Εκκλησία της Ελλάδος

Το Ναύπλιο υποδέχθηκε τμήμα του Τιμίου Ξύλου από τα Ιεροσόλυμα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/05/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με την παρουσία πλήθους πιστών, την δέουσα κατάνυξη και επισημότητα η πόλη του Ναυπλίου και συγκεκριμένα η Ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης υποδέχθηκε σήμερα Πέμπτη 17 Μαΐου 2012 το Τίμιο Ξύλο το οποίο φυλάσσεται στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος του Αναστάντος Χριστού, στα Ιεροσόλυμα.


 Το Τίμιο Ξύλο  υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Ιάκωβος, ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ.κ. Καλλίνικος, ο ιερέας της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης κ.Γεώργιος Φρίμης, κληρικοί από τις Ενορίες του Ναυπλίου και των γύρω Δήμων καθώς και πλήθος κόσμου από την Αργολίδα, αλλά και γειτονικούς νομούς που ήρθαν για να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξ?λο, τμήμα του Σταυρού του Μαρτυρίου όπου κρεμάστηκε στο Σώμα του Σωτήρα του κόσμου.


Στη συνέχεια  τελέσθηκε  Μικρός Εσπερινός και Παράκληση στον Τίμιο Σταυρό και ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού ευλαβών προσκυνητών.
 

Το Τίμιο Ξύλο ήρθε στο Ναύπλιο κατόπιν υποβληθέντος ευλαβούς αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ Ιακώβου προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων 

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του μητροπολίτη Σύρου στον Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/05/2012

Διερχόμενος από την Λαμία, την Πέμπτη 17 Μαΐου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο,  συνοδευόμενος από την Διευθύντρια ‘‘Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης’’ κα Καλή Αλυσανδράτου και τον Διακονό του π. Αλέξιο. 

δείτε περισσότερα »
Προσευχή για τους μαθητές στα Νέα Σεπόλια
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/05/2012

Προσευχή για τους υποψηφίους που θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις πραγματοποιείται σήμερα 16 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέων Σεπολίων της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.

Σήμερα το πρωΐ, 7:30-9:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέων Σεπολίων,τελέστηκε  Θεία Λειτουργία και ειδική Προσευχή για την επιτυχία των υποψηφίων ενώ το απόγευμα, 19:00-20:30, θα τελεστεί παράκληση για την επιτυχία όλων των υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι στο ναό φιλοξενείται προς προσκύνηση, η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. 

δείτε περισσότερα »
Ο Σύλλογος Αργείων «Ατρεύς» εόρτασε τον Άγιο Πέτρο Επίσκοπο Άργους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/05/2012

(φωτορεπορτάζ Ε. Μπουγιώτης) Με ξεχωριστή λαμπρότητα, γιορτάστηκε τη Κυριακή 13 Μαϊου 2012, στον Ιερό Ναό της Χρυσοσπηλιώτισας σε έναν από τους πιο ιστορικούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η ετήσια εορτή του Συλλόγου των εν Αθήναις Αργείων «ΑΤΡΕΥΣ», προς τιμή του φρουρού και προστάτου ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ.

 

Σε ένα κατάμεστο από Αργείους Ναό τελέστηκε θεία λειτουργία με αρτοκλασία, όπου παραβρέθηκε το Διοκητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «ΑΤΡΕΥΣ» με επί κεφαλής τον πρόσφατα εκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Ξηνταρόπουλο

Στη γιορτή παραβρέθηκε εκ μέρους του Διοκητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» το μέλος Δημήτρης Καρυάμης, ο οποίος και επιμελείται της συγκέντρωσης της εικονογραφίας του Αγίου Πέτρου, με σκοπό την έκδοση σχετικού Λευκώματος. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί και φωτογραφηθεί πάνω από 300 εικόνες εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Σημειώνουμε ότι ως πληροφορηθήκαμε από το Δημήτρη Καρυάμη, η εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ, πουβ ρίσκεται στο Ναό σε επιβλητικό ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, κατασκευάσθηκε το 1899 από τον ικανό Αγιογράφο Αντωνιάδη και επί της οποίας αναγράφεται

 

«Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Αργους-Κτήμα Αδελφότητος των εν ΑθήναιςΑ ργείων-Εζωγραφήθη δαπάνη αυτής επί προεδρίας Δημητρίου Καλιοντζή-Εν Αθήναις1899.»

 

Η εικόνα στην αρχή είχε τοποθετηθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης.

 

Στην εφημερίδα ΔΑΝΑΟΣ Τεύχος 63 της 15ης Μαϊου 1898 αναφέρεται ότι η εορτή της Αδελφότητος των εν Αθήναις Αργείων, γιορτάστηκε με εικόνα που μεταφέρθηκε από το Αργος, από τον επίτροπο του Ιερού Ναού του Αγίου Πέτρου Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο Εργοστασιάρχη.

 

Την ίδια εποχή «οι εν Πειραεί Αργείοι» οι οποίοι είχαν ξεχωριστό Σύλλογο εόρταζαν στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως, όπου παρίστατο και ο πρώην Δήμαρχος Πειραιώς Θ.Ρετσινάς ο οποίος ήταν Αργείος στη καταγωγή.

 

Τέλος εικόνα του Αγίου Πέτρου υπήρχε τη δεκαετία του ΄50 και στο Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Ρέντη, όπου και εορτάζετο από τους Αργείους του Πειραιά. Δεν εντοπίστηκαν παρά τις έρευνες οι εικόνες αυτές, όμως σε έναν από τους πιο ιστορικούς Ναούς του Πειραιά, στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, εντοπίστηκε επιβλητική τοιχογραφία του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ, η οποία και προσετέθη στην έρευνα. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ.Ξάνθης:Εορτή λήξης Κατηχητικών Σχολείων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/05/2012

Το Σάββατο 12η Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των κατηχητικών σχολείων της Μητροπόλεως μας στον χώρο των εγκαταστάσεων του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης οι οποίες βρίσκονται στο Σέλερο Ξάνθης. 

 

Τελέσθηκε αρτοκλασία στον παρακείμενο ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, ενώ η εορτή που ακολούθησε έφερε την νεανική δροσιά των παιδιών που συμμετείχαν πρόθυμα καθ όλη την διάρκεια του έτους στις νεανικές συντροφιές και  επισφράγισε το κατηχητικό έργο που επιτελέσθηκε σε όλες τις ενορίες μας.

  

δείτε περισσότερα »
Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/05/2012

Το Σάββατο 12 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε με τη Χάρη του Θεού και τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδας κ. Χρυσοστόμου, η προσκυνηματική εκδρομή του Κατηχητικού Σχολείου του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής  για την λήξη της φετινής κατηχητικής χρονιάς, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά στα Φύλλα Ευβοίας. Έλαβαν μέρος 40 παιδιά, τα οποία συνόδεψαν ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης π.Συμεών Ηλιοδρομίτης, η Κατηχήτρια κ. Αγγελική Κούνα, η δις Παρασκευή Κουβαρά και ο κ. Λάμπρος Πνευματικός.

Εκεί τα παιδιά πήραν μέρος στη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος με μεγάλη χαρά μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε και φωτογραφήθηκε με τα παιδιά του κατηχητικού.      

δείτε περισσότερα »
Έπαινοι από τον Αρχιεπίσκοπο στον μητροπολίτη Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/05/2012

Διερχόμενος ἀπό τήν Λαμία μέ κατεύθυνση πρός τήν Ἀθήνα, σήμερα 15 Μαΐου, ὁ Μακα­ριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώ­νυμος ἐπισκεφθηκε τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο στά νέα γρα­φεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως στό Πνευματικό καί Διοικητικό Κέντρο, τά ὁποῖα πρό δέκα ἡμερῶν ἄρχισαν νά λειτουργοῦν.

Τόν Μακαριώτατο ὑποδέχθηκε ἐγκάρδια ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μέ τούς κληρικούς καί λαϊκούς ὑπαλλήλους τῶν γραφείων καί μέ Χριστιανούς πού ἐκείνη τήν ὥρα ἦταν παρόντες. Πρῶτα ἐπισκέφθηκε τό Μητροπολιτικό Παρε­κ­κλήσιο τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Ἐφραίμ πού βρίσκεται στήν αὐλή τοῦ Κέ­ντρου Νεότητος, ὅπου τοῦ ἔψαλλαν τήν φήμη καί ἐν συνεχείᾳ ὁ Σεβασμιώτατος ἀπηύθυνε δύο λόγια καλωσορίσματος στόν Μακαριώτατο. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Μεξικού στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/05/2012

Ο μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος Αναστασιάδης) επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου τον υπεδέχθη ο πρωοσύγκελλος –γεν. Διευθυντής των υπηρεσιών της Ι.Α.Α. αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης.

