‘’Δώρησαι μοί του οράν τα εμά πταίσματα’’

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/03/2014

Ι.Μ. Σπάρτης και Μονεμβασίας- Με τον καθιερωμένο πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό, που καλείται και «Εσπερινός της Συγγνώμης», ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 2 Μαρτίου 2014 για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Στη Σπάρτη ο ‘’Εσπερινός της Συγγνώμης’’ τελέσθηκε στον Ι.Ν Οσίου Νίκωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού συμπροσευχήθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Θεόκτιστος, αρκετοί κληρικοί και πλήθος πιστών.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας στο περιεκτικό του κήρυγμα με χαρακτηριστική γλαφυρότητα ερμήνευσε απόσπασμα από την ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, στην οποία αναφέρει: ‘’Δώρησαι μοί του οράν τα εμά πταίσματα’’. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι Χριστιανοί να προσεύχονται, για να αποκτήσουν αυτογνωσία, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια εξάλειψης των αδυναμιών μας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ζήτησε πρώτος συγγνώμη για τα όποια λάθη ή παραλείψεις του, ενώ παρείχε και τη δική του συγγνώμη σε κάθε συνάνθρωπο. Επίσης ευχήθηκε η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να αποτελέσει για όλους τους Χριστιανούς εφαλτήριο ψυχικής και πνευματικής αναγέννησης. Εν συνεχεία, ως είθισται, κληρικοί και πιστοί, έδωσαν τον καθιερωμένο ασπασμό της συγγνώμης.