Εκκλησία της Ελλάδος

Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: «Όχι ξέφρενα γλέντια, ακριβά δείπνα και χορούς»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2011

«Επειδή, γύρω μας και δίπλα μας ευρίσκονται, πλέον, συνάνθρωποί μας που στερούνται και τα βασικά αναγκαία, ας μην προκαλέσουμε φέτος με υπερβολικούς στολισμούς στα σπίτια, στις βιτρίνες και στους δρόμους. Ας μην προκαλέσουμε με ξέφρενα γλέντια, ακριβά δείπνα και χορούς. Ας σεβαστούμε τους απολυμένους, τους χρεωμένους, τους οικονομικά πιο αδύναμους. Ας σεβαστούμε όσους δεν έχουν στο σπίτι τους ηλεκτρικό ρεύμα η δεν μπορούν να πληρώσουν φάρμακα η φροντιστήρια. Όλοι αυτοί, και άλλοι πολλοί, δίπλα μας, είναι ο Χριστός στην κρύα, αφιλόξενη και εγκαταλελειμμένη φάτνη. Είθε να Τον συναντήσουμε.» 

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην Εγκύκλιο για την Σαρακοστή των Χριστουγέννων ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Το κέιμενο της εγκυκλίου έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Στη γενέτειρά του ο Πατρών Χρυσόστομος εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και την φετινή χρονιά  η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, το  Σάββατο 12 και την Κυριακή  13 Νοεμβρίου2011. Μοναδικός Ναός στην  Ιερά Μητρόπολη  Μαντινείας και Κυνουρίας που είναι αφιερωμένος στον Άγιο  Ιωάννη  το Χρυσόστομο είναι  ο Ενοριακός  Ναός στο Χωριό Λουκά Μαντινείας. Την παραμονή της Εορτής στην ακολουθία του Εσπερινού, τίμησαν την μνήμη του Αγίου και  Λάμπρυναν με την παρουσία τους την Εορτή,  ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξανδρος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Με ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχη μας, κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού,  ο Μητροπολίτης Πατρών απένειμε το Οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο της Ενορίας Λουκά π. Ιωάννη Βήλο. Ανήμερα της εορτής προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έλκει την καταγωγή από το Χωριό Λουκά. Στο κήρυγμά  του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών έκανε μνεία στην βιωτή του Αγίου Ιωάννου,  αλλά  και αναπόλησε τα παλαιά χρόνια  και το παρελθόν της Ενορίας και του Χωρίου Λουκά. Κλείνοντας αυτήν την ξεχωριστή ευχαριστιακή σύναξη,  ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Ρέκκα, επί σειρά ετών Εφημερίου της Ενορίας  Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Λουκά Μαντινείας.

δείτε περισσότερα »
Άσχημα μηνύματα από την επαρχία: αυξάνονται και στο Ναύπλιο οι άποροι και οι άστεγοι-Ιερός Ναός έχει αναλάβει τη σίτισή τους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/11/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με πολύ κόπο αλλά πολύ αγάπη, συνεχίζεται το συσσίτιο από τον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου με πρωτεργάτη τον ιερέα της ενορίας πατήρ Ελευθέριο Μίχο καθώς και τις εθελόντριες του ιερού ναού οι οποίες μαζί με τον παπά μοχθούν καθημερινά για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα ώστε να ετοιμαστούν τα φαγητά και να τα μοιράσουν στους απόρους που έχουν φθάσει τα 90 άτομα.

Εκείνο που προβληματίζει είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των απόρων μοναχικών και άστεγων συνέπεια και της οικονομικής κρίσης. Πάντως ένα είναι το σίγουρο ότι αυτές οι προσπάθειες δεν λύνουν το πρόβλημα απλά απαλύνουν τον πόνο πολλών συνάνθρωπων μας.

Τα γεύματα αγάπης χρειάζονται πολύ μόχθο και χωρίς την εθελοντική βοήθεια των κυριών που καθημερινά μαγειρεύουν των απλών ανθρώπων οι όποιοι παρά την οικονομική κρίση στηρίζουν το έργο της εκκλησίας καταθέτοντας οικονομική ενίσχυση ή τρόφιμα καθώς και τα μαγαζιά που βοηθούν αυτή την προσπάθεια, τα γεύματα αγάπης δεν θα πραγματοποιούνταν. 

