Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερά Πανήγυρις του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/06/2012

Στις 2,3 και 4 Ιουνίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης.

Την Κυριακή θα τελεστεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας ιερουργούντος του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. (κάντε κλικ στη φωτο για να δείτε το πρόγραμμα)

  

δείτε περισσότερα »
«Έχοντες μόρφωσιν ευσεβείας...» - Άρθρο του Μητροπολίτη Χαρτούμ και Σουδάν Εμμανουήλ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2012

«.... Ἐν ἐσχάταις ἡμέραις ἐνστήσονται καιροὶ χαλεποί·  ἔσονται γὰρ οἱ ἄνθρωποι

φίλαυτοι, φιλάργυροι,

ἀλαζόνες, ὑπερήφανοι,

βλάσφημοι, γονεῦσιν ἀπειθεῖς,

ἀχάριστοι, ἀνόσιοι,

ἄστοργοι, ἄσπονδοι,

διάβολοι,  ἀκρατεῖς,

ἀνήμεροι,  ἀφιλάγαθοι,

προδόται, προπετεῖς,

τετυφωμένοι,

φιλήδονοι μᾶλλον ἢ φιλόθεοι,

ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας...»

 

Η καρδιά του Παύλου πονά... Κι ο πόνος μετατρέπεται σε λόγο. Σε διδασκαλία.  Σε κήρυγμα, όχι για το κήρυγμα, αλλά για την κοινωνία των καρδιών....

Αυτά τα λόγια δεν απευθύνονται σε ηθικιστικές «χριστιανοπαρέες», όπως αναφέρει εύστοχος παρατηρητής. Απευθύνονται σε  ΟΛΟΥΣ. Σε όλους, όσοι ζουν το Μυστήριο της Εκκλησίας και σ’ εκείνους, που επέλεξαν να είναι «απέναντι» Αυτής... Στους «ἐγγύς» αυτής, πού μπορεί να είναι κάποτε, δυστυχώς και  «μακράν». Και στους «μακράν» της Εκκλησίας, που μπορεί να είναι «εντός», «ἐν πράξει...». Τα ποσοστά κυμαίνονται. Καμμία στατιστική  δεν μπορεί να αποδώσει σωστά και αντικειμενικά αυτά, πού γίνονται μέσα στις καρδιές αυτών, που βιώνουν το Μήνυμά Του «ἐν Ζωῇ...» Με τρόπους Ζωής... Με την ίδια τους τη Ζωή....

Αυτόν τον άνθρωπο και αυτή την κοινωνία σκιαγραφεί ο των Εθνών Παύλος ο Απόστολος. Είκοσι περίπου επίθετα και φράσεις καταγράφουν την τότε πραγματικότητα, που δυστυχώς αντανακλάται «ἕως τῆς σήμερον».  Από το «φίλαυτοι, φιλάργυροι καί ἀλαζόνες», έως το «φιλήδονοι μᾶλλον ἢ φιλόθεοι,  ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας», «ψυχογραφείται» ο άνθρωπος της τότε εποχής και ο άνθρωπος του σήμερα...

«Εἰς τούς ἀεί χρόνους»  η Εκκλησία θα καταγράφει την μία αλήθεια. Εκείνη δηλαδή, που κάθε χρονική στιγμή θα δηλώνει την άμεση και υγιή σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και το Θεό.

Δεν επιχειρώ να ερμηνεύσω μέσα απ’ αυτές τις γραμμές τον Παύλειο λόγο. Είμαι ο πλέον έσχατος, που θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Απλά προσεγγίζω «δειλά», αλλά και ταπεινά τούτα τα λόγια και αυτοπροσδιορίζομαι μέσα από κάθε λέξη, που έχει ειδικό βάρος τεράστιο. Μέσα από την κάθε λέξη εξάγονται άπειρα μηνύματα αυτοπροσδιοροσμού όλων των «θελόντων σωθῆναι...»

Σ’ αυτούς τους έσχατους καιρούς,  κάποιοι από μας, μήπως γι’ άλλα μιλάμε; Μήπως γι’ άλλους μιλάμε; Γιατί έτσι δεν πονάμε ή γιατί έτσι ξεχνάμε...;

«Ο άνθρωπος δεν είναι αυτό που λέει ή πράττει, αλλά ο πόθος ή το μυστικό της καρδιάς του....»  Εκεί στα βάθη της καρδιάς γίνονται οι μεγαλύτερες «μάχες...».

Η ευσέβεια είναι και θα παραμένει στους έσχατους αυτούς καιρούς πάντοτε το ζητούμενο. Λέξη παρεξηγημένη και διαμορφωμένη με λάθος τρόπο στο σώμα της κοινωνίας. Η Εκκλησία πάντοτε θα εύχεται «Κύριε σῶσον τούς εὐσεβεῖς...». Θα εύχεται δε «νῦν καί ἀεί» υπέρ των «ἐν εὐσεβείᾳ καί πίστει τελειωθέντων...».

Ούτε οι γράφοντες, ούτε οι ομιλούντες θα «σώσουν» κάτι από τα του κόσμου δεινά. Οι λόγοι κάποτε παρηγορούν. Τα γραπτά ίσως ξεκουράζουν ή απαλύνουν προς στιγμήν τον πόνο των ανθρώπων.

Ο πιό «θεραπευτικός» λόγος είναι αυτός της άσκησης «ἐν προσευχαῖς καί νηστείαις». Είναι ο έμπονος λόγος, που ο άλλος αντιλαμβάνεται και τον νοιώθει πιό «πεπτικά» μέσα στην ψυχή του.

Ένας άγιος μοναχός, εκεί στο «Περιβόλι της Παναγιάς», που έφυγε πρόωρα για τα «ἄνω Βασίλεια», μέσα από τα λαμπερά και εκφραστικά του μάτια, όχι μόνο μιλούσε, αλλά σε δίδασκε συγκλονιστικά και ανέπαυε την ψυχή, όσων τον πλησίαζαν, μ’ ένα ουράνιο τρόπο. Δεν μιλούσε πολύ... Αυτός μιλούσε με προσευχές... Σου μιλούσε μέσα από τα μάτια του... Ας είναι τούτα τα λόγια ένα ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης, σ’ ότι αυτός ο άγιος Μοναχός, χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, άπειρα με διδάξε.

Στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών, κάποιος καθηγητής μας, μάς έλεγε κάποτε: «ότι η πιό γελοία κατάσταση του ανθρώπου είναι η σοβαροφάνειά του».

Έτσι επιχειρώ κι εγώ να πώ, ότι η ευσεβοφάνεια του ανθρώπου είναι ίσως η πιό ασθενική κατάστασή του. Ο γνήσια ευσεβής άνθρωπος είναι «ἁπλοῦς τοῖς τρόποις». Είναι ταπεινός αληθινά. Είναι «επιεικής πρός πάντας». Είναι σταθερά φιλάνθρωπος. Είναι ανεξίκακος... και όχι μόνον, αλλά «νηπιάζει τῇ κακίᾳ».  Η ευσέβεια βγαίνει μέσα από το είναι του. Δεν εξαντλείται σε σχήματα ευσέβειας εξωτερικής. Απεχθάνεται τον τύπον και υπεισέρχεται στην ουσία των πραγμάτων. Εκδηλώνει σταυρικά την αγάπη του. Επισκέπτεται τους «ἐν ἀσθενεία, τούς ἐν φυλακῇ, τούς ἐν ἀνάγκῃ» άνευ διακρίσεως διαλογισμών... και αγγίζει τις ψυχές τους, όπως «ἐν φόβῳ καί τρόμῳ» προσέρχεται στο Ποτήριο της Ζωῆς. 

Άθελά μου κηρυγματολόγησα τελικά... Ευρισκόμενος στο χώρο της διακονίας μου, μόνον τον εαυτό μου προσπαθώ να διορθώσω, όσο αυτός διορθώνεται... Και μέσα απ’ αυτή την ελάχιστη προσπάθεια, εξομολογούμαι συναισθήματα και σκέψεις «ενώπιον πάντων». Επιχειρώντας αδέξια ίσως να μεταφέρω μηνύματα Ζωής μέσα από την εμπειρία της εδώ Ζωής... Μιάς ζωής, γεμάτη πείνα και δίψα για αγάπη και ουσιαστική συμμετοχή στον πόνο καλοκάγαθων και πονεμένων ανθρώπων.

