Εκκλησία της Ελλάδος

Σεραφείμ: Κίνδυνος να ακυρωθεί η διαδικασία εκλογής μητροπολίτη Πρεβέζης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/07/2012

Στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου θα πρέπει να συζητηθούν τα υψίστης σημασίας ομολογιακά θέματα που δεν είχαν συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Ο σεβασμιότατος επικαλούμενος  άρθρο του Καταστατικού Χάρτη, υπογραμμίζει το εξής:" Όθεν, η πρόδηλος καταστρατήγησις  τής προβλέψεως τού Νόμου διά τήν νομιμότητα τής καταρτισθείσης ημερησίας διατάξεως εγκυμονεί υψίστους νομικούς κινδύνους διά τήν ακύρωσιν τής διαδικασίας πληρώσεως τής χηρευούσης Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως καί Πρεβέζης, εφ’ όσον προσβληθεί υφ’ οιουδήποτε κακοπίστου καί ακυρωθεί η ημερησία διάταξις υπό τού Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου». 

δείτε περισσότερα »
“Η Εκκλησία και βοηθά και φόρους πληρώνει”
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/07/2012

“Όπως όλοι οι θεσμοί της χώρας, έτσι και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία πληρώνει τους φόρους σύμφωνα με τον νόμο” απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο διευθυντής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες τιτουλάριος Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος (φωτο στο κέντρο).

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τους θρησκευτικούς ηγέτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζλο Σούρχαν.

O πανιερώτατος τιτουλάριος μητροπολίτης κ. Αθανάσιος ρωτήθηκε αν η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία σκοπεύει να φανεί αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό, πληρώνοντας περισσότερους φόρους.  

δείτε περισσότερα »
Πανηγυρικά εορτάστηκε η Παναγία η Τριχερούσα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/07/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η Παναγία η Τριχερούσα ή Κουκουζέλισα στην κωμόπολη της νέας Κιου Αργολίδας.

Πιο συγκεκριμένα στον ιερό ναό της παναγίας στην Κιο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της παναγίας της Τριχερούσας μια από τις 4 εικόνες που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Ν. Κίου , διέσωσαν από την  καταστροφή από την Κιο της Βυθινίας. Οι εικόνες  αυτές,  της Τριχερούσας της θεομάνας του Ευαγγελισμού και της Πορταίτισας  είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει στην περιοχή της Κιου .Την εικόνα της Τριχερούσας διέσωσε η ζωή Πιππίδου, αφού έκοψε την εικόνα στην μέση για να καταφέρει να την σώσει από τους Τούρκους. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκύρηκας της Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης, παρουσία και άλλων ιερέων.

Η Κιος της Αργολίδας ιδρύθηκε το 1927 και φιλοξένησε πρόσφυγες από την μικρά Ασία  και συγκεκριμένα την Κιο της ξακουστής μητρόπολης Νικαίας.

Η εικόνα της  Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εικόνα από τις 4, μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα, της παναγίας της Κουκουζέλισας της ιεράς μονής Μεγίστης Λαύρας και της τριχερούσας της ιεράς μονής Χιλανδαριου , Αγίου Όρους. Συγκεκριμένα ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης,  στην εν λόγω εικόνα υπάρχει και ένα ασημένιο τρίτο χέρι που  παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλανδαρίου και στο θαύμα που επιτέλεσε η Παναγία στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό όταν οι εικονομάχοι του έκοψαν το δεξί χέρι και ως εκ θαύματος η παναγία του το κόλλησε. Όμως το χέρι αυτό κρατεί ένα νόμισμα πράγμα  το οποίο παραπέμπει στο θαύμα που επιτέλεσε η Θεοτόκος στον άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιων του η παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι αυτήν και εκείνη θα τον ανταμείψει. Αμέσως μόλις ξύπνησε είδε μέσα στα χέρια του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση υπόσχεσης της Θεοτόκου.

  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Άνθιμος:"Θέλετε τεμένη; Ανοίξτε την Αγιά Σοφιά"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/07/2012

Δήλωση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου περί ανοίγματος για προσευχή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη καταχωρεί η Τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Σε ανταπόκριση από Αθήνα  με τίτλο,«Αν θέλετε τεμένη στην Αθήνα ανοίξτε για προσευχή την Αγ. Σοφία», ανάμεσα στα άλλα γράφει ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έθεσε όρο για να γίνουν τεμένη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το άνοιγμα για προσευχή της Αγ. Σοφίας.(onalert.gr)
 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Πατρών: "Ζωντανέψτε την ύπαιθρο της χώρας μας"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/07/2012

«Αὐτό εἶναι τό σύνθημα μας γι’ αὐτό τό καλοκαίρι, ἀλλά καί γενικώτερα» ἀνέφερε σέ ὁμιλία του ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος. «Δῶστε ζωή στά χωριά μας. Ἐκεῖ εἶναι τό μυστικό τῆς ἐξόδου μας ἀπό τήν δύσκολη κατάσταση στήν ὁποία ἔχουμε περιέλθει.

