Λαμπρός εορτασμός του Αγ. Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/12/2013

            Με την συμμετοχή πλήθους λαού η Εκκλησία της Κέρκυρας εόρτασε σήμερα 12 Δεκεμβρίου 2013 τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα. Στο Ιερό προσκύνημα με τον Άγιο όρθιο,  «στη θύρα», όπως επιβάλλει η παράδοση του τόπου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νικόλαος Δένδιας, η βουλευτής κ. Άντζελα Γκερέκου, ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου, ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Τρεπεκλής και άλλοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, με αφορμή τον στίχο από τα στιχηρά του Όρθρου της εορτής «των αθεάτων τα κάλλη εποπτεύεις ιερώτατε», επεσήμανε ότι ο Άγιος, βλέποντας τον αθέατο Θεό και το κάλλος χάρις στην αγιασμένη ζωή του, μας υπενθυμίζει την κατάσταση της πνευματικής τυφλότητος την οποία ζούμε οι άνθρωποι, για να μπορέσουμε, αφού την κατανοήσουμε, να ανανήψουμε από αυτήν.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η πνευματική μας τυφλότητα οφείλεται στην πτώση μας στο κακό και την αμαρτία, στην θεοποίηση των χαρισμάτων και των δυνατοτήτων μας, όπως επίσης και στην απουσία ασκητικότητας από τη ζωή μας. Ο άνθρωπος έχει υιοθετήσει έναν ανθρωποκεντρικό πολιτισμό και τρόπο ζωής. Εξόρισε το Θεό από την ζωή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατανοήσει πού οφείλεται πραγματικά η κρίση την οποία βιώνει. Και αυτή η αδυναμία καθιστά την έξοδο από την κρίση πολύ δύσκολη. Γιατί εντοπίσαμε το νόημα της ζωής μας στα υλικά αγαθά και αρνούμαστε να δούμε ότι το κάλλος βρίσκεται στον Αθέατο με τα μάτια του σώματος Θεό, αλλά ορατό με τα πνευματικά μάτια. Ο Άγιός μας, όπως και όλοι οι άγιοι, μας ωθούνε να κάνουμε στροφή σε έναν τρόπο ζωής που θα βλέπει προς τον Θεό και να έχουμε σύνεση εν πάσι, για να καταστεί δυνατή η αλλαγή πορείας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε αυτή την σύνεση στους άρχοντες του τόπου, στους οποίους, όπως είπε, η κοινωνία μας και ο λαός μας έχουν εμπιστευθεί την διακονία τους ώστε να γίνει η ζωή μας καλύτερη, αλλά χωρίς την παρουσία του Θεού καμία προσπάθεια δεν μπορεί να ευοδωθεί. Η πίστη στο Θεό και οι προσευχές του Αγίου φωτίζουν όποιον το επιθυμεί και αγωνίζεται αυτό ευχήθηκε ο κ. Νεκτάριος σε όλους, άρχοντες, κλήρο και λαό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση η Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας απέδωσε τιμές στο Ιερό σκήνωμα, ενώ ο ναός του Αγίου παραμένει ανοιχτός μέχρι τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου 2013, οπότε και το ιερό σκήνωμα θα επανατοποθετηθεί στη λάρνακά του (μπάσματα).

           

Εκ του Γραφείου Τύπου