Εκκλησία της Ελλάδος

Η Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Πεντέλης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

(του Σπύρου Παπαγεωργίου) Με κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκε σήμερα Μ. Παρασκευή, οι Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές προσήλθε από νωρίς στην Μονή για να προσκυνήσει τον Σταυρωθέντα, να ακούσει το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου", και να παρακολουθήσει την Τελετή Αποκαθηλώσεως,  όπως παραδοσιακά τελείται τα τελευταία χρόνια σε υπερυψωμένο λόφο εντός του περιβόλου του Μοναστηριού. Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο οποίος παρέλαβε το Σώμα του Ιησού, ευλόγησε το λαό, εναπόθεσε Αυτό εν καινώ μνημείω και εσφράγισε τον τάφο.

Τέλος, εψάλη υπό της χορωδίας του Πρωτοψάλτου Αθ. Παπαγεωργίου γύρω από τον τάφο το Δοξαστικό"Σε τόν αναβαλλόμενον το φως ώσπερ ιμάτιον". 

δείτε περισσότερα »
Η περιφορά του Εσταυρωμένου στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

(φωτορεπορτάζ Ευάγ.Μπουγιώτης) Η Μεγάλη Παρασκευή μας φέρνει ενώπιον των Παθών του Κυρίου μας. Ο Χριστός υποφέρει, σταυρώνεται και πεθαίνει, για να μας οδηγήσει στην σωτηρία, την απαλλαγή από την φθορά και την αμαρτία που διαποτίζει την ύπαρξή μας και να μας δώσει την Ζωή. Στους Μακαρισμούς, που ψάλλουμε μετά την έξοδο του Εσταυρωμένου, διαβάζουμε χαρακτηριστικά: “Εσταυρώθης δι’ εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν. Εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι”. Η συγγνώμη του Σταυρού και η ανάβλυση της ζωής μέσα από το Πάθος, μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι αληθινή ελευθερία δεν νοείται χωρίς θυσία. 

δείτε περισσότερα »
Ακολουθία των Αγίων Παθών στην Ι.Μ. Παναγίας Μαλεβής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

 (π.Ιωάννης Σουρλίγγας) Τη Μ. Πέμπτη το πρωί  ο  Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τέλεσε την Θεία Λειτουργία  στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής Κυνουρίας και το απόγευμα τέλεσε την  Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου βασιλείου Τριπόλεως, όπου εκεί Κλήρος και Λαός  γίναμε για μια ακόμη φορά,  μάρτυρες στην αναπαράσταση της Σταυρώσεως του Κυρίου μας.

 Έχοντας την αίσθηση ότι ήμασταν και εμείς παρόντες νιώθοντας τον πόνο του Κυρίου μας το δάκρυ εύκολα κυλούσε  απ' όλους μας. Η ημέρα αυτή  είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Αφού ο Ιησούς παραδίδεται στους στρατιώτες, του φορούν κόκκινη χλαμύδα και του βάζουν ακάνθινο στεφάνι. Κατόπιν τον προσκυνούν χλευαστικά, τον φτύνουν και τον χτυπούν στο πρόσωπο και το κεφάλι.  

δείτε περισσότερα »
Φιλανθρωπική δράση της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/04/2012

Μέ τήν εὐκαιρία τῆς Ἑορτῆς τοῦ Πάσχα ἡ Ἱερά Μητρόπολις Σερρῶν καί Νιγρίτης ἐντείνει, οὐσιαστικά καί δημιουργικά, τήν φιλανθρωπική καί κοινωνική της δραστηριότητα, προσπαθώντας νά ἀνακουφίσει τόν πόνο τῶν ἀδύναμων ἀδελφῶν μας, πού στίς ἡμέρες μας ὅλο καί περισσότερο αὐξάνεται,καί νά συμπαρασταθεῖ στούς φτωχούς, τούς ἡλικιωμένους καί ἀστέγους ἀδελφούς τῆς Μητροπολιτικῆς μας περιφερείας πού ἔχουν ἀνάγκη.

Τόσο τό Γενικό Φιλόπτωχο Ταμεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, πού πρωτοστατεῖ στήν φιλανθρωπική διακονία, ὅσο καί τά ἐνοριακά προσέφε­ραν μέχρι στιγμῆς ἔκτακτα οἰκονομικά βοηθήματα ἄνω τῶν 30.000 Εὐρώ σέ περισσότερες ἀπό 600 οἰκογένειες πού εἶχαν ἀνάγκη.

Ἀπό τό Κοινωνικό Παντοπωλεῖο «Κιβωτός Ἀγάπης» στίς Σέρρες καί τήν Νιγρίτα διετέθησαν δω­ρεάν μέχρι σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 12 Ἀπριλίου, 5 τόνοι τρόφιμα καί ἄλλα εἶδη πρώτης ἐπισιτιστικῆς ἀνάγκης, σέ 270 οἰκογένειεςἀναξιο­παθούντων ἀδελφῶν μας.Ἀξίζει νά ὑπογραμμισθεῖ ἐπίσης ὅτι στίς Σέρρες καί στήν Νιγρίτα ἤδη λειτουργοῦν μέ τήν εὐθύνη τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας ἑπτά ἐνορι­ακά συσσίτια, τά ὁποῖα προσφέρουν περί τίς 400 μερίδες ζεστοῦ φαγητοῦ κα­θημερινῶς. Ἐπίσης ἀπό τό κέντρο διανομης ρούχων «Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Ἐλεήμων» προσεφέρθησαν μεγάλες ποσότητες ρούχων.

Ὁ Ξενώνας φιλοξενίας ἀστέγων καί συγγενῶν ἀσθενῶν «Στοργή» τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, παρέχει δωρεάν διαμονή σέκάθε ἄνθρω­πο πού ζεῖ δυσκολίες, θλίψεις, πόνους καί ἔχει ἀνάγκη νά «ἀκουμπή­σει» κάπου στέρεα. Ἤδη φιλοξενοῦνται δύο ἄπορες οἰκογένειες.

Τό Ἰατρεῖο Κοινωνικῆς Ἀντίληψης, μέ τήν εὐγενική ἐθελοντική συ­μπαράσταση καί συνεργασία τοῦ Ἰατρικοῦ Συλλόγου Σερρῶν, καθημερι­νῶς δέχεται σημαντικό ἀριθμό ἀπόρων καί ἐμπερίστατων συμπολιτῶν μας παρέχοντάς τους δωρεάν πρωτοβάθμια φροντί­δα ὑγείας.

Ἡ πίστη, ἡ ἀγάπη καί ἡ ἀλληλεγγύη ἄς εἶναι ἡ ἀπάντηση ὅλων μας στίς προκλήσεις τῆς πολυσχιδοῦς κρίσεως πού μαστίζει τήν κοινωνία καί τήν πατρίδα μας 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

  

δείτε περισσότερα »
Μεγάλη Βοήθεια από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/04/2012

Τη Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, (πλησίον των Γραφείων της Μητροπόλεως), από τον Τομέα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η διανομή, σε εμπερίστατους αδελφούς μας, πτωχούς, νεόπτωχους και ανέργους, χιλίων τετρακοσίων (1.400) δεμάτων, με δεκατέσσερις τόνους τρόφιμα και περίπου τρεις τόνους λάδι και τρεις τόνους κρέας.

Στη συλλογή των τροφίμων συνέβαλαν η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Κληρικοί και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αλλά και πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι έκφρασαν έμπρακτα την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ευσπλαχνία και τη συμπαράστασή τους προς τον εμπερίστατο πλησίον μας, προς τον αδελφό μας, εν όψει της ευρύτερης πολυδιάστατης κρίσης. ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 

δείτε περισσότερα »
«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/04/2012

Σήμερα  γιορτάζουμε το συγκλονιστικότερο γεγονός  από όσα είδε ποτέ ὁ κόσμος: τον σταυρικό θάνατο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

 «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. Ράπισμα κατεδέξατο ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου. Προσκυνούμεν σου τα πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου ανάστασιν».