Ἡ γῆ μας, τά χώματά μας, τά βουνά μας, ἡ θάλασσά μας, οἱ πρωτογενεῖς πηγές τῆς ζωῆς, εἶναι ἡ σωτηρία μας. Εἶναι ἔγκλημα νά τά ἐγκαταλείπωμε ἤ νά τά παραχωροῦμε στούς ξένους, πού γίνονται πλέον ἀφεντικά μας μέσα στά σπίτια μας, στίς περιουσίες μας, στόν τόπο πού ἐμεῖς σιγά-σιγά ξεπουλᾶμε».

Στά πλαίσια αὐτῆς τῆς προσπάθειας, αὐτῆς τῆς ἐκστρατείας, ὁ Σεβασμιώτατος βρίσκεται εὐκαίρως ἀκαίρως κοντά στούς ἀνθρώπους τῆς ὑπαίθρου, οἱ ὁποῖοι ἀγωνίζονται μέ πίστη στόν Θεό καί ἀγάπη στήν Πατρίδα μας, νά διατηρήσουν τά ἰδανικά τῆς φυλῆς μας, τήν παράδοσή μας, τήν ἱστορία μας, τήν ἰδιοπροσωπεία μας 

δείτε περισσότερα »
Η Χαλκίδα εορτάζει την Πολιούχο της Αγία Παρασκευή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/07/2012

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ – ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

 Ώρα 9.00 μ.μ.     ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, κατά την οποία θα λάβει χώρα η ενθρόνισις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής εις το Λιτανευτικόν Προσκυνητάριόν Της.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ώρα 7.00 μ.μ. ΜΕΓΑΣ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ – Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ώρα 8.30 μ.μ. Λιτανεία της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ και συλλειτανευόντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Ώρα 9.00 μ.μ. Άφιξις της Ιεράς Πομπής εις το «Στρογγυλόν» της Παραλίας και άνοδος στην ειδική εξέδρα.

-         Δέησις – Προσφώνησις υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

-         Πανηγυρική Ομιλία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

-         Αποχώρησις της Ι. Πομπής & κατάληξις εις τον Ι. Ναόν της Πολιούχου.

Ώρα 11.00 μ.μ.        ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, κατά την οποίαν θα τελεσθούν οι κάτωθι Ιερές Ακολουθίες: Εσπερινός – Παράκλησις και Χαιρετισμοί εις την Αγίαν Παρασκευήν – Αγιασμός – Όρθρος – Θεία Λειτουργία.

Ώρα 5.00 π.μ.  Πέρας Ιεράς Αγρυπνίας.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ώρα 7.00 π.μ.ΟΡΘΡΟΣ.

Ώρα 7.30 π.μ. Άφιξις Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων – Χοροστασία.

Ώρα 8.30 π.μ.ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας & Σκύρου κ.κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ, όστις και θα κηρύξη τον Θείον Λόγον,  συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ.  ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Θηβών & Λεβαδείας κ.  ΓΕΩΡΓΙΟΥ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Ώρα 10.30 π.μ.        Πέρας Θείας Λειτουργίας.

 

*Από 26 έως και 31 Ιουλίου και ώρα 7:00 μ.μ. θα τελείται Εσπερινός

και Ιερά Παράκλησις εις την Αγίαν Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευήν.

11/7/2012

  

δείτε περισσότερα »
Προσκυνηματική εκδρομή ενοριτών του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Βούλας στην Ι.Μ. Άργολίδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/07/2012

Την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Βούλας, στα πλαίσια των Συνάξεων Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, που ολοκληρώθηκαν για το εκκλησιαστικό έτος 2011-2012, πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, τόπο καταγωγής του π. Αντωνίου Χρήστου Εφημερίου της Ενορίας και συνοδού της Εκδρομής. Οι 26 συμμετέχοντες στην εκδρομή, στην αρχή τέλεσαν και μετείχαν της Θείας Λειτουργίας στην Ενορία μας. Μετά από ένα σύντομο πρωινό που παρατέθηκε, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για τον Νομό Αργολίδος.

Στην αρχή επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Κατακεκρυμμένης Άργους. Εκεί γίναμε δεκτοί από τον Ιερομόναχο π. Ιωσήφ Δρόσσο , ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους της Μονής και μας μίλησε για την πλούσια ιστορία της Μονής. Στο τέλος μετά την παράθεση καφέ και κεράσματος, ο π. Ιωσήφ μας έδωσε σε όλους ένα εικονάκι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/07/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε στο ομώνυμο εκκλησάκι της Αγίας Ευφημίας στην περιοχή νέα σπίτια της Τίρυνθας μόλις 2κμ από την πόλη του Ναυπλίου, η ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία όταν, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451 μ.Χ.) και ήταν ένας των ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών. Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας πεταμένος, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της.  

