Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή του Θωμά στην Παναγία Τρυπητή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/04/2012

εκ της Ι.Μ) Την Κυριακή του Θωμά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αμβρόσιος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής .

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να αυξήσουμε  την πίστη και την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού, διότι μόνο Εκείνος αποτελεί για τον καθένα μας προσωπικά το σταθερό και διαχρονικό εχέγγυο της υπέρβασης της όποιας προσωπικής ή κοινωνικής κρίσης ή αδιεξόδου και την βέβαια εξασφάλιση της προσωπικής μας χαράς,  ειρήνης, ηρεμίας και ευημερίας σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ο «άπιστος»Θωμάς  φτάνει στο κορυφαίο στάδιο της πίστεως με την αγάπη και την κοινωνία του με τον Θεό συνδυάζοντας αρμονικά την πίστη με την γνώση, την έρευνα με την εμμονή στην Ιερά Παράδοση.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια αρτοκλασία του σωματείου Αρτοποιών και Αρτεργατών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, παρόντων του Προέδρου κ.Αρίστου Τηλιγάδη και των μελών του σωματείου.

Τέλος, τιμώντας την μνήμη, την προσφορά και το έργου του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυρού Γεωργίου (Πάτση), με την ευκαιρία συμπληρώσεως 34 ετών από της κοιμήσεως του (1978-2012), ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, πλαισιούμενος από τους Ιερείς που έλαβαν την χάρη της Ιερωσύνης από τόν Μακαριστό Μητροπολίτη, ετέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, το έργο του αοιδίμου Γεωργίου υπήρξε πολυσήμαντο  όχι μόνο για την ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και γενικότερα, καθώς σε μία πολύ δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, συνέβαλε τα μέγιστα,  με την απαρέγκλιτη αφοσίωσή του στους Ιερούς Κανόνες και την Ιερά Παράδοση, καθώς και με τις διοικητικές και ποιμαντικές του ικανότητες, στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία   των εκκλησιαστικών υποθέσεων.

Παρόντες ήσαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνος Σπηλιώπουλος, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, Πολιτευτές, καθώς και πλήθος πιστών.  

Την εσπέρα της ίδιας ημέρας έγινε με λαμπρότητα η απόδοση της εορτής της Παναγίας Τρυπητής παρόντος του Σεβασμιωτάτου και δεκάδων ιερέων της Ιεράς  Μητροπόλεως. Μπροστά στην θαυματουργό εικόνα της Παναγίας διαβάστηκαν οι Οίκοι των Χαιρετισμών προς την Ζωοδόχο Πηγή. Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τις φετινές εορταστικές-λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας μας . 

δείτε περισσότερα »
Κυριακή του Θωμά στο βυζαντινό εκκλησάκι στα Δενδρά Ναυπλίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/04/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της ψηλάφησης του  Θωμά στο ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι του 9 αιώνα μχ. στην περιοχή Δενδρά  Μηδέας του Δήμου Ναυπλίου. ­ Πρόκειται για ένα πανέμορφο εκκλησάκι χτισμένο στην κορφή ενός λόφου με θέα τον  κάμπο αλλά και την Ακρόπολη της αρχαίας Μηδέας.

 

Ο ναός εσωτερικά έχει υποστεί πολλές φθορές, λόγω πυρκαγιάς που είχε πιάσει την δεκαετία του 1950 αλλά και πιο παλιά οι αντάρτες στον εμφύλιο την χρησιμοποιούσαν σαν μέρος για να κρυφτούν και να ξεκουραστούν. Εσωτερικά και ι ιαιτέρως στο ιερό σώζονται κάποιες αγιογραφίες όπως των τριών Ιεραρχών του Παντοκράτοροςτης κρίσης ,επίσης στην δεξιά πλευρά του ιερού υπάρχει μια τρύπα που η παράδοσηθ έλει όποιος περνά από εκεί τρεις φορές αμέσως γίνεται καλά από ότι υποφέρει. Ο ναός έχει υποστεί αρκετή ταλαιπωρία μιας και κάποιοι θεώρησαν ότι πρέπει πάνω στις Βυζαντινές αγιογραφίες να φτιάξουν άλλες και μάλιστα λαϊκής τεχνοτροπίας.

