Εκκλησία της Ελλάδος

Μήνυμα του μητροπολίτη Σύρου στους αρνητές της Ελληνικής Ιστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ συνιερούργησε σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς μετά του επιχωρίου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ  και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ και εκήρυξε το θείο λόγο.

Το "ierovima", ήταν εκεί, στον κατάμεστο ναό και παρακολούθησε το κήρυγμα του μητροπολίτη κ. Δωροθέου, το οποίο προκάλεσε αίσθηση.

 Στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, ο σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον  Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την ευγενή, φιλόφρονα και φιλάδελφο πρόσκλησή του, ανέφερε: 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Παύλος: «Οι πολιτικοί μας οφείλουν να συνέλθουν πνευματικά»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2012

(του π. Αντωνίου Χρήστου) Η τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. εορτάζει και φέτος ιδιαιτέρως και πανηγυρικώς, την μνήμη των Πολιούχων της, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Την παραμονή της Εορτής Κυριακή 20 Μαΐου 2012 και ώρα 7.30 μ.μ. προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. κ. Παύλου, όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλών κληρικών προσκεκλημένων, τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο μεγάλος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

 

Μετά την λιτή, την Αρτοκλασία και τα Απόστιχα, ο Μητροπολίτης κ. Παύλος

δείτε περισσότερα »
Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Χαλάνδρι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2012

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε επί τη εορτή τῶν Ἁγίων ἐνδόξων, Θεοστέπτων καὶ Ἰσαποστόλων Βασιλέων, Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Χαλανδρίου, που συνεορτάζει την ημέρα αυτή. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης. Συμμετείχε επίσης πλειάδα ιερέων, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κύριος Γ. Κουράσης με τους συνεργάτες του και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ναό και συνόδευσε την ιερή εικόνα των Ισαποστόλων Αγίων στη περιφορά που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης.

Ο Σεβασμιώτατος Θερμοπυλών στην συγκινητική προσλαλιά του, τόνισε την μεγάλη προσφορά του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ορθοδοξία, σε μια εποχή που κυριαρχούσαν οι αιρέσεις και οι διωγμοί εναντίον των Χριστιανών, εκείνος αν και ειδωλολάτρης συνέβαλε να συγκροτηθεί η Α' Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας στην οποία καταδικάστηκε ο Άρειος και συντάχθηκε ένα μέρος του Συμβόλου της Πίστεώς μας. Επεσήμανε δε ότι "αν και άργησε να βαπτιστεί χριστιανός, έλαβε χριστιανική παιδεία μέσω της μητρός του Αγίας Ελένης και του δασκάλου του Ευσεβίου,εφάρμοσε στην επικράτειά του την αρχή της ανεξιθρησκίας και προστάτεψε έμπρακτα τις χριστιανικές κοινότητες με διάφορους τρόπους. Μάλιστα, ξεκινώντας ο Κωνσταντίνος να σώσει τη Ρώμη, "προσευχήθηκε στο Θεό του ουρανού και για τον Λόγο του, τον Ιησού Χριστό". Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε λέγοντας, πως "κι εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στο Θεό και ότι ΜΟΝΟ με τη βοήθειά Του θα βρίσκουμε παρηγοριά για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σισανίου Παύλος: «Η δική σας η γενιά θα ματώσει»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2012

