Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μητρόπολη Γλυφάδας για την καύση των νεκρών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/05/2012

(Ι.Μ. Γλυφάδας-π. Αντώνιος Χρήστου) Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012 και ώρα 12.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου.

Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους πατέρες και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωΐνο.

Ένα από τα θέματα της ιερατικής Σύναξης ήταν αυτό της καύσης των Νεκρών. Εδώ και καιρό, έχει διαπιστωθεί, ότι οι Εργολάβοι Γραφείων Κηδειών ζητάνε να τελεσθεί η ταφή στις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως και εν συνεχεία δεν ζητάνε συνοδεία Κληρικού για την ταφή με την δικαιολογία, ότι θα ενταφιαστή στην Επαρχία. Όμως κατόπιν έρευνας εκ των υστέρων, έχει διαπιστωθεί ότι η σορός του Κεκοιμημένου μεταβαίνει στη Βουλγαρία για καύση.  

δείτε περισσότερα »
Ευχέλαιο για την Εταιρία Χριστιανικού Θεάτρου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/05/2012

(synodikimoni.blogspot) Εσπερινό και Ευχέλαιο ετέλεσαν τα μέλη (υπολογίσθηκαν περί τους 50 παρόντες) της Εταιρίας Χριστιανικού Θεάτρου σήμερα το απόγευμα στη Μονή Πετράκη.

Η Εταιρεία αυτή ιδρύθηκε το 1961 με την ευγενή φιλοδοξία, να προβάλλονται θεατρικά έργα, τα οποία ήταν εμπνευσμένα από τον Χριστιανικό τρόπο ζωής και να προβάλλουν ανάγλυφες τις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας.

 

Μετείχαν ως ιδρυτικά μέλη: Κωστής Μπαστιάς, Γιώργος Θεοτοκάς, Τάκης Παπατσώνης, Στάθης Σπηλιωτόπουλος, Σπ.Σκιαδαρέσης, Ρένα Τριανταφυλλίδου, Πόπη Ματέυ, Κ.Βούρβαχης, Πλάτων Μουσαίος, Ματθαίος Μουντές, Νικος Παπαρόδου, Κλέων Παράσχος κ.α, ενώ φίλη και υποστηρικτής της προσπάθειας ήταν και η Άννα Συνοδινού.

Καθοριστικό ξεκίνημα της προσπαθείας ήταν το 1965, όταν τα μέλη της ανέβασαν το έργο ΘΥΣΙΑ του Πώλ Κλωντέλ. Καταρτίσθηκε δε και δεύτερος θίασος, ο οποίος περιώδευε στην επαρχία. Το δε χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από την παράσταση γίνεται Εισήγηση, η οποία επισημαίνει τα αξιοπρόσεκτα σημεία και μηνύματα του έργου, μετά δε την παράσταση ακολουθεί συζήτηση..
Οργάνωσαν Διαλέξεις και Συζητήσεις με Θεατρολογικά θέματα, Εκδηλώσεις προς τιμήν διακεκριμένων ανθρώπων του θεάτρου, Εκδρομές για παρακολούθηση παραστάσεων στην Επίδαυρο και αλλού.
Συνεργάσθηκαν με το χοροθέατρο ΝΑΥΣΙΚΑ, για να ανεβούν τα χοροδράματα "Κασσιανή" και "Ιωάννης ο Βαπτιστής".
Επιλέγουν συστηματικά από τα εκάστοτε παιζόμενα θεατρικά έργα και κλείνουν παραστάσεις ειδικά για τα μέλη τους, με μειωμένο εισιτήριο, πλαισιώνοντας την παράσταση με την ανωτέρω αναφερθείσα Εισήγηση και τελική Συζήτηση.
Από τον Νοέμβριο του 1988 εκδίδει το ενημερωτικό δελτίο θεάτρου με σύντομα κατατοπιστικά σημειώματα-κριτικές για παιζόμενα θεατρικά έργα στην Αθήνα και το αποστέλλει σε μέλη και φίλους προς ενημέρωσή τους.

 

Η Εταιρεία συνεχίζει την δράση της, συνδέεται δε με την Μονή Πετράκη, τελώντας κάθε Μάϊο το Ευχέλαιο αυτό (είναι δε επιθυμία τους να τελείται αυτό στον περίβολο της Μονής, υπαιθρίως), καθώς και μια Λειτουργία στις 4 Νοεμβρίου στο Μετόχι της Μονής Αγ.Νικόλαος Ρηγίλλης, επί τη μνήμη του Μάρτυρος Πορφυρίου, "του από Μίμων".

