Στο Ιερό νησί της Πάτμου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/06/2014

Προσκυνηματική εκδρομή στο Ιερό Νησί της Πάτμου, διοργάνωσε η Ενορία του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκιδος, από 10 έως 13 Ιουνίου 2014, με την πρωτοβουλία του Προϊστάμενου Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου και την συμμετοχή 50 ενοριτών.

Στην εκδρομή συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον εκ της Πάτμου καταγόμενο Αρχιμ. Γρηγόριο Κλεούδη, Διευθυντή του Ορφανοτροφείου Χαλκίδος και τον Πρωτοδιάκονό του Νεκτάριο Ευγενικό.

Την πρώτη ημέρα και μετά την άφιξή τους στην Πάτμο, οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το νησί των Λειψών, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα και του νεοφανούς Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας, στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λειψών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα πρόσωπα των εορταζομενων Αγίων και κλείνοντας δήλωσε την χαρά και την συγκίνησή τους του για την εκεί παρουσία του ιδίου και των ποροσκυνητών, κληρικών και λαϊκών, ενώ ευχήθηκε στον συλλειτουργούντα Διάκονο Βαρθολομαιο, της Ι. Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου, για την ονομαστική του εορτή και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Εφημέριο της Ενορίας Λειψων Αρχιμ.  Νικηφόρο Κουμουνδούρο για την φιλοξενία όλων.

Στη συνέχεια, όλοι οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να ξεναγηθούν στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Λειψών, όπου φυλάσσεται και η θαυματουργός Ι. Εικόνα της Παναγίας «του Χάρου».

Τη δεύτερη μέρα ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του Κληρικοί, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Γρηγόριος Κλεούδης ξενάγησε τους προσκυνητές στο Ιερό Σπήλαιο και στους πέριξ αυτού χώρους και αμέσως μετά όλοι οι μετέβησαν στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Χώρας Πάτμου, όπου τους υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος.

Όλοι οι προσκυνητές προσκύνησαν, ξεναγήθηκαν και φιλοξενήθηκαν στην Ιερά Μονή, ενώ αξιώθηκαν να θαυμάσουν το σκευοφυλάκιο, την βιβλιοθήκη και το μουσείο της.

Στη συνέχεια, περπατώντας μέσα στην παραδοσιακή και γραφική χώρα επισκέφθηκαν και προσκύνησαν τις Ιερές Μόνες Παναγίας Διασώζουσας και Ζωοδόχου Πηγής.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Νεκταρίου, όπου οι προσκυνητές έτυχαν θερμής υποδοχής από την Καθηγουμένη, Γερόντισσα Χριστονύμφη και τον Προηγούμενο της Μονής του Θεολόγου, Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα, αντίστοιχα.

«Υπάρχουν στιγμές που αναδεικνύονται σε μοναδικά και ανεπανάληπτα γεγονότα. Στιγμές κατά τις οποίες μας αποκαλύπτεται η ίδια η παρουσία του Θεού. Και τότε ο χρόνος σταματά, για να μας κάνει να σκεφτούμε βαθύτερα επάνω στα όσα η πρόνοια του Θεού για μας κατεργάζεται». Τέτοιες στιγμές έζησαν και οι 50 ενορίτες του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος στο Ιερό Νησί της Πάτμου, με την παρουσία, την ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.

 

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος