Εκκλησία της Ελλάδος

Τί σημαίνει η 13η Σεπτεμβρίου για την Κέρκυρα;
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/09/2012

Η 13η Σεπτεμβρίου, αποτελεί για την Κέρκυρα και ειδικά για το προάστειο του Ποταμού, τραγική επέτειος καθώς κατ΄αυτήν την ημέρα, του 1943, επλήγη ο ιστορικός Ναός της Υπερ. Θεοτόκου Ελεούσης. Ήταν ημέρα Δευτέρα, όταν ο τότε εφημέριος του Ποταμού, Ιερεύς π. Κωνσταντίνος Σαββάτης, ετοιμαζόταν να βγεί από το κατάλυμά του που βρισκόταν στο ισόγειο τμήμα του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, παραπλεύρως του Ναού, προκειμένου να τελέσει την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο του Παύλου Σπυρ. Περούλη. Ξαφνικά την 08:00ην ώραν ακούστηκε ένας τρομερός θόρυβος. Τι άραγε είχε συμβεί; 

 

Λίγα λεπτά πριν τρία γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί απ' το αεροδρόμιο του νησιού. Ένα από αυτά εβλήθη από ιταλικά αντιαεροπορικά πάνω από τη νησίδα Βίδο, και κατέπεσε φλεγόμενο στο μικρό  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Λαγκαδά: «Ο Σταυρός της Ιωνίας»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/09/2012

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ετέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής υπογραμμίζοντας την αξία της ελευθερίας ως προϋπόθεση της Σωτηρίας.   

Παράλληλα συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης η Εκκλησία μας τιμά και θυμάται έναν άλλο Σταυρό, το Σταυρό της Ιωνίας όπως το χαρακτήρισε. Το Σταυρό της Μικρασιατικής Καταστροφής που έγινε αιτία να εκπατρισθούν από τις πατρογονικές τους  

δείτε περισσότερα »
Ιγνάτιος:"παραμένουμε αγωνιστές"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/09/2012

 

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν είμαστε αλάνθαστοι, ούτε αναμάρτητοι, αλλά παραμένουμε αγωνιστές»

Νέος Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

 

Την Χειροτονία νέου Διακόνου της Τοπικής Εκκλησίας, του π. Δημητρίου Γούρναρη,εγγάμου και πατέρα δύο παιδιών, τέλεσε σήμερα, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,παρουσία πολλών Κληρικών και πλήθους λαού του Θεού.

 

 Ο κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε «απόφαση ζωής» την αφιέρωση του π. Δημητρίου στον Χριστό και στην Εκκλησία Του, «κυρίως στη δύσκολη εποχή μας», ενώ τού επεσήμανε ότι «ο Σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο της Ιερατικής διακονίας». Τού συνέστησε να ξεκινήσει την Ιερατική του ζωή «με απλότητα και θάρρος και εμπιστοσύνη στην χάρη του Αγίου Πνεύματος, που θα τον κατακλύσει με το Μυστήριο της Χειροτονίας»

Στη συνέχεια παρουσίασε το περιεχόμενο της Ιερατικής διακονίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «καλείσαι να διακονήσεις τους ανθρώπους για να βλέπουν τον ουρανό, αλλά, ταυτόχρονα και το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου, που παραμένει για όλους μας μια ζωντανή εικόνα του Θεού, όποιος κι αν είναι, απ’ όπου κι αν προέρχεται, αφού ο Χριστός θυσιάστηκε για όλους τους ανθρώπους»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον νέο Κληρικό, γιατί, όπως τόνισε, «εισέρχεσαι στις τάξεις του Ιερού Κλήρου, σε μια εποχή που κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί πράγματα αυτονόητα κατά το παρελθόν. Ζούμε σε μια περίοδο όπου κανείς δε μπορεί να νιώθει απόλυτα ασφαλής, αλλά ενωμένοι δίνουμε τη μεγάλη μάχη να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα στις καρδιές των ανθρώπων. Ανήκεις στην χορεία των Κληρικών που εισέρχονται στην Εκκλησία αυτοπροσφερόμενοι εξ ολοκλήρου και επέλεξαν να εισέλθουν στην Ιερωσύνη την πιο δύσκολη στιγμή»

