Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Αιγίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/03/2012

Προσκεκλημένος στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Αιγίου, ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού, της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε  θέμα με τίτλο «Ο Σταυρός του Κυρίου, οδός ζωής ».

Ο ομιλητής, με τον καθαρό θεολογικό του λόγο, με απλό   επαγωγικό τρόπο, και πολλά παραδείγματα,  αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως.

Το σημείο του Τιμίου Σταυρού, είπε, κυριαρχεί στη ζωή της Εκκλησίας και τον τιμούμε διότι έγινε το θυσιαστήριο, πάνω στο οποίο προσέφερε ο Χριστός θυσία τον εαυτό Του για όλο τον κόσμο, ως θύτης και θύμα ταυτόχρονα. Ο θάνατός  Του πάνω στον Σταυρό είναι η μεγαλειώδης αποκάλυψη της φιλανθρωπίας και της αγάπης Του. Από τιμωρία γίνεται πράξη  που αντανακλά αγάπη και συγχώρηση,  δηλαδή ο σταυρικός θάνατος γίνεται το τέλος  της αποξένωσης του ανθρώπου από το Θεό.

Ο Χριστός πέρασε από τον σταυρικό θάνατο για να τον νικήσει με την ανάστασή Του και να ανοίξει το δρόμο της αιώνιας ζωής για μας. Η καταδίκη του Θεανθρώπου μας καταδίκασε στην σωτηρία.

Η ζωή των Αγίων αποτελεί επανάληψη της ζωής του Κυρίου και αυτό διότι ένας νέος κόσμος ξεκίνησε από τον Σταυρό και βιώνεται στην Εκκλησία, που είναι ο χώρος της προσωπικής μας συνάντησης με τον Χριστό. Εάν πιστεύουμε στον Σταυρωμένο Κύριο και την αιώνιο ζωή οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματά του.   

Θα πρέπει να συσταυρωθούμε, να αναλάβουμε τον δικό μας σταυρό χωρίς αμφιβολίες, δυσανασχετήσεις, γογγυσμούς και αρνητική διάθεση ή τάση αποφυγής των σταυρικών προβλημάτων και δυσκολιών της ζωής μας. Συσταύρωση με τον Χριστό σημαίνει:  α. ότι αντικρίζω ένα και μόνο δρόμο στη ζωή μου, β. ότι δεν ξαναγυρίζω ποτέ πίσω στην παλιά μου ζωή και γ. ότι εγκαταλείπω το δικό μου θέλημα και επομένως δίνω τον εαυτό μου σε Εκείνον.

Η ελεύθερη άρση του προσωπικού μας σταυρού είναι μια υπεύθυνη στάση, μια υπόθεση ζωής και απαιτεί αυταπάρνηση, θυσία ανιδιοτέλεια, ομολογία, κάθαρση από τα πάθη μας, αύξηση των υποχρεώσεων και συνειδητά μείωση των δικαιωμάτων μας.

Ο σταυρικός τρόπος ζωής προϋποθέτει σταύρωση του παλαιού ανθρώπου και ξερίζωμα των παθών μας. Υπομονή στις ακούσιες δοκιμασίες της ζωής με καρτερία και ευχαριστία στο Θεό. Ανάληψη εκουσίων πόνων και στερήσεων για την αγάπη του Θεού.

Και ο ομιλητής κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η εύρεση της χαράς και της εσωτερικής γαλήνης σήμερα βρίσκεται ακριβώς στην άρση του προσωπικού μας σταυρού και όχι η απόρριψή του. Το μυστικό έγκειται στο να αγκαλιάσουμε και να καταφιλήσουμε ελεύθερα, με συνέπεια και προθυμία  και να σηκώσουμε το σταυρό μας μέχρι τέλους. Ζώντας τον Σταυρό αρχίζουμε να βιώνουμε την χαρά της προσωπικής μας Αναστάσεως.

 

  

δείτε περισσότερα »
Χειροθεσία από το μητροπολίτη Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/03/2012

Tην Κυριακή Γ΄ Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως , 18 Μαρτίου 2012 και ώρα 6:30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Βούλας τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β.κ. Παύλου, την παρουσία και συμμετοχή, όλων των Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας και πλήθος κόσμου.

Ομιλητής του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνω Γλυφάδας Αρχιμανδρίτης π. Κλαύδιος Καλαράς.

Ο Ηγούμενος στην πολυσύνθετη και πολυθεματική ομιλία του, επικεντρώθηκε στο γεγονός του Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας, την Θεολογία της, στην βιωτή του κάθε πιστού αλλά και το πόσο απέχει η ζωή και το νόημά του στον εξωχριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα σήμερα!

Σταυρός σημαίνει ουσιαστικά μετοχή στην Ανάσταση του Κυρίου και είναι κυρίως η έκφραση της αγάπης του, ενώ ο δεύτερος σταυρός του μετανοημένου ληστή είναι ο Σταυρός της μετανοίας, ενώ ο τρίτος Σταυρός του αμετανόητου ληστή είναι ο Σταυρός της αυθάδειας και πρέπει να το προσέξουμε εμείς οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί!

Σταυρός είναι αγάπη και πραγματώνεται με όχι απλά την τήρηση των εντολών Του Θεού, αλλά την πλήρη αφιέρωση είτε της ζωής, είτε του θελήματος, είτε της σκέψης και της διανοίας, είτε την αντίσταση σε κάθε τι μη σταυρούμενο…και έτσι μη αναστημένο.

Τέλος ευχήθηκε ο Γέροντας, να συνταφούμε, συσταυρωθούμε για να συναναστηθούμε με το Χριστό μας, στην πορεία μας μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή στην περίοδο του Τριωδίου.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, προέβη σε χειροθεσία σε Αναγνώστη του κ. Αντώνιου Στρατηγέλλη, ευσεβή οικογενειάρχη και ενεργό συνεργάτη της Ενορίας Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας. Όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, είναι μία παράδοση αρκετών ετών στη Μητρόπολή μας, την εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων στο Κατανυκτικό της Εσπερινό της Σταυροπροσκηνέως, να χειροθετεί Αναγνώστες ή Υποδιακόνους, για να τονίζεται και ο ζήλος των χειροθετημένων, αλλά για να επανέλθει και αναβιώσει η τάξη και τα διακονήματα των κατωτέρων Κληρικών, που πάντοτε υπήρχαν στη ζωή της Εκκλησίας και έχουν την δικιά τους βαρύτητα για την καλή λειτουργία της Λατρείας και της Ευταξίας.

Μετά το "δι' ευχών" όλοι ασπάστηκαν το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο το οποίο είναι προσωπικό κειμήλιο του Σεβασμιωτάτου, παίρνοντας την ευχή του και από ένα βιβλίο για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

 

π. Αντώνιος Χρήστου

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας

  

δείτε περισσότερα »
Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.M Μαντινείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/03/2012

Η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως».

Το πανίερο Σύμβολο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, βρίσκεται σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, μπροστά μας, στο μέσο κάθε Ορθόδοξου Ιερού Ναού, καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το πανίερο Σύμβολο του Τιμίου Σταυρού μας προετοιμάζει εσωτερικά για τα κορυφαία γεγονότα του Πάθους και της Σταυρώσεως του Θεανθρώπου, έρχεται να μάς μιλήσει για το μυστήριο που κρύβει πάνω Του. Το μέγα μυστήριο του Σταυρού.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας στον τέλος της Ακολουθίας του Όρθρου, το πανίερο Σύμβολο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού μεταφέρεται εκ του Ιερέως με πομπή συνοδευόμενη από μικρά παιδάκια που κρατούν λαμπάδες, εξαπτέρυγα και θυμίαμα, στο κέντρο του Ναού, όπου εκεί τελείται ως ορίζει το Εκκλησιαστικό τυπικό, η Ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως. Εν συνεχεία οι Εκκλησιαζόμενοι προσκυνούν τον Τίμιο Σταυρό και λαμβάνουν από τα χέρια του Ιερέως ως ευλογία άνθη και δεντρολίβανο.

Ο Τίμιος Σταυρός παραμένει στο κέντρο του Ιερού Ναού όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, όπου σε κάθε Ακολουθία γίνεται προσκύνησή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το θέμα του Σταυρού, για το οποίο κάνει αναφορά η υμνολογία της Εκκλησίας μας την Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς, με αποτέλεσμα οι Χριστιανοί μας που διαβαίνουν την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έχουν αρχίσει να καταπονούνται, να παίρνουν δύναμη και ευλογία για να συνεχίσουν μέχρι τέλους τον πνευματικό τους αγώνα. Βλέπουμε ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου σ' αυτό τον κόσμο, και δη η ζωή του πιστού, είναι σταυρική. Είναι μια πορεία έντονης αγωνίας, πολύμοχθου αγώνα, προσπαθειών, εντάσεων, πτώσεων και ανατάσεως. Ο βίος μας μοιάζει με μια απέραντη θάλασσα, στα κύματα της οποίας κλυδωνίζεται καθημερινά ο προσωπικός κόσμος του καθενός.

Η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η περίοδος της σταυρώσεως του σαρκικού εαυτού μας, δηλαδή της αποπομπής των αμαρτιών, των παθών και των λαθών μας.

Αντηχεί στα αυτιά μας η εντολή του Χριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής: «.όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι...».

Όμως είναι αλήθεια ότι δεν καταφέρνουμε πάντα να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν' ακολουθήσουμε το Χριστό, γιατί σκοπίμως αποφεύγουμε να ατενίσουμε και να ζήσουμε το Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει.

Ο δικός Του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει νόημα αλλά και δύναμη σε όλους μας.

Καθώς μας βεβαιώνει μάλιστα η Αγία Συγκλητική, ο Σταυρός του Κυρίου είναι πνευματικό Ιστίο. Ιστίο, με το οποίο μπορούμε να διαπλεύσουμε το πέλαγος της ζωής. Γνωρίζουμε καλά ότι δίχως το πανίερο Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, ο Χριστιανός δε θα είχε τη δύναμη να προχωρήσει, ν' αγωνιστεί σκληρά με τους πειρασμούς και το σατανά και να νικήσει στο τέλος. Γιατί ο Σταυρός δεν είναι ένα απλό ξύλο ή ένα σφράγισμα που μπορεί να κάνει αδιάφορα ένας άνθρωπος στο στήθος του. Είναι η μυστική δύναμη που έρχεται από τη θυσία και το πανάγιο Αίμα του Εσταυρωμένου, εκείνη που γιγαντώνει τον άνθρωπο, που έχει σύμμαχο το Σταυρό.

Με τη σταυρική Του θυσία, κάλεσε και εμάς να αποθέσουμε, πάνω στο σύμβολο του Σταυρού, τη ζωή μας και τα έργα μας. Να στηρίξουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας. Να σταυρώσουμε τα πάθη και την αμαρτωλότητά μας. Μάς κάλεσε και μας καλεί να κατανοήσουμε ότι η σημασία του Σταυρού έγκειται στην προοπτική της Αναστάσεως που τον ακολουθεί.

Έτσι και στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας στην Τρίπολη, εορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως, όπου ευλόγησε με τον Τίμιο Σταυρό τους εκκλησιαζομένους και τους ενορίτες και διένειμε σε όλους ως ευλογία σταυρολούλουδα με δεντρολίβανο από τον Τίμιο Σταυρό. Στην ομιλία του, συν τοις άλλοις υπενθύμισε ότι η Εκκλησία μας, μας προσκαλεί σήμερα να προσκυνήσουμε τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ο Σταυρός μας θυμίζει το Πάθος του Κυρίου, απ' όπου παίρνουμε θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε μέσα μας να ζωντανέψει η ελπίδα της Αναστάσεως. Όπως ο Κύριος, έτσι και εμείς, από τον πόνο και τη θλίψη του Σταυρού φτάνουμε στη χαρά της Αναστάσεως.    + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

 

  

δείτε περισσότερα »
Η Γ’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι.Μ. Λαγκαδά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/03/2012

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Κυριακή της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού) στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον, πραγματοποίησε την τελετή της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου – Λαγυνών.