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Χαλκίδος, παραμονή των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/11/2011

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2012, παραμονή των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την χειροτονία ενός νέου Διακόνου, του π. Φωτίου Πάσχου, ο οποίος θα χειροτονηθεί σύντομα και Ιερεύς, για να καλύψει την κενή εφημεριακή θέση της Ενορίας Τριάδος Μεσσαπίων, στην οποία έχει εκλεγεί, μετά από την κατά νόμον και κανονική διαδικασία, από τον παρελθόντα Φεβρουάριο, αλλά δεν είχε χειροτονηθεί, λόγω της παύσης και των διορισμών των Εφημερίων, συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

        Η χειροτονία έλαβε χώρα τώρα, μετά την έγκριση της Κυβερνήσεως να χορηγηθούν 100 θέσεις νέων Εφημερίων στην Εκκλησία της Ελλάδος για το 2011 και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, ώστε νά δοθεί στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο η άδεια χειροτονίας και διορισμού ενός νέου Κληρικού.

  

δείτε περισσότερα »
Αγρυπνία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/11/2011

Την Τρίτη 15 προς 16 Νοεμβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας,  θα τελεστεί Μικρά Ιερά Αγρυπνία από 8.30 μ.μ. έως 12.30 π.μ. επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου. Παρακαλούνται οι φιλακόλουθοι Χριστιανοί και ιδιαιτέρως οι εργαζόμενοι, να  συμμετέχουν.

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011, επίσης, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού  (5.00 μ.μ.), θα τελεστεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, επί τη ευκαιρία της εισόδους μας στην περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια θα προσφερθεί τσάι και βουτήματα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και θα αναπτυχθεί σύντομη επίκαιρη ομιλία από τους Εφημερίους του Ναού. Παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί να συμμετέχουν.     Εκ του Ιερού Ναού.  

δείτε περισσότερα »
Εορτή Αγίου Μηνά Μεγαλομάρτυρος στην Τρίπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/11/2011

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη,  στην θέση Πλάτσα της Αρχαίας Μαντινείας   ευρίσκεται  το  Ιερό Εξωκκλήσιο  του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, το οποίο ανήκει στην δικαιοδοσία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.  Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα την Παρασκευή  εψάλη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προς τιμή του  εορτάζοντος  Αγίου   Μηνά. Στις ως άνω Ιερές ακολουθίες  προεξήρχε ο  Πανοσιολ. Αρχιμ. Βενέδικτος Καρύδης Αρχιερατικός Επίτροπος Τριπόλεως. Ιερείς, ευλαβείς  προσκυνητές,  κάτοικοι της Τριπόλεως  και της   γύρω περιοχής της  Μαντινείας,  παρευρέθησαν  και τίμησαν την μνήμη του Αγίου.      + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας 

δείτε περισσότερα »
Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας στην Κριμαία και την Κωνσταντινούπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/11/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ήμερο προσκύνημα στην πατρίδα του αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού και θαυματουργού, την Κριμαία.

Κατά την άφιξη στη Συμφερούπολη πραγματοποιήθηκε αρχικά επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος (Ελληνική εκκλησία) όπου βρίσκεται το σεπτό σκήνωμα του αγίου Λουκά. Εψάλη παράκληση προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος κι στη συνέχεια όλοι οι προσκυνητές ασπάσθηκαν το ιερό λείψανο του αγίου, το οποίο ειδικά για την περίσταση οι υπεύθυνοι του ναού άνοιξαν.

Τις επόμενες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ιερούς ναούς και ιστορικούς τόπους της Κριμαίας στις περιοχές Γιάλτας, Λεβαδείας, Σεβαστουπόλεως, Χερσώνος κ.ά. ενώ την τελευταία ημέρα τελέστηκε από τον σεβασμιώτατο αρχιερατική θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Τριάδος και προ της αναχωρήσεως ένα τελευταίο προσκύνημα στον τάφο του αγίου Λουκά στα κοιμητήρια της πόλεως.

