Εκκλησία της Ελλάδος

Ο μητροπολίτης Σύρου στην ορκωμοσία νεοσυλλέκτων στο ΚΕΤΘ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/12/2011

Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος μετέβη την Παρασκευή στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων Αυλώνος και παρευρέθη στην ορκωμοσία νεοσυλλέκτων στρατιωτών που τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα . Ο μητροπολίτης Σύρου έτυχε θερμή υποδοχής από τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του ΚΕΤΘ ενώ  ο Διοικητής Ταξίαρχος κ. Δοκμετζόγλου Βασίλειος του απένειμε θηραιό του ΚΕΤΘ . 

Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, ο μητροπολίτης κ. Δωρόθεος έπλευσε προς τη ΜΥΚΟΝΟ και το απόγευμα χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παταπίου, τον οποίο ιδιαιτέρως ευλαβούνται οι Μυκόνιοι, στην περιοχή Άνω Μεράς.

  

δείτε περισσότερα »
Διήμερο Κατηχητών-τριών Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/12/2011

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β΄ Διήμερο Κατηχητών-τριών στις 3-4 Δεκεμβρίου.

 Σαράντα  Κατηχητές και Κατηχήτριες από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων όμορων Ιερών Μητροπόλεων προσήλθαν στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού για να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την κατηχητική τους διακονία.

Το Σάββατο άρχισαν οι εργασίες με την εισήγηση: «Παιδαγωγικές προτάσεις για το Κατηχητικό», που πραγματοποίησε η κα Ελένη Κονδύλη, Καθηγήτρια Φιλόλογος και Συγγραφέας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες συζήτησης και εργασίας. Ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης (Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής και Εκπαιδευτικός) μαζί με την κα Κονδύλη ανέλαβε το συντονισμό της ομάδας για τη βαθμίδα του Μέσου και Ανωτέρου Κατηχητικού, ενώ η κα Φιλίππα Τουμπακάρη (Εκπαιδευτικός Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης) συντόνισε την ομάδα του Κατωτέρου.

Οι Κατηχητές ενημερώθηκαν για τη σύγχρονη μεθοδολογία διδακτικής της Κατήχησης και της βιωματικής μάθησης. Επίσης επεξεργάστηκαν σε υποομάδες κάποια επιμέρους θέματα όπως οι παραβολές «του Άσωτου Υιού» και «του Μεγάλου Δείπνου», ο Χριστός Δωδεκαετής στο Ναό, το άγιο Βάπτισμα και η ανάλυση της εικόνας της του Χριστού Γεννήσεως. Συζητήθηκε ακόμη και αναζητήθηκε μέσα από τους στίχους σύγχρονων τραγουδιών ποιο είναι το νόημα της ζωής, γιατί φαίνεται να υπερισχύει το κακό, το θέμα της ελευθερίας στις επιλογές του ανθρώπου, το ερώτημα αν υπάρχει Παράδεισος και Κόλαση καθώς και η σχέση των Εφήβων με την κοινωνία.

  

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/12/2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό.

Στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή του εορτάζοντος Αγίου με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Άγιος ήταν, όπως λέγει η Υμνολογία, «αδικουμένων προστάτης» και «εγκρατείας διδάσκαλος».

Την κυριώνυμη ημέρα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας χειροτόνησε στο βαθμό του πρεσβυτέρου τον Διάκονο π. Λουκά Σταμέλο, αδελφό της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, ο οποίος θα διακονήσει και την Ενορία Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Λιμνιάς) Σκιάθου. 

δείτε περισσότερα »
Το Βατικανό εξαιρείται από τη φορολογία ακινήτων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/12/2011

Την κατακραυγή της ιταλικής κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τη φορολογία ακινήτων. Ο Τύπος, αλλά και ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηλιτεύουν την ευνοϊκή μεταχείριση που επιφυλάσσει η Ρώμη για το Βατικανό, παρά την οικονομική κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Όταν ξένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον νεόκοπο και "τεχνοκράτη" ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, αν ο νέος φόρος ακινήτων θα επεκταθεί και στα εκκλησιαστικά ακίνητα, εκείνος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας πως "δεν έχουμε ακόμη εξετάσει την συγκεκριμένη περίπτωση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "La Repubblica", η αξία των ακινήτων που κατέχει η Καθολική Εκκλησία στην ιταλική επικράτεια ανέρχεται σε τρία δισ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των ακινήτων που ανήκουν στο Βατικανό σε 115.000. Η περιουσία αυξάνεται συνεχώς, αφού κάθε χρόνο τουλάχιστον 10.000 ευσεβείς Ιταλοί φροντίζουν να συμπεριλάβουν και την Αγία Έδρα στις διαθήκες.