 

Ένα είναι σίγουρο πως οι κάτοικοι ζητάνε την άμεση αποκατάσταση του Βυζαντινού μνημείου .Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης.  .Κατόπιν μετά την αρτοκλασία ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αποστόλου Θωμά πέριξ του ναού.

 

Το εσπερινό παρακολούθησε όπως κάθε χρόνο, πάρα πολύς κόσμος μιας και το εκκλησάκι είναι το μοναδικό στην περιοχή.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Δημητριάδος από Γερμανία: «Δεν αξίζει στην Ελλάδα η δυσφήμηση»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/04/2012

Στο Herten της Γερμανίας βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα τέσσερα χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ζωοδόχου Πηγής, της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας Herten & Περιχώρων. 

δείτε περισσότερα »
Ο επίσκοπος Ανδρούσης στο Άγιο Όρος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/04/2012

Ύστερα απο επίσημη πρόσκληση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.Θεόκτιστος, απο την Αγία και Μ.Τετάρτη έως και την Τετάρτη της Διακαινησίμου, επισκέφθηκε το Αγιοβάδιστο Όρος και έλαβε μέρος στις κατανυκτικές Ακολουθίες των Σεπτών Παθών και της Λαμπροφόρου ναστάσεως του Κυρίου μας.

Ο Θεοφιλέστατος φιλοξενήθηκε στις Καρυές και στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα και Ιβήρων,απο τις Αδελφότητες των οποίων έτυχε θερμής υποδοχής.

  

δείτε περισσότερα »
Ο πρώην μητροπολίτης Τυάνων Παΐσιος με το κομποσχοίνι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/04/2012

Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελληνικό ήταν σήμερα Κυριακή του Θωμά ο μοναχός  Παΐσιος πρώην μητροπολίτης Τυάνων και πρώην ηγούμενος της εν Αστορία Νέας Υόρκης Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Ο καθηρημένος από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Παΐσιος, παρέμενε συμπροσευχόμενος στον ιερό ναό καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έχοντας στα χέρια του ένα κομποσχοίνι και μετά την απόλυση αποχώρησε ευχαριστώντας τους ιερείς του ναού. 

Σημείωση: ο π. Παΐσιος δεν ήταν προσκεκλημένος του μητροπολίτη Γλυφάδας όπως εκ παραδρομής δημοσιεύσαμε.

δείτε περισσότερα »
Αίγιο: Ικεσίες και ευχαριστίες προς την Παναγία Τρυπητή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/04/2012

(εκ της Ι.Μ.) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι Αιγιαλείς πανηγύρισαν  φέτος την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Εκαντοντάδες πιστοί έσπευσαν με θερμή πίστη για να εναποθέσουν στην θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, Εφόρου και Προστάτιδος της πόλεως του Αιγίου,  τα αιτήματα, τις θλίψεις, τα προβλήματα αλλά και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

 

Προσήλθαν για να την ικετεύσουν, αλλά και να την ευχαριστήσουν για την μητρική αγάπη και προστασία, που ως μεσίτρια προς τον Πανάγαθο Υιό της, προσφέρει στον καθένα χωριστά. 

 

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, παρόντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αμβροσίου.

 

Την κυριώνυμο ημέρα λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Πατρών κ. Χρυσόστομος και Κορίνθου κ. Διονύσιος.

 

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.  

