Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Παναγίας στο Βυζαντινό μοναστήρι του Ναυπλίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2013

Με κάθε λαμπρότητα τιμάται η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βυζαντινή Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στην Αρια Ναυπλίου. Από νωρίς το απόγευμα οι μοναχές ψάλλουν τα εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ στο τέλος της ακολουθίας λιτανεύουν τον επιτάφιο της Παναγίας πέριξ της Ιεράς Μονής. Κάθε χρόνο συρρέουν πάρα πολλοί πιστοί μιας και το μοναστήρι είναι πάρα πολύ αγαπητό στους

δείτε περισσότερα »
Πάσχα του καλοκαιριού στην Ιερά Μονή Ελώνης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2013

«Ἐν τῇ γεννήσει τήν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ κοιμήσει τόν κόσμον
οὐ κατέλιπες, Θεοτόκε. Μετέστης πρός τήν ζωήν, Μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς,
καί ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη ἐκ θανάτου τάς ψυχάς ἡμῶν»

δείτε περισσότερα »
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «θλίβεται η Παναγιά, όταν βλέπει τα παιδιά της να βιαιοπραγούν"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2013

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε και φέτος στο Βόλο η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, με επίκεντρο του εορτασμού την Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, όπου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στο τέλος του Εσπερινού εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας και έγινε η λιτάνευση του Επιταφίου Της στον προαύλιο χώρο του Ναού, όπου τελέστηκε η Αρτοκλασία ενώπιον χιλιάδων λαού. Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μεϊκόπουλος,

δείτε περισσότερα »
Φιλία που κρατά χρόνια...
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2013

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε στη γραφική Πύλο, η Κοίμηση της Θεομήτορος. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Κοιμήσεως, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Οι πιστοί προσκύνησαν την θαυματόβρυτη Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας η οποία φυλάσσεται στο Ναό, ζητώντας ταυτόχρονα την χάρη και την βοήθειά της. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθη

δείτε περισσότερα »
Πολυαρχιερατικός εσπερινός στην Ι.Μ.Βουλκάνου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2013

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στις Ιερές Μονές, τα Προσκυνήματα και τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, τα οποία είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Επίκεντρο των εκδηλώσεων το ιστορικό μοναστήρι του Βουλκάνου, στο όρος Ιθώμη, στο οποίο τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και Μεσσηνίας Χρυσοστόμο.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ψάλθηκαν τα Εγκώμια

δείτε περισσότερα »
Ο εσπερινός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μητρόπολη Λαγκαδά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2013

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη κορυφαία Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το απόγευμα της 14ης Αυγούστου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθει στον Ι

δείτε περισσότερα »
Μαζί Ιερώνυμος και Αμβρόσιος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2013

(φωτο Χρ.Μπόνης)Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.Ιερώνυμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα. Εκτός από τον αρχιεπίσκοπο  στα Καλάβρυτα βρίσκονται προσκεκλημένοι του  Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου οι Μητροπολίτες Καστορίας Σεραφείμ, Βρεσθένης Θεόκλητος και ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Η συνεύρεση Ιερώνυμου-Αμβρόσιου διαλύει τις φήμες που ήθελαν τις σχέσεις των δύο ιεραρχών τεταμένες.

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σερρών:"Αναθέτουμε σε Αυτήν τις ελπίδες μας"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/08/2013


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ   
ΕΠΙ Τῌ ΠΑΝΕΝΔΟΞῼ ΚΟΙΜΗΣΕΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ


«Γιατί ἐσύ, Δέσποινα, συγκεντρώνεις ὅλες τίς χάρες, εἶσαι ἡ ἔκφραση κάθε τελειότητας, ζωντανός πίνακας καί εἰκόνα κάθε ἀγαθοῦ καί κάθε τιμιότητας, ἐπειδή μόνον ἐσύ, ἀξιώθηκες καί ἔλαβες ὅλα τά χαρίσματα τοῦ ἁγίου Πνεύματος, ἀφοῦ μάλιστα μόνον ἐσύ κατά παράδοξο τρόπο κράτησες

δείτε περισσότερα »
Η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας στην Αγ.Τριάδα Μέρμπακα Ναυπλίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/08/2013

