Εκκλησία της Ελλάδος

Εντάσεις παραμονές Χριστουγέννων στην Ιερά Σύνοδο και την Αρχιεπισκοπή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/12/2011

Μια όχι τόσο ευχάριστη κατάσταση, περιμένει παραμονές Χριστουγέννων, τον αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο που επέστρεψε από την Κύπρο. Ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος άνοιξε «πόλεμο» όπως πολλοί το περίμεναν και ζητά αίφνης, την παραίτηση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου χαρακτηρίζοντάς τον με απαξιωτικά επίθετα.

Ο κ. Χρυσόστομος απαντώντας σε παραπολιτικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος πίεζε να αναλάβει τη θέση του προέδρου της διοικούσης επιτροπής της ΕΚΥΟ, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ο συντάκτης του σχολίου είναι στρεβλά πληροφορημένος περί της Αλήθειας. Δεν ζήτησα τίποτε από κανέναν. Ο Αρχιεπίσκοπος επέμενε να πάω στις Βρυξέλλες και αρνήθηκα. Επέμενε να πάω Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας και αρνήθηκα επίσης. Τέλος, μού πρότεινε το Διορθόδοξο Κέντρο και το ανήγγειλε μάλιστα στον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Μάριο Μπέγζο, ο οποίος, μετά την εκλογή του ως Κοσμήτορος, υπέβαλε την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο οικειοθελώς. Όμως η νέα Τρόικα της Εκκλησίας, που γνωρίζει από την εποχή του μακαριστού Χριστοδούλου να εφαρμόζει κολοσούσειες τακτικές, αντέδρασε, διότι φοβήθηκε ότι η παρουσία μου θα μείωνε τις επιρροές τους. Πουθενά πάντως δεν προβλέπεται διδακτορικός τίτλος, πουθενά!"

Και ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, πως ζήτησε να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος "δεδομένου ότι άγεται και φέρεται δίχως ενεργό ρόλο στα δρώμενα της εποχής".

Παραμονές Χριστουγέννων και στο κτίριο της οδού Ιασίου και όχι μόνο, αναμένονται …εκρήξεις! 

δείτε περισσότερα »
Εορτή της 169ης επετείου από τη διάσωση της Θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης Τήνου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/12/2011

Με κατάνυξη εόρτασε η Τήνος, 18 Δεκεμβρίου, την επέτειο των 169 χρόνων από τη θαυμαστή διάσωση της Εικόνος της Μεγαλόχαρης, στη θέση «Θεοτόκος», μετά την κλοπή της, 15 Δεκεμβρίου 1842 από επίδοξο ληστή.

Το πρωΐ της Κυριακής, η αγία Εικόνα λιτανευτικά με αυτοκινητοπομπή μεταφέρθηκε, δια χειρών του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β΄, ακολουθουμένου υπό του ιερού Κλήρου, του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Τήνου, του Αντιπροέδρου και μελών της Διοικούσης Επιτροπής, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους πιστών, από τον Πανίερο Ναό του Ιερού Ιδρύματος, διοδεύσασα δια των χωρίων της ενδοχώρας, στο Ναό «Ευαγγελιστράκι», όπου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας επέστρεψε και πάλι στο Προσκύνημα.

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ κ. Δωρόθεος μεταξύ άλλων είπε:  

δείτε περισσότερα »
Λαμπρή υποδοχή στον Ιερώνυμο από τον μητροπολίτη Κωνσταντίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/12/2011

Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ο Ποιμενάρχης κ. Βασίλειος, ο ιερός κλήρος, οι αρχές και ο ευσεβής λαός της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Η υποδοχή του Μακαριωτάτου έγινε στην πλατεία της Μητροπόλεως, πλησίον  του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Ανδρέας Ευαγγέλου και του προσέφερε το χρυσό κλειδί της πόλης. Ο Μακαριώτατος αντιφωνώντας ευχαρίστησε το Δήμαρχο και εξέφρασε τη χαρά και συγκίνησή του γιατί βρίσκεται στη μαρτυρική μεγαλόνησο και ειδικότερα στην ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου.  

δείτε περισσότερα »
Η μνήμη της Αγίας Βασιλίσσης Θεοφανούς στο Φανάρι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/12/2011

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Είναι γνωστό ότι στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι φυλάσσονται άφθαρτα τα λείψανα τριών αγίων γυναικών: της Αγίας Σολομονής, της Αγίας Ευφημίας και της Αγίας Θεφανούς της Βασίλισσας.

Χθες, 16 Δεκεμβρίου, επί τη μνήμη της της Αγίας Θεοφανούς, στον Πατριαρχικό Ναό τελέστηκε Θ. Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο,συλλειτουργούντων του Μ. Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα, του πρωτοπρεβυτέρου Θωμά Χρυσικού από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και των διακόνων Θεοδώρου (τριτεύων) και Νήφωνος.

Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος είναι και Καθηγούμενος της Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής τηςΑγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στην Χαλκιδική.  

δείτε περισσότερα »
Η εορτή των Αγίων προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/12/2011

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, το Πυροσβεστικό Σώμα εόρτασε με κάθε λαμπρότητα  την μνήμη των προστατών του Αγίων, Δανιήλ του Προφήτου και των  Τριών εν Καμίνω  Παίδων στην Τρίπολη.Την Παρασκευή το εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ ανήμερα της Εορτής, το πρωί  του Σαββάτου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  και εν συνεχεία Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας  & Κυνουρίας  κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

Οι ως άνω λατρευτικές εκδηλώσεις   στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, έλαβαν χώρα   στον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. 

