Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Βαρβάρας και Νικολάου στην Τρίπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/12/2011

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Εορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην περιοχή Σέχι Τριπόλεως, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, το  εσπέρας ετελέσθη  Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Το Θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μελχισεδέκ Γαλάνης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών Μαντινείας. Την κυριώνυμο ημέρα ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Θεοκλήτου Αθανασοπούλου, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,  ο οποίος εκπροσώπησε  τον   Σεβ. Μητροπολίτη  Μαντινείας και Κυνουρίας, συλειτουργούντων  και άλλων  Κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Επιπροσθέτως δε ο π. Θεόκλητος ομίλησε στους συμμετέχοντας για την  Μεγάλη αυτή Εορτή της Αγίας. 

δείτε περισσότερα »
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για πολλοστή φορά στο προσκήνιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/12/2011

Το Φανάρι επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο επίσημο Πατριαρχικό Γραφείο.

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα.

Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων των Πατριαρχείων, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Στη συνέχεια ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του Πατριαρχείου όπου στο κεφαλόσκαλο της εισόδου στην Αίθουσα των Πατριαρχών τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μαζί κατευθύνθηκαν στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου πραγματοποιήθηκε η ιδιαίτερη συνάντησή τους. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόταν από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα και στενούς συνεργάτες του. Παρόντες στη συνάντηση, από πλευράς Πατριαρχείου, ήσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος πραγματοποιεί ήδη επίσκεψη στην Τουρκία, από όπου κάλεσε και πάλι - ακολουθώντας την πάγια αμερικανική πολιτική - την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. (Φωτορεπορτάζ Νικόλαος Μαγγίνας-Φως Φαναρίου) 

δείτε περισσότερα »
Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο Επίσκοπος Ζήλων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/12/2011

(φωτο Νικ. Μαγγίνας) Συνήλθε ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας τῇ 1ῃ καί τῇ 2ᾳ Δεκεμβρίου 2011.

Κατ᾿ αὐτάς ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.Κατά τήν τελευταίαν συνεδρίαν, προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Σεβαστιανός Σκορδαλλός, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, ἐξελέγη παμψηφεί Βοηθός Ἐπίσκοπος παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Ἀρχιεπισκόπῳ Ἀμερικῆς κυρίῳ Δημητρίῳ, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ζήλων.

δείτε περισσότερα »
Το «λίγο» που μοιράζεται από την Εκκλησία πολλαπλασιάζεται
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/12/2011

Τρεις Κληρικολαϊκές Συνάξεις για τον συντονισμό του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στην Αιδηψό και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Προκόπι.  Στις Συνάξεις αυτές, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος έδωσε τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης. Μιλώντας στους συμμετέχοντες, εξήγησε ότι τα μέλη της Εκκλησίας καταθέτουν πάντα τις θλίψεις και τις δυσκολίες τους στο Θεό. Ακόμη, διευκρίνισε ότι ο Έρανος της Αγάπης και γενικότερα η φιλανθρωπική πρόσκληση της Εκκλησίας δεν θέλει να προσθέσει ένα ακόμη βάρος στους, ούτως ή άλλως δυσκολευόμενους οικονομικά ανθρώπους, αλλά ν’ αποτελέσει ευκαιρία πραγματική για τους πτωχούς και τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται και προστρέχουν, όλο και περισσότερο στην Εκκλησία. Συνέχισε δε λέγοντας ότι η Εκκλησία πιστεύει διαρκώς στο θαύμα, γιατί έχει γεύση αυτής της εμπειρίας, όπου το «λίγο» που μοιράζεται πολλαπαλασιάζεται.  

δείτε περισσότερα »
Αγρυπνία για την υπέρβαση της κρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/12/2011

Αγρυπνία για την υπέρβαση της σοβούσης οικονομικής κρίσης, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. 

Η Ιερά Αγρυπνία εντάσσεται στο ευρύτερο δωδεκαήμερο πρόγραμμα Λατρευτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Ναός, ενόψει της εορτής του προστάτου και πολιούχου της πόλης μας Αγίου Νικολάου.  

Κατά την Ιερά Αγρυπνία, οποία θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. και θα απολύσει στις 12.30 μετά τα μεσάνυκτα, θα τελεστούν ο Εσπερινός, ο Όρθρος, τα Εγκώμια του Αγίου Νικολάου και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

  

δείτε περισσότερα »
Διετές μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Σπυρίδωνα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/12/2011

 

δείτε περισσότερα »
Ναύπλιο: Η Παναγία η Γερόντισσα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/12/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η εορτή για την "Παναγία την Γερόντισσα", στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου βρίσκεται πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας .Τον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε τέλεσε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας ,ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης παρουσία κι άλλων ιερέων από το Ναύπλιο και το Αργος.Στο τέλος του εσπερινού ο Ιεροκήρυκας μίλησε για την ιστορία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Γερόντισσας που η πρωτότυπη βρίσκεται στην ιερά μονή Παντοκράτορα Αγίου Όρους.

 
 

δείτε περισσότερα »
Με αγωνία αναμένεται η απόφαση για τον Γέροντα Εφραίμ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/12/2011

Ελεύθερος με εγγύηση 200.000 αφέθηκε  προσωρινά χθες ο ηγούμενος Εφραίμ έπειτα από διαφωνία της ειδικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα για το αν θα καταστεί προσωρινά κρατούμενος ή όχι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός ολίγων ημερών από το Συμβούλιο Εφετών.

Πριν τον ηγούμενο Εφραίμ είχε απολογηθεί ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Οι δύο ιερωμένοι βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις , σε απάτη αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εφραίμ και Αρσένιος, αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς. Λένε, επίσης, πως στόχος των ενεργειών τους ήταν η ενίσχυση των οικονομικών της Μονής ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της, αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.

  

δείτε περισσότερα »
Το νέο βιβλίο του Οικουμενικού Πατριάρχη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/12/2011

Οι ΕκδόσειςΑκρίτας τιμούν τα είκοσι χρόνια Πατριαρχίας του Πρώτου της Ορθοδοξίας, Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του,Συνάντηση με το Μυστήριο - Μια σύγχρονη ανάγνωση της Ορθοδοξίας, σήμερα στις 7:30 μ. μ., στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).Στην παρουσίαση συμμετέχουν οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας, Μαριάννα Κορομηλά, ιστορικός, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Πανόραμα, Μάριος Μπέγζος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Προλογίζει ο Δημήτριος Κόκκινος, επιμελητής του τόμου.Συντονίζει: ο Παντελής Καλαϊτζίδης, δρ. Θεολογίας, διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα Θρυαλλίδες του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης.Στον χώρο θα εκτεθούν αποσπάσματα από τα μαθητικά τετράδια του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη. (φωτο Φως Φανάρι) 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Ανδρέα στη Μητρόπολη Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/12/2011

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια  εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Πρωτοκλήτου Ανδρέα στο Ιερό Κοιμητηριακό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου Πανοράματος Βούλας ,όπου εορτάζει  στην μνήμη του Αγίου το ομώνυμο φερώνυμο εκκλησάκι στο Κοιμητήριο της Πόλεως.  Ο  πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε την Τρίτη από τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Παύλου-Αγίου Δημητρίου Γλυφάδας, Πρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Χατζηαντωνάκη.  

Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλου. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρτοκλασία και εν συνεχεία Πάνδημο Μνημόσυνο για όλους τους Κεκοιμημένους Αδελφούς που έχουν ταφεί στο Κοιμητήριο , ιδιαιτέρως δε για τους Κτήτορες του Ιερού Παρεκκλησίου του Κοιμητηρίου  Ανδρέα και Σωκράτη της γνωστής Οικογενείας Αμπελά.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672