Εκκλησία της Ελλάδος

Η μητρόπολη Πάτρας, δεν επιθυμεί τα «Κορίτσια με τα μαύρα»-Προκλητική απάντηση του σεναριογράφου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/08/2011

«Τα κορίτσια με τα μαύρα» στις 3 Σεπτέμβρη πάνε Πάτρα για να παρουσιάσουν την παράστασή τους  αλλά η Μητρόπολη εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση.Η απαίτηση της Μητρόπολης Πάτρας να μην γίνουν οι παραστάσεις του δημοφιλούς θεατρικού έργου " Τα κορίτσια με τα μαύρα", ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων.

Ο Αλέξανδρος Ρήγας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης, μίλησε με προκλητικό τρόπο στο δελτίο του Alter για την απόφαση που έλαβε ο δήμαρχος Πατρέων να μην βρίσκεται η παράσταση υπό την αιγίδα του, μετά από έκκληση της Μητρόπολης Πάτρας. Είναι αλήθεια ότι  επιθυμία της πλειονότητας του λαού της Πάτρας ήταν να  παρέμβει η Εκκλησία  και να μη γίνει η παράσταση, τουλάχιστον υπό την αιγίδα του δήμου, θεωρώντας ότι η χριστιανική θρησκεία και η Εκκλησία "θίγονται μέσα από αυτή τη σάτιρα, όπως  η πίστη καθώς και τα ιερά και τα όσια της φυλής μας".

Ο σεναριογράφος δήλωσε πως δεν υπήρχε καμία πρόθεση να προκαλέσουν το θρησκευτικό συναίσθημα και πως το κείμενο της παράστασης είναι στη διάθεση του καθενός που το αμφισβητεί. Έκανε λόγο ακόμα  για φασιστοειδή συμπεριφορά μεσαιωνικού τύπου, (υπερβολικός και άδικος ο χαρακτηρισμός) ενώ ενημέρωσε πως η παράσταση θα πραγματοποιηθεί έστω και αν δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων. Επίσης τόνισε ότι  αν ανάψουν "φωτιές» έξω από το θέατρο, θα είναι εκεί για να αναφωνήσουν όλοι μαζί προς τη μεριά της  μητρόπολης:"Ευτυχισμένο το 1967". 

δείτε περισσότερα »
«Πύρινη» ομιλία του μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/08/2011

Κάποιοι θυμήθηκαν, κάποιοι έμαθαν και κάποιοι τα …άκουσαν. Πλήθος λαού την Κυριακή βρέθηκε στὸ ἀκριτικὸ ορεινό χωριὸ Βούρμπιανη γιὰ νὰ τιμήσει τοὺς γενναίους μαχητὲς τοῦ Γράμμου καὶ τοῦ Βίτσι. Μετὰ τὴν τέλεση τῆς θείας λειτουργίας καὶ τῆς ἐπιμνημόσυνης δέησης ὑπὲρ τῆς ἀναπαύσεως τῶν ἠρωικῶς πεσόντων παλληκαριών τοῦ Ελληνικοῦ Στρατοῦ, ἀκολούθησε κατάθεση στεφάνων στὸ Ηρῶο, ποὺ εἶναι τοποθετημένο στὸν προαύλιο χῶρο τοῦ ναοῦ και αμέσως μετά ακολούθησε  ἡ πύρινη ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτη Ἀνδρέα, λόγος γεμάτος αλήθεια και ελληνική ιστορία. Ὁ μητροπολίτης μὲ τὸ δυναμικὸ λόγο του ξεσήκωσε τὸν πιστὸ λαὸ καὶ ἔστειλε μήνυμα ἀδιάλειπτου ἀγώνα μέσα στὴν κρίσιμη ἐποχὴ ποὺ διανύουμε.

Συγκεκριμένα ἀναφέρθηκε στὴν ξένη κηδεμονία ὑπὸ τὸ δυσβάστακτο καθεστὼς ποὺ ἐπέβαλε ἡ τροϊκα ἐξοντώνοντας οἰκονομικὰ τὸν ἑλληνικὸ λαό, στὴ μαζικὴ νομιμοποίση χιλιάδων λαθρομεταναστῶν μὲ στόχο τὴν ἀλλοίωση τοῦ ἐθνικοῦ ἱστοῦ τῆς χώρας μας καὶ στὴν ἀπαράδεκτη πρόθεση τῆς κυβέρνησης νὰ ἀποποινικοποιήσει τη  χρήση τῶν ναρκωτικῶν, κάνοντας μάλιστα μνεία στη σκέψη του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Παιδείας: «μπορείτε να φυτεύετε χασίς στις γλάστρες των μπαλκονιών σας». 