δείτε περισσότερα »
Στην Παναγία Ελευθερώτρια το μνημόσυνο του Γιώργου Ποταμιάνου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/07/2012

Ρεπορτάζ: Παναγής Φωκάς

 -    Πλήθος κόσμου, εφοπλιστές και επιχειρηματίες παρευρέθησαν στη Παναγία την Ελευθερώτρια στη Πολιτεία της Κηφισίας. Συγκίνησαν τα λόγια του συμπατριώτη μας αρχιμανδρίτη Π. Νικόλαου. Τελέσθηκε χθες Κυριακή στη Παναγία την Ελευθερώτρια στη Πολιτεία της Κηφισιάς το 40ημερο μνημόσυνο τους επιφανούς Κεφαλλήνα της διασποράς εφοπλιστού Γεωργίου Ποταμιάνου από τον συμπατριώτη μας αρχιμανδρίτη π. Νικόλαου  Χαρτουλιάρη.

Παρευρέθησαν η οικογένεια, φίλοι του μεταστάντος μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους εφοπλιστές Α, και Γ Ποταμιάνο, την κα Λω, επώνυμους και ανώνυμους Κεφαλλήνες μεταξύ των οποίων  το κ. Καλομοίρη, το κ. Παγουλάτο,  το κ. Ψωμά, το κ. Παραμερίτη, τον κ. Μπενετάτο,  τον  τ. πρόεδρο της αδελφότης κ. Μπεκατώρο, το καθηγητή κ. Γεράσιμο Μεταξά, το καθηγητή κ. Αποστολόπουλο, τον δημοσιογράφο κ. Τσάση κ.α.

Ως Κεφαλληνές και εμείς ευχόμαστε, όπως και ο πατήρ Νικόλαος ανέφερε στο τέλος του κηρύγματος του «ο Κύριος να αναπαύει τη ψυχή του εν χώρα ζώντων και να δίνει παρηγορία εις την σύζυγο και τα τέκνα του, οι όποιοι να συνεχίζουν το έργο του». 

δείτε περισσότερα »
Ευθύνη, συνευθύνη και υπευθυνότητα-Άρθρο του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/07/2012

 

Στα χαλεπά τούτα χρόνια της γενικευμένης κρίσης και της ανατροπής αρχών, αξιών και ιδεολογιών, όλο και συχνότερα ακούγεται η λέξη ευθύνη, ως επιδίωξη, ως στόχος, ως πρακτική.

 Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς, ως άτομα, ως κοινωνία και ως Κράτος, έχουμε ξεφύγει απ’ αυτό που λέμε «ίσιο δρόμο» και χρειάζεται, ως όρος και προϋπόθεση ατομικής και συλλογικής επιβίωσης, να επανέλθουμε στον ίσιο, τον ευθύ δρόμο.

 Να αποκτήσουμε, με άλλα λόγια, και να βιώσουμε την έννοια της ευθύνης, μια έννοια, που ετυμολογικά συνδέεται με το ρήμα ευθύνω, που σημαίνει επαναφέρω στην ευθεία.

 Και δεν αναφερόμαστε τόσο στην ηθική ή νομική υποχρέωση του ατόμου να δίνει λόγο για τις πράξεις του, μια υποχρέωση, που απορρέει από τα δικαιώματα, που απολαμβάνει μέσα στα πλαίσια της οργανωμένης κοινωνίας.

Αναφερόμαστε στην ηθική αρετή της υπευθυνότητας, που δηλώνει τη συναίσθηση και την ανάληψη της ευθύνης από τον άνθρωπο, που εκφράζει έτσι έμπρακτα ότι έχει συνείδηση των υποχρεώσεών του, και που τον οδηγεί στην αυτοσυνειδησία και την αυτοπραγμάτωση, ενισχύοντας έτσι τη συνεκτικότητα των κοινωνιών.

Γι’ αυτό και η έννοια της ευθύνης συνδέεται αφίδρομα με την έννοια της ελευθερίας, αν δεν είναι προϋπόθεσή της.

Ο Φρόυντ υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν στ' αλήθεια την ελευθερία, γιατί η ελευθερία συνεπάγεται υπευθυνότητα και οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις ευθύνες.

 Και αν αυτό συμβαίνει στην ατομική μας ζωή, οι συνέπειες περιορίζονται στον μικρό μας οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρο.

Αν, όμως, η έλλειψη υπευθυνότητας εντοπιστεί στη συλλογική μας, κοινωνική και πολιτική ζωή, τότε οι συνέπειες επεκτείνονται σε όλους.

 Όπως ευφυέστατα τονίζει ο Δημοσθένης στο λόγο του «Κατά Αριστογείτονος, «ὥσπερ γὰρ τῶν ἐν ταῖς ναυσὶν ἁμαρτημάτων ἃ συμβαίνει περὶ τοὺς πλοῦς, ὅταν μὲν τῶν ναυτῶν τις ἁμάρτῃ, βραχεῖαν τὴν βλάβην ἤνεγκεν, ὅταν δ’ ὁ κυβερνήτης ἀποσφαλῇ, κοινὴν τὴν ἀτυχίαν ἅπασι τοῖς ἐμπλέουσι παρεσκεύασεν, ὡσαύτως τὰ μὲν τῶν ἰδιωτῶν ἁμαρτήματα οὐκ εἰς τὸ πλῆθος,εἰς δ’ αὐτοὺς ἤνεγκε τὰς βλάβας, τὰ δὲ τῶν ἀρχόντων καὶ πολιτευομένων εἰς ἅπαντας ἀφικνεῖται».

 Με ἀλλα λόγια, όπως σε ένα πλοίο αν αποτύχει στο έργο του ένας ναύτης, επιφέρει μικρή βλάβη, ενώ αν αποτύχει ο καπετάνιος όλοι ζημιώνονται, έτσι και τα σφάλμα των απλών πολιτών βλάπτουν τους ίδιους, ενώ των αρχόντων και των πολιτικών επεκτείνονται σε όλους.

Το ίδιο ακριβώς επανέλαβε και ο ιερός Χρυσόστομος, λέγοντας ότι «Οι ευθύνες των αρχόντων είναι βαρύτερες από τις ευθύνες των αρχομένων, γιατί ο αρχόμενος δίνει λόγο μόνο για τον εαυτό του, ενώ ο άρχοντας είναι υπεύθυνος και για τον εαυτό του και για τον λαό, που έχει κάτω από την εξουσία του».

Ευθύνη, λοιπόν, συνευθύνη και υπευθυνότητα είναι το ζητούμενο σήμερα, που, ενώ το πλοίο της Πατρίδας μας κλυδωνίζεται επικίνδυνα, οι αξιωματικοί του είτε αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είτε τις επιρρίπτουν στους άλλους, είτε παραιτούνται απ’ αυτές!

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι «όταν οι Πέρσες έφτασαν στο Μαραθώνα, από τους δέκα στρατηγούς των Αθηναίων το μεγαλύτερο κύρος το είχε ο Μιλτιάδης, ενώ ως προς τη φήμη και τη δύναμη δεύτετος ήταν ο Αριστείδης.Και ενώ κάθε στρατηγός είχε την εξουσία του στρατού για μια μέρα, όταν ανέλαβε την αρχιστρατηγία ο Αρσιτειδης την παρέδωσε στο Μιλτιάδη, διδάσκοντας στους συστρατηγούς του ότι το να υπακούει και να ακολουθεί κανείς τους συνετούς δεν είναι ντροπή, αλλά σεμνό και σωτήριο».

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά! Οι Αθηναίοι στο Μαραθώνα «χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν».

Και σήμερα, που πολλοί, εσωτερικοί και εξωτερικοί, Μήδοι μας πολιορκούν, στους Μαραθώνες αποβιβάζονται και να διαβούν τις εθνικές μας Θερμοπύλες ετοιμάζονται, γιγάντιο ενώπιον όλων μας προβάλλει το υπέρτατο χρέος της σωτηρίας της Πατρίδας, μιας Πατρίδας, που ενωμένη μεγαλούργησε στους Περσικούς πολέμους και διχασμένη υποτάχθηκε στους Ρωμαίους, ενωμένη επαναστάτησε το 1821 και διχασμένη τέθηκε υπό την κηδεμονία των Μεγάλων Δυνάμεων το 1830, ενωμένη διπλασίασε τα σύνορά της το 1912 και διχασμένη καταστράφηκε το 1922, ενωμένη έγραψε το έπος του 1940 και διχασμένη, 5 χρόνια αργότερα, έγραψε μια από τις σκοτεινότερες σελίδες της ιστορίας της.

Είναι το Χρέος της ατομικής μας υπέρβασης, που μας απομακρύνει από το άγονο «εγώ» και μας οδηγεί στο δημιουργικό και σωτήριο «εμείς»

Γιατί, κατά το Μακρυγιάννη, «τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι».

Γι’ αυτό και ή όλοι μαζί θα σωθούμε, ή όλοι μαζί θα χαθούμε!

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

(Περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ», τ. 45, Ιούλιος 2012)

 

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672