτσι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/11/2011

(εκ τη Ιεράς Μητροπόλεως) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, συμμεριζόμενος τόν πόνο τῶν ἀδυνάτων οἰκονομικά συνανθρώπων μας, οἱ ὁποῖοι δέν δύνανται νά πληρώσουν τό τέλος γιά τά ἀκίνητα μέσῳ Δ.Ε.Η. καί δεχόμενος κάθε ἡμέρα στό Γραφεῖο του, τούς δοκιμαζομένους συνανθρώπους μας, μέ ἐπιστολή του παρακαλεῖ τόν κ. Εὐάγγελο Βενιζέλο, νά βοηθήσῃ ὥστε νά γίνῃ δικαιότερη ἀντιμετώπιση τῶν ανθρώπων, ὡς πρός τό θέμα αὐτό, καθ’ ὅσον ἕνα μέρος τοῦ πληθυσμοῦ ἔχει πλεόν γονατίσει κάτω ἀπό τήν φτώχεια καί τήν ἀνέχεια. Στην επιστολή το ο μητροπολίτης Πατρών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρακαλῶ θερμῶς, νά παρέμβετε μέ τήν ἐγνωσμένη εὐαισθησία Σας, ὥστε νά ἀρθῇ τό ἄχθος αὐτό ἀπό τούς ὤμους τῶν ἀδυνάτων ἀδελφῶν μας. Πιστεύομε ὅτι ἡ πίεση τήν ὁποία ὑφίστανται οἱ ἀδύναμες καί εὐπαθεῖς ὁμάδες πληθυσμοῦ, θά λειτουργήση ἀντίθετα στήν ὅλη προπάθεια ἡ ὁποία καταβάλλεται γιά τήν ἔξοδο τῆς χώρας ἀπό τήν δεινή κατάσταση στήν ὁποία ἔχει περιέλθει».

  

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του επισκόπου Διαυλείας στο Φανάρι-Φωτογραφία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/11/2011

(φωτογραφίες Νικόλαος Μαγγίνας) Τον Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Διαυλείας κ. Γαβριήλ,Ἀρχιγραμματέα τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Μαξίμου Παπαγιάννη,Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, ἐξαιτησαμένους τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐλογίαν ἐπί τῇ ἀναλήψει τῶν ὡς ἄνω ἐπιτελικῶν αὐτῶν θέσεων

Στο μεταξύ η Α.Θ Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, τήν πρωΐαν τῆς Τρίτης, 15ης Νοεμβρίου, μετέβη εἰς τό ἐν τῇ Κοινοτικῇ αἰθούσῃ τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στεγαζόμενον νηπιαγωγεῖον καί ηὐλόγησε τό ὑπό τήν ἡγεσίαν τῆς Ἐλλογ. κ. Ἀγάπης Παπαδοπούλου διδακτικόν προσωπικόν, τούς ἐν αὐτῷ διδασκομένους καί τούς παρευρεθέντας γονεῖς αὐτῶν, ὑπαντηθείς ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κ. Γερμανοῦ, Ἀρχιερατικῶς Προϊσταμένου τῆς Κοινότητος.

 Εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Ιγνάτιος: «Βρισκόμαστε σε καιρό πολέμου»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/11/2011

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στο Πνευματικό  Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος έκτακτη κληρικολαϊκή Σύναξη για τον συντονισμό του Φιλανθρωπικού έργου της Τοπικής Εκκλησίας, εξ αφορμής της ολοένα κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Της Συνάξεως προήδρευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και συμμετείχαν οι Εφημέριοι - Πρόεδροι των Φιλοπτώχων Ταμείων και των Ενοριακών Σπιτιών Γαλήνης και τα Μέλη των Δ/κών Συμβουλίων, οι Κυρίες που διακονούν στα Σπίτια Γαλήνης και στα συνεργεία του Εράνου της Αγάπης.

 

δείτε περισσότερα »
Συγχαρητήρια επιστολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/11/2011

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β'  απέστειλε την κάτωθι συγχαρητήρια επιστολή προς τον Εξοχ.Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.Λουκά Παπαδήμου, επί τη αναλήψει των καθηκόντων του.

 Εξοχώτατε κύριε Λουκά Παπαδήμα, Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, χάρις και έλεος παρά του Παναγάθου Θεου εφ’ υμάς. Διά του παρόντος Πατριαρχικού Γράμματος, με αισθήματα αγάπης και ιδιαζούσης εκτιμήσεως επιθυμούμε να εκφράσουμε  ολόθυμες συγχαρητήριες ευχές επί τη αναδείξει Σας στο ύπατο αξιώματα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Συγχαίροντες εγκαρδίως και ευχόμενοι πλήρη επιτυχία στο πολυεύθυνο έργο που αναλαμβάνετε στην παρούσα δυσχερή περίοδο, προσευχόμεθα διαπύρως όπως ο Παντοδύναμος Θεός Σας διατηρή εν υγιεία και δυνάμει πολλή και ευλογή τις ευγενείς προσπάθειές Σας επ’ αγαθώ της φιλτάτης πατρίδος μας.

 

Θερμά συγχαρητήρια ! 

† Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β’

   

δείτε περισσότερα »
Συνεργασία Ιερών Μητροπόλεων Θηβών και Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/11/2011

Επίσκεψη στον Βόλο και στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πραγματοποίησε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιος, επικεφαλής δεκαεξαμελούς αντιπροσωπείας Κληρικών και λαϊκών, στελεχών της Μητροπόλεώς του. 

Σκοπός της επισκέψεως ήταν η γνωριμία με τα αντίστοιχα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, η ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών σχετικά με την πορεία και εξέλιξη του Πνευματικού και Κοινωνικού έργου της Τοπικής Εκκλησίας και η ενημέρωση πάνω σε συγκεκριμένες δράσεις και τομείς ποιμαντικής ευθύνης. 

Από την μεριά της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος την ομάδα της Βοιωτικής Εκκλησίας υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής δεκατετραμελούς, αντιστοίχως, αντιπροσωπείας, ο οποίος επεσήμανε την μακρά και σταθερή φιλία του με τον Βοιωτό Ιεράρχη, αναφέρθηκε στις σύγχρονες ποιμαντικές ανάγκες και προκλήσεις, στο έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην Τοπική Εκκλησία και στην σπουδαιότητα αυτής της πρωτότυπης συνάντησης και συνεργασίας, για την οποία ευχήθηκε να έχει και συνέχεια. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672