ΚΚΕ: Παράνομες διεκδικήσεις από τη Μονή Πετράκη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/06/2014

Δικαίωμα πλήρους και αποκλειστικής κυριότητας σε έκταση οικισμού του Δήμου Μαραθώνα όπου βρίσκονται κατοικίες, διεκδικεί η Μονή Πετράκη και το όλο θέμα έφθασε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του ΚΚΕ. Πρόκειται για τον οικισμό «Μπέη» και όπως αναφέρει ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας στην ερώτησή του, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέβαλε ενστάσεις στο Γραφείο Κτηματογράφησης Μαραθώνα σε βάρος κατοικιών και περιουσιών, για τις οποίες ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι συνιστούν «διεκδικήσεις άδικες, απαράδεκτες και παράνομες» διότι οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν «στην κατοχή, νομή και κυριότητα κατοικίες και άλλες ιδιοκτησίες με τίτλους που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με την ερώτηση, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών δηλώνει το δικαίωμα της «πλήρους και αποκλειστικής κυριότητας επί εκκλησιαστικής εκτάσεως συνολικού εμβαδού 28.134 τμ στη θέση Μπέη του Δήμου Μαραθώνα Αττικής» και αναφέρει ότι η συγκεκριμένη είναι έκταση «περιελθούσα στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη από αμνημονεύτων ετών και αναγνωσθείσα ως έκταση εκκλησιαστική με το από 25.01.1933 ΠΔ «Περί διαχωρισμού της ακινήτου περιουσίας της Ιεράς Μονής Πετράκη Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο αποτελεί τίτλο εκ του νόμου και δεν χρήζει μεταγραφής».

Ως απάντηση στην ερώτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» με το οποίο ενημερώνει ότι πράγματι υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις για τα ίδια ακίνητα και τους συνυποβαλλόμενους τίτλους κτήσης και ότι διενεργείται έλεγχος νομιμότητας. Αναφέρει ακόμη ότι οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί θα κριθούν από τις Επιτροπές Ενστάσεων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και όλα τα νόμιμα αποδεικτικά που προσκομίζουν τα δύο μέρη. Εξάλλου με βάση τις αποφάσεις των επιτροπών ενστάσεων θα αναμορφωθούν οι κτηματολογικοί πίνακες και τα κτηματολογικά διαγράμματα. Όπως όμως ξεκαθαρίζει η «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» το θέμα της διεκδίκησης από μέρους της Μονής Πετράκη κατοικιών και περιουσιών στον Δήμο Μαραθώνα δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