Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κίος Αργολίδος εόρτασε τους Αγίους της
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/10/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Την Κυριακή μετά την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, όποτε συμπέσει αυτή (φέτος ήταν  η 14-10-2012), τιμώνται οι πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας και αποφάσισε την αναστήλωση των εικόνων και την λήξη της Εικονομαχίας.
Αυτή την Κυριακή, εδώ και χρόνια, αποφασίσθηκε, με έγκριση του Μητροπολίτη Αργολίδος, να τιμώνται όλοι μαζί οι 4 άγιοι της Κιου της Μ. Ασίας, ο Ευστάθιος, Επίσκοπος Κίου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.
Οι λόγοι που συνηγόρησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής :
1. Αυτό καθαυτό το γεγονός της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ο τόπος που έλαβε αυτή χώρα  

δείτε περισσότερα »
«Άξιον Εστί» στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2012

Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με την κανονιοφόρο «Αρματωλός», η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από τον ναό του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, και πλήθος κόσμου την υποδέχθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λευκού Πύργου, ενώ στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές. Τη συνόδευσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας με επικεφαλής των πρωτοεπιστάτη, πατέρα Μάξιμο.

«Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Έλληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία. Πολιτεία κι Εκκλησία  

δείτε περισσότερα »
Πολιτισμός, Πίστη και λογοκρισία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2012

"Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη θεατρικής παράστασης που πραγματεύεται μια μυθοπλαστική διεστραμμένη σχέση του σωτήρα μας Χριστού με τους μαθητές του. Οδύνη και λύπη εκφράζουμε για το γεγονός αυτό.

Ο πολιτισμός δεν είναι εχθρός της πίστης, ούτε η πίστη εχθρός του πολιτισμού. Όταν το ένα πληγώνει το άλλο, δεν φταίει ούτε η πίστη ούτε ο πολιτισμός, αλλά μόνο αυτοί που τα εκφράζουν.

Στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και της μη λογοκρισίας του πολιτισμού, δεν νομιμοποιείται η ύβρις των Θείων αλλά ούτε η προσβολή της θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.

Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ανεξιθρησκεία όποιων,  

δείτε περισσότερα »
Εθελοντική εργασία κληρικών για τον καθαρισμό μονοπατιού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2012

(π. Ιωάννης Σουρλίγγας) Μία ομάδα κληρικών και λαϊκών έχοντας επικεφαλής της τον μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο ξεκινά από την Τρίπολη στις επτά το πρωί με προορισμό την μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας.Μια δεύτερη ομάδα ακολουθεί την πρώτη με μια ώρα καθυστέρηση. Μια τρίτη ομάδα που ήρθε να βοηθήσει αποτελούνταν από ιερείς της περιοχής του Καστρίου. Συνολικά μαζευτήκαμε καμιά εικοσαριά άτομα.

Σκοπός και των δύο ομάδων η παροχή εθελοντικής εργασίας στα έργα που γίνονται στη μονή αλλά κυρίως ο καθαρισμός και η συντήρηση του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή μέσα από το φαράγγι που κατεβαίνει στο Τάνο.

Η δουλειά άρχισε από νωρίς. Πέντε-έξι έμειναν στο μοναστήρι για μαστορέματα. Οι υπόλοιποι πήγαμε στο  

δείτε περισσότερα »
Πρόγραμμα Εορταστικών εκδηλώσεων Παναγίας Ελευθερώτριας Κοκκιναρά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/10/2012

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ & ΩΡΩΠΟΥ

ΙΕΡΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΚΟΚΚΙΝΑΡΑΣ) ΚΗΦΙΣΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ– 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

 

                         ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 (Ιλαρίωνος οσ. Χριστοδούλου, Φιλοθέου οσ.).

Ώρα 7:30 π.μ.    Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με συμμετοχή του Συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Κηφισιάς & Βορείων Προαστίων επί τη μνήμη του πολιούχου Κεφαλληνίας Αγ. Γερασίμου (20/10). Θα διανεμηθεί το «δικονάρι» το Αγίου ως ευλογία και βοήθεια. Ψάλλει πολυμελής χορωδία υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Ν. Σινεγιάννη.