Η Σταύρωση του Χριστού είναι το κατ’ εξοχήν γεγονός στην Ιστορία. Ο Σταυρός μπαίνει στο κέντρο της ζωής για να της προσδώσει νόημα και περιεχόμενο. Η αγάπη στο Σταυρό είναι αυτή που μπορεί να αγκαλιάσει τον κόσμο ως βεβαιότητα αναστάσιμης εμπειρίας. Στη θυσιαστική προοπτική της, ο θάνατος σημαίνει ζωή και ο σταυρός σημαίνει ανάσταση...

Φωτογραφίες από τους ιερούς ναούς Αγίου Τρύφωνος (όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος περιστοιχισμένος από μικρά παιδιά) και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ι.Μ. Γλυφάδας.

  

δείτε περισσότερα »
Φόρος τιμής μπροστά από την κλειστή Πύλη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/04/2012

(φωτορεπορτάζ Νικόλαος Μαγγίνας) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώπιον της  Κλειστής Πύλης ανάβει κερί, καταθέτει λουλούδια και με σιγή προσεύχεται. Προσεύχεται στη μνήμη του Αγίου Προκατόχου του Γρηγορίου του Ε΄ ο οποίος μαρτύρησε απαγχονιζόμενος στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου από την Οθωμανική Διοίκηση στις 10 Απριλίου του 1821 ανήμερα της Κυριακής  του Πάσχα. Από τότε και μέχρι σήμερα η Πύλη αυτή του Πατριαρχείου παραμένει κλειστή εις τιμήν και μνήμην.
 
 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάθε χρόνο  δεν παραλείπει  να αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον τόπο αυτό του Μαρτυρίου. Έτσι και φέτος στις 10 Απριλίου, Μ. Τρίτη, τήρησε ευλαβικά αυτό το ιερό καθήκον προς έναν Μεγάλο Πατριάρχη και μια σπουδαία προσωπικότητα του Γένους. 

δείτε περισσότερα »
Η Τελετή του Νιπτήρος στη Μονή Βαρσών στην Τρίπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/04/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου, έγινε στην Τρίπολη«Τελετή του Νιπτήρος» στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών. Και φέτος αναβίωσε μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στις Βάρσες, η τελετή του Νιπτήρος, που γίνεται σε ανάμνηση της συμβολικής πράξης του Θεανθρώπου να πλύνει τα πόδια των 12 μαθητών του μετά το Μυστικό Δείπνο, για να δείξει ότι ήλθε στη Γη για να υπηρετήσει και όχι να υπηρετηθεί, διδάσκοντας στους μαθητές του την αγάπη και την ταπεινοφροσύνη.

 

Η τελετή γίνεται σε ξύλινη εξέδρα σε κεντρικό σημείο της Μονής, πάνω στην οποία ήταν τοποθετημένες αντικριστά 12καρέκλες για τους ιερείς, στην κορυφή ένας θρόνος για το Μητροπολίτη  και μπροστά από το θρόνο, μια ασημένια λεκάνη με νερό. Το μυστήριο τελεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας &Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος ο οποίος με ταπεινότητα και αναπαριστώντας τον Ιησού Χριστό, σκύβει και «νίπτει τους πόδας» των ιερέων που υποδύονταν τους δώδεκα Αποστόλους.

 

Τη μοναδική αυτή τελετή παρακολουθεί, κάθε χρόνο, πλήθος πιστών, που συρρέουν στο Μοναστήρι για να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό θέαμα που γίνεται μόνο στην Αρκαδία την Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.

  

δείτε περισσότερα »
Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη στην Ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης στην Τρίπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/04/2012

Την  Μεγάλη  Τρίτη 10ηΑπριλίου 2012,  στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Τριπόλεως,  70 έτη  μετά την πρώτη εκτέλεση του Τροπαρίου της Κασσιανής  ( τη μουσική του οποίου  συνέθεσε και ερμήνευσε το 1942 στην Τρίπολη ο Μεγάλος  Έλληνας Μουσικοσυνθέτης  ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ )  απέδωσε  άριστα  το αυτό Τροπάριο και η Χορωδία Τριπόλεως, στην Ακολουθία του Νυμφίου,  χαρίζοντας  προς τους εκκλησιαζομένους μια ξεχωριστή κατανυκτική βραδιά  πάντα μέσα στα πλαίσια των ημερών που διάγουμε.

Στην ως άνω Ιερά Ακολουθία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  πλαισιωμένος  από τους Ιερείς της Ενορίας Αγίας Βαρβάρας Τριπόλεως,   την παρουσία μεγάλου πλήθους ευσεβών χριστιανών, Ενοριτών και Τριπολιτών.

Άκρως τιμητική  στην ως άνω Ακολουθία ήταν η παρουσία της θυγατέρας του Μεγάλου  Έλληνα Μουσικοσυνθέτη  ΜΙΚΗ  ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, Μαργαρίτας Θεοδωράκη, ενώ η ως άνω Ακολουθία  μαγνητοσκοπήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Αυτή την ημέρα επέλεξε  το Δ/ Συμβούλιο της Χορωδίας Τριπόλεως να τιμήσει με αναμνηστική πλακέτα  για την προσφορά τους  δύο Τριπολίτες, τον κ. Ιωάννη  Βαρβέρη  και τον κ. Τάκη  Δημητρακόπουλο, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα στην διάδοση της Παραδοσιακής Εκκλησιαστικής Μουσικής, αλλά περισσότερο για την συμμετοχή τους,  ως χορωδών,  στην προ 70 χρόνια εκτέλεση του Τροπαρίου της Κασσιανής που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο Ναό της Πόλεως.  + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

 

  

δείτε περισσότερα »
Στο διαδίκτυο ο Ι.Ν. Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/04/2012

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την έναρξη της επίσημης ιστοσελίδας στο διαδίκτυο (internet) του Ιερού Ενοριακού Ναού Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων. Ένα τόπο, όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να λάβει πληροφορίες κυρίως για τις ποικίλες ενοριακές δραστηριότητες, για την τοπική και εκκλησιαστική ιστορία, καθώς και για πολλά θεολογικά θέματα.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι: www.panagiaepiskepsi.grκαι η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είναι: panagiaepiskepsi@gmail.com.

Πεποίθηση και προσπάθειά μας είναι η ενορία να γίνει ξανά το κύτταρο της Εκκλησίας και να κρατήσει κοντά της τους ανθρώπους, ιδίως τους νέους, που παλεύουν καθημερινά στο στίβο της ζωής. Να καλύψει πνευματικές ανάγκες και να τους κάνει να τη νιώθουν ως καταφύγιό τους.

Την επιμέλεια και κατασκευή της ιστοσελίδας έχει η Εταιρεία «ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ»®. Μια εταιρεία που εξειδικεύεται σε θέματα Εκκλησιαστικών εφαρμογών–λογισμικού από το έτος 2000 με υψηλή τεχνογνωσία, πολυετή εμπειρία και στην υποστήριξη φορέων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Ευχόμαστε αυτή η προσπάθειά μας να βοηθήσει κυρίως τους ενορίτες μας, αλλά και κάθε επισκέπτη, να γνωρίσει καλύτερα την ορθοδοξία, την τοπική εκκλησία και την ενορία μας, έτσι ώστε να οδηγηθεί κοντά στον Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΤΑ ΜΕΛΗ

ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672