Εκκλησία της Ελλάδος

Η εξομολόγηση του μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/01/2013

(Ι.Μ.Ιλίου) Τα «Πεμπταστέρια» μας είχαν υποσχεθεί ότι θα λάβουμε τη συνέντευξη που πήραν από τον Μητροπολίτη μας, κ. Αθηναγόρα (θυμηθείτε: Τα «Πεμπταστέρια» ρωτούν).

Έτσι λοιπόν τη δημοσιεύουμε με χαρά, ενώ ταυτόχρονα σας δίνουμε τη δυνατότητα να κατεβάσετε ολόκληρη την εφημερίδα τους, για να χαρείτε με την όμορφη δουλειά που κάνουν! 

δείτε περισσότερα »
Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/01/2013

Συνέρχεται, από την Τρίτη 8 έως και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 156ης Συνοδικής  Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της  Ημερησίας Διατάξεως.

 

 

 

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

δείτε περισσότερα »
Θεοφάνεια στην Κάρπαθο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/01/2013

(Αρχιμ.Καλλίνικος Μαυρολέων)- Μια λαμπρή και ηλιόλουστη ημέρα, όπως η χθεσινή 6 Ιανουαρίου, που γιορτάζαμε  τα Θεοφάνεια, έγινε αφορμή να συρρεύσουν πλήθη κόσμου στο λιμάνι της Καρπάθου, με τα καταγάλανα νερά. Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρπάθου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβροσίου.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η πομπή, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καρπάθου κ.Μιχάλης Χανιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γεώργιος Νισύριος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.Γεώργιος Δήμαρχος, Ιωάννης Χαροκόπος και Γεώργιος Γεργατσούλης, ο Πρόεδρος του ΚΟΠΑΠ κ.Γεώργιος Χατζηκουτσός, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Φρούραρχος Ανχης κ.Εμμανουήλ Κλαουράκης και οι λοιπές στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Έξω από το Λιμεναρχείο είχε στηθεί εξέδρα, με ιδιαίτερο προστατευτικό κιγκλίδωμα και τιμητικό άγημα των ανδρών και των γυναικών του Λιμεναρχείου, αποτέλεσμα της άριστης φροντίδας του Λιμενάρχη κ.Νικολάου Σουρούνη, όπου και έγινε η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του Αγιασμού των υδάτων.

Στα παγωμένα νερά έπεσαν 8 νέοι και τον σταυρό ανέσυρε ο κ.Θεοδόσης Ασημόγλου, τον οποίο και συνεχάρη ο Σεβασμιώτατος.

Η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε προσφορά εορτίου πρωινού στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο.

Το μεσημέρι, κατά τη συνήθεια που έχει επικρατήσει από την πρώτη χρονιά που καταστάθηκε στο νησί μας ο Σεβασμιώτατος κ.Αμβρόσιος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο προσέφερε γεύμα στον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του στο Εστιατόριο  «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ».

  

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Αργολίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2013

Με κάθε λαμπρότητα εόρτασε η Αργολίδα κι ιδιαιτέρως το Αργος , την σύναξη του Τιμίου Προδρόμου που εορτάζεται μία ημέρα μετά τα Θεοφάνεια, στον ομώνυμο  ιστορικό ναό.

 

Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο  θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος ,παρουσία του κλήρου από την πόλη του  Άργους ,ο οποίος και στο τέλος του εσπερινού μίλησε για την ζωή και το έργο του Προδρόμου. Ο Ιστορικός αυτός ναός του Προδρόμου  περατώθηκε το 1829. Ο προηγούμενος ναός ήταν ημιυπόγειος και ο εισερχόμενος κατέβαινε 6-7 σκαλιά.

Τους έκτιζαν έτσι, για να μην μπαίνουν έφιπποι οι Τούρκοι και τους βεβηλώνουν.

Σε εκείνο τον παλιό ναό έγινε η δοξολογία και ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Α΄ εθνοσυνέλευσης το Δεκέμβριο 1821, στην αυλή του ναού άρχισαν τις εργασίες τους, που διακόπηκαν και συνεχίστηκαν στη Νέα Επίδαυρο. 