                         ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 (Ιακώβου Αποστ., Ιγνατίου Κων/πόλεως)

Ώρα 7:00 μ.μ     Ιερά αγρυπνία και παράκλησις εις την Υπεραγία Θεοτόκο. Ψάλλει Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Ναού και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Σ. Μπενή.

                         ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 (Δημητρίου Μεγαλ.)

Ώρα 7:30 π.μ.    Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

                         ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 (Νέστορος Μεγαλ.)

Ώρα 7:30 π.μ.    Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Ώρα 10:00 π.μ.    Επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Πεσόντων.

                         Κατάθεσις Στεφάνων εις Μνημείο Σταυρών.

Ώρα 6:00 μ.μ.    Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.

                         ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 (Αγ. Σκέπης – Εόρτιος ημέρα)

Ώρα 7:00 π.μ.    Όρθρος και Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ώρα 11:00 π.μ. Δοξολογία Εθνικής Επετείου.

Ώρα 4:30 μ.μ.    Μεθέορτος Εσπερινός & Παράκλησις εις την Υπεραγία Θεοτόκο.

                         Λιτάνευσις Αγίας Εικόνος εις περίβολον Ιερού Προσκυνήματος.

                         ΠΕΜΠΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 (Κοσμά και Δαμιανού Αναργύρων, Δαυίδ Ευβοίας)

Ώρα 7:30 π.μ.    Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

                         ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 (Ακεψιμά, Ιωσήφ Μαρτ., Αν. Λειψ. Αγ. Γεωργίου)

Ώρα 7:30 π.μ.    Όρθρος & θεία Λειτουργία.

Ώρα 4:00 μ.μ.    Εσπερινός – Ακολουθία Ιερού Ευχελαίου

                         ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 (Ιωαννικίου Οσ., Νικάνδρου)

Ώρα 7:30 π.μ.    Όρθρος & θεία Λειτουργία. Το ετήσιο Μνημόσυνο των Κτητόρων, Ευεργετών, Δωρητών, Διακονησάντων, Προσκυνητών Ιερού Προσκυνήματος.

                         Καφές εις Αρχονταρίκι.

Ώρα 4:00 μ.μ.    Εσπερινός και Παράκλησις εις την Υπεραγία Θεοτόκο

Χρόνια Πολλά

Η Παναγία μας σκέπη και βοήθεια εις όλους

Η Διαχειριστική Επιτροπή

  

  

δείτε περισσότερα »
Αγιασμός για την έναρξη νεανικών συνάξεων του Ι.Ν Κοιμήσεως Βούλας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/10/2012

(π. Αντώνιος Χρήστου)Την  Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 9.00 μ.μ., τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη των Συναντήσεων για το νέο Εκκλησιαστικό έτος, της Νεανικής Συνάξεως του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο Υπεύθυνος και Συντονιστής της Συνάξεως  π. Αντώνιος Χρήστου, ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους νέους και τις νέες, που ανταποκρίθηκαν για άλλη μια φορά στην πρόσκλησή της Ενορίας μας, για τις συναντήσεις αυτές.    

δείτε περισσότερα »
Αγρυπνία στην Αγία Παρασκευή Χαλκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/10/2012

1.ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

 

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 8:30μ.μ., στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου πατρός ημών Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, Αγίου Αρτεμίου του Μεγαλομάρτυρος και Αγίας Ματρώνης της Χιοπολίτισσας.

2.ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ

   Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, πρόκειται -συν Θεώ- να τελεσθεί η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, σύμφωνα με παλαιά παράδοση της Τοπικής μας Εκκλησίας.

7.00π.μ. Όρθρος.

8.30π.μ. Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Ευσταθίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

   Η Θεία Λειτουργία αυτή ακολουθεί το λειτουργικό Τυπικό των Ιεροσολύμων και η τέλεσή της δίνει την δυνατότητα στους χριστιανούς να προσευχηθούν και λειτουργηθούν με τον τρόπο της πρώτης χριστιανικής Κοινότητας των Ιεροσολύμων των Αποστολικών χρόνων.

3.ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ.

   Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, πραγματοποιεί Προσκυνηματική Εκδρομή την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος Ταώ- Νταού Πεντέλης & Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης.
   Θα προσκυνήσουμε τα Ιερά Λείψανα των Αναιρεθέντων Πατέρων της Νταού & του Αγ. Τιμοθέου, Επισκόπου Ευρίπου.
   Ώρα Αναχώρησης: 12:00μ. έμπροσθεν του Ι. Ναού.
   Τιμή εισιτηρίου: 12€
   Δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Σωτήριο Παπαϊωάννου 6940718657

 

Εκ του Ιερού Ναού.

 

  

δείτε περισσότερα »
Έναρξη Ιεραποστολικών δραστηριοτήτων Ι.Μ.Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/10/2012

Την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και την συμμετοχή των μελών και των υπευθύνων της κάθε δραστηριότητας,  η επίσημη έναρξη των εργασιών και συναντήσεων:

α) του Φροντιστηρίου Στελεχών και κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως και πραγματοποιήθηκε το πρώτο φροντιστηριακό μάθημα με Θέμα: «Εκοσμίκευση και ορθόδοξη παράδοση. Οι ποιμαντικές προσαρμογές στη νεότητα» με ομιλητή τον Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα διοριστήρια των κατηχητών των ενοριών.

β) της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής «ο Άγιος Αρσένιος», στην οποία οι μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται τόσο την Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση όσο και την ντόπια, αλλά και στοιχεία της ευρωπαϊκής μουσικής. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει την παροχής αναγνωρισμένων κρατικών πτυχίων, οι κάτοχοι των οποίων θα μπορούν να διδάξουν σε Ωδεία και άλλες σχολές, όπως επίσης και να αναλάβουν ιεροψάλτες ή χοράρχες σε ναούς,

γ) της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κερκύρας.

Σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε προς τους συμμετέχοντες και τόνισε την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής του λαϊκού στοιχείου στην πνευματική και ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας. παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ο κόσμος αντιμετωπίζει, η Εκκλησία οφείλει να δείχνει στους ανθρώπους το Χριστό και την ελπίδα στην Πρόνοιά Του. Και αυτό θα γίνει μέσα από την κατήχηση, η οποία αγκαλιάζει τους νέους ανθρώπους και τους βοηθά να ενταχθούν στη ζωή της Ενορίας, αλλά και να γνωρίζουν τα όσα πιστεύουν, μέσα από την εκκλησιαστική τέχνη και παράδοση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην μουσική, δια της οποίας όσοι μαθαίνουν, εντρυφούν στα βιώματα των Πατέρων που συνέγραψαν τα ποιητικά κείμενα της υμνογραφίας, αλλά και στο αυθεντικό βίωμα προσευχής που αυτά γεννούν μέσα από την μελοποίησή τους, ενώ οι επιστημονικές εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να καταρτίζονται, να προβληματίζονται και να διαλέγονται με την πραγματικότητα.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ανάγκη ο λόγος του Θεού να διαδίδεται ποικιλοτρόπως και να τρέφει τις ψυχές των ανθρώπων, για να υπάρχει καλλιέργεια και πνευματική πρόοδος, ενώ συνεχάρη όλους όσους κοπιάζουν στις ιεραποστολικές και πνευματικές προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας.  Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησαν και ο υπεύθυνος του Φροντιστηρίου Στελεχών Αρχιμ. Χρυσόστομος Κουτσούρης και η πρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων κ. Μαλαχά.

 

  

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Περαιώς: Ανάμνησις του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/10/2012

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΦΑΛΗΡΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ

Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ

 

 

Τέκνα μου ἀγαπητά καί περιπόθητα,

 