Με ένα ιδιαίτερο τρόπο τιμάται η εορτή της Παναγίας στην περιοχή Αγίας Τριάδος (Βούζη) , του δήμου Ναυπλίου, όπου την προπαραμονή της εορτής της Κοιμήσεως μεταφέρεται η ιερή εικόνα της Παναγίας από το Ναό της Αγίας Τριάδος, στην βυζαντινή Εκκλησία της κοιμήσεως του 11ου αιώνα. Μετά το τέλος της παρακλήσεως ο Ιερέας μαζί με τους πιστούς με λιτανεία μεταφέρουν την θαυματουργή εικόνα της κοιμήσεως της Παναγίας στον παλαιό ναό, που γιορτάζει. Μετά την ολοκλήρωσή της λιτανείας ψάλλονται τα εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στο τέλος της ακολουθίας

δείτε περισσότερα »
Αποχαιρέτησαν τον παπα-Χρήστο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/08/2013


Κυριακή 11η Αυγούστου 2013, εκοιμήθη εν Κύριω ο Συνταξιούχος Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμ. Θεοτόκου Βαλτετσίου Μαντινείας Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Σαραντόπουλος - Σταυρόπουλος σε ηλικία 96 ετών.
Η Εξόδιος ακολουθία ετελέσθη την Τρίτη 13η Αυγούστου 2013 εις τον Ιερόν Ναόν της Κοιμ. Θεοτόκου στο Χωριό Βαλτετσίου Μαντινείας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ παρουσία και του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, αφού προηγήθηκε από πρωίας η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Ιερείς εκ των Ενοριών της Τριπόλεως των περιχώρων και όχι μόνο, Ιεροψάλτες και πλήθος Ενοριτών και συμπολιτών της Τριπόλεως, Μοναχές και Μοναχοί εκ των Μοναστικών Αδελφοτήτων της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, παροικούντες Βαλτετσιώτες στην Αργολίδα και συγκεκριμένα εκ της Ερμιόνης, του Κρανιδίου, του Γαλατά, του Πόρου, συγγενείς και φίλοι του μακαριστού εκ της Λακωνίας και του Μυστρά, παρευρέθηκαν εις την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατρός Χρήστου Σαραντόπουλου συμπροσευχόμενοι για την ανάπαυσιν της ψυχής του, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη και την συμπαράστασιν προς τους οικείους του μακαριστού Ιερέως και αποδίδοντας την κατά το ανθρώπινον τιμήν και τον σεβασμόν εις έναν άξιον Ιερέαν της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας παρατέθηκε εκ των οικείων του μακαριστού καφές και μακαρία τράπεζα προς όλους τους παρευρισκομένους στον προαύλιο χώρο του Ναού, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο.
Τον επικήδειον λόγον εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στον Βίο και την Πολιτεία του Μακαριστού φέρνοντας στην επιφάνεια όλα τα χαρίσματα που είχε ένας ταπεινός φιλάνθρωπος και φιλακόλουθος Ιερέας όπως ήτο ο Μακαριστός π. Χρήστος. Ομίλησαν δε εκπρόσωποι του χωριού, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας καθώς και αναγνώστηκε ψήφισμα εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Βαλτετσίου δια στόματος του Εφημερίου της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Βαλτετσίου.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
μακαριστού Πατρός Χρήστου Σαραντοπούλου
Ο Ιερεύς Χρήστος Σαραντόπουλος ή Σταυρόπουλος, του Αθανασίου και της Αναστασίας, εγεννήθη εις το χωρίον Βαλτέτσι Μαντινείας το έτος 1917.
Τυγχάνει απόφοιτος του διετούς Ἐκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Κορίνθου.
Ενυμφεύθη την Σωτηρία Μπόλα, επίσης εκ Βαλτετσίου, μεθ’ ης απέκτησαν τέσσαρα τέκνα. ( Έναν καταξιωμένο Ιερέα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μία Πρεσβυτέρα στην Μητρόπολή μας, και άλλα δύο τέκνα τα οποία προσφέρουν ποικιλοτρόπως στην Εκκλησία).
Εχειροτονήθη υπό του μακαριστου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας (μετέπειτα Κορίνθου) κυρού Προκοπίου Διάκονος την 12ην Δεκεμβρίου 1950 εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Φωτεινής Κορίνθου και Πρεσβύτερος την 27ην Μαΐου 1951 υπό του ιδίου Αρχιερέως και εις τον αυτόν Ιερόν Ναόν.
