Εκκλησία της Ελλάδος

Δέκα χρόνια Αρχιερωσύνης για τον Γλυφάδας Παύλο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/10/2012

Ο Μητροπολίτης Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, χθες Κυριακή 14/10/2012 συμπλήρωσε 10 χρόνια Αρχιερωσύνης. καθότι χειροτονήθηκε από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και πλειάδα Αρχιερέων στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών στις 14/10/2002, Α΄ Μητροπολίτης Γλυφάδας.

Δεν θέλησε να κάνει καμία εκδήλωση, απλά αρκέστηκε στο καθήκον της ημέρας, δηλαδή να τελέσει της Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Γλυφάδας, να είναι παρόν στον Αγιασμό των Κατηχητών της Ενορίας και να ομιλήσει κατάλληλα στα παιδιά και στις 12.00 μ.μ στον Πνευματικό κέντρο του ίδιου Ιερού Ναού να επιδώσει ο ίδιος τα Ενταλτήρια στους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεώς του.

Εμείς ευχόμαστε από καρδιά,ς να συνεχίσει το δύσκολο Αρχιερατικό και ποιμαντικό του έργο και να έχει πολλά, καλά και ευλογημένα έτη.  π. Αντώνιος Χρήστου-Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας 

δείτε περισσότερα »
Επέτειος ευρέσεως της εικόνος της Παναγίας Ελώνης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/10/2012

Με λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις τιμήθηκε η έκτη  επέτειος της ευρέσεως και επιστροφής της κλαπείσης Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας στην Ιερά Μονή Ελώνης Κυνουρίας.

Η υπόθεση αυτή, ως γνωστόν, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ  η περιοχή της Κυνουρίας και γενικώς η Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας είχε βυθιστεί κυριολεκτικά στο πένθος.

Τελικώς οι προσευχές και οι δεήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.  Αλεξάνδρου, σύμπαντος του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του ευσεβούς Λαού της Ιεράς  Μητροπόλεως, αλλά και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών εισακούσθηκαν και μετά από τις δέουσες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, η  Ιερά Εικόνα  της Θεομήτορος βρέθηκε και  

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων: Ασφαλές καταφύγιο η Εκκλησία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/10/2012

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο κατανυκτικό  Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Παντάνασσας στο Αίγιο,  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ  τέλεσε την Θεία Λειτουργία για τους νέους και τις νέες που έλαβαν μέρος στην Κατασκήνωση του καλοκαιριού, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό επίσημα την νέα κατηχητική χρονιά στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν τα στελέχη και αρκετοί από τους  κατασκηνωτές, ενώ ήταν επίσης παρόντες ο κ. Βασίλειος Ζήσιμος , Θεολόγος, και η πρεσβυτέρα Παναγιώτα Πετροπούλου, Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός, υπεύθυνοι στις δύο Κατασκηνωτικές περιόδους.

Με αφορμή το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα της παραβολής του Σπορέως, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε για μια φορά ακόμα τους υπευθύνους και τα στελέχη  πού κάθε χρόνο αναλώνονται στην διακονία της νεότητας, απευθύνθηκε στα παιδιά και τους γονείς τους επαινώντας την επιλογή τους να εμπιστευθούν τον εαυτό τους στην Εκκλησία.

Και τόνισε ότι η Κατασκήνωση είναι μια περίοδος μικρής  πνευματικής  άθλησης, την οποία  οφείλουμε να μεταφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή κατά την διάρκεια του χειμώνα. Συνέχειά της είναι οι νεανικές συντροφιές των ενοριών, όπου και εκεί σκοπός είναι, μεταξύ άλλων, να  αφήσουμε να σπαρεί και να ευδοκιμήσει  στην καρδιά μας ο  λόγος του Θεού. 

Σε μια εποχή αμφισβητήσεων και προσπάθειας διακωμωδήσεως των αρχών τις πίστεώς μας, η εμπιστοσύνη μας στην Εκκλησία αποτελεί το ασφαλές όπλο για να θωρακίσουμε τις αξίες και την πίστη των Πατέρων μας, να  νικήσουμε τον εγωισμό και τα ζιζάνια, που προσπαθούν να μας πνίξουν στην απελπισία και να μας βυθίσουν στο σκοτάδι.  Και  κάλεσε τα παιδιά να πάνε στον ιερέα της ενορίας τους, να προσέρχονται συχνά στο μυστήριο  της ιεράς Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας, να προσεύχονται και να μελετούν το λόγο του Θεού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χαιρέτησε προσωπικά και συζήτησε  με  τα παιδιά και τους γονείς τους .

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 

  

δείτε περισσότερα »
Συναντήσεις για νέα ζευγάρια στην Παναγία Φανερωμένη Χολαργού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/10/2012

Αγαπητοί μας σύζυγοι και νέοι γονείς,

Επειδήστην εποχή μας οι άνθρωποι  έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί στο συναισθηματικό  τομέα,

Eπειδήη αφύπνιση των νέων ανθρώπων για τον έρωτα έρχεται πια πολύ νωρίτερα απ’  ό,τι  στο παρελθόν, με όσα αυτό συνεπάγεται,

Επειδήσήμερα ο γάμος διέρχεται κρίση κι ίσως κοντεύει να  χάσει το αληθινό νόημά του (τη θεολογία του!),

Επειδή  συνήθως όταν μιλάμε στον σύντροφό μας  το κάνουμε αυτό για να του υποδείξουμε τι πρέπει να αλλάξει,

Επειδήσυμβαίνει πια πολύ συχνά να παντρεύουμε ένα ζευγάρι την Κυριακή και πολύ σύντομα να βλέπουμε διαταραγμένες, και μάλιστα έντονα μερικές φορές, συζυγικές σχέσεις, όπου ο ένας σύντροφος δεν ελπίζει στον άλλον,

αλλά κι Επειδήνιώθουμε υπεύθυνοι απέναντι στον Θεό και απέναντί σας,

στην ενορία μας διοργανώνουμε συναντήσεις  για νέα ζευγάρια, που πραγματοποιούνται στη νέα αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, με αποκλειστικό χαρακτήρα τη συζήτηση και τον προβληματισμό, την αυτοκριτική και την επαναβεβαίωση της αισιοδοξίας.

Γιατί το όνειρο ζωής δεν πρέπει να γίνεται εφιάλτης!


Η πρώτη συνάντησή μας  είναι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, στις 7.00 μ.μ. με θέμα:

«Από τη συζυγία στην γονεϊκότητα:
Η σχέση του ζευγαριού και η επίδρασή της στα παιδιά!»

Με ομιλητή τον Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνο,
προϊστάμενο του Ιερού Ναού μας & Διευθυντή του Ιδρύματος ψυχο-κοινωνικής αγωγής και στήριξης «Διακονία»της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

 

Σας περιμένουμε!

 

 

Οι επόμενες συναντήσεις μας θα είναι

-Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 με θέμα:
«Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο! Θέλουν ΓΟΝΕΙΣ!»
Από τον Πρωτoπρ. Ιωάννη Καλογερόπουλο, εφημέριο του Ιερού Ναού μας & Πρόεδρο του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου & της Επιτροπής Αιμοδοσίας.

- Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 με θέμα:
«Η κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις»
από τον Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή, Δρ Πανεπιστημίου Βοστώνης & Αθηνών - Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κον Μελισσάρη Αθανάσιο.

-             

Το πρόγραμμα για το νέο έτος 2013 θα σας ανακοινωθεί άμεσα.

  

δείτε περισσότερα »
Εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ιεράς Επισκοπής Κατάγκας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/10/2012

Την 13ηΟκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ Πάπας  και Πατριάρχης Αλεξανδρείας  και πάσης  Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος  Β΄επισκέφθηκε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ιεράς Επισκοπής Κατάγκας, ευλόγησε τους  πολυπληθείς μαθητές  και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς, επαινώντας το καρποφόρο παιδαγωγικό έργο τους και δίνοντας πατρικές συμβολές για την καλύτερη κατά Χριστό διάπλαση των ψυχών των παιδιών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, εξεδήλωσε την ευαρέσκεια Του προς τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Κατάγκας κ. Μελέτιο για το εκπαιδευτικό και εν γένει ποιμαντικό έργο που επιτελείται στην τοπική Εκκλησία.

 

      Κατόπιν, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ερίτ. Κυβερνήτη της επαρχίας Κατάγκας κ. Cime Jinga Charlotte, ευχαριστώντας  

δείτε περισσότερα »
Το ιστορικό της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Άξιον Εστίν»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/10/2012

Ι.Μ.Θεσσαλονίκης) Στὸ ἅγιον Ὄρος στὸν ἱερὸ Ναὸ τοῦ Πρωτάτου (843 μ.Χ.), ποὺ εὑρίσκεται στὶς Καρυές, καὶ εἶναι ἀφιερωμένος στὴν ὑπεραγία Θεοτόκο, φυλάσσεται σὰν ἱερὸ κειμήλιο καὶ πολύτιμος πνευματικὸς θησαυρὸς ἡ ἐφέστια καὶ ἱερὰ Εἰκόνα τῆς Παναγίας μας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ».