Και η ζωή των απανταχού Ιεραποστόλων δεν είναι μόνον «ούτε ο κτίζων ούτε ο βαπτίζων». Είναι η ΟΛΗ μαρτυρία ζωής στο χώρο, που διακονείται η Ζωή.... Ιεραπόστολος είναι αυτός, που δίνει το αίμα της καρδιάς του «ἡμέρας τε καί νυκτός», στο κέντρο της καρδιάς των ανθρώπων, που ο Θεός τον έταξε να διακονεί. Μάλιστα δε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η ευσέβειά του είναι και η μαρτυρία του.

Το δε «μέγα τῆς εὐσεβείας μυστήριον» θα συντελείται πάντοτε στο χώρο της καρδιάς του ανθρώπου. Εκεί θα γεννιέται και θα ανασταίνεται ο Θεός. Η καρδιά θα είναι πάντοτε το «φρέαρ», όπου θα αντλούνται όχι μορφώματα ευσεβείας, αλλά η αληθινή και γνήσια κατα Θεόν ευσέβεια. 

Αδελφοί μου,

Η Εκκλησία θα προσφέρει πάντοτε το «σωτήριον ποτόν». «Πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες...». Και η αγάπη του Θεού ας είναι διαρκώς «ἐν τῷ μέσῳ ὑμῶν καί ἡμῶν». Αυτή η αγάπη είναι η μόνη ικανή να «σώσῃ τόν κόσμον». Οι σιωπηλώς μαρτυρούντες το μαρτύριο της συνειδήσεως ίσως είναι οι καλύτεροι εκφραστές αυτής της «ἐν εὐσεβείᾳ ἀγάπης». Ο απολογισμός ο εμός είναι «ὡσεί σταγών ἐν τῷ πελάγει τῶν θλίψεων...». Οι μάρτυρες και οι συνεχώς μαρτυρούντες «ἐν εὐσεβείᾳ, ἐν ἀσκήσει, ἐν ὑπομονῇ, ἐν ἀγάπῃ» είναι οι μόνοι, που θα δείχνουν πάντοτε και θα ανοίγουν οδούς λυτρωτικούς στα «αδιέξοδα» του κόσμου τούτου. Ο δε Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας ας κατευθύνει την σκέψη και τη Ζωή όλων μας εις «πᾶσαν τήν εὐσέβειαν».

Μνήσθητι Κύριε, πάντων των εν ευσεβεα αγωνιζομένων μέσα σ’ ένα «τεταραγμένο» κόσμο. Μνήσθητι, όσων προσκομίζουν την πίστη με ευσέβεια και την ευσέβεια την κάνουν πίστη «οὐχί τύποις μόνον, ἀλλ’ οὐσία». Όχι ως «μόρφωσιν ἔχοντες εὐσεβείας», αλλ’ ως γνήσια και αληθινά ευσεβείς... 

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Δώστε και Σώστε
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2012

Εκκληση στους πιστούς της μητροπολιτικής του περιφέρειας αλλά και προς όλους τους χριστιανούς, απευθύνει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος με στόχο να διασωθούν τα Ιδρύματα Αγάπης (Γηροκομεία, Μονάδες Περιθάλψεως Κατακοίτων) τα οποία κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά εξαιτίας της οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά, οφειλή που ανέρχεται στο ποσό του 1.120.314,15 ευρώ!
Ο σεβασμιώτατος εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για οικονομική ενίσχυση των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων ζητώντας έκτακτη βοήθεια ύψους 33 λεπτών του ευρώ ημερησίως.
Στην καμπάνια ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Σήμερα απευθυνόμαστε σε όσους αγαπούν την προσπάθειά μας και σ' όσους μας εμπιστεύνται. Βοηθήστε μας να μή κλείσουν τά Γηροκομεία μας. Για τρείς μήνες καί μόνο δώστε ένα χεράκι, ώστε να σταθούμε όρθιοι! Δώστε μας μιά έκτακτη βοήθεια, ήτοι μόλις 33 λεπτά του ευρώ την ημέρα, δηλ. 10 ευρώ κάθε μήνα, έως ότου αποκατασταθή η Κρατική μηχανή, για να εισπράξουμε τα οφειλόμενα από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΟΓΑ και ΙΚΑ. Η λειτουργία των Γηροκομείων μας κοστίζει περίπου 150.000 κάθε μήνα!  Περισσότερα θα διαβάσετε παρακάτω στα σχετικά έντυπα, που τώρα πια έχουν τεθή στη διάθεσή σας.
  Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας και ακόμη περισσότερο για την έκτακτη βοήθειά σας. Δώστε μας λοιπόν τρείς δεκάρες την ημέρα. Δώστε μας 10 ευρω κάθε μήνα και μόνο για τρείς μήνες! Σώστε τα Γηροκομεία μας.
Από το έτος 1978, στη μητρόπολη δημιουργήθηκαν τα γνωστά σε όλους τους Αιγιώτες και Καλαβρυτινούς Ιδρύματα της αγάπης: Γηροκομεία  στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα,  Μονάδες Περιθάλψεως Κατακοίτων, Βρεφονηπιακός Σταθμός, το Κελάρι της Αγάπης, το Στέκι της Αγάπης κ.α. Σε αυτά βρίσκουν στέγη περίπου εκατόν είκοσι (120) πρόσωπα , άνδρες και γυναίκες, εργάζονται δε φιλοτίμως πενήντα έξη (56) άτομα,τα οποία με περισσή στοργή παρέχουν τις υπηρεσίες των στα Ιδρύματα .
Το κόστος της λειτουργίας των ανέρχεται στο ποσόν των εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδων (185.000) € περίπου.Μέχρι πρότινος η Μητρόπολη τα κατάφερνε.
 "Τώρα όμως τα πράγματα είναι εξόχως τραγικά. Το Ταμείο μας στέγνωσε! Στα οικονομικά μας πιάσαμε πάτο, όπως λέμε συνήθως!" τονίζει ο μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος και συνεχίζει:"Γιατί άραγε φθάσαμε στο χείλος της αβύσσου; Διότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του απέναντί μας! Μαζί του έχουμε υπογράψει Συμβάσεις για όποιους είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως δε στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ). Οι ασφαλιστικοί αυτοί Οργανισμοί μέχρι τέλους Μαρτίου ε.έ. μας ώφειλαν ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό, ήτοι ΕΝΑ εκατομμύριο εκατόν είκοσι χιλιάδες (1.120.314,15) €".

 

δείτε περισσότερα »
Εόρτια Αγίου Παναγή Μπασιά στην Κεφαλλονιά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2012

Στις  7 Ιουνίου η Εκκλησία μας  τιμά την κοίμηση (7-6-1888) και  την ανακομιδή (7-6-1976) των ιερών λειψάνων του νέου Αγίου της Ορθοδοξίας, Αγίου Παναγή, ο ονομαστό ως παπα- Μπασιάς.

Τούτος ο άγιος (1801-1888), ήταν χαρισματική μορφή, εφόσον η Θεία Χάρις τον δώρισε με το χάρισμα της ενόρασης, της πρόρρησης, της ταπεινότητας, της βοήθειας προς τους ανθρώπους και την αμέριστη συμπαράσταση στους φτωχούς, στους κατατρεγμένους, στους ασθενείς.

