Εκκλησία της Ελλάδος

Ύστατο χαίρε στον μακαριστό Μητροπολίτη Νικόδημο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/09/2012

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας Χαλκιδικής, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού Νικοδήμου.

Εκατοντάδες πιστοί, από κάθε γωνιά της μητροπολιτικής επαρχίας του μακαριστού, βρέθηκαν στην Αρναία και αποχαιρέτησαν τον ιεράρχη τους. 

δείτε περισσότερα »
Ανανέωση στον ιστοχώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/09/2012

Ο επίσημος ιστοχώρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανανεώνεται και προσαρμόζεται  στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

 

Ο κλάδος διαδικτύου, όπως αναφέρει ο διευθυντής του κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, «παρέχει την νέα ενότητα της “Επικαιρότητας”, στην οποία καταγράφονται γεγονότα των ορθοδόξων Εκκλησιών, των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, πολιτιστικά δρώμενα αναφορικά με μείζονος σημασίας εκδηλώσεις (τέχνες, στοχασμός, παράδοση). Ακόμη, κατόπιν απόφασης της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (11η συνεδρίαση Ε.Δ. ΕΜΥΕΕ, 8/12/2009) ψηφιοποιήθηκε και εντός ολίγων ημερών θα αναρτηθεί στο σύνολό του, το περιοδικό «Θεολογία» από το 1923 έως σήμερα». 

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Μόσχας στον Αυτοκράτορα Ιαπωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/09/2012

Με τον Αυτοκράτορα Ιαπωνίας Ακιχίτο πραγματοποίησε συνάντηση στο Αυτοκρατορικό Μέγαρο Τόκιο στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορες πτυχές των Ρωσο-Ιαπωνιών σχέσεων και ειδικότερα στον τομέα πνευματικών και πολιτιστικών επαφών μεταξύ των λαών των δυο χωρών. 

δείτε περισσότερα »
"Θανάσιμο αμάρτημα η αυτοκτονία"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/09/2012

(Εκ της Ι.Μ.) "Σύμφωνα μέ τόν ἅγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως τρεῖς εἶναι οἱ κατηγορίες τῶν ἀπεγνωσμένων πού αὐτοκτονοῦν: α) οἱ ἄθεοι, β) οἱ ὀλιγόπιστοι καί γ) οἱ συναισθηματικά ἀσταθεῖς καί ἀδύναμοι.  Αὐτούς κατεξοχήν τούς ἀνθρώπους ὁ ἀρχέκακος διάβολος πολεμᾶ μέ τό ἰσχυρότερο ὅπλο του, τήν ἀπελπισία. Τούς ψιθυρίζει στό αὐτί σέ καιρό θλίψεως, ὅπως στίς μέρες μας, ὅτι ὅλα τελείωσαν καί δέν ὑπάρχει λύση γιά τό πρόβλημά τους. Ἔτσι, τούς ὁδηγεῖ στήν ἀφαίρεση τῆς ἴδιας τους τῆς ζωῆς. "

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε μήνυμά του ο μητροπολίτης Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος και συνεχίζει:"Καί ἄν ὅλα πηγαίνουν ἀνάποδα, ἄς μή δειλιάζουμε, γιατί ἔχουμε ψυχή ἀθάνατη. Καί ἄν ὅλα χαθοῦν, κάτι πού εἶναι βέβαιο, διότι τά πάντα, εὐχάριστα καί δυσάρεστα ἔχουν ἡμερομηνία λήξης, ἄς  μήν ἀπελπιζόμαστε καί ἄς φυλάξουμε τήν ψυχή μας σάν κόρη ὀφθαλμοῦ.  "

Το μήνυμα του μητροπολίτη κ. Ευσταθίου έχει ως ακολούθως:

δείτε περισσότερα »
Η επιστολή των ιερέων που στηρίζουν τον μητροπολίτη Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/09/2012

(Πηγή:pierikoiantilaloi.gr) Την αντίδρασή του στα σενάρια που ακούγονται τον τελευταίο καιρό περί "παύσης" του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αγαθονίκου λόγω της κατάστασης της υγείας του, εκφράζει με επιστολή του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους - Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικά το κείμενο της ανοικτής επιστολής έχει ως εξής:

Σχετικά με μία ανώνυμη επιστολή που λάβατε από "ιερείς Κατερίνης" με ημερομηνία 25 Αυγούστου 2012, επιθυμούμε να Σας καταθέσουμε επωνύμως την αντίθεσή μας. 