  

δείτε περισσότερα »
Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/05/2012

Μέχρι τις 18 Μαΐου θα βρίσκεται για προσκύνηση στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στα Νέα Σεπόλια, η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, από την Ιερά Μονή Δήμιοβας Μεσσηνίας.

 

Στα πλαίσια του προσκυνήματος της Εικόνας τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία το πρωΐ και  Εσπερινός και Παράκληση το απόγευμα.

 

Ο ναός παραμένει ανοικτός από τις 7 το πρωΐ μέχρι τις 10 το βράδυ.

 

Την Κυριακή 13 Μαΐου θα μιλήσει ο Γέροντας π. Αναννίας Κουστένης με θέμα «Παναγία η Γλυκοφιλούσα, η Μητέρα του Αναστάντος Χριστού»

Δημοσιεύουμε φωτογραφίες από την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Γλυκοφιλούσας  

δείτε περισσότερα »
Η εορτή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Ι.Μ. Λαγκαδά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/05/2012

Με τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό προς τιμήν των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Ιερό Προσκύνημα διελεύσεως του Αποστόλου Παύλου και Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην περιοχή Δερβενίου-Λαγυνών συνεχίστηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

 

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης παρουσία του Iερού κλήρου της Μητροπόλεώς μας, των τοπικών αρχών με επικεφαλή τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητος Λαγυνών κ. Τράκα Αντώνιο, εκπροσώπων  της τοπικής αυτοδιοικήσεως και της Στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής, πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής του Λαγκαδά  καθώς και πλήθους πιστών.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του εξήρε την προσωπικότητα των Αγίων Ισαποστόλων  Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδίου που μέσα από το χριστιανικό διαφωτιστικό και αποστολικό έργο τους υπηρέτησαν το θέλημα του Θεού και οδήγησαν στο δρόμο της σωτηρίας τούς λαούς των χωρών των Σλάβων.  

δείτε περισσότερα »
Δωρεάν σπιρομέτρηση από την Ι.Α.Κρήτης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/05/2012

Λόγῳ τῆς οἰκονομικῆς κρίσης καί στό πλαίσιο τῆς βοήθειας πρός τόν συνάνθρωπό μας, ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης, σέ συνεργασία μέ εἰδικούς ἰατρούς, διοργανώνει ἐξετάσεις Σπιρομέτρησης στό «Σπίτι Ἀγάπης» τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Μηνᾶ, τήν Κυριακή, 13 Μαΐου 2012 καί ἀπό ὥρας 10.30΄π.μ. ἕως 5.00΄μ.μ.

Ἡ ἐξέταση Σπιρομέτρησης θά γίνεται ἐντελῶς δωρεάν σε ὅλους ἐκείνους οἱ ὁποῖοι θά προσέλθουν.

Ἐνημερωτικῶς γνωρίζομε στούς ἐνδιαφερόμενους, ὅτι Σπιρομέτρηση, εἶναι ἕνας ἔλεγχος, τοῦ πόσο καλά ἀναπνεύει κανείς καί μπορεῖ νά βοηθήσει στήν διάγνωση διαφόρων ἀναπνευστικῶν παθήσεων.

Παρακαλοῦνται ὅσοι τό ἐπιθυμοῦν ἤ νομίζουν ὅτι ἔχουν κάποιο σχετικό πρόβλημα ὑγείας νά προσέλθουν γιά νά ἐξετασθοῦν. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Βάρνας στον Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/05/2012

(εκ της Ι.Μ.) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βάρνας κ. Κύριλλος, ελληνομαθής ιεράρχης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, επεσκέφθη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου την Πέμπτη 10 Μαΐου ε.ε., συνοδευόμενος από επιτελείς του. Οι δύο αρχιερείς συνεργάστηκαν για διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και επιβεβαίωσαν ότι η συνεργασία των δύο Εκκλησιών Βουλγαρίας και Ελλάδος και των δύο όμορων λαών είναι μονόδρομος για την πρόοδο και την ευημερία τους. 