Στην αρχή της ομιλίας του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στους δύο σημαντικούς λόγους εξαιτίας των οποίων η Αγία μας Εκκλησία μας δίδει την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό. Ο πρώτος, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, έχει σχέση με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσερακοστής, μιας περιόδου δύσκολης και από σωματικής αλλά και από πνευματικής απόψεως.  

δείτε περισσότερα »
Η ισχυρή ομάδα του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ελληνικού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/03/2012

Με συναίσθηση του Θεάρεστου έργου που επιτελούν, προσέρχονται εθελοντικά κάθε Κυριακή πρωΐ στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελληνικό. Είναι αγόρια, ηλικίας από 6 έως 17 ετών που δίνουν το παρόν στις αγιαστικές και λατρευτικές τελετές της εκκλησίας. Είναι η ισχυρή ομάδα.

 

Οι ιερείς του ναού, ο π. Στέφανος Σουλιμιώτης και ο π. Αθανάσιος Βασιλείου, αισθάνονται υπερήφανοι που βλέπουν μικρά και νέα παιδιά γεμάτα ζωή να γεμίζουν την ενορία τους.

Κάποια από τα παιδιά αυτά, που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του «ierovima», ανήμερα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, ίσως κάποια στιγμή να επιλέξουν τον δύσκολο δρόμο της Ιερωσύνης.

 

Στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γίνεται σπουδαίο κατηχητικό έργο, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών, σε μια εποχή που σκοτεινές και νεοεποχίτικες δυνάμεις στήνουν δεκάδες παγίδες στο δρόμο της νεολαίας.

 

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ὡς γνωστόν, ἔχει καθιερώσει εἰδική ἑβδομάδα ἱερατικῶν κλίσεων, κατά τήν ὁποία προβάλλονται  

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Κορίνθου:Ιερή Ακολουθία των Χαιρετισμών του Σταυρού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/03/2012

     Γίνεται γνωστό ότι το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 18 Μαρτίου ε. ε., στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, στις 6.00 μ.μ., ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος αντί του καθιερωμένου Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος θα τελεσθεί ενωρίτερα, θα τελέσει την Ιερή Ακολουθία των Χαιρετισμών του Σταυρού. Με αυτή την Ιερή Ακολουθία οι Χριστιανοί αποδίδουμε την τιμή και τον σεβασμό μας στο Τίμιο Ξύλο του Ζωοποιού Σταυρού, το οποίο έγινε η αιτία της σωτηρίας των ανθρώπων και καθαγιάστηκε από το Πανάχραντο αίμα του Δεσπότου μας Χριστού, που κύλησε επάνω του.

     Παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί όπως με την παρουσία τους και την προσευχητική τους συμμετοχή σ᾿ αυτή την Ιερή Ακολουθία τιμήσουν τον Τίμιο Σταυρό και εκζητήσουν την αγιαστική  του δύναμη για την συνέχιση του πνευματικού αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής αλλά και γενικότερα του αγώνα της ζωής στους δύσκολους καιρούς, που διανύουμε.