δείτε περισσότερα »
Η ακριτική Ξάνθη τιμά τον Πολιούχο της
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/08/2011

Η ακριτική Ξάνθη  πανηγυρίζει και τιμά τη μνήμη τῆς Ἀποτομῆς τῆς Κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Ἐνδόξου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ Ἰωάννου. Η Ξάνθη τιμά τόν Προστάτη καί Πολιοῦχο Ἅγιο της καί οἱ λατρευτικές ἐκδηλώσεις μέ ἐπίκεντρο τόν ὁμώνυμο Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό, πραγματοποιήθηκαν καί φέτος μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα καί μεγαλοπρέπεια.  Τίς Ἱερές Ἀκολουθίες τιμήσαν μέ τήν παρουσία τους  οἱ Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ, Πολυανῆς καί Κιλκισίου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Κηφισίας, Ἀμαρουσίου καί Ὠρωποῦ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ καί ὁ Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ.   

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στην Αργολίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/08/2011

 (φωτο Ευαγ. Μπουγιώτης) Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η εορτή της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Ιωάννου του Βαπτιστή στον ομώνυμο ιερό ναό στην πανέμορφη κωμόπολη,το Κυβέρι. Με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού κόλπου το Κυβέρι στέκει φρουρός στα τελευταίο σύνορο της Αργολίδας με την Αρκαδία.

Ο πανέμορφος ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο είναι ένα κομψοτέχνημα με αρκετές παλιές και ιστορικές εικόνες αλλά και άλλα πολύτιμα κειμήλια. Είναι το καμάρι των κατοίκων του αλλά και των επισκεπτών , η χρονολογία που χτίσθηκε δεν είναι ακριβής αλλά οι παλιές εικόνες μαρτυρούν πως ο ναός του προδρόμου πρέπει να είναι πολύ παλιός ακόμα και να προϋπήρχε εκεί και παλαιότερος. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος ιερέας πατέρας Δημοσθένης Γάτζιος ιερέας του ιερού ναού Θεομάνας Κίου καθώς και πάρα πολύ ιερείς από τις γειτονικές επαρχίες. 

δείτε περισσότερα »
Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως: υποδοχή ιεράς Εικόνος μετά Τιμίων Λειψάνων παιδομάρτυρος Γαβριήλ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/08/2011

Με ιεροπρέπεια έγινε στο Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, την Κυριακή 28 Αυγούστου 2011 και ώρα 9 το πρωί, η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος μετά των επ΄ αυτή Τιμίων Λείψανων του εκ Ζβιέρκι της Πολωνίας, παιδομάρτυρα Γαβριήλ. 

Όλο το εκκλησίασμα, με επικεφαλής τον επίσκοπο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, μετά το πέρας του όρθρου, εξήλθαν με ύμνους στα προπύλαια του Ναού και ανέμεναν την άφιξη ομάδος νέων της Ενορίας Αγίου Ιωάννου Θεολόγου από το Μπιαλύστοκ της Πολωνίας όπου μαζί με τους κληρικούς τους, Πρωτοπρεσβύτερο π. Μάρκο Wawreniuk και Διάκονο π. Αδάμ Jakuca, προσεκόμισαν στην Ενορία, την μεγάλη αυτή ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ κ. Ιάκωβο. Τα παιδιά σχημάτισαν πομπή και υπό χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες προσήλθαν και προσέφεραν την Ιερά Εικόνα στα χέρια του Επισκόπου, ο οποίος ευλόγησε το λαό και τους άρχοντες και με δοξολογικά τροπάρια εισήλθαν στο Ναό, όπου ο Επίσκοπος τοποθέτησε το Ιερό Σέμνωμα επί ανθοστόλιστου τετραποδίου. 

δείτε περισσότερα »
Η πύρινη λαίλαπα δεν άγγιξε τον Ι.Ν Τιμίου Προδρόμου (Νηστευτή)
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/08/2011

Με κάθε λαμπρότητα πανηγυρίζει,  την 29ηΑυγούστου 2011, ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου ( Νηστευτή ), στο χωρίο Δάφνη - Κουτρουμπούχιο, Θέση Αμπέλια,  του τέως Δήμου Βαλτετσίου.

Ο ως άνω Ιερός Ναός βρέθηκε  μέσα στην δίνη της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε  τις  προηγούμενες μέρες στα  χωριά Μανιάτη, Δάφνη, και Πάπαρι και ενώ πέριξ αυτού κατακάηκαν τα πάντα ( Κατάφυτη περιοχή από αιωνόβια δέντρα  ), ο Άγιος δεν επέτρεψε να καταστραφεί ο Ιερός Ναός και  κατά θαυμαστό τρόπο δεν έπαθε την παραμικρή υλική  ζημιά.  Την Κυριακή 28ηνΑυγούστου,  το εσπέρας και περί ώρα 7.00 μ .μ. θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός  Εσπερινός  με  Αρτοκλασία.