(Ι.Ν. Αγ. Σοφίας Ψυχικού- Νεανική Σύναξη) Με τη χάρη του Θεού ολοκληρώσαμε και φέτος τον κύκλο των Νεανικών μας συνάξεων. Προσκεκλημένος στην τελευταία μας σύναξη, ένας από τους δυναμικότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ένας ιεράρχης που μιλάει απευθείας στην ψυχή και την καρδιά των νέων, εμπνέοντας με το ήθος και το παράδειγμά του. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος μέσα από τον τρίωρο εποικοδομητικό λόγο τον οποίο ανέπτυξε, μας έκανε να αισθανθούμε πιο δυνατοί και έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας μέσα στην καθημερινότητα της σύγχρονης και ¨προοδευτικής κοινωνίας¨. Αμφίδρομη  χαρακτήρισε την ευθύνη τόσο των γονέων όσο και των νέων που χρησιμοποιούν ως άλλοθι πολλές φορές την αιτιολογία ότι οι εμπειρίες των παιδικών τους χρόνων, τα λάθη και οι επιλογές των γονέων, τους οδήγησαν σε λάθος και επικίνδυνα μονοπάτια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ¨η δική σας η γενιά θα ματώσει¨, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να δυναμώσει το αγωνιστικό μας φρόνημα απέναντι στις προκλήσεις της ζωής και να υπενθυμίσει σε όλους μας τις δυσκολίες που περνάει σήμερα η χώρα μας, χωρίς ωστόσο να χάσουμε με κανέναν τρόπο την πορεία μας προς την εν Χριστώ τελείωση. Πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας μας έφταναν ως το μαρτύριο με χαρά, έχοντας γονείς απίστους και ειδωλολάτρες. Ευχόμαστε στον αγαπημένο Δεσπότη των νέων, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να τον έχει πάντοτε υγιή, έτσι ώστε να διανύει πάντα με ευκολία τόσα χιλιόμετρα για να φτάνει ο λόγος του σε όλους εκείνους που τον έχουν ανάγκη. 

εκ της νεανικής συνάξεως 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Μαντινείας: Ιερά Αγρυπνία για τη μαθητιώσα νεολαία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2012

Ικανοποιητική  ήταν και για την φετινή σχολική χρονιά η προσέλευση της μαθητιώσας Νεολαίας  στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, στην Ιερά Αγρυπνία η οποία τελέσθηκε εξαιρετικά για τα νέα παιδιά μας. 

Η μαθητιώσα νεολαία,    ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση και το κάλεσμα για προσευχή  της  Ιεράς  Μητροπόλεως και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Αρκαδίας,  προσήλθε και συμμετείχε με κατάνυξη  στην Ιερά Αγρυπνία,  η οποία τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως το Σάββατο 19η  Μαΐου 2012. Η Ακολουθία άρχισε  στις εννέα το βράδυ και τελείωσε  λίγο μετά την πρώτη νυχτερινή, με μόνο σκοπό την επιτυχία και τον φωτισμό των νέων παιδιών μας στις εξετάσεις  όλων των  βαθμίδων  της  εκπαιδεύσεως.

Την Ιερά Αγρυπνία τέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας,  Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, συνεπικουρούμενος εκ του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος και εκήρυξε τον  Θείο Λόγο, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τριπόλεως και  Ιερέων της Πόλεως. 

δείτε περισσότερα »
Εκκλησάκι χτισμένο από… κρασί και χώμα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας γιορτάζει  την 20η Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, από την Πάταρη της Μυρικλείας στην ιταλική πόλη Μπάρι  το έτος 1096 .

Το γεγονός αυτό γιορτάζεται και στο Ναύπλιο, όπου υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο στην παραλία της Καραθώνας.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι χτισμένο κυριολεκτικά  δίπλα στην θάλασσα.

Ημερομηνία που χτίσθηκε άγνωστη, αλλά ο τρόπος που χτίσθηκε, γνωστός. Κάποτε κάποιος καπετάνιος που μετέφερε κρασί στο λιμάνι της πόλης ,πιθανόν την περίοδο της ενετοκρατίας ,τον έπιασε θαλασσοταραχή, το πλοίο κινδύνευε να  τσακιστεί στα βράχια κι αυτό μόλις λίγα ναυτικά μίλια πριν μπει στο λιμάνι της πόλης NAPOLI DI ROMANIA όπως λέγονταν τότε η πόλη του Ναυπλίου.