δείτε περισσότερα »
Έναρξη του ΙΓ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/09/2012

Ξε­κί­νη­σαν χθές 17 Σεπτεμ­βρί­ου οι ερ­γα­σί­ες του ΙΔ’ Πα­νελ­λη­νί­ου Λει­τουρ­γι­κού Συμ­πο­σί­ου Στε­λε­χών Ι­ε­ρών Μη­τρο­πό­λε­ων, το ο­ποί­ο δι­ορ­γα­νώ­νει η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως. Το Συμπόσιο λαμβάνει χώρα στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών και οι εργασίες του φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, με τη συμμετοχή 110 εκπροσώπων από 55 Ιερές Μητροπόλεις. Γε­νι­κό θέ­μα του Συμ­πο­σί­ου, το ο­ποί­ο έ­χει θέ­σει υ­πό την αι­γί­δα του ο Μα­κα­ρι­ώ­τα­τος Αρ­χι­ε­πί­σκο­πος Α­θη­νών και Πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρώ­νυ­μος, εί­ναι:

 

«ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ»

 

Μετά την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου  και του Προέ­δρου της Ορ­γα­νω­τι­κής Επι­τρο­πής Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του Και­σα­ρι­α­νής, Βύ­ρω­νος και Υ­μητ­τού κ. Δα­νι­ήλ,προέδρου της  Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συ­νε­δρί­α με προ­ε­δρεύ­ον­τα τον Σεβασμιώτατο ΜητροπολίτηΠατρών κ. Χρυσόστομο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Εξοχώτατος Βουλευτής κ. Νικόλαος Νικολόπουλος και ο Εντιμώτατος Αντιδήμαρχος κ.  Χαράλαμπος Στανίτσας εκπρόσωπος του Εντιμωτάτου Δημάρχου Πατρέων.

Η πρώ­τη Ει­σή­γη­ση εί­χε ως θέ­μα : «Το βιβλικό υπόβαθρο της Λειτουργικής τέχνης». Ο ει­ση­γητής Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής  του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Θεσσαλονίκης, ο­ποίος πα­ρου­σί­α­σε πτυ­χές του θέ­μα­τoς και τό­νι­σε μεταξύ άλλων τα ε­ξής: «Η μελέτη των εκκλησιαστικών τεχνών μας πείθει α) ότι η ανάγκη ανάπτυξης εκ μέρους της εκκλησίας τεχνών σε σχέση με τη λατρεία, που είναι το θέμα του συνεδρίου μας, ήταν αυτονόητη από τα πρώτα της κι όλας βήματα, β) ότι οι τέχνες αυτές δεν προήλθαν από παρθενογένεση μέσα στο σώμα της εκκλησίας, αλλά είναι αποτέλεσμα συνδρομής επιδράσεων, γ) ότι δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά λειτούργησαν και λειτουργούν ως διάκονοι στη διαδικασία οικοδομής της εκκλησίας και δ) ότι είναι απόλυτα συμβατές με την απαίτηση της Βίβλου για πνευματική λατρεία».

Η Ελλογιμωτάτη κ. Ιωάννα Στουφή, Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών α­νέ­πτυ­ξε το θέ­μα : «Η Ναοδομία». Η Ει­ση­γή­τρια με­τά τη δι­α­τύ­πω­ση εμ­πε­ρι­στα­τω­μέ­νων ε­πι­στη­μο­νι­κών θέ­σε­ων ε­τό­νι­σε ότι : «Η ορθόδοξη ναοδομία υπήρξε   πεδίο έκφρασης του ορθόδοξου βιώματος με διαχρονικότητα και συνεχή μετεξέλιξη όχι μόνο την βυζαντινή αλλά και τη μεταβυζαντινή και τη νεότερη εποχή. Η μακραίωνη ιστορία της ορθόδοξης ναοδομίας αποδεικνύει τη νεωτερικότητά της, τη δυναμική της να καινοτομεί και παράλληλα να εκφράζει πιστά την παράδοση, και τη σταθερή πίστη της Εκκλησίας. Πέρα από αισθητικές κατηγορίες και πρακτικές ανάγκες, ο ορθόδοξος ναός οφείλει να υπηρετεί τη Λατρεία και το ορθόδοξο βίωμα και αυτά είναι που καθόριζαν και θα πρέπει να καθορίζουν και σήμερα την κτηριολογική διάταξη και την καλλιτεχνική έκφραση των ναών.

   Έκφραση της παράδοσης δεν σημαίνει απαραίτητα εμμονή σε παλαιότερους αρχιτεκτονικούς τύπους και κατά-σκευαστικούς τρόπους αλλά διατήρηση βασικών αρχών και αξιών του ορθόδοξου ναού, όπως είναι:

η λειτουργικότητα του χώρου

η στροφή προς τα έσω

η σημαντική και ο συμβολισμός της αρχιτεκτονικής του

η διατήρηση του ανθρώπινου μέτρου.