Ἡ πόλις τοῦ Πειραιῶς ὀφείλει τήν δημιουργίαν αὐτῆς εἰς τήν διηνεκῆ καί ἀτελεύτητον χορηγίαν τῆς μητρός Ἐκκλησίας πού ὄχι μόνον διέσωσε τό δοῦλον Γένος ἐπί 500 ἔτη καί διεφύλαξε τήν γλῶσσαν, τήν ἱστορικήν μνήμην, τόν πολιτισμόν καί τήν ἰδιοπροσωπείαν αὐτοῦ ἀλλά καί τοῦ προσέφερεν οὐσιωδῶς ὅλην τήν διαχρονικῶς ἀποκτηθεῖσαν περιουσιακήν ὑποδομήν Της διά νά ὑπάρξῃ ὡς ἐλευθέρα καί ἀνεξάρτητος Πολιτεία. Εἰδικώτερον ἡ πόλις τοῦ Πειραιῶς συνεστήθη ἐπί τῆς Πειραϊκῆς χερσονήσου, ἡ ὁποία ἀπετέλει ἱερόν βακούφιον τῆς περιπύστου Ἱ. Μονῆς Ἁγ. Σπυρίδωνος Πειραιῶς. Εὐγνωμονοῦσα δέ, ἡ πόλις διά τῆς πρώτης δημοτικῆς αὐτῆς Ἀρχῆς, ἀνεκήρυξε τόν ἱερόν Σπυρίδωνα, πολιοῦχον, ἔφορον καί προστάτην της. Ἔχοντες ἑπομένως ὡς ἐφέστιον ἅγιον τόν ὑπό τοῦ Θεοῦ δοξασθέντα διά τοῦ ἀδιαλωβήτου καί χαριτοβρύτου λειψάνου του μέγιστον Σπυρίδωνα, ἐπίσκοπον Τριμυθοῦντος καί ἐν Κερκύρᾳ τεθησαυρισμένον, τόν  διασκεδάσαντα διά τοῦ ὑπερφυοῦς θαύματος τῆς κεράμου τήν ἀχλύν τοῦ μισοῦντος τό θεανδρικόν πρόσωπον τοῦ Σωτῆρος αἱρεσιάρχου Ἀρείου, εὐλογούμεθα σήμερον εἰς ταύτην τήν πεισιθάνατον ἐποχήν συγκρητιστικῆς ἀπομειώσεως τῆς ἀληθείας, νά λάβωμεν φωτισμόν, ρῶσιν καί χάριν ἐκ τοῦ ὑπερτάτου Αὐτοῦ προσώπου.

 

Ὅθεν κανονικῇ Ἀποφάσει ἡμῶν, ὁρίζομεν ὡς πανηγυρικήν ἑορτήν τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ τοῦ πολιούχου Αὐτῆς τήν ἀνάμνησιν τοῦ τελεσθέντος ἐν Κερκύρᾳ ὑπερφυοῦς θαύματος ὑπό τοῦ νέου πυρφόρου τῆς ἀληθοῦς ὀρθοδόξου πίστεως ὑποφήτου Ἁγίου Σπυρίδωνος τοῦ θαυματουργοῦ γενομένου κατά μίμησιν τοῦ Θεσβίτου Ἠλιού τοῦ ἐν τῷ χειμάρῳ Κισσών (Βασιλειῶν Γ΄18-19) τιμωρήσαντος τούς ἱερεῖς τῆς αἰσχύνης.

 