Όταν έφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο νέος ναός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και ο κυβερνήτης ενίσχυσε το έργο οικονομικά. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα,  με την οποία οι Αργείοι θέλησαν τότε να τιμήσουν τον δωρητή. Εσωτερικά ο ναός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και εντυπωσιακός. Εκτός από την αγιογράφησή του, αξιόλογο είναι το επίχρυσο εικονοστάσι, έργο του Μιχαήλ Ζωγράφου και του γιου του Παναγιώτη Ζωγράφου (1888) , καθώς επίσης και το δεσποτικό και τα δυο προσκυνητάρια, έργα του Περ. Κ. Ζωγράφου (1912). Ο ναός είναι ασφαλισμένος με σιδεριές, που τοποθετήθηκαν το 1912, επειδή είχε καταστεί ετοιμόρροπος από τον ισχυρό σεισμό του 1896. Το καμπαναριό έγινε το 1853 με δαπάνη του Δήμου. Δήμαρχος ήταν τότε ο Κων/νος Βώκος. Ο ναός ήταν καθεδρικός μέχρι το 1865, κατόπιν έγινε ο ναός του Αγίου Πέτρου. 

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Πειραιά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2013

(I.M.Πειραιώς) Παρουσία της Αυτού Μακαριότητος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β καθώς επίσης και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Σεραφείμ, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας (της Αρχιεπισκοπής Αθηνών) κ.κ. Γαβριήλ και του Επισκόπου Αβύδου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) κ.κ. Κυρίλλου, τελέσθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο πρώτο λιμάνι της Χώρας μας στον Πειραιά. Με την παρουσία του τίμησε την ημέρα και η Αυτού Εξοχότης Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ήταν προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχης μας. Μετά τη Θεία Λειτουργία και τον καθιερωμένο Αγιασμό εντός του Μητροπολιτικού Ναού η πομπή πορεύθηκε για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εντός του λιμένος, ενώ άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και απλός λαός έπεσε στην Θάλασσα για την ρίψη του Σταυρού. 

δείτε περισσότερα »
Τα Άγια Θεοφάνεια στην Καλαμάτα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2013

ME ΛAMΠPOTHTA, KATANYΞH KAI THN ΠAPOYΣIA ΠΛHΘOYΣ ΠIΣTΩN EOPTAΣTHKAN TA ΘEOΦANEIA ΣTH MEΣΣHNIAKH ΠPΩTEYOYΣA. THN ΘEIA ΛEITOYPΓIA KAI THN AKOΛOYΘIA TOY MEΓAΛOY AΓIAΣMOY TEΛEΣE O MHTPOΠOΛITHΣ MEΣΣHNIAΣ XPYΣOΣTOMOΣ. ΣTH ΣYNEXEIA ΣXHMATIΣTHKE ΠOMΠH ME KATEYΘYNΣH TO ΛIMANI THΣ ΠOΛHΣ OΠOY ΠPAΓMATOΠOIHΘHKE H KATAΔYΣH TOY TIMIOY ΣTAYPOY KAI O AΓIAΣMOΣ TΩN YΔATΩN. TIMEΣ AΠEΔΩΣAN AΓHMA THΣ AEPOΠOPIAΣ, TOY ΛIMENIKOY ΣΩMATOΣ KAI H ΔHMOTIKH ΦIΛAPMONIKH. ΠΛHΘOΣ KOΛYMBHTΩN EΠEΣAN ΣTA NEPA TOY MEΣΣHNIAKOY KOΛΠOY ΓIA NA ANAΣYPOYN TON ΣTAYPO. ΣTIΣ EKΔHΛΩΣEIΣ ΠAPABPEΘHKAN O ΠEPIΦEPEIAPXHΣ ΠEΛOΠONNHΣOY ΠETPOΣ TATOYΛHΣ, OI BOYΛEYTEΣ ΛAMΠPOΠOYΛOΣ KAI ΣAMΠAZIΩTHΣ, OI ANTIΠEPIΦEPEIAPXEΣ NIKOΛAKOY KAI AΛEYPAΣ, O ΔHMAPXOΣ THΣ ΠOΛHΣ Π. NIKAΣ, ΠEPIΦEPEIAKOI KAI ΔHMOTIKOI ΣYMBOYΛOI, EKΠPOΣΩΠOI TΩN ΣTPATIΩTIKΩN APXΩN KAI TΩN ΣΩMATΩN AΣΦAΛEIAΣ.

 

Φωτογραφία Γιώργος Τσερεφός 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ.Πρεβέζης: Ο μαρμάρινος Σταυρός στη θάλασσα…
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2013

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σήμερα Κυριακή 6-1-2013 στην πόλη της Πρέβεζας.

       Η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέστηκαν στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου

          Η πομπή που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορφέας, κατέληξε στην εξέδρα της παραλίας όπου ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου τον καθαγιασμό των υδάτων. Στα νερά του λιμανιού έριξε, κατά το έθιμο, χωρίς κορδέλα τον μαρμάρινο Σταυρό.

