Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερώνυμος προς επιχειρηματίες: "φέρτε πίσω τις καταθέσεις και τις επιχειρήσεις σας"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/07/2011

Ανοιχτή επιστολή προς τους επιχειρηματίες της χώρας μας απευθύνει ο Μακαριώτατος, ζητώντας τους σε αυτή την εποχή της κρίσης να αναδείξουν τις αρετές τους, όπως την φιλοπατρία, τη γενναιοδωρία, την αυταπάρνηση και τη μεγαλοθυμία.

Ολόκληρη η επιστολή του Μακαριωτάτου έχει ως εξής: Ἀγαπητοί μου,Σέ ἐποχή κρίσεως, δοκιμασιῶν καὶ ἐθνικῶν περιπετειῶν, οἱ δυσκολίες, οἱ ταλαιπωρίες καὶ τὰ βάσανα τῶν ἀνθρώπων μεγενθύνονται καὶ φανερώνουν τὶς διαστάσεις τοῦ δράματος ποὺ διέρχεται ὁ τόπος.

Ὅμως στὶς δύσκολες περιστάσεις εἶναι ποὺ ἀναδεικνύονται μὲ λαμπρότητα ἀρετὲς ὅπως ἡ φιλοπατρία, ἡ γενναιοδωρία, ἡ αὐταπάρνηση καὶ ἡ μεγαλοθυμία.

Τὶς σελίδες τῆς νεότερης ἱστορίας μας κοσμοῦν εἰκόνες ἡρῴων, ἐθνομαρτύρων, μεγάλων πολιτικῶν καὶ ἐκκλησιαστικῶν ἀνδρῶν ἀλλὰ καὶ τῶν μεγάλων εὐεργετῶν ποὺ στήριξαν τὴν Πατρίδα σὲ δύσκολες ὧρες οἰκονομικά καὶ διὰ τῆς ἐπιρροῆς τους σὲ ἔθνη καὶ προσωπικότητες ἀνὰ τὴν οἰκουμένη.  

δείτε περισσότερα »
Ιερά Πανήγυρις Ιερού Κοινοβίου Αγίου Νικοδήμου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/07/2011

Με  ἀφορμή  τήν  ἐπικείμενη  ἐτήσια  ἱερή  Πανήγυρη  τοῦ  Ἱεροῦ Κοινοβίου  Ὁσίου  Νικοδήμου  τοῦ  Ἁγιορείτου  Πενταλόφου  Γουμένισσας,   Μετοχίου  τῆς  Ἱερᾶς  Μονῆς  Σίμωνος  Πέτρας  Ἁγίου Ὄρους,  ὁ  Καθηγούμενος  αὐτοῦ  Πανοσιολογιώτατος   Ἀρχιμανδρίτης π.Χρυσόστομος  ἀνέφερε  μεταξύ  ἄλλων   τά  ἑξῆς:

«Ὅταν  δὲ  ἔλθῃ  ἐκεῖνος,  τὸ  Πνεῦμα  τῆς  ἀληθείας, ὁδηγήσει  ὑμᾶς  εἰς πᾶσαν  τὴν  ἀλήθειαν»  (Ἰωάννου ιστ΄, 13). Οἱ  Ἀπόστολοι  διