Εκκλησία της Ελλάδος

Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/12/2011

Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα προστούν του Αρχιερατικού Συλλειτούργου, που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα απονείμει στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε επί μία ώρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

«Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί τέλος στην κατοχή της Κύπρου», τόνισε ο μακαριώτατος σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση. Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την ακολουθία του συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

  

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/12/2011

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 τελέσθηκε 40ημερο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου, στην γενέτειρά του Κάτω Χρυσοβίτσα Θέρμου. Ο μακαριστός είχε διατελέσει Μητροπολίτης Ελβετίας από το έτος 1982 έως το έτος 2003.

Στην θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Θεόδωρος Πορφύρης, ο αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτου κ. Δημοσθένης Παπανδρέου, στενοί συγγενείς και η Καθηγήτρια του Κολλεγίου της Λουκέρνης κα. MariaBrun, Θεολογική Συνεργάτις του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesyτης Γενεύης (1982 – 2003).

Μίλησαν για την προσωπικότητα και το έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Δήμαρχος Θέρμου. Ο αδελφός του ευχαρίστησε, εκ μέρους της οικογενείας του, για την πρωτοβουλία τελέσεως του ιερού μνημοσύνου.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος εκοιμήθη εν Κυρίω το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011, σε ηλικία 75 ετών. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 στον Ιερό Ναό Αποστόλου των Εθνών Παύλου, του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Chambesy, ενώ ο ενταφιασμός του έγινε σε χώρο του Ορθοδόξου Κέντρου. 

δείτε περισσότερα »
Ο Μητροπολίτης Σύρου επίτιμο μέλος της Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/12/2011

Το Δ.Σ. της Λέσχης Λιμενικού Σώματος, σ την από 08.12.2011 συνεδρίασή του, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου της, Αντιναυάρχου Λ.Σ. και Επίτιμου Α΄ Υπαρχηγού ΛΣ κ. Πελοπίδα Αγγελόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β΄ ως επίτιμου Μέλους αυτής.

Η τελετή ανακήρυξης και η απονομή θυρεού της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ. μετά της σχετικής περγαμηνής θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου, στην επίσημη Αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο μεταξύ, εν  πληθούση εκκλησία, στον ενοριακό ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου της πόλεως, της ιεράς νήσου Τήνου, σήμερα ιερά μνήμη του τιμωμένου Αγίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δωρόθεος Β’, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό των Εφημερίων της πόλεως, προ του τέλους της οποίας τον προσεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου πατήρ Γεώργιος, για τη συμπλήρωση δέκα ετών από της εις Επίσκοπον Χειροτονίας του.   (εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) 

δείτε περισσότερα »
Με λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην Αργολίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με μεγάλη λαμπρότητα τιμούν οι κάτοικοι της Αργολίδας τον ιερομάρτυρα Άγιο Ελευθέριο .Πιο συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Πυργέλας  του δήμου Άργους  Μυκηνών ,εορτάζει ο κοιμητηριακός ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ελευθέριο . Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς από την επαρχία  Άργους και  Ναυπλίας. Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ο θεοφιλέστατος μίλησε για την ζωή και το έργο του Αγίου Ελευθερίου.  

δείτε περισσότερα »
Η Μητρόπολη Σερρών δίνει το παράδειγμα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2011

Μέ τήν εὐλογία τοῦ Κυρίου μας πραγματοποιήθηκε καί ἐφέτος, τό Σάββατο 10, τήν Κυριακή 11 καί τήν Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ὁ Ἔρανος Ἀγάπης. Συνολικῶς, κατά τόν ἐφετεινό  Ἔρα­νο τῆς Ἀγάπης συγκεντρώθηκε τό ποσό τῶν 144.300 Εὐρώ, κατά 7% αὐξημένο ἀπό τήν περυσινή χρονιά (135.496€), παρά τήν οἰκονομική δυσπραγία καί τήν ἀβεβαιότητα τῶν ἡμερῶν μας.

Ὁ φιλόχριστος καί φιλότιμος λαός μας ἀνταποκρίθηκε κατά τρόπο ἰδιαιτέρως συγκινητικό στό προσκλητήριο ἀγάπης τῆς τοπικῆς μας Ἐκ­κλησίας, στηρίζοντας καί ἐνισχύοντας οὐσιαστικά τό ἔργο της, ἀποδει­κνύοντας γιά ἀκόμη μία φορά ὅτι διατηρεῖ ἄσβεστη τήν λαμπάδα τῆς ἀγάπης, τῆς φιλαδελφίας καί τῆς ἔμπρακτης συμπαράστασης στούς ἀδελ­φούς μας πού ἀντιμετωπίζουν μεγάλα καί σοβαρά προβλήματα.

 Μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἑορτῶν τῶν Χριστουγέννων καί τῆς ἐλεύσεως τοῦ Νέου Ἔτους ἡ Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης, θά συνεχίσει μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ καί τήν συμπαράσταση τοῦ πιστοῦ λαοῦ καί θά ἐντείνει περαιτέρω τήν φιλαν­θρωπι­κή καί κοινωνική της δραστηριότητα, προσπαθώντας νά ἀνακουφί­σει τόν πόνο τῶν ἀδύναμων ἀδελφῶν μας καί νά συμπαρασταθεῖ στούς φτωχούς, τούς ἡλικιωμένους καί ἀστέγους ἀδελφούς τῆς μητροπολιτικῆς μας περιφερείας.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Αμβρόσιος: «Γιατί Μακαριώτατε επισκεφθήκατε την υπουργό Παιδείας;»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2011

Την θλίψη του  και την έκπληξή του εκφράζει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου για να της ευχηθεί χρόνια πολλά με την ευκαιρία της ονομαστικής της εορτής. Συγκεκριμένα, στο προσωπικό του ιστολόγιο ο κ. Αμβρόσιος  αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη θλίψη μας προκάλεσε η είδηση, ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος και από άλλους Αρχιερείς, στις 9 Δεκεμβρίου ε.έ. επισκέφθηκε στο Γραφείο της την Υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, για να της ευχηθή τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής της!!!!!!! Τέτοιες επισκέψεις ούτε το επίσημο Πρωτόκολλο υπαγορεύει, ούτε η κοινή λογική επιτρέπει, ούτε και η σκοπιμότης των καιρών το ανέχεται! Πολλοί μας ερωτούν: Γιατί άραγε πήγε ο Αρχιεπίσκοπος στην κα Διαμαντοπούλου; Μήπως για να της ζητήσει "συγγνώμην" γι' αυτά που είπε στην Κοζάνη δυό μέρες πρίν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων; Ή μήπως για να της ευχηθή χρόνια πολλά, ώστε να συνεχίσει το εθνικά καί θρησκευτικά καταστρεπτικό έργο της στο ταλαίπωρο Υπουργείο Παιδείας; Την απάντηση δώστε σεις, παρακαλώ». 

δείτε περισσότερα »
Οι μητροπολίτες Καλαβρύτων, Δωδώνης και Βρεσθένης στην θλιβερή επέτειο του Ολοκαυτώματος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκαν και φέτος τα θύματα της θλιβερής επετείου του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Ως γνωστόν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν εν ψυχρώ 800 άνδρες από 14 ετών και άνω.

Προς τιμήν και αιωνία μνήμη των μαρτυρικών αυτών θυμάτων τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων ο Όρθρος η Θεία Λειτουργία και ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Αμβρόσιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ηρωική θυσία των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος και υπογράμμισε ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η οποία είναι αποτέλεσμα του άμετρου πλουτισμού και καταναλωτισμού των περασμένων ετών και της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό, η ελπίδα και η πίστη μας στο Χριστό αποτελεί το εχέγγυο για να ξεπεράσουμε την κρίση. 

δείτε περισσότερα »
Ο ιερομόναχος Νεόφυτος απαντά στις θεολογικές απορίες
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011,  θα έχουμε την χαρά να βρίσκεται ανάμεσά μας για δεύτερη φορά μέσα στο 2011, ο Ιερομόναχος π. Νεόφυτος, από την Σκήτη του Αγίου Γεωργίου Ιωασαφαίων Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους.

Στις 8.30 μ.μ. θα τελεσθεί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας (Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας), η ακολουθία του Όρθρου και στις 9.00 μ.μ. θα αρχίζει η ομιλία. Θέμα δεν θα είναι κάποιο συγκεκριμένο. Ο π. Νεόφυτος θα δεχθεί ερωτήσεις και θα προσπαθήσει να απαντήσει στις θεολογικές απορίες των συμμετεχόντων και φυσικά να μας μεταφέρει την εμπειρία του, από την ασκητική ζωή που ζει στο Άγιο όρος. Σας περιμένουμε με αγάπη.    Εκ του Ιερού Ναού 

δείτε περισσότερα »
Πρόταση του μητροπολίτη Χίου για τα φτωχά ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

Εντυπωσιάζει με την απλότητα του χαρακτήρα του και την ευθύτητα στις απαντήσεις του ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Ο νέος μητροπολίτης δίνει απαντήσεις σε πολλά θέματα όπως για τα «τυχερά» των κληρικών λέγοντας «εάν κάποιος έχει την ευχαρίστηση να δώσει, ας δώσει», για τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν αλλά δεν έχουν χρήματα για το γάμο, για την ανεργία που πλήττει τη νεολαία της Χίου, για τα άμφιά του και για πολλά άλλα. Όσο για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του: Τηλεόραση βλέπει σπάνια, αλλά διαβάζει εφημερίδες και κάθε βράδυ δύο ώρες ένα βιβλίο…Σερφάρει και στο διαδίκτυο και εκτός από τις σελίδες εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, περιηγείται και σε αντίστοιχες φιλολογικού και κλασικού αθλητισμού.

Παρακάτω ας δούμε επιγραμματικά κάποια από αυτά που «εξομολογήθηκε» στον Δημήτρη Φρεζούλη, στα πλαίσια της εκπομπής «Ανθρώπινες Διαδρομές». (πηγή Σύνδεσμος Κληρικών Χίου) 

δείτε περισσότερα »
Ειρηνική επίσκεψη αρχιεπισκόπου στην Κύπρο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

(Εκ της Ιεράς Συνόδου)  Επίσημη ειρηνική Επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, από 14 έως 18 Δεκεμβρίου 2011.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο θα συνοδεύουν στην Κύπρο οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες: Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, καθώς και άλλα εκκλησιαστικά υπηρεσιακά πρόσωπα. Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ε.ε. θα γίνει η επίσημη υποδοχή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. 

 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672