 

Κοντὰ στὴ Σκήτη τῶν Καρυῶν, μέσα στὰ ὅρια τῆς ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Παντοκράτορος εὑρίσκεται μιὰ βαθειὰ κοιλάδα. Σὲ ἕνα ἀπὸ τὰ πολλὰ κελλιὰ τῆς περιοχῆς ἐμόναζαν ἕνας γέροντας-ἱερομόναχος μὲ τὸν ὑποτακτικό του. Ἦταν Σάββατο πρὸς Κυριακὴ 11 Ἰουνίου τοῦ 982 μ.Χ., ὅταν, σύμφωνα μὲ τὴν παράδοση τῶν σκήτεων, ὁ γέροντας ἔφυγε γιὰ τὴν καθ-ωρισμένη ἀγρυπνία στὸ Πρωτάτο καὶ ἄφησε τὸν ὑποτακτικό του γιὰ νὰ κάνει τὴν ἀκολουθία καὶ τὸν κανόνα του στὸ κελλί.

 

Μόλις προχώρησε ἡ νύκτα, κάποιος ἐκτύπησε τὴν πόρτα. Ἦταν ἕνας ἄγνωστος μοναχός, ποὺ  

δείτε περισσότερα »
Η Κίος Αργολίδος εόρτασε τους Αγίους της
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/10/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Την Κυριακή μετά την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, όποτε συμπέσει αυτή (φέτος ήταν  η 14-10-2012), τιμώνται οι πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας και αποφάσισε την αναστήλωση των εικόνων και την λήξη της Εικονομαχίας.
Αυτή την Κυριακή, εδώ και χρόνια, αποφασίσθηκε, με έγκριση του Μητροπολίτη Αργολίδος, να τιμώνται όλοι μαζί οι 4 άγιοι της Κιου της Μ. Ασίας, ο Ευστάθιος, Επίσκοπος Κίου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.
Οι λόγοι που συνηγόρησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής :
1. Αυτό καθαυτό το γεγονός της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ο τόπος που έλαβε αυτή χώρα  

δείτε περισσότερα »
«Άξιον Εστί» στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2012

Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με την κανονιοφόρο «Αρματωλός», η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από τον ναό του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, και πλήθος κόσμου την υποδέχθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λευκού Πύργου, ενώ στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές. Τη συνόδευσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας με επικεφαλής των πρωτοεπιστάτη, πατέρα Μάξιμο.

«Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Έλληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία. Πολιτεία κι Εκκλησία  

δείτε περισσότερα »
Πολιτισμός, Πίστη και λογοκρισία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2012

"Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη θεατρικής παράστασης που πραγματεύεται μια μυθοπλαστική διεστραμμένη σχέση του σωτήρα μας Χριστού με τους μαθητές του. Οδύνη και λύπη εκφράζουμε για το γεγονός αυτό.

Ο πολιτισμός δεν είναι εχθρός της πίστης, ούτε η πίστη εχθρός του πολιτισμού. Όταν το ένα πληγώνει το άλλο, δεν φταίει ούτε η πίστη ούτε ο πολιτισμός, αλλά μόνο αυτοί που τα εκφράζουν.

Στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και της μη λογοκρισίας του πολιτισμού, δεν νομιμοποιείται η ύβρις των Θείων αλλά ούτε η προσβολή της θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.

Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ανεξιθρησκεία όποιων,  

δείτε περισσότερα »
Εθελοντική εργασία κληρικών για τον καθαρισμό μονοπατιού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2012

(π. Ιωάννης Σουρλίγγας) Μία ομάδα κληρικών και λαϊκών έχοντας επικεφαλής της τον μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο ξεκινά από την Τρίπολη στις επτά το πρωί με προορισμό την μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας.Μια δεύτερη ομάδα ακολουθεί την πρώτη με μια ώρα καθυστέρηση. Μια τρίτη ομάδα που ήρθε να βοηθήσει αποτελούνταν από ιερείς της περιοχής του Καστρίου. Συνολικά μαζευτήκαμε καμιά εικοσαριά άτομα.

Σκοπός και των δύο ομάδων η παροχή εθελοντικής εργασίας στα έργα που γίνονται στη μονή αλλά κυρίως ο καθαρισμός και η συντήρηση του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή μέσα από το φαράγγι που κατεβαίνει στο Τάνο.

Η δουλειά άρχισε από νωρίς. Πέντε-έξι έμειναν στο μοναστήρι για μαστορέματα. Οι υπόλοιποι πήγαμε στο  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672