       Περίπου 20 άτομα αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα νερά του λιμανιού για την μάχη του σταυρού. Τον σταυρό έπιασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο κ. Δημήτρης Καραμανίδης κάτω από τις επευφημίες του κόσμου και των άλλων κολυμβητών.

     Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, οι βουλευτές κύριοι Τσουμάνης και Μπάρκας, ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη  Νίκος Ανατολιωτάκης, οι αντιδήμαρχοι της Πρέβεζας και δεκάδες ακόμη εκπρόσωποι φορέων.  

      Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά με υγεία και ευημερία σε όλους και  συνεχάρη τους κολυμβητές για την συμμετοχή τους στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή για την χριστιανοσύνη. 

δείτε περισσότερα »
Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ι.Μ. Μαντινείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2013

του Ιερέως Ιωάννου Σουρλίγγα

 

«Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις και ρήγνυται ο Ιορδάνης και των ιδίων ναμάτων επέχει το ρεύμα, Δεσπότην ορών ρυπτόμενον».

 

Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την εν Ιορδάνη ποταµό Βάπτιση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού υπό του Προφήτου, Προδρόµου καί Βαπτιστού Ιωάννου ως και την επιφάνεια του Τριαδικού Θεού. 

δείτε περισσότερα »
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να μάς διχάσει»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2013

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στο Βόλο, με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, παρουσία πλήθους πιστών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργία ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στην οποία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Αθανάσιος Νάκος και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η ηγεσία των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών εκπρόσωποι φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Αμέσως μετά ξεκίνησε η καθιερωμένη λιτανεία στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση την παραλία του Βόλου, όπου, από ειδικά διαμορφωμένο σκάφος, έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Παγασητικού. Επτά νέοι άνδρες βούτηξαν στα παγωμένα νερά, αψηφώντας το δριμύ ψύχος και δέχθηκαν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου έναν ασημένιο Σταυρό ως ευλογία.

 

Απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος ο κ. Ιγνάτιος εκθείασε την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός μας και τα φετινά Χριστούγεννα, «ενώνοντας τα χέρια του σε μια αλυσίδα αγάπης, θυσίας, προσφοράς και δύναμης…» Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι η Βάπτιση του Κυρίου είναι η απαρχή του απολυτρωτικού του έργου: «πλέον ο Χριστός εισέρχεται στην ζωή όλου του κόσμου, δίνει νέο νόημα στην ιστορία, αγιάζει την κτίση, ευλογεί τις ψυχές και μάς καλεί σε μια πορεία σωφροσύνης, υπομονής, αλληλεγγύης και αγάπης…»

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον λαό να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία: «να μην κρεμάσουμε τα χέρια μας από απελπισία, αλλά τις δύσκολες στιγμές να στρέφουμε τα βλέμματα στον ουρανό, εκεί απ’ όπου πηγάζει η ελπίδα των ψυχών μας, το φως της ζωής μας, η απαντοχή και η δύναμή μας, ο Χριστός…»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε και κατά την νέα χρονιά «να πορευτούμε με αγιότητα και σωφροσύνη. Όλοι να γευτούμε τους καρπούς της αγάπης και της ενότητας και προπαντός, να μην επιτρέψουμε σε κανένα να μάς διαιρέσει και να μάς διχάσει. Η ενότητα είναι το όπλο μας, η προσευχή και η πίστη μας η δύναμή μας…»

 

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

 

 

 

 

 

           

 

 

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Ευτράπελα στη Ναύπακτο-Διάψευση από την Μητρόπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2013

 Ανεπιθύμητος για τον Μητροπολίτη ήταν ο άνδρας που βούτηξε στο λιμάνι της Ναυπάκτου και έπιασε τον Σταυρό! Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr κατά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, άνδρας που είναι μέλος του Συλλόγου φίλων του Μοναστηρίου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με το οποίο η Μητρόπολη Ναυπάκτου έχει χρόνια αντιπαράθεση, κατάφερε να βουτήξει στο λιμάνι της Ναυπάκτου και να πιάσει πρώτος τον Σταυρό. Μόλις το είδε αυτό ο Μητροπολίτης και ο άνδρας κινήθηκε προς το μέρος του, ο Ιερόθεος, αποχώρησε ενοχλημένος από το σημείο, χωρίς να πάρει τον Σταυρό , αφήνοντας «σύξυλους» επισήμους και πιστούς!

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672