 

Ο καπετάνιος τότε μπρος τον κίνδυνο που διέτρεχε το πλοίο του καθώς και οι ζωές των ναυτικών ,παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο προστάτη των ναυτικών ,να σώσει αυτόν και τους άνδρες του και θα του έφτιαχνε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του, από κρασί και χώμα.  

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιεπίσκοπος στη Σκόπελο για την εορτή του πολιούχου της Αγίου Ρηγίνου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2012

Χθες Σάββατο 19 Μαΐου 2012 το μεσημέρι, έφτασαν στην πανέμορφη και γραφική Σκόπελο των Βορείων Σποράδων, η οποία εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κορίνθου κ. Διονύσιος και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται, με αφορμή τις εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνουν κατά το φετινό έτος 2012 η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ο Δήμος Σκοπέλου, για την συμπλήρωση 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου (25-2-362 μ.Χ.), 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου (1612 μ.Χ.) και 300 ετών από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου (1712 μ.Χ.).

Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες με τις τίμιες συνοδείες των,  

δείτε περισσότερα »
Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/05/2012

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η γεν. γραμ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με επιστολές τους στον πρόεδρο της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα (την ημέρα της ορκωμοσίας των βουλευτών) ζήτησαν την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τη θέση του κόμματος για διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους και "την απόσυρση νόμων και πρακτικών που εμποδίζουν τη θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας. Θεωρούμε ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Εμείς, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε  

δείτε περισσότερα »
Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στο Βόλο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/05/2012

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά υποδέχθηκαν κλήρος και λαός του Βόλου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού από το νησί της Κέρκυρας, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Την δεξιά χείρα του Αγίου παρέδωσε στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο ο Αρχιμ. π. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στο τέλος του οποίου ο π. Ιουστίνος εξέφρασε την χαρά του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, αλλά και την δική του, για την έλευση του ιερού λειψάνου στην Μητρόπολη Δημητριάδος. Στην συνέχεια μίλησε για την ιδιαίτερη αγάπη όλου του κόσμου, ανατολής και δύσης για τον Άγιο Σπυρίδωνα αλλά και την υπερβολική αγάπη των Κερκυραίων για τον Άγιό τους, περιγράφοντας ακροθιγώς βασικά σημεία του βίου του. Τόνισε ότι ο Άγιος ζει ανάμεσά μας, κάτι που έχει βιώσει έντονα μέσα από πάμπολλα θαύματα που έχει δει στην δεκαετή πορεία του στην Κέρκυρα.

Ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο για την τιμή και την αγάπη του και ευχήθηκε όλοι να γίνουμε μέτοχοι αυτής της ευλογίας, της παρουσίας δηλ. του Αγίου στην πόλη μας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον π. Ιουστίνο αλλά και τον Σεβ. Κερκύρας κ. Νεκτάριο - τον αδελφό του όπως τον αποκάλεσε, του οποίου η προσφορά στην τοπική μας Εκκλησία είναι μεγάλη και γνωστή σε όλους - για την αποδοχή του αιτήματος της ελεύσεως του Ιερού Λειψάνου στην πόλη του Βόλου. Ευχαρίστησε ακόμα και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος με την σύμφωνη γνώμη των οποίων ο Άγιος βρίσκεται στον τόπο μας. Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα νιώσουμε την θαυματουργή του δύναμη που τόσο έχουμε ανάγκη αυτές τις μέρες και ευχήθηκε να αποτελέσει για όλους μας ο Άγιος Σπυρίδωνας πρότυπο ζωής, ενότητας και ασκήσεως.

Εκ του Γραφείου Τύπου

  

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ.Εδέσσης:Πανήγυρις Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/05/2012

(Εκ της Ι.Μ)Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώνει η ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών, η οποία πανηγυρίζει τη Δευτέρα 21/5.

Το Σάββατο 19/5 στις 7.00 μ.μ. θα γίνει υποδοχή τεμαχίου του Τιμίου Σταυρού και Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης, ενώ εκτός από τις ιερές ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Οι ιερές ακολουθίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672