Η Τρίτη  Ει­σή­γη­ση εί­χε ως θέ­μα: «Υμνολογικός λόγος και Βυζαντινή Μουσική». Ο Εισηγητής, κ. Αθανάσιος Βουρλής,  Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε τα εξής: «Το Βυζαντινό εκκλησιαστικό μέλος εννέχει εκ της φύσεως του μια ιδιόμορφη ερμηνευτική του λόγου, με την οποία καθιστά τον υμνολογικό λόγο εύληπτο, κατανοητό, διδακτικό και ψυχαγωγικό. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού χρησιμοποιούν οι μελοποιοί πολλούς τρόπους, όπως: τον απεικονιστικό, το μιμητικό, το συμβολικό και τον εξαρσιακό , αυτοτελώς ή αλληλοδιαδόχως ή συνδιαστικώς».

          Η πρώτη συ­νε­δρίαση έ­κλει­σε με γόνιμη συζήτηση στα αναπτυχθέντα θέματα. Στη συ­νέ­χεια πα­ρα­τέ­θη­κε α­πό την φι­λο­ξε­νού­σα Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Πατρών δείπνο προς τι­μήν των ει­ση­γη­τών και συ­νέ­δρων, και οι εκ­πρό­σω­ποι των Ι­ε­ρών Μη­τρο­πό­λε­ων α­να­χώ­ρη­σαν για τους τόπους φιλοξενίας.


 
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

 

  

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία Διακόνου από τον Διαυλείας Γαβριήλ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2012

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, επί τη εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Νέου Ψυχικού.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπύλών κ. Ιωάννης.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε και η χειροτονία του διακόνου π. Ιωάννη Πετρίδη. Στον λόγο του ο Επίσκοπος Διαυλείας κάλεσε τον νεοχειροτονηθέντα διάκονο να ακολουθήσει το φωτεινό παράδειγμα των εορταζομένων αγίων και να φέρει σε κάθε πτυχή της ζωής του την ομολογία του ονόματος του Κυρίου μας.  

δείτε περισσότερα »
Η εορτή της Αγίας Σοφίας στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στο ομώνυμο βυζαντινό  εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ Καλλίνικος παρουσία του ιερέως πατήρ Διονυσίου Ταμπάκη.

 Ανήμερα της εορτής και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας μέσα στα γραφικά σοκάκια της πόλης. Πρόκειται για μια εκκλησία που είναι φτιαγμένη περίπου τον11ο με 12ο αιώνα μχ.

Η παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες του Ναυπλίου είναι της Αγίας Σοφίας στον Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου. Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που  

δείτε περισσότερα »
Απολογισμός του Ινστιτούτου Alzheimer «Η Αγία Σοφία»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2012

(Ι.Μ.Δημητριάδος)

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, επισκέφτηκαν σήμερα Δευτέρα 17/9, τα μέλη και το προσωπικό του Ινστιτούτου Alzheimer «Η Αγία Σοφία».
 
Το Ινστιτούτο Alzheimer «Η Αγία Σοφία», με συμπράττοντα φορέα την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, εξασφάλισε την πρόσληψη δέκα επιστημόνων υγείας, για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στην Ελλάδα με την ονομασία «Αποκεντρωμένη Συμπαράσταση» το οποίο αποσκοπεί στην προσφορά αγάπης στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
 
Με το πρόγραμμα «Αποκεντρωμένη Συμπαράσταση» το Ινστιτούτο Alzheimer, πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας την εφαρμογή της αποκεντρωμένης συμπαράστασης, μέσω του Ε.Σ.Π.Α., για όλη τη Θεσσαλία, η οποία όμως λόγω της οικονομικής κρίσης τελεί εν αναμονή.
 
Πιλοτικά και επιλεκτικά, στο νομό Μαγνησίας και στην Νότια Εύβοια εφαρμόσθηκε η αποκεντρωμένη συμπαράσταση που έγινε ιδιαίτερα θετικά αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Το πρόγραμμα έχει ήδη ωφελήσει μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας με την παροχή στο χώρο τους δωρεάν βοήθειας και φροντίδας.
 
Η συνάντηση συνέπεσε με την ολοκλήρωση του πιλοτικού έργου της Αποκεντρωμένης Συμπαράστασης στο Νομό μας. Ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ενημερώθηκε αναλυτικά για το πρόγραμμα και τις απορρέουσες προσδοκίες του πληθυσμού από αυτό, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Αριστείδη Λιάπη και τους συνεργάτες του, τους οποίους διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση της Τοπικής Εκκλησίας στο έργο του Ινστιτούτου. 

δείτε περισσότερα »
Τιμητική διάκριση στον Κερκύρας από την Ι.Μ.Καζακστάν
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2012

(Ι.Μ.Κερκύρας) Με συμμετοχή πλήθους λαού συνεχίζεται στο Καζακστάν το προσκύνημα του λειψάνου της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο μετέφερε, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καζακστάν κ. Αλεξάνδρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος συμμετείχε στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αναλήψεως με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου, ημέρα κατά την οποία ήγε και τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλμάτι και Καζακστάν κ. Αλέξανδρος. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος απένειμε στον Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671