Διεθνές Συνέδριο για τους ισαποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/12/2013
Νέες θέσεις και νέες πτυχές στο μεγαλειώδες έργο των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών και της κυριλλικής γραφής παρουσιάστηκαν στο τριήμερο Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Το νήμα της διαδρομής που ακολούθησαν από την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη έως την Μεγάλη Μοραβία και την Ρώμη οι ισαπόστολοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος επανασύνδεσαν από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου, δεκάδες διακεκριμένοι Σλαβολόγοι απ όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας στο τριήμερο Διεθνές Συνέδριο, που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “2013-Έτος Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου”.

«Η συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο στο Συνέδριο – από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ έως το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας, από την Σιβηρία μέχρι την Καλιφόρνια – υπογραμμίζει τόσο την παγκόσμια κληρονομιά των δύο Αγίων της πόλης μας όσο και το βεληνεκές της στόχευσης μας ως Δήμος Θεσσαλονίκης. Στόχος που δεν είναι άλλος από το να καταστεί η Θεσσαλονίκη προνομιακός τόπος της επιστημονικής έρευνας και διαλόγου για τον Κύριλλο και Μεθόδιο, για την σχέση του Βυζαντίου με τους Σλάβους και για τις σύγχρονες και πάντα επίκαιρες προεκτάσεις της Κυριλλομεθοδιανής κληρονομιάς» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Το συνέδριο αυτό όπως και οι παράλληλες θεματικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο φιλόξενο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού υπηρετούν το όραμά μας για μια Θεσσαλονίκη ανοιχτών οριζόντων, κέντρο πολιτισμού και σταυροδρόμι γνώσης με έμπρακτο τρόπο», δήλωσε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των εορτασμών του Έτους Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, και Πρόεδρος της, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και πρόσθεσε: «έτσι υπηρετούμε και εμείς,  με τη σειρά μας, την ιστορική διαδρομή της σπουδαίας πόλης μας».

Χίλια εκατόν πενήντα χρόνια μετά το ξεκίνημα της ελληνικής αποστολής στη Μεγάλη Μοραβία που έστησε τον θεμέλιο λίθο του Σλαβικού πολιτισμού, οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο “Κύριλλος και Μεθόδιος: Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων” πρόσφεραν νέες θέσεις και νέες πτυχές στο μεγαλειώδες έργο των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών και της κυριλλικής γραφής ενώ πιστοποίησαν συμπεράσματα άλλων μελετών που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τους ειδικούς.

«Υπήρξαν, πολλές θεωρίες για το τι είχε ως πρότυπο η πρώτη Σλαβική γραφή του Κυρίλλου”(Κυριλλικό αλφάβητο), ανέφερε, κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Πρόεδρος Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου, Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος και πρόσθεσε ότι: “στο Συνέδριο, επαναδιατυπώθηκε η θεωρία που προέρχεται από την Υπεύθυνη της ελληνικής συλλογής χειρογράφων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πετρούπολης σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιήθηκαν και Βυζαντινά σύμβολα από την Αστρονομία ,την Αλχημία και αλλού».

Σε δηλώσεις του μετά την λήξη των εργασιών του ο Αντώνιος- Αιμίλιος Ταχιάος, εγκωμίασε την απόφαση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να αποδεχθεί την πρόταση του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου για την διοργάνωσή του επισημαίνοντας ότι: «το συνέδριο ήταν πολύ σημαντικό για την Θεσσαλονίκη και με  διεθνή ακτινοβολία. Οι Σλαβικές χώρες προωθούν σε μεγάλο βαθμό την μελέτη των κυριλλομεθοδιανών προβλημάτων ενώ στην Ελλάδα, λόγω οικονομικών περιορισμών, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλά». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι το συνέδριο αποτελεί την έναρξη μιας νέας εποχής με τους Σλαβολόγους των άλλων χωρών στην συνέχεια της δικής μας Έρευνας για τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο.

«Όλοι μας ανήκουμε στον πνευματικό κόσμο που δημιούργησαν οι δύο Άγιοι. Δεν υπάρχει τίποτα κοινό γεωγραφικά και η μία χώρα είναι μακριά από την άλλη, ταυτόχρονα όμως όλοι αισθανόμαστε ότι έχουμε κοινή πνευματική κληρονομιά. Όχι μόνο εξαιτίας του κοινού ορθόδοξου υπόβαθρου αλλά και χάρη σε κάτι περισσότερο, σε αυτό που δημιούργησαν οι δύο Άγιοι -το κοινό όραμα που μας ενώνει ακόμη και μας διαφοροποιεί  από τη Δύση» ανέφερε στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Ρώσος Καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης του Κρατικού πανεπιστημίου Μόσχας και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Ανατολικό Χριστιανικό Πολιτισμό, Α.Λίντοφ.

Οι δύο Βυζαντινοί Άγιοι, Έλληνες στην καταγωγή και κάτοχοι της ελληνικής παιδείας, ξεκίνησαν για να διαδώσουν το Ευαγγέλιο και να φωτίσουν τους Σλάβους, θυσιάζοντας τη ζωή τους. Σε αυτούς οφείλουν την πνευματική και πολιτιστική τους ανέλιξη τα 2/3 των λαών της Ευρώπης και γι αυτό το λόγο η Θεσσαλονίκη, ως γενέτειρα πόλη των δύο ισαποστόλων εξακολουθεί, να αποτελεί “σημείο αναφοράς” όχι μόνο για τους μελετητές του έργου τους αλλά και για τους λαούς των σλαβικών χωρών.