Ανήμερα της Εορτής το πρωί και από ώρας 7.15 π.μ., θα τελεσθεί ο Όρθρος και Πανηγυρική Θεία λειτουργία. 

δείτε περισσότερα »
Θρησκευτική Εορτή Αγίου Φανουρίου στη Χαλκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/08/2011

Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, το οποίο βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος.   Την Παρασκευή 26 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου, προεξάρχοντος του Παν/τάτου Αρχιμανδρίτη Ιωάννου Καραμούζη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.   Την κυριώνυμη ημέρα Σάββατο 27 Αυγούστου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία υπό του προϊσταμένου της ενορίας της Αγίας Παρασκευής, Παν/τάτου Αρχιμανδρίτη Συμεών Ηλιοδρομίτη.

Εκ του Ιερού Ναού.

  

δείτε περισσότερα »
Παράκληση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για αναχαίτιση της φωτιάς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/08/2011

Πάνω από 35 χιλιάδες στρέμματα έχει αποτεφρώσει η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο.Στις 12 σήμερα το μεσημέρι τελέστηκε σε όλους τους ναούς της Αλεξανδρουπόλεως παράκληση και δέηση για την αναχαίτιση της φωτιάς. Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανθιμος τέλεσε την παράκληση στη Μονή της Μάκρης με τις μοναχές.

Για την ιστορία η Μονή ιδρύθηκε το 1978 από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμον . Επανδρώθηκε το 1983 και σήμερα αριθμεί σαρανταπέντε Μοναχές με Καθηγουμένη την Μοναχή Μακρίνα Σιδηρά. Πνευματικός πατήρ της Αδελφότητας είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Ματζάρογλου. 

δείτε περισσότερα »
Δεν δέχεται συστάσεις από νεώτερους κατα τα πρεσβεία ιεράρχες ο Άνθιμος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/08/2011

Ο μητροπολίτης Άνθιμος όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένος να σιωπήσει αλλά με επιστολή του που απέστειλε προς όλους τους ιεράρχες, τους γνωστοποιεί ότι θα συνεχίσει να μιλά για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία γιατί όπως τονίζει αυτό θέλει ο λαός. Ο κ.Ανθιμος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σκοπιανό και δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα που δίνει.

Η επιστολή του μητροπολίτη έγινε με αφορμή τις συστάσεις που έκανε η ΔΙΣ σε μητροπολίτες να σιωπούν.

 

Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο κ. Ανθιμος ενώ τονίζει ότι σέβεται τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, υπογραμμίζει πως δεν δέχεται κριτική και συστάσεις από νεωτέρους του κατά τα πρεσβεία ιεράρχες. Και η αναφορά του αυτή θα συζητηθεί. "Ο παλιός είναι αλλιώς", ήταν το σχετικό σχόλιο γηραιού ιεράρχη.  

δείτε περισσότερα »
Η γιορτή του Αγίου Φανουρίου στο Βυζαντινό Μοναστήρι των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/08/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) 

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στο Βυζαντινό μοναστήρι των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Αδριανού ή Κατσιγρίου, το παλιό τοπωνύμιο της περιοχής από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παραμονή της εορτής έρχεται κόσμος στο μοναστήρι από κάθε μέρος της Αργολίδας, αλλά και της γειτονικής Κορινθίας, φέρνοντας από μία φανουρόπιτα ,θέλοντας έτσι να κάνουν την προσφορά τους στον Άγιο Φανούριο για την εκπλήρωση κάποιου τάματος που είχαν κάνει. Φέτος οι φανουρόπιτες ξεπέρασαν τις 600 και ο ιερέας της κωμοπόλεως ο πατέρας Παναγιώτης διάβαζε ακούραστα τα εκατοντάδες ονόματα που είχαν φέρει γραμμένα,(Υπέρ Υγείας), σε χαρτί ο κόσμος μαζί με τις φανουρόπιτες. Ένα έθιμο που κρατά  αρκετές δεκαετίες  θα μας πει η γερόντισσα του Ησυχαστηρίου και συνεχίζει θέλει ο κόσμος να δείξει την αγάπη του στον Άγιο Φανούριο ,γι αυτό φέρνουν τις φανουρόπιτες. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού οι γυναίκες αφού κόψουν τις φανουρόπιτες τις μοιράζουν στον κόσμο. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672