 

                                                                                                ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

  

δείτε περισσότερα »
Παναγία Διδυμοτειχίτισσα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/03/2012

ΙΕΡΟΣ  ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ  ΝΑΟΣ  ΣΩΤΗΡΟΣ  ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

   Ἀνακοινούμεθα εἰς τούς φιλοχρίστους χριστιανούς μας ὅτι, ἐπινεύσει καί προτροπῇ τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου κ. Δαμασκηνοῦ, τήν Κυριακήν τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, καθιεροῦται ἐτήσιος Πανήγυρις εἰς προσκύνησιν τῆς ἐφεστίου εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Διδυμοτειχιτίσσης κατά τό ὡς κάτωθι Πρόγραμμα·

ΣΑΒΒΑΤΟΝ,  17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

05.30 μ.μ. Μέγας Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ῦ.                             

ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

07.00 π.μ. Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου κ. Δαμασκηνοῦ.

10.15 π.μ. Λιτάνευσις τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Διδυμοτειχιτίσσης

05.00 μ.μ. Χαιρετισμοί εἰς τόν Τίμιον Σταυρόν.     

 


 

δείτε περισσότερα »
Νέα ιστοσελίδα από τον Σωτήρη Τζούμα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/03/2012

Επειδή στον εκκλησιαστικό χώρο υπάρχουν ειδήσεις-συνήθως καλές- είναι ευπρόσδεκτες και άλλες πηγές ενημέρωσης ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι δημιουργοί τους είναι έμπειροι και η άποψή τους ενδιαφέρουσα.

Το «ierovima» καλωσορίζει την ιστοσελίδα «sotirioslogos» του επικοινωνιολόγου Σωτήρη Τζούμα και εύχεται καλή συνέχεια. Η εκκλησιαστική ενημέρωση έχει ανάγκη από υγιείς φωνές, άσχετα αν ...εφημερεύουν ή διανυκτερεύουν. 

δείτε περισσότερα »
Οι μητροπολίτες να γίνουν και πάλι μπροστάρηδες
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/03/2012

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνει ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου.«Θεωρῶ, ὅτι εἶναι χρέος ὅλων μας, αὐτές τίς κρίσιμες γιά τήν Χώρα μας ὧρες, νά σταθοῦμε μέ γενναιότητα ἀπέναντι στίς προκλήσεις καί προσκλήσεις καί ἔχοντες πρό ὀφθαλμῶν τίς θυσίες καί τήν ἐν γένει προσφορά τῶν μαρτύρων καί ἡρώων μας, νά ὀρθώσωμε τό ἀνάστημά μας ἐναντίον ὅλων ἐκείνων, οἱ ὁποῖοι ἐπιβουλεύονται ἀκόμη καί τήν ἐθνική μας ἀκεραιότητα.

Κυρίως πρέπει νά προσφέρωμε τήν δυνατότητα στά παιδιά μας, νά ἀντισταθοῦν στόν σύγχρονο ὁδοστρωτῆρα, ὁ ὁποῖος θέλει νά ἰσοπεδώσῃ ὅ,τι μᾶς ἄφησαν οἱ ἡρωϊκοί πρόγονοί μας».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης κ. Χρυστόστομος και το μήνυμα αυτό πρέπει να αγγίξει όλους τους συνεπισκόπους του. Αυτή τη φορά, σε αυτή την επέτειο της 25ηςΜαρτίου, οι μητροπολίτες πρέπει να είναι μπροστάρηδες στις εκδηλώσεις. Οι δεσποτάδες πρέπει να καταστήσουν σαφές προς όλους, πως οι Εθνικές Εορτές, οι Ιστορικές Μνήμες πρέπει να τιμώνται από όλους. Κάποιοι θέλουν οι παρελάσεις και οι άλλες εκδηλώσεις μνήμης αυτής της επετείου να ακυρωθούν. Ο κλήρος πρέπει-όπως και τότε- να ορθώσει το ανάστημά του.

Η εγκύκλιος του μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
"Προσωπικότητα 2011" ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/03/2012

Την Τρίτη, 20 Μαρτίου, και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός “CORFU” και η «Κερκυραϊκή Ένωση Πειραιά» θα απονείμουν στο Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ το Βραβείο «Προσωπικότητα 2011», για την προσφορά του στην Ορθοδοξία και το μεγάλο έργο που επιτελεί στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου.   Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672