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι Κληρικοί «οφείλουμε να είμαστε πάντα τα φωτεινά παραδείγματα του τί σημαίνει ενότητα, αληθινή υπακοή, δικαιοσύνη, θυσία και προσφορά, για να ελευθερώνουμε τις ψυχές των ανθρώπων και να γινόμαστε υπόδειγμα και για την ζωή της Πολιτείας… θα πρέπει να κρατήσουμε, πάση θυσία, το ήθος της Εκκλ/κής μας παραδόσεως, για να ξαναβρούμε τον δρόμο μας ως κοινωνία, για να νιώσουν τα παιδιά μας ότι ζουν σε μια πατρίδα που αξίζει να αγαπούν και να υπερασπίζονται, για να ξαναβρούμε αυτό που έχουμε χάσει τον τελευταίο καιρό, που πολλοί ευτέλισαν, την περήφανη πατρίδα των Ηρώων και των Αγίων»

Τέλος, κάλεσε τον λαό σε θερμή προσευχή, ώστε «να παραμείνει ζωντανή η παράδοση της ιερατικής διακονίας στον τόπο μας, για να στηρίζονται οι άνθρωποι και να κρατούν ζωντανή την ελπίδαΠρέπει να ομολογήσω ότι περιστοιχίζομαι από Κλήρο που είναι άξιος της αποστολής του. Δεν είμαστε αλάνθαστοι, ούτε αναμάρτητοι, αλλά παραμένουμε αγωνιστές και ενωμένοι στον κοινό αγώνα τούτης της εποχής…»

 

Ο νέος Διάκονος θα διακονήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βόλου, ενώ σύντομα θα λάβει και τον 2ο βαθμό της Ιερωσύνης.

 

 Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων ανδρών και γυναικών της Αστυνομικής Δ/νσης Μαγνησίας.

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου 

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο Ιερισσού-Δύο οι χηρεύουσες μητροπόλεις
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/09/2012

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιερισσού Νικόδημος, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διακριθεί για το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία. Ηταν από τους ιεράρχες που επέδειξαν ενδιαφέρον για το μάθημα των Θρησκευτικών, κληρικός χαμηλών τόνων και αγαπητός στο ποίμνιό του.

Μετά από τη θλιβερή αυτή εξέλιξη, δύο είναι οι χηρεύουσες μητροπόλεις: Ιερισσού και Νικοπόλεως, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με την μητρόπολη Κίτρους. 

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πάσης Χαλκιδικής Νικόδημος Αναγνώστου γεννήθηκε το 1931 στο Λισβόριο Μυτιλήνης, απεφοίτησε αριστούχος από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1955.  

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Νικήτα στην Αεροπορική Βάση Ηρακλείου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/09/2012

(π.Νεκτάριος Μαρκάκης) Εορτάστηκε χθες, 15 Σεπτεμβρίου 2012, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα στην Αεροπορική Βάση Ηρακλείου. Στη Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ο οποίος μίλησε για τον Άγιο και το νόημα της νίκης στην Ορθόδοξη Παράδοση. Τον εορτασμό του Ιερού Ναού τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, ο Ανώτερος Διοικητής, ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και πλήθος πιστών. Μαζί συνεόρτασαν και οι Έφεδροι Αξιωματικοί οι οποίοι έχουν προστάτη άγιό τους τον Άγιο Νικήτα.

Στην αντιφώνησή του ο Στρατιωτικός Ιερέας Πρωτ. του Οικ. Θρόνου Νεκτάριος  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Διδυμοτείχου:"Ανοιχτή πληγή η Κύπρος"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/09/2012

(Ι.Μ.Διδυμοτείχου) Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ε.ε. η πενθήμερη επίσκεψη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού στη μεγαλόνησο Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής όπου μετεφέρθη, χάριν ευλογίας και αγιασμού των πιστών, το φυλασσόμενο στο κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως, αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας του Κύκκου που μέχρι το 1922 ευρίσκετο στο Μετόχι της Ιεράς Μονής στην Αδριανούπολη.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου ε.ε. εγένετο η υποδοχή  της Ιεράς Εικόνος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαϊα στην έδρα της Μητροπόλεως του στην Άνω Δευτερά και εξετέθη σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου. Το πρωί της επομένης, Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα των ονομαστηρίων του επιχώριου Μητροπολίτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης 

δείτε περισσότερα »
Η Παναγία η Σουλτάνα στη Φανερωμένη Χολαργού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/09/2012

Η προσφυγική εικόνα από το Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη:Η εικόνα της Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον αγιογραφήθηκε στη Μικρά Ασία το 1890 και φυλάσσονταν στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη (ο Ναός αυτός και το περίφημο κωδωνοστάσιο του ανατινάχθηκαν με δυναμίτιδα, από τους Τούρκους, μετά την καταστροφή του ‘22).

