Κληρικοί που τιμούν την Εκκλησία μας!

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/08/2013

Βρίσκομαι στο πιό ορεινό χωριό της Ελλάδας. Οι ελάχιστοι κάτοικοι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, σαν μια μεγάλη αγκαλιά βρίσκονται κάθε απόγευμα στην πέτρινη μικρή εκκλησιά του χωριού, στην παράκληση στη Μητέρα Παναγία.

"Χρόνια τώρα η εκκλησία αυτή μας ζεσταίνει τις καρδιές μας...Δεν ερχόμαστε στην εκκλησία επειδή γεράσαμε...Εδώ παντρεύτηκα, εδώ βάπτισα το γιό μου που είναι στην Αμερική, εδώ δάκρυσα και δακρύζω, εδώ βρίσκω μαζί με το γέρο μου παρηγοριά, βρίσκω γαλήνη και χαρά". Αυτά ακριβώς είναι τα λόγια της 85χρονης κυρά- Γιαννούλας, λόγια γεμάτα ειλικρίνεια. 

Τα ίδια λόγια άκουσα και από τους άλλους κατοίκους του χωριού, λόγια χωρίς υπονοούμενα και φόβους, λόγια αληθινά. "Είμαι στο χωριό 34 χρόνια. Τριάντα τέσσερα χρόνια ο παπάς του χωριού. Μεγάλη τιμή και ευθύνη. Τα παιδιά μου είναι εκεί κάτω  στην Αθήνα και παλεύουν να ζήσουν αυτά και τα εγγόνια μου", μου λέει ο παπά-Γιώργης και συνεχίζει:"Είναι μεγάλη ευθύνη και ευλογία να φοράς ράσα...Πρέπει να τα τιμήσεις, να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι άξιξε που τα ενδύθηκες. Με τους ανθρώπους του χωριού αλλά και των άλλων χωριών, έχω δεθεί. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Ευχαριστώ τον Κύριο και τη Παναγιά που με αξίωσαν να ζώ σε τούτο τον τόπο. Πρέπει να φύγω να πάω στον μπαρμπα-Χαράλαμπο...Μου είπε η γυναίκα του ότι θέλει να κοινωνήσει. Είναι 98 ετών.Την ευχή της Παναγιάς να έχεις και να προσέχεις εκεί κάτω στην Αθήνα. γιατί ακούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.Πρέπει να πηγαίνω".

Αργά το απόγευμα σήμερα έμαθα ότι ο παπά-Γιώργης προχώρησε έξι χιλιόμετρα για να πάει να κοινωνήσει τον μπαρμπα-Χαράλαμπο. Εξι χιλιόμετρα σε κακοτράχαλο δρόμο. Ο μαχητής ιερέας, διακονεί την εκκλησία τριών χωριών. Δεν έχει αυτοκίνητο, αλλά τον εξυπηρετούν οι συγχωριανοί του. Δυστυχώς σήμερα και οι δύο συγχωριανοί του, έλειπαν σε δουλειές. Ο παπά-Γιώργης ανηφόρισε πεζή, για το χωριό του μπαρμπά-Χαράλαμπου.

Αυτός είναι ο έλληνας, ορθόδοξος ιερέας. Ο κληρικός των 700-800 ευρώ που βοηθά και οικονομικά έναν ηλικιωμένο συγχωριανό του, όπως έμαθα.

Ο Θεός στους ανθρώπους αυτούς δίνει δύναμη. Είναι οι κληρικοί που τιμούν την Εκκλησία μας. Είναι παπάδες!

Ο ενορίτης