Η ίδια η Εκκλησία ισχυρίζεται μέσω διαρροών ότι είναι "μόλις" 500 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση είναι αφορολόγητα.

Στο Facebook έχει δημιουργηθεί ομάδα με την ονομασία "Βατικανό πλήρωσε και εσύ τα μέτρα", με 160.000 μέλη. Στο twitter ανεβαίνουν 20 καινούργια μηνύματα για το θέμα κάθε λεπτό.  

δείτε περισσότερα »
Συμφωνεί με τις απόψεις του αρχιεπισκόπου ο Μπαρόζο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/12/2011

Η σημερινή κρίση δεν είναι κρίση μόνο οικονομίας αλλά και μία ηθική κρίση και οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα θεμέλια των οικονομικών και πολιτικών προσπαθειών μας, υπογραμμίζει στην επιστολή που απηύθυνε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.

Στην επιστολή – απάντηση του κ. Μπαρόζο σε εκείνη που είχε αποστείλει η Εκκλησία της Ελλάδος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο ζητώντας του μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και να μην βλέπει η Ε.Ε. τους ανθρώπους μόνον ως λογιστικούς αριθμούς και υπογραμμίζοντας πως "είναι σκάνδαλο οι ευρωπαίοι ηγέτες να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις κραυγές των απλών πολιτών και να απειλούνται οι ίδιοι οι πολίτες της Ευρώπης ως αναλώσιμα προϊόντα".

Ο κ. Μπαρόζο τονίζει στην επιστολή του πως η παρούσα κρίση θέτει ευρύτερα θέματα πέραν της οικονομίας. «Αυτή συνεπάγεται μιας αυξανόμενης πρόκλησης για την νομιμότητα των πολιτικών θεσμών, εφ΄ όσον δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στους πολιτικούς εκπροσώπους τους». 

δείτε περισσότερα »
Εκεί ψηλά στο Μοναστήρι, στο Λουτράκι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/12/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε  η μνήμη του Οσίου Παταπίου στο ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου στο Λουτράκι Κορινθίας όπου τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατώντας του θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεουπόλεως κκ. Παντελεήμoνος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κκ. Αθηναγόρα και του Μητροπολίτη Κορινθίας κκ. Διονυσίου. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού το θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος κ. Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε για την ζωή και το μεγάλο έργο του Οσίου Παταπίου, αλλά και για την απλότητα και αγάπη που πρέπει να δείχνει κάθε Χριστιανός.

Από την μεριά του ο οικείος μητροπολίτης κ. Διονύσιος ευχαρίστησε τους ιεράρχες που τίμησαν και έκαναν πιο λαμπρή την εορτή του Οσίου Παταπίου με την παρουσία τους καθώς επίσης μίλησε για το μεγάλο έργο που κάνει η αδελφότητα της Μονής. Το παρών έδωσε και πάλι όπως κάθε χρόνο πλήθος πιστών από όλη την Πελοπόννησο την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές μιας και η μόνη είναι ένας επίγειος παράδεισος στην Κορινθία. 

δείτε περισσότερα »
Οφφίκιο αρχιμανδρίτη σε εφημέριο της Ι.Μ.Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου στην ομώνυμη ενορία της κωμοπόλεως της Δαδιάς, της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου.  

Την κυριώνυμο ημέρα Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου ε.ε., χοροστάτησε στον όρθρο, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και προεξήρχε της Λιτανείας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός. Προ του τέλους της Θείας λειτουργίας, συνεχάρη τον εφημέριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δια  την  επί τα βελτίω αναμόρφωση του Ιερού Ναού και τις άλλες πνευματικές δραστηριότητες της ενορίας, που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, και απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον εφημέριο π. Αγαθάγγελο Πιστόλα. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Ταξίαρχος της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας κ. Δημήτριος Αλεβίζος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου κ. Νικόλαος Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Δημ. Διαμερίσματος και άλλοι επίσημοι.