δείτε περισσότερα »
Ο Διδυμοτείχου στο Ιερό Προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/04/2012

Με την ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 20 Απριλίου 2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στο Ιερό ιστορικό Προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, στην Πόλη και προέστη της πανηγύρεως, ύστερα από πρόσκληση του Ηγουμενεύοντος Σεβ. Μητροπολίτου Σασίμων κ. Γενναδίου. Συλλειτούργησαν μετά του Σεβασμιωτάτου, ο  Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Συνάδων κ. Διονύσιος. Στη Θεία Λειτουργία έψαλε ο χορός των ιεροψαλτών του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Πατρών 

δείτε περισσότερα »
Αποφάσεις της Επιτροπής Νεότητος της Ι.Μ. Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/04/2012

(π. Αντώνιος Χρήστου-Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας)

 

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου,  το μεσημέρι συνήλθε σε συνεδρίαση υπό την Προεδρία τους Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου, η Επιτροπή Νεότητος στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. Η Επιτροπή Νεότητος εκτός του Σεβασμιωτάτου, την αποτελούν οι Ιερείς : α) π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, β) π. Γεώργιος Φειδόπουλος, γ) π. Γεώργιος Γαντζός και δ) π. Αντώνιος Χρήστου.

 

Μετά την προσευχή και ύστερα από αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση, η Επιτροπή Νεότητος πήρε τις παρακάτω αποφάσεις : 

δείτε περισσότερα »
Στο εκκλησάκι της Παναγίας Γορίτσας ο Βελεστίνου Δαμασκηνός
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/04/2012

(του Ιωάννη Μακρυγιάννη) Και φέτος χιλιάδες Βολιώτες ανηφόρισαν στον γραφικό λόφο της Γορίτσας όπου υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι της Παναγίας Γορίτσας (πρώην μονή) για να συμμετάσχουν τη μεν παραμονή στον Εσπερινό την δε κυριώνυμο ημέρα στην θεία Λειτουργία και στις παρακλήσεις που τελούνται. Και τις δύο ημέρες των λατρευτικών συνάξεων προεξήρχε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.

 

Να σημειωθεί οτι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Γορίτσας φυλάσσεται στην ενορία των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Άνω Βόλο απ' όπου κάθε χρόνο οι ιερείς και οι πιστοί, πεζή την μεταφέρουν στο εκκλησάκι της στο λόφο της Γορίτσας σε μια πορεία περίπου 2 ωρών σε μονοπάτι, με την φροντίδα του εφημέριου του ναού π. Κωνσταντίνου, ενώ ο ακάματος π. Δημήτριος που βοήθησε τον π. Κωνστανίνο τέλεσε κατανυκτικά την παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. 

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο για τα νέα παιδιά που "έφυγαν"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/04/2012

(εκ του Ιερού Ναού) Μνημόσυνο για τα νέα παιδιά που έφυγαν θα τελεστεί το Σάββατο  28   ΑΠΡΙΛΙΟΥ  5.30 μ.μ. στον   Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών & Αγίων Μυροφόρων Γυναικών, στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Ο  Μέγας Εσπερινός 29 Απριλίου Κυριακή των Μυροφόρων 7.30  π.μ. Ο Όρθρος και η Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία.Το Μνημόσυνο  υπέρ αναπαύσεωςτων κεκοιμημένων 108 νέων της περιοχής μας, η λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Μυροφόρων Γυναικών γύρω από τον ιερό Ναό  και τέλος η Αρτοκλασία. 

Στις ιερές Ακολουθίες θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης  Θερμοπυλών κ.κ. Ιωάννης. Σας περιμένουμε να προσευχηθούμε όλοι μαζί!  Σημ: Ο δίσκος  με τα  κόλλυβα θα  ετοιμασθεί με φροντίδα του ιερού Ναού. Εσείς να φέρετε την φωτογραφία του παιδιού σας, να την τοποθετήσετε στο τραπέζι  και να συμμετάσχετε στη Θ. Λειτουργία. Στο τέλος  θα προσφερθεί  καφές στο κυλικείο του Κοιμητηρίου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672