Τις επόμενες τρεις ημέρες ακολούθησε επίσκεψη της βασιλίδας των πόλεων Κωνσταντινουπόλεως στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τη Βλαχέρνα, τη μονή Μπαλουκλή, τη μονή Αγίας Τριάδος στη Χάλκη, την Αγία Σοφία κ.α.

Να σημειωθεί ότι ο σεβασμιώτατος προηγήθηκε στην Συμφερούπολη της υπόλοιπης ομάδας προσκυνητών μετεφέροντας το ιερό λείψανο του αγίου Δημητρίου το οποίο ετέθη σε προσκύνηση των πιστών και μεταφέρθηκε σε διάφορες περιοχές της Κριμαίας και στη συνέχεια στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας (θα ακολουθήσει άλλη εκτενής σχετική αναφορά).

  

δείτε περισσότερα »
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλογεί την κυβέρνηση Παπαδήμου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/11/2011

(Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Φως Φαναρίου-Νικ. Μαγγίνας)

Συγχαρητήρια και ευχές στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο έστειλε από την Βασιλεύουσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,μετά το πέρας του εσπερινού που τελέστηκεστον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Υψωμαθείων, μέσα από τα βυζαντινά τείχη, παρουσία του νέου προξένου της Ελλάδος, Βίκτωρος Μαλιγκούδη.

«Συγχαίρουμε για τον προ ολίγης ώρας ανακοινωθέντα και αναλαβόντα τον σχηματισμόν της νέας κυβερνήσεως της Ελλάδος, τον νέον πρωθυπουργόν της Ελλάδος, εις τον οποίον ευχόμεθα από της Βασιλευούσης κάθε επιτυχίαν, εις το όντως δυσχερές έργον το οποίον αναλαμβάνει»,είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:«Ελπίζουμε και ευχόμεθα με τους συνεργάτες του, με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, να μπορέσουν να εξαγάγουν την Ελλάδα από την δύσκολη καμπή της ιστορίας της εις την οποία ευρίσκεται. Να λύσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να ξαναβρεί η Ελλάδα τον δρόμο της ως μία πολιτισμένη χώρα, ισοτίμως με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προς χαράν ολοκλήρου του ευσεβούς Γένους και προς καύχησιν και της Μητρός Εκκλησίας, η οποία πάντοτε συνοδεύει τον ευσεβή ελληνικό λαό με την προσευχή της και την σκέψη της».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νέο Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στον οποίο εύχεται καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του.

δείτε περισσότερα »
Συγκίνηση στη Χίο στην ενθρόνιση του μητροπολίτη κ. Μάρκου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/11/2011

(φωτο Χρήστος Μπόνης) Με δάφνες υποδέχθηκαν οι Χιώτες τον μητροπολίτη τους κ. Μάρκο, ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα της Χίου.

Η υποδοχή του σεβασμιωτάτου, έγινε νωρίς το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία όπου τον καλωσόρισαν εκατοντάδες πολίτες, τοπική αρχή και δεκάδες μητροπολίτες και ιερείς.

Στην ενθρόνισή του ο νέος μητροπολίτης  είπε: «Εδώ ήλθα να ζήσω, εδώ ήλθα να διακονήσω και εδώ ήλθα να πεθάνω», φράση που συγκίνησε. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Σεραφείμ δεν εορτάζει γιατί συμπάσχει
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/11/2011

Δεν θα δεχθεί ευχές , ούτε θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στο Ναυτικό Όμιλο ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ την ημέρα των ονομαστηρίων του. Ο κ. Σεραφείμ  συμμετέχει στη δοκιμασία του λαού. Σε ανακοίνωση της Μητροπόλεως αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί,

Εναύλως κατά τας δυσχειμέρους ημέρας ταύτας καθ’άς επερίσσευσεν η ανοησία και το έγκλημα του λεγομένου «λευκού κολάρου» εν τη Αγιωτάτη ημών Αποστολικῇ και Ορθοδόξω Καθολική Εκκλησία ακούεται ο Παύλειος λόγος: «τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ; τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι; ( Β Κορ. 11:29) και υποχρεοί τους διακόνους του ευχαριστιακού σώματος εις συσταύρωσιν μετά του δοκιμαζομένου και βαρυαλγούντος λαού του Θεού.

 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672