δείτε περισσότερα »
Η μητρόπολη Κορίνθου προστατεύει και βοηθά τον άσιτο μαθητή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2011

   (Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) ΘΕΜΑ: «προς τους Εκπαιδευτικούς της πόλεως και του Νομού Κορινθίας δια του Τύπου Ανοικτή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την προστασία των υποσιτιζομένων ΜΑΘΗΤΩΝ». Προς τους εκπαιδευτικούς της πόλεως και του Νομού Κορινθίας.

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, όλοι μας δοκιμαζόμαστε καθημερινά. Κρίση, ύφεση,  έλλειμμα, συνομωσίες και διάφορες νέες έννοιες μπήκαν στο λεξιλόγιό μας,  άλλαξαν την καθημερινότητά μας, πτώχευσαν εκτός από τον τόπο και τις οικονομίες μας, προσωρινά ίσως και την ελπίδα μας.Ό,τι και να  συμβαίνει, όπως και να συμβαίνει και για όσο χρόνο και να συμβαίνει, κάποια πράγματα δεν διαπραγματεύονται, δεν αγοράζονται, δεν πωλούνται, δεν νοικιάζονται, δεν δανείζονται και κυρίως δεν «κουρεύονται». «Haircut» και αναδιάρθρωση στις ψυχές μας και την πίστη μας δεν μπορεί να κάνει κανείς.Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, επιβάλλεται να προστεθεί ακόμη μια δράση, η οποία όμως χρειάζεται και την αρωγή σας.

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στο Κάϊρο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2011

Προεξάρχοντος του Μακ.Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το Κάιρο ετίμησε την 5ηκαι 6ηΔεκεμβρίου ε.ε. την μνήμη του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο περίλαμπρο Πατριαρχικό Ναό, στην Πατριαρχική Επιτροπεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις την ΑΘΜ πλαισίωναν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, και Βαβυλώνος κ. Νήφων, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο  Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος.

Κατά τον Μ. Εσπερινό, ο Μακαριώτατος τίμησε τους Έλληνες προσκόπους επί τη συμπληρώσει 100 χρόνων προσκοπισμού, στο πρόσωπο του Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Καΐρου κ. Αλέξανδρου Καζαμία, αλλά και τους αραβορθοδόξους προσκόπους στο πρόσωπο του επικεφαλής τους Δρ Ναντίμ Εσκάνταρ.

Παρέστησαν ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Κήμης Φλεβοτομάς, εκπρόσωποι της Αραβορθοδόξου Κοινότητος, φορέων, συλλόγων και σωματείων, ως και πλήθος πιστών.

Ν.Κάτσικας   

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σύρου:«Είναι ώρα να σταματήσουν να μιλούν τα χείλη και να μιλήσει μόνο η καρδιά»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2011

Με τη συμμετοχή των τα πρώτα φερόντων στην Σύρο και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Σπουδαστών της Ναυτικής Ακαδημίας Σύρου, μαθητών όλων των Σχολείων όλων των Βαθμίδων και του πιστού Λαού, η Σύρος εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της και Προστάτου των απανταχού γης ναυτιλλομένων Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο των Λατρευτικών Εκδηλώσεων, των οποίων προέξαρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, τον ομώνυμο ιστορικό και περικαλλή Ναό της Ερμουπόλεως. 

    Κατά την λιτανεία της θαυματουργού Εικόνος του Αγίου και του ι. αποτμήματος εκ των Λειψάνων του, κατά την οποία τιμές απέδωσαν αγήματα από την ΠΝΒ Σύρου και της τιμητικά προσορμισθείσης Π/Κ «ΤΡΟΥΜΠΑΚΗΣ» στην Πλατεία Κανάρη ερρίφθησαν στέφανοι εις μνήμη των εν θαλάσση πνιγέντων ναυτικών και στην Πλατεία Μιαούλη εκφωνήθη ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Σεβασμιώτατο και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Ιωάννης Δεκαβάλλας απεύθυνε εόρτιο άγγελμα προς το λαό.

   Ο Σεβασμιώτατος, από την ιστορική πλατεία Μιαούλη, μετά τη δέηση υπέρ της καλής πλεύσεως των ναυτιλλομένων, είπε απευθυνόμενος μεταξύ άλλων προς τον λαό, ο οποίος παρηκολούθη τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου :

"... Ο Αγ. Νικόλαος, σήμερα μας διδάσκει ότι είναι ώρα να σταματήσουν να μιλούν τα χείλη και να μιλήσει μόνο η καρδιά. Ας πράξουμε σιωπηλά και αθόρυβα, όπως και εκείνος, το έργο της αγάπης μας προς τους συνανθρώπους μας...." 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672