Το πρόγραμμα της Πανήγυρις του Αγίου Παναγή, έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Η σπίθα της Ελευθερίας από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2012

(π.Ιωάννης Σουρλίγκας)Για  μια  ακόμη  φορά  στην  Ιερά Μονή  Καλτεζών  γιορτάστηκε  η  επέτειος  της  Πρώτης Εθνοσυνελεύσεως, με παρούσες τις  πολιτικές και  στρατιωτικές  αρχές  του  τόπου.Ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Μαντινείας & Κυνουρίας  κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με την μεγαλοπρέπεια  που του προσδίδει η Αρχιερωσύνη του,  τίμησε τον Ιερό Χώρο του Μοναστηριού, μπροστάρης  ακόμη  μια  φορά,  στα  τεκταινόμενα  της  ιστορίας.Συνεχιστής της θρησκευτικής  και ιστορικής παράδοσης τιμά τόσον  τους  Αρκάδες  Αγίους  αλλά και συνεχίζει τον δρόμο που χάραξαν οι  οδοδείκτες  της Πελοποννησιακής  γης  ο  Έλους  Άνθιμος  & ο Βρεσθένης Θεοδώρητος. Δύο επίσκοποι «μπουρλοτιέρηδες» που συνέβαλαν  έτσι  ώστε  το «ιερό προσκυνητάρι»  της Μονής Καλτεζών  να μην  «πατηθεί  από  βάρβαρο  ποδάρι». Αντιθέτως, να γίνει η σπίθα της ελευθερίας του υπόδουλου γένους μας, να γίνει  «ο  αγρός  που σπάρθηκαν  σπόροι  ελευθερίας».            Όταν  οι  Κρητικοί  τραγουδούσαν το:

«Ευλογημένε  Σαβαώθ,

δοξάζω  τ΄ όνομά σου,

φύλλο  δεν  πέφτει απ΄ το  δεντρό

χωρίς  το  θέλημά  σου».

Τότε  ο Κολοκοτρώνης  δήλωνε  ότι  «ο  Θεός έβαλε  την υπογραφή του  και  δεν  την  παίρνει  πίσω».

            Όταν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός,  ευλόγησε  την  Επανάσταση, τότε  ΕΔΩ,  ο  Επίσκοπος  Βρεσθένης Θεοδώρητος,  ευλόγησε  την ΠΡΩΤΗ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  στις  26 Μαΐου  1821.  Όλοι  αυτοί  οι  πρόκριτοι  -  αγωνιστές  του  ΄21  που  είχαν  συγκεντρωθεί  περί  την «Σεβαστήν»  Μονή  των  Καλτεζών  (όπως  την  αποκαλούν)  διαπνέονταν  από  τον  δροσερό  άνεμο  της  πίστεως  πράγμα  που  καθαρά  φαίνεται  στο  κείμενο  του  εγγράφου, όπου  χαρακτηριστικά  γράφουν  «καθ΄ όποιον  τρόπον  η  Θεία  Πρόνοια  τους  φωτίσει,  και  γνωρίσωσι  ωφέλιμον».

            Η  πρώτη  αυτή  Κυβέρνηση  αναφέρει  σχετικά  ότι  «. θέλει    έχει  το  κύρος  μέχρις  της  αλώσεως  της  Τριπολιτζάς»  πόσο χρονικό  διάστημα  θα  είχε  το  κύρος  της  η  Γερουσία,  δεν  έχει  σημασία,  σημασία  &  αξία  είχε  ότι  έθεσαν  το  ΠΡΩΤΟ  ΑΓΚΩΝΑΡΙ  για  το  χτίσιμο  της  ΝΕΑΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ.  Ο  τότε  ηγούμενος  της  Μονής,  ο  Κολλινιάτης  Καλλίνικος  Σουρλόπουλος  &  οι  λοιποί  μοναχοί  με  τις  προσπάθειες  τους  και  τις  θυσίες  τους  συνετέλεσαν  στην  επιτυχία  της  χρυσής  αυτής  σελίδας  της  Ιστορίας  της  26ης  Μαΐου  1821.

            «Λοιπόν  ο  χώρος  τούτος  δω  τέτοιος  είναι  διαβάτη,

            Προσκυνητή  περαστικέ,  τυχαίε  στρατολάτη.

            Γι΄ αυτό  σκυφτός  &  σιωπηλός  με  προσοχή  περπάτα.

            Μπροστά  στο  Άγιο  Εικόνισμα  κι΄ ευλαβικά  σταμάτα.

            Άναψε  το  αγιοκέρι  σου  ψάλλε  την  προσευχή  σου

            κι΄ έχε  βαθειά  ακλόνητη  την  πίστη  στην  ψυχή  σου».

 

26   Μαΐου   2012

Ιερά  Μονή  Αγίου  Νικολάου 

Καλτεζών

 

  

δείτε περισσότερα »
Μετόχιο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Μόσχα επισκέφθηκε ο Ιερώνυμος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/05/2012

(Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία) Το δρόμο της επιστροφής από τη Μόσχα παίρνει η επίσημη αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από την επταήμερη ειρηνική επίσκεψη που πραγματοποίησε. Προχθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε επισκεφθεί  Μετόχιο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Μόσχα.

Εκ μέρους του Πατριάρχου της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιγνατίου τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο προσφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως Νήφων, εκπρόσωπος αυτού στη Μόσχα.

Αφού ευχαρίστησε για το χαιρετισμό ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος διαβεβαίωσε για τις προσευχές του υπέρ του Πατριάρχου Ιγνατίου 

δείτε περισσότερα »
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/05/2012

(πηγή: ethnos.gr & Greek USA Reporter) 

Εγκαίρως ανέδειξε η στήλη τη σοβαρότατη διάσταση που είχε σχετικά με τον ρόλο και τον προσανατολισμό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην Επισκοπή Σικάγου, όπου τον υποδέχθηκαν εκτός του επισκόπου και επιφανείς παράγοντες της Ομογένειας.

 

Δεν ήταν μόνον οι αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ που ενόχλησαν, αλλά και η δημόσια ανακοίνωση της Επισκοπής, που φρόντισε να εξωραΐσει την εικόνα της Τουρκίας και να εξάρει τις προσπάθειες των Τούρκων διπλωματών, προκειμένου να συνεχιστεί η «συνεργασία» μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών κοινοτήτων στο Σικάγο και αλλού! 

δείτε περισσότερα »
Χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Πατρών των Παλαιοημερολογιτών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/05/2012

Χειροτονήθηκε χθές 28 Μαΐου 2012, ο νέος Μητροπολίτης Πατρών της Εκκλησίας Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος κ. Ευστάθιος Τουρλής. 
 
Ύστερα από χηρεία 40 χρόνων, η Μητρόπολη Πατρών των Παλαιοημερολογίτων, της λεγομένης Ματθαιϊκής ομάδος, έχει τον επίσκοπο της αφού μετά την προαγωγή το 1972 σε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών του απο το 1948 Μητροπολίτου Πατρών Ανδρέα Ανέστη (+2007) τους παλαιοημερολογίτες στην Πάτρα ποίμεναν Τοποτηρητές.
 
Ο νεοχειροτονηθείς ανήκει στην "Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος" που προεδρεύει ο Αρχιεπισκόπος Νικόλαος και η οποία κατά την Συνεδρία της Ιεραρχίας της, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012, εξέλεξε παμψηφεί τρεις νέους Επισκόπους, τον Καθηγούμενο της Μονής Μεταμορφώσεως Κυρίου, Κρονίζης Κουβαρά Αττικής, Αρχιμανδρίτη Στέφανο Τσακίρογλου ως Επίσκοπο Βρεσθένης, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτη Ευστάθιο Τουρλή ως Επίσκοπο  Πατρών, και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αμερικής, Πρωτοπρεσβύτερο κ. Αντώνιο Γαβαλά ως Επίσκοπο Νεάς Υόρκης.  
 
Την χειροτονία τέλεσε στην Μονή Αγίας Τριάδος Εξαμιλίων Κορινθίας, ο "Μητροπολίτης Αργολίδος και Τοποτηρητής Πατρών" Πα
χώμιος, μαζί με τους Μητροπολίτες "Κιτίου" Σεβαστιανό, "Περιστερίου" Γαλακτίωνα, "Βεροίας και Ναούσης" Ταράσιο, "Θηβών και Λεβαδείας" Ανδρέα, "Πειραιώς και Νήσων" Παντελεήμονα, "Λαρίσσης και Τυρνάβου" Ιγνάτιο και "Αμαθούντος" Λάζαρο. Παρών στο Ιερό Βήμα ήταν και ο "Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος" Νικολάος.
 