Τη μετέφερε στην Αχαΐα ο Ιωάννης Αλεξανδρίδης, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται πια εν ζωή, πνευματικό παιδί του ιερομάρτυρα και εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Όταν κτίσθηκε ο ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής στην Πάτρα, από τους πρόσφυγες της Αχαΐας, που έδωσαν στο Ναό το όνομα της Αγίας που θα τους θύμιζε τον ιστορικό Ναό τους στη Σμύρνη, ο Ιωάννης Αλεξανδρίδης δώρισε την εικόνα στον ιερό αυτό Ναό, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Στο Ναό αυτό διετέλεσε επίτροπος για πολλά χρόνια. Στο Ναό φυλάσσεται και άλλη εικόνα της Παναγίας καθώς και ιερό Ευαγγέλιο από το Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνης. Τα έφεραν οι ηρωικοί πρόσφυγες, με κίνδυνο της ζωής των, που προτίμησαν να κουβαλήσουν από τα μέρη εκείνα τούτα τα πολύτιμα πνευματικά κληροδοτήματα και όχι κομμάτια από την προσωπική τους περιουσία!

 

Στον ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών, υπηρέτησε ως πρώτος Εφημέριος αυτής ο πρόσφυγας Ιερεύς π. Κωνσταντίνος Αλεξίου, κεκοιμημένος πλέον σήμερα, ο οποίος είχε χειροτονηθεί Ιερεύς από τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Στην εικόνα ιστορούνται ακόμη ο Άγιος Αλέξανδρος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Άγιος Αμφιλόχιος επίσκοπος Ικονίου, ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος, ο Προφήτης Ησαΐας, ο Προφήτης Δανιήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Είναι «έργον Παύλου Σωτηρίου Καίσαρη εν Σύλλη» Μικράς Ασίας, όπου αναγράφεται και επιγραφή στην τουρκική διάλεκτο αλλά με ελληνικούς χαρακτήρες.

Όπως είπαμε εικονίζεται η Παναγία Ρόδον το Αμάραντον. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής όμως τη γνωρίζουν ως «Παναγία η Σουλτάνα», δηλ. Παναγία Δέσποινα ή Παναγία πάντων Βασίλισσα.

Ο σεβαστός Εφημέριος του ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Πατρών π. Νικόλαος Παπαδόπουλος, απόγονος προσφυγικής οικογένειας, μάς έδωσε τις περισσότερες από τις ανωτέρω πληροφορίες καθώς και την άδεια να παραμείνει η ιερά αυτή εικόνα για μία ημέρα στον Καθεδρικό ιερό Ναό μας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρησάντων κληρικών και λαϊκών.

Την ημέρα αυτή, στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση τιμής και μνήμης καθώς συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Σαράντο Καργάκο, φιλόλογο-ιστορικό-συγγραφέα.

 

  

δείτε περισσότερα »
Ο Μητροπολίτης πρώην Μεσογαίας στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/09/2012

Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγυρίστηκε κι εφέτος η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα.

Την παραμονή τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως.

Την κυριώνυμη ημέρα της Πανηγύρεως, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ἑλληνικοῦ, Βούλας, Βουλιαγμένης καὶ Βάρης κ. Παύλου και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στο Θείο Κήρυγμά του ο κ. Παύλος ανέφερε τη σημασία του Τιμίου Σταυρού  

δείτε περισσότερα »
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επίσημη επίσκεψη στη Σαντορίνη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/09/2012

(Φωτο Ευαγ. Μενδρινού Παλαμά) Με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Τιμίου Σταυρού Περίσσας, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του επίσημου προγράμματος  της δεύτερης μέρας της τριήμερης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών καί Πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου Β’.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφθασε χθες αεροπορικά στη Σαντορίνη, και με ισχυρή αστυνομική συνοδεία κατευθύνθηκε στη Μητρόπολη στα Φηρά, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή του. Στη συνέχεια, στην αίθουσα της Χριστιανικης Εστίας έγινε η τελετή ανακήρυξής του ως επιτίμου Δημότη Θήρας.

Το πρόγραμα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου στη Σαντορίνη, σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, έχει ως εξής: 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Σεβαστείας στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/09/2012

Στη Βέροια βρίσκεται ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, ο οποίος σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού λειτούργησε μαζί με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα στον μητροπολιτικό ιερό ναό αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου και κήρυξε το θείο λόγο.   

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Σεβαστείας "κατά τήν ἐκσπάσασαν κρίσιν ἀμφισβητήσεως ὑπό τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τῶν ἐπί τῶν Μητροπόλεων τῶν «Νέων Χωρῶν» κανονικῶν δικαίων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου (2003-2004), προήσπισεν ἔργῳ τε καί λόγῳ τά ὑπό τῆς Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Πράξεως τοῦ 1928 ὁριζόμενα δίκαια ταῦτα, συγγράψας καί δημοσιεύσας ἐν συνεχείᾳ, 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668