Εἰδικώτερον ἐν τῇ «Ἀσματικῇ ἀκολουθίᾳ καί τῷ βίῳ τοῦ ἁγ. Σπυρίδωνος Κερκύρας» ἐκδοθείσης ὑπό τοῦ Μητροπολίτου Κερκύρας κυροῦ Μεθοδίου, περιγράφεται τό μέγα θαῦμα τοῦ Ἁγίου, τό γενόμενον τήν νύκτα τῆς 12ης Νοεμβρίου 1716, καθ' ὅ, «ἐμφα­νισθεὶς δίς ὁ ἅγιος προηγουμένως κατ'  ὄναρ εἰς τόν τότε ἡγεμόνα τῆς νήσου Κερκύρας Ἀνδρέαν Πιζάνην καί συστήσας αὐτῷ νά μή κατασκευάσῃ Ρωμαιοκαθολικόν θυσιαστήριον (ἀλτάριον) ἐν τῷ ἱερῷ τοῦ ἐν τῇ πόλει τῆς Κερκύρας ναοῦ Του (ἔνθα φυλάττεται τό ἅγιον λείψανόν του ἄφθαρτον) χωρίς νά εἰσακουσθῇ, περί ὥραν 12ην τῆς νυκτός ἐνεφα­νίσθη εἰς τόν φρουροῦντα σκοπόν τῆς Ἀκροπόλεως τῆς νήσου ὡς μονα­χός, κρατῶν ἀνημμένον δαυλόν. Τοῦ σκοποῦ δέ θελήσαντος νά πυροβολή­σῃ κατ' αὐτοῦ (διότι δέν ἀπήν­τησεν εἰς τάς ἐρωτήσεις του «ποῖος ἦτο...»), αὐτόν μέν ἥρπα­σεν ἀπό τῆς χειρός καί τόν ἐξεσφενδόνισεν ἔξω τῆς ἀ­κροπό­λεως..., διά νά εὑρεθῇ ὄρθιος πλησίον τοῦ Ἱ. ναοῦ τοῦ Ἐσταυ­ρωμέ­νου κρατῶν τό ὅπλον του· τήν δέ πυριτιδαποθήκην τοῦ φρουρίου ἀνετίναξε διά τοῦ ἀνημμένου δαυλοῦ, φονευθέν­των, συνεπείᾳ τῆς ἐκρήξεως, τοῦ ἡγεμόνος AndreaPisani, τοῦ συμβούλου του θεολόγου δομηνικανοῦ Φραγκίσκου Frangipumκαί 900 περίπου Λατίνων, κατοικούντων ἐντός τῆς ἀκροπόλεως. Ταυ­τοχρόνως κεραυνός κατέστρεψε μόνον τήν εἰκόνα τοῦ ἡγε­μόνος ἐν τῇ ἐν Βενετίᾳ οἰκίᾳ του, μεγάλη δέ κανδύλα ἀργυ­ρᾶ, ἀφιερωθεῖσα ὑπό τοῦ ἡγεμόνος καί δι' ἀργυρᾶς ἁλύσεως κρεμαμένη ἔμπροσθεν τοῦ ἁγίου λειψάνου του, ἔπεσε χαμαί καί συνετρίβη» καθ’ ἅ περιγράφει ὁ διδάχος τοῦ Γένους ἱερός καί λόγιος Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Πάριος εἰς τό βιβλίον του «Οὐρανοῦ κρίσις» (Λειψία Σαξωνίας, 1805). Πρός διηνεκῆ ὑπόμνησιν τοῦ θαύματος τούτου συνε­τάχθη ἀκολουθία καί γίνεται κατ'  ἔτος ἐπί τῇ βάσει ταύτης θεία λειτουργία, ἐν ᾗ ψάλλεται καί τό μελοποιηθέν ἐκφρα­στι­κώτατον ἀπολυτίκιον ἔχον οὕτως: «Οὐκ ἔδει σε, Φράτορ, βαλεῖν τήν βέβηλον λατινομίαν σου ἐν τῷ ναῷ Σπυρίδωνος τοῦ ἁγίου· οὐ βούλεται Σπυρίδων τά ἄζυμα, ὡς οὐδέ τό Σύμβολον ἐν προσθήκῃ ψαλλόμενον, διό ἐν βορβόρῳ ρίπτει σε, βόρβορον ὄντα». Φρικταί ἀποδείξεις τοῦ θαύματος παραμένουν ἐσαεί ὁ κενός χῶρος ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ τοῦ Παναγίου Σπυρίδωνος ὅπου θά ἐτοποθετεῖτο τό Ρωμαιοκαθολικόν Ἀλτάριον καί ἡ συντριβεῖσα μεγάλη ἀργυρά κανδύλα ἡ ὁποία εἰς μόνιμον καί διηνεκῆ παράστασιν τοῦ θαύματος ἀνηρτήθη ἐν τῷ ἱερῷ Αὐτοῦ Ναῷ.

 

Κατόπιν τῶν ἀνωτέρω ἐρωτῶμεν τούς Οἰκουμενιστάς καί Συγκρητιστάς ἀντιλαμβάνονται τόν ὄλεθρον πού ἐπισείουν εἰς τάς κεφαλάς των θεομάχοι καί ἁγιομάχοι τῆς μόνης ἀληθοῦς καί παρά Θεοῦ παραδοθείσης πίστεως τυγχάνοντες καί ἐν ταὐτῷ ἐρωτῶμεν τούς ἰδίους ἀκαδημαϊκῶς θεολογούντας οἵτινες δημοσιεύουν κείμενα διά τῶν ὁποίων ἰσχυρίζονται ὅτι δῆθεν «ἡ ὀρθόδοξος θεολογία εἶναι δεσμία εἰς τά σχήματα ἄλλων ἐποχῶν καί ἄλλων ἀνθρώπινων αὐτοσυνειδησιῶν» καί ὅτι δῆθεν «ἡ σημερινή ἀνθρώπινη αὐτοσυνειδησία εἶναι ὁλότελα ἀσύμβατη καί ἀνίκανη νά χωρέση σέ λόγια προσλήψιμα τήν ἀλήθεια τῆς χριστιανικῆς θεολογίας», τί ἔχουν νά ψελλίσουν ἐνώπιον τῆς ἐκδήλου καί ἀδιαμφισβητήτου καί μεγαλοφωνοτάτης τοῦ Θεοῦ διά τῶν Ἁγίων του διακηρύξεως τῆς εὐσεβοῦς πίστεως;

 

Ὁρίζομεν δέ τήν δευτέραν Κυριακήν ἑκάστου μηνός Νοεμβρίου ὡς ἡμέραν ἀναμνήσεως τοῦ ὑπερφυοῦς τούτου θαύματος διά τοῦ ὁποίου καταισχύνεται διά μίαν εἰσέτι φοράν ὁ ἀμεταμέλητος καί αἱρετικός διακατέχων ἀντικανονικῶς τόν πρεσβυγενῆ θρόνον τῆς παλαιᾶς Ρώμης καί οἱ αὐτῷ κοινωνοῦντες ἀλλά καί οἱ μετ’ αὐτῶν συμπράττοντες.  

 

Μετά θερμοτάτων πατρικῶν εὐχῶν

Ο  Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

+ ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

 

 

  

δείτε περισσότερα »
ΚΔ' Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Εκκλησιών και Ι. Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/10/2012

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μη-τροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, από 15 έως 17  Οκτωβρίου 2012, η «ΚΔ'  Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Η ελπίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αιωνιότητα και οι πλάνες των "εσχατολογικών" αιρέσεων».

Στην Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εντεταλμένοι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την  Εκκλησία της Ελλάδος και έχουν Πανορθόδοξη απήχηση, καθόσον ασχολούνται με τα θέματα της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων και φιλοξενών την Συνδιάσκεψη, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, θα απευθύνει χαιρετισμό και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια θα αναγνωστούν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας των εργασιών θα ολοκληρωθεί με την Εισήγηση του Ελλογιμ. Αναπλ. Καθηγητή  της Θεολογικής Σχολής  Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Τσίγκου, με θέμα: «Τα έσχατα στη θεολογία και ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

 Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα ακολουθήσουν οι εξής εισηγήσεις: του Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Κων/νου Παπαθανασίου Δρος Θ., με θέμα: «Εσχατολογία, τα βιβλικά δεδομένα», του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αυγουστίνου Μύρου Δρος Θ., με θέμα: «Εσχατολογικές πλάνες των Πεντηκοστιανών στο φως της Ορθοδοξίας», του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, Καθηγητή ΑΕΑΘ, με θέμα: «Οι εσχατολογικές προσδοκίες των Μορμόνων, θάνατος, κρίση, ανάσταση», του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Βασίλειου Γεωργόπουλου, Λέκτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα: «Η εσχατολογία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας», του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Κυριακού Τσουρού Δρος Θ., με θέμα: «Η "εσχατολογία" των "μαρτύρων του Ιεχωβά"» και του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Κων/νου Στρατηγόπουλου, με θέμα: «Διαστρεβλώσεις της εσχατολογίας από διάφορες ομάδες».       

 Στα πλαίσια του Προγράμματος, θα λάβουν τον λόγο Εντεταλμένοι των Ιερών Μητροπόλεων, για να εκθέσουν την δράση τους.

 Την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου, θα γίνει γενική συζήτηση επί των Πορισμάτων της Συνδιασκέψεως και η έγκριση αυτών.

            

 

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672