Στό τέλος της Λειτουργίας έδωσε και το μεγάλο μήνυμα της εκλογής του, ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Νέας Υόρκης Αντώνιος.
 

Ο νέος Μητροπολίτης Πατρών, κατάγεται από την Νεμέα Κόρινθίας, σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο Πανεπηστίμιο Αθηνών, υπηρέτησε ως καθηγητής στην Μέση εκπαίδευση, χειροτονήθηκε πρίν 25 χρόνια Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον "Αρχιεπίσκοπο Αθηνών" Ανδρέα και από τότε υπηρέτησε στο Σίδνευ της Αυστραλίας.

 

 

 


 

δείτε περισσότερα »
Ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος για την Εκκλησιαστική περιουσία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/05/2012

(πηγή:synodikimoni.blog)

Την Πέμπτη 24 Μαϊου 2012 (της Αναλήψεως) επεσκέφθη την Μονή Πετράκη Συνεργείο του ΓαλλοΓερμανικού Καναλιού Arte και έλαβε συντέντευξη από τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της Ι.Συνόδου, Θεοφιλέστατον Σαλώνων κ.κ.Αντώνιον.
Το θέμα των ερωτήσεων που του υπεβλήθησαν ήταν η περιουσία της Εκλλησίας και κατά πόσον μπορεί αυτή να διατεθεί προς ανακούφιση του λαού από την κρίση.
Ο Θεοφιλέστατος, γνώστης του αντικειμένου, απάντησε εύστοχα επί 30' στις ερωτήσεις και ανέτρεψε την ιδέα, η οποία δυστυχώς κυκλοφορεί στην αθεϊστική και αντικληρικαλιστική Ευρώπη, ότι η Ελλαδική Εκκλησία διαθέτει "αμύθητα πλούτη"!! που μπορούν να εξοφλήσουν δια μιάς όλα τα χρέη της Μεταπολίτευσης!!


 

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο για τον πρώτο μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/05/2012

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 και ώρα 9.30 το πρωί θα τελεσθεί μνημόσυνο για τον πρώτο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Γερβάσιο Σαρασίτη, ο οποίος εκοιμήθη την 1η Ιουνίου του 1934. Η επιμνημόσυνη δέση θα ψαλλεί στον τάφο του Μακαριστού Αρχιερέως, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου στην Αλεξανδρούπολη.  

Ο κυρός Γερβάσιος Σαρασίτης άσκησε τα πνευματικά του καθήκοντα ως  Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως από το 1922 έως το 1934.

Προηγουμένως η πορεία του ως ιερωμένος ήταν η ακόλουθη:

Στις 28 Ιουλίου 1901, εξελέγη και χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Ναζιανζού, του Μητροπολίτου Καισαρείας Ιωάννου.

Στις 16 Νοεμβρίου του 1902, μετετέθη στην ανασυσταθείσα Μητρόπολη Ροδοπόλεως.

Περίπου 4 χρόνια αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου 1906, μετετέθη στην Μητρόπολη Κορυτσάς, ενώ την 1η Απριλίου του 1910, μετετέθη στην Μητρόπολη Αγκύρας.

Στη νεοσύστατη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μετατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1922, καθιστάμενος ο πρώτος Μητροπολίτης αυτής.

 

«Του εν τη Δυτική Θράκη τμήματος της Επαρχίας Αίνου δια τους εν τοις Πρακτικοίς της Ιεράς Συνόδου αναφερομένους λόγους αποχωρισθέντος της Επαρχίας ταύτης και ιδίαν αποτελέσαντος Μητρόπολιν μετά έδρας της πόλεως Αλεξανδρουπόλεως, υπό την επωνυμίαν «Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως», τούτου δε ένεκα αναγκαίου αποβάντος όπως η πνευματική διοίκησις της νέας ταύτης Μητροπόλεως ανατεθή εις κατάλληλον πρόσωπον...»

(Απόσπασμα Πρακτικών εκλογής  Γερβασίου Σαρασίτη)

 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672