Από της ημέρας της χειροτονίας του έως και της συνταξιοδοτήσεώς του την 1ην Αυγούστου 1995 διηκόνησε ως τακτικός εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Βαλτετσίου, ενώ παραλλήλως εξυπηρέτησεν τας λειτουργικάς ανάγκας εις τα χωρία Μάκρη, Δόριζα, Μάναρη, Αραχαμίτα, και Παρθένιον ως και την Ιεράν Μονήν Γοργοεπηκόου Νεστάνης.
Έλαβεν την πνευματικήν πατρότητα υπό του Τοποτηρητού της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Χρυσοστόμου την 16ην Απριλίου 1964.
Υπό του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου ετιμήθη με το οφίκκιον τοῦ Σακελλαρίου την 28ην Ιουλίου 1968 και το οφίκκιον του Πρωτοπρεσβυτέρου την 14ην Οκτωβρίου 1990.
Το έτος 2001 ετιμήθη εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου με το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου δια την πολύτιμο ο προσφοράν του στην Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ το έτος 2005 ετιμήθη εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με Χρυσούν Σταυρόν δια την πολύτιμο πεντηκονταετή και πλέον προσφοράν του στην Εκκλησία.
Την 14ην Μαρτίου 2004 ετιμήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ με το Χρυσούν Μετάλλιον της Ιεράς Μητροπόλεως και την 24ην Αυγούστου 2008 με τον Χρυσούν Σταυρόν των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.
Συνέγραψε τρείς τόμους πονημάτων ποιητικών συλλογών με την ονομασία « Αρκαδική Ανθοδέσμη », « Κοχύλια και βότσαλα απ’ τη θάλασσα της ζωής» μεστά εκκλησιαστικού και πατριωτικού ενδιαφέροντος.
Προσέφερε επί πεντηκονταετία πλείστες υπηρεσίες στην Εξωτερική Ιεραποστολή της Τριπόλεως προεδρεύοντας, οργανώνοντας και διακονώντας μέχρι τέλους την ορθόδοξη Ιεραποστολή όπου γης.
Εξαιρετική και ανεξάντλητη ήτο η αγάπη του εκλιπόντος προς την Παναγία την Βαλτετσιώτισα και ξεχωριστή η τιμή και η υποχρεώσει που ένοιωθε για τους Ήρωες της Πατρίδος και για την λεβεντογέννα Αρκαδία καθώς και για το Ιστορικό Βαλτέτσι του οποίου τύγχανε γέννημα και θρέμμα.
Αόκνως κήρυκας του λόγου, υπηρέτησε πιστά το Θείο Κήρυγμα και ουδέποτε ελειτούργησε χωρίς να συμπεριλάβει στην λατρεία τον Θείο Λόγο προς όφελος των πιστών. Ανελλιπώς εξομολογούσε τους χριστιανούς της Μητροπόλεως και όχι μόνο. Στο πετραχήλι του ο φιλόχριστος λαός έβρισκε ένα απάνεμο λιμάνι όπου άφοβα εξαγόρευε τις αμαρτίες του, τις οποίες ο μακαριστός συγχωρούσε αναλαμβάνοντας και εξαλείφοντας αυτές, ενώπιον του δικαιοκρίτου Θεού ο οποίος είχε οικονομήσει για αυτόν τοιαύτην διακονίαν.
Τέλος διακρινόταν για τα οικολογικά του αισθήματα, μιας και απ’ άκρη σ’ άκρη στο όμορφο Βαλτέτσι είχε φυτεύσει λογιών - λογιών δέντρα τα οποία συμπληρώνουν μέχρι την σήμερον το καταπράσινο όμορφο περιβάλλον του χωριού.
Ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας όπως Κύριος αναπαύσει την ψυχή αυτού εν χώρα ζώντων ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται, να συνεχίσει να λειτουργεί εις το υπερουράνιο θυσιαστήριο και να έχουμε την ευχή του.
Στους οικείους του να δίδει ο θεός την άνωθεν παρηγορίαν που τόσο έχουν ανάγκη.
Με πάθος το αγάπησα
τ’ όμορφο χωριό μου,
όπου σταθώ κι’ όπου βρεθώ
δεν φεύγει απ’ τό μυαλό μου...
( ποίημα μακαριστού π. Χρήστου εκ της συλλογής «Αρκαδική Ανδοδέσμη »)
Ιλάσθητί μοι, Κύριε
Κύριε, ελέησέ με
Στο δρόμο της μετάνοιας
Χριστέ μου, οδήγησέ με
Και σε λιμάνι απάνεμο,
εκεί να ηρεμήσω,
και από τα βάθη της καρδιάς
να σε δοξολογήσω.
( ποίημα μακαριστού π. Χρήστου εκ της συλλογής
« Κοχύλια και βότσαλα απ’ τη Θάλασσα της ζωής »)
.
+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672