(φωτο Χρ. Μπόνης) 

δείτε περισσότερα »
"Δυστυχώς μακαριώτατε, δεν αντελήφθησαν το αυτονόητο!"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/05/2012

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "¨Εστω και αυτή την ύστατη στιγμή, οφείλουν όλοι να αντιληφθούν το αυτονόητο. Πάνω από τα όποια συμφέροντά μας, βρίσκεται το γενικό συμφέρον του τόπου και το κοινό καλό. Πάνω από όλους μας, βρίσκεται η Ελλάδα". 

Δυστυχώς η παραίνεση του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν εισακούσθηκε από τους πολιτικούς φωστήρες-σωτήρες και η χώρα οδεύει σε εκλογές. Την ίδια στιγμή η οικονομία μας και η ανοχή μας κρέμονται από μια κλωστή, ενώ τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται έρμαια στην τύχη τους.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Κερκύρας: Η Σοφία των εξετάσεων και η Σοφία της Πίστης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/05/2012

Κέρκυρα, 14 Μαΐου 2012

 

Η ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

 

 Αγαπητά μου παιδιά,

 

 Καθώς φθάνει για μία ακόμη χρονιά η ώρα των εξετάσεων, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι η τοπική μας Εκκλησία και ο Επίσκοπός της βρίσκονται κοντά σας. Προσευχόμαστε για σας, κατανοώντας την αγωνία σας, αλλά και την επιθυμία σας ο κόπος που καταβάλατε να μην αποβή άκαρπος.  Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την δύναμη του Θεού ο καθένας και η καθεμιά από σας θα μπορέσετε να αποδώσετε σύμφωνα με τον κόπο σας και δεν θα αδικηθείτε.

 Αυτήν την ώρα μία σκέψη έρχεται στο νου μας. Οι εξετάσεις αποτελούν για σας, τους γονείς σας, το σχολείο σας, τους καθηγητές σας ένα μέτρο με το οποίο φαίνεται η γνώση που αποκτήσατε. Στην παράδοση της Εκκλησίας η γνώση αυτή αποτελεί σημάδι της σοφίας, την οποία καλείται ο άνθρωπος να αποκτήσει στη ζωή του. Και είναι η σοφία αυτή απόδειξη ότι θέλουμε να ανακαλύψουμε το νόημα της ζωής, να ερμηνεύσουμε τον κόσμο πως δρα και πως κινείται, αλλά και να βρούμε τι μπορούμε να πετύχουμε για τον εαυτό μας και για το σύνολο στο οποίο ζούμε.

 Υπάρχει όμως και μία άλλη σοφία, η οποία δεν μετριέται με γνώμονα τις εξετάσεις. Είναι η «άνωθεν σοφία» (Ιάκ. 3,17), αυτή που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο που θέλει να έχει σχέση μαζί Του, να πιστεύει σ‘ Αυτόν και στην αγάπη Του για όλο τον κόσμο. Αυτή η σοφία κάνει τον άνθρωπο γνήσιο, ειρηνικό, καλόν, ικανό να πείθει τον άλλο, γεμάτο αγάπη, χωρίς κακία, δίκαιο και με καρπούς προσφοράς στους άλλους.

 Αυτήν την σοφία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εξετάσεων, θα ήθελα να σας ευχηθώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Εσείς άλλωστε είστε η ελπίδα και το μέλλον μας. Η δική μας γενιά δεν αναζήτησε την  «άνωθεν σοφία», αλλά προτίμησε να στηριχτεί μόνο στην επίγεια, την κοσμική, της γνώσης. Εσείς να μην επαναλάβετε τα δικά μας λάθη και να αξιωθήτε να χτίσετε μία καλύτερη κοινωνία. Στον αγώνα αυτό η Εκκλησία είναι πάντοτε κοντά σας! 

Καλή επιτυχία, πρόοδο και  φωτισμό. Και περιμένουμε να χαρούμε με την χαρά σας!

 

Με πατρικές ευχές και αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

(Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672