δείτε περισσότερα »
Η Τιμία Κάρα της Οσίας Μεθοδίας στον Πειραιά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/05/2012

Συγκινητική υποδοχή επεφύλαξε χθες Τετάρτη, 9 Μαΐου, ο λαός του Πειραιά, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και τον Ιερό Κλήρο, στην Τιμία Κάρα της Οσίας Μεθοδίας, η οποία μεταφέρθηκε από την Κίμωλο, συνοδευόμενη από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ και τον Εφημέριο και Αρχιερατικό Επίτροπο της νήσου, π. Δημήτριο Βεντούρη, και εναπετέθη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων προς προσκύνηση, αγιασμό, ενίσχυση και επιστηριγμό των πιστών.  Στην υποδοχή παρέστησαν, επίσης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο Βουλευτής κ. Μελάς, ο Περιφερειάρχης Πειραιώς, η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου των απανταχού Κιμωλίων «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ», Πρόεδροι Κυκλαδικών Σωματείων, παιδιά των Κατηχητικών Ενοριακών Ομάδων και του Συνδέσμου Κιμωλίων και πλήθος πιστών, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς. 

δείτε περισσότερα »
Ιερά Αγρυπνία στα Σλαβωνικά στον Ι.Ν. Μαρίνης Ηλιουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/05/2012

Επί τη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου φωτιστών των Σλάβων, την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 9 το βράδυ θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, Ιερά Αγρυπνία με Μεγάλο Εσπερινό, Λιτή με Αρτοκλασία, όρθρο και Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά και Σλαβωνικά.

Έχουν προσκληθεί να λειτουργήσουν κληρικοί από τις αδελφές σλαβόφωνες ομόδοξες Εκκλησίες.

Στις 11 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τους Αγίους ισαποστόλους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο και το μνημειώδες έργο τους – τη δημιουργία του πρώτου σλαβικού αλφαβήτου. Σήμερα είναι από τους πλέον αγαπημένους αγίους της Εκκλησίας μας, ενώ εικόνες και τοιχογραφίες τους βρίσκονται σε ναούς και σχολεία που φέρουν τα ονόματά τους.         

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως: εορτασμός ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2012
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/05/2012

Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2012 της Αλεξανδρουπόλεως η Ιερά Μητρόπολις έχει προγραμματίσει τις παρακάτω εκκλησιαστικές τελετές.

 

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ

Στις 13 Μαΐου η Εκκλησία μας, τιμά τη Μνήμη της Μεγαλομάρτυρος αγίας Γλυκερίας της «εν Τραϊανουπόλει μαρτυρησάσης εν τοις χρόνοις Αντωνίνου αυτοκράτορος (+177)».

Στον φερώνυμο Ναό στα Θερμά Λουτρά Τραϊανούπολης, περιοχή όπου γεννήθηκε και έζησε η Αγία Γλυκερία έχουν προγραμματιστεί για:

- το Σάββατο 12 Μαου, στις  6.30΄ μ.μ. θα τελεσθεί ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ.

- την Κυριακή  13 Μαουαπό τις  7.00΄-10.00΄π.μ. θα τελεσθεί ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

 

 

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΣ

 

(Χρήστος Παπαναστασίου) Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στις 13 και 14 Μαΐου, θα τελεσθούν οι παρακάτω Ακολουθίες για τον πανηγυρικό 92ο εορτασμό των Ελευθερίων της Αλεξανδρουπόλεως

Κυριακή 13 Μαου 2012

7.00΄μ.μ.             ΜΕΓΑΣ  ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

                             

8.30΄μ.μ.           ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΣ

Δευτέρα 14 Μαου

7.00΄ - 10.30 π.μ.  ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ–ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

10.30΄ π.μ.            ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

 

 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως  

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κάψια Τριπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/05/2012

Σε μία ζεστή  εκκλησιαστική ατμόσφαιρα, εόρτασε με κάθε λαμπρότητα, η Ενορία Κάψια Τριπόλεως την μνήμη του προστάτου της, Αγίου Νικολάου.

Στην ακολουθία του Εσπερινού, πλήθος Κληρικών και Λαϊκών, συμμετείχε  με κατάνυξη, ενώ πάντες ακολούθησαν με ευλάβεια την περιφορά της Ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού.

 

Την περιφορά συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως,  ενώ ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π Θεόκλητος Αθανασόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως,  ομίλησε στους ευσεβείς  χριστιανούς σχετικά με την Εορτή και τον Άγιο  Νικόλαο.

 

Ανήμερα της Εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας  κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672