δείτε περισσότερα »
Επιστολή μητροπολίτη Χαλκίδος στη φοιτητιώσα νεολαία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/12/2011

Με προσωπική επιστολή που τούς απευθύνει και την οποία ήδη απέστειλε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προσκαλεί σε συνάντηση όλους τούς νεοεισαχθέντες φοιτητές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της πατρίδος μας, οι οποίοι προέρχονται από το σύνολο των σχολείων της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.

Οι συναντήσεις θα γίνουν ως ακολούθως:

1.      Για τα παιδιά τα οποία αποφοίτησαν από τα Λύκεια Αμαρύνθου, Βασιλικού, Ερετρίας, Νέας Αρτάκης, Χαλκίδος και Ψαχνών, την Δευτέρα 2Ιανουαρίου 2012, στις 6.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της οδού Μεσσαπίων 10, ιδιοκτησίας του Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγγέλου Πνευματικού, όπου μέχρι πέρυσι στεγάζονταν τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως.

2.      Για τα παιδιά τα οποία αποφοίτησαν από τα Λύκεια Ιστιαίας, Λουτρών Αιδηψού και Γουβών, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012, στις 5.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιδηψού.

Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου προς τους φοιτητές έχει ως εξής: 

δείτε περισσότερα »
Κοντά στη Νεολαία η μητρόπολη Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/12/2011

Το Σάββατο 17  Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το ετήσιο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας. Το κεντρικό θέμα περιστράφηκε γύρω από τον πολύ ενδιαφέροντα άξονα «Εκκλησία και Πατρίδα». Ως βασικός ομιλητής είχε προσκληθεί από τον Σεβασμιώ­τα­το Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο ο πολυγραφώτατος συγγραφέας και αρθρο­γράφος κ. Κωνσταντίνος Ι. Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμονας και συνεργάτης της Ιεράς Συνόδου και  Αρχισυντάκτης του Περιοδικού «Εκκλησία». 

Το Συ­νέδριο, το οποίο παρακολούθησαν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι πολλοί νέοι από όλα τα σημεία της Ιεράς Μητροπόλεως, ξεκίνησε με προ­σευ­χή. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μη­τρο­πολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον ελλογι­μώ­τα­το Ομιλητή για την αποδοχή της πρόσκλησής του να έρθει στη Λαμία, ανα­φέρθη­κε στην επιλογή του θέματος του Συνεδρίου, το οποίο συμπίπτει με το βασικό θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένο και το ημερολόγιο τσέπης 2012 της Ιεράς Μητροπόλεως. Ακολούθως αναφέρθηκε στην Οικου­με­νι­κό­τητα της Εκκλησίας σε αντιπαραβολή με τα αρνητικά της Παγκο­σμιοποιήσεως και της νέας Εποχής. 

δείτε περισσότερα »
Έκλεψαν εικόνα του 18ου αιώνα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/12/2011

Θλίψη έχει σκορπίσει στους πιστούς ολόκληρου του νομού Πέλλης, η είδηση ότι άγνωστοι έκλεψαν την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στην Έδεσσα.Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την ολιγόλεπτη απουσία του νεωκόρου από το ναό για να αρπάξουν την ιερή εικόνα, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.Μαζί με την εικόνα αρπαξαν και τα τάματα που είχαν αφήσει οι πιστοί, οι οποίοι πήγαιναν να προσκυνήσουν την εικόνα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

  

δείτε περισσότερα »
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απότισε φόρο τιμής στα «Φυλακισμένα Μνήματα»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/12/2011

Σήμερα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος και η Α.Μ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκαν, με τη σεπτή συνοδεία τους, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Στυλιανός Νάσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και άλλοι επίσημοι.  Στον Τύμβο, μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημερώθηκε για τα ιστορικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιοχή του κοιμητηρίου.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα», την κυπριακή Βαστίλη, τα κελιά των μελλοθανάτων παλικαριών της ΕΟΚΑ και την αίθουσα της αγχόνης, με την οποία οι Άγγλοι κατακτητές έσερναν στον θάνατο τους μεγάλους άνδρες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε το συγκλονισμό του, τη συμπόνια του, αλλά και τη συμπαράστασή του προς τον λαό της Κύπρου που μάχεται να επιβιώσει στη γη των πατέρων του κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Συγκινημένος δήλωσε ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τού δόθηκε να επισκεφθεί τα ολοζώντανα αυτά μνημεία του Έθνους μας, τα οποία είναι τεκμήρια  πατριωτισμού, απαράμιλλου ηρωισμού και ακαιρεότητας χαρακτήρα των Ελλήνων αγωνιστών. Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος. 

δείτε περισσότερα »
Πλήθη πιστών στην Εξόδιο Ακολουθία της Ηγουμένης της Ραψάνης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/12/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με ιερά συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος την ενάρετη και ασκητικότατη μοναχή Χριστονύμφη, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της ορεινής Ραψάνης τα τελευταία 25 χρόνια.Από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα τελούνταν στο καθολικό της Ιεράς Μονής οι ιερές ακολουθίες ενώπιον του σεπτού σκηνώματος της μεταστάσης, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος αργά το βράδυ τέλεσε την εις μεγαλόσχημον νεκρώσιμη ακολουθία, παρουσία πολλών μοναχών και πιστών.

Το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, από τον Σεβασμιώτατο και πολλούς ιερείς, ενώ στις 11 τελέσθηκε από τον ίδιο η εξόδιος ακολουθία της με την συμμετοχή πολλών ιερέων, πολλών μοναχών και αναρίθμητων πιστών, που αγαπούσαν πραγματικά την αείμνηστη μοναχή που ως ερημίτις ασκήτευε « μόνη μόνω Θεώ » στον αγιασμένο αυτό τόπο. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648