Φοροελαφρύνσεις για την Εκκλησία εξετάζει η Πολιτεία

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/12/2013

(φωτο Χρήστος Μπόνης) Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης που επισκέφθηκε τη ΔΙΣ, απαντώντας στις τοποθετήσεις του αρχιεπισκόπου και των Συνοδικών Αρχιερέων είπε ότι αυτός και η Πολιτεία αναγνωρίζει πλήρως το έργο της Εκκλησίας που επιτελείται στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα διαχρονικά και ιδιαιτέρως την παρούσα περίοδο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως, η οποία πλήττει τις ασθενείς ομάδες του Λαού μας, και ότι πράγματι η Πολιτεία οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς την Εκκλησία.

Για όλα τα θέματα που ετέθησαν, υποσχέθηκε να τα εξετάσει με τα αρμόδια υπηρεσιακά πρόσωπα του Υπουργείου και των Ασφαλιστικών Ταμείων για την άμεση επίλυσή τους.

 

Επίσης η ΔΙΣ ασχολήθηκε και με το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά η τοποθέτησή της μάλλον δεν ικανοποιεί εκείνους που ζητούν δυναμική παρέμβαση.

 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ:

 

"Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καταθέτει την κοινή Της αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, καθώς καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπο περιφρονείται και ο ιερός του χαρακτήρας υποτιμάται, ενώ απαξιώνεται κάθε ευγενής προοπτική του. Όμως, ο,τι αποϊεροποιείται, ευτελίζεται. Και ο,τι ευτελίζεται, πωλείται πιο εύκολα στην αγορά.

 

Έτσι συμβαίνει και σήμερα και με τις εκτροπές του οικογενειακού θεσμού που μεταμφιέσθηκαν σε εναλλακτικές μορφές οικογένειας, όπως το κυοφορούμενο σύμφωνο συμβίωσης. Η οικογένεια δεν θεωρείται πια «μικρή Εκκλησία», αλλά μετατρέπεται σε απλό σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτό τον τρόπο, όμως, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η αποτυχία των ανθρωπίνων σχέσεων. Αυτή η ανθρώπινη σχέση προϋποθέτει την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, με όσα επιχρίσματα και αν καλλωπισθεί η σχέση, δεν έχεις τίποτα.

 

Η Εκκλησία μας καλείται να διαμορφώσει τη μαρτυρία της, καθώς και την ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των νέων εναλλακτικών σχημάτων του ιδιωτικού βίου της εποχής μας, που αντιστρατεύονται την παραδοσιακή οικογένεια ενώ περιφρονούν τη διδασκαλία Της, η οποία σκοπό έχει την ενδυνάμωση των μελών της στη έμπονη πορεία τους προς τη Βασιλεία του Θεού, λαμβάνοντας σοβαρά υπ ὄψιν Της όλα τα φαινόμενα που αλλοιώνουν τον οικογενειακό βίο.

 

Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Προέδρου, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας και κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Εκκλησίας και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα κοινωφελή εκκλησιαστικά Ιδρύματα, λόγω αδυναμίας της καλύψεως των εξόδων, εξαιτίας της υψηλής φορολογήσεως και της μη εγκαίρου καταβολής των νοσηλείων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μετά από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο ομίλησαν και οι Συνοδικοί Ιεράρχες για ανάλογα προβλήματα.

 

Ο κ. Υπουργός, απαντώντας στις τοποθετήσεις του Μακαριωτάτου και των Συνοδικών Αρχιερέων είπε ότι αυτός και η Πολιτεία αναγνωρίζει πλήρως το έργο της Εκκλησίας που επιτελείται στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα διαχρονικά και ιδιαιτέρως την παρούσα περίοδο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως, η οποία πλήττει τις ασθενείς ομάδες του Λαού μας, και ότι πράγματι η Πολιτεία οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς την Εκκλησία. Για όλα τα θέματα που ετέθησαν, υποσχέθηκε να τα εξετάσει με τα αρμόδια υπηρεσιακά πρόσωπα του Υπουργείου και των Ασφαλιστικών Ταμείων για την άμεση επίλυσή τους.

 

Ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου για την εξέταση των θεμάτων αυτών ορίσθη ο Συνοδικός Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση ότι η προθεσμία, την οποία είχε ορίσει με σχετική πρόσκλησή Της στους δύο δημοσιογράφους που δήλωσαν ότι κατέχουν στοιχεία κατά Κληρικών, εξέπνευσε χωρίς αυτοί να εμφανισθούν, προς διευκόλυνση του έργου της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.

 

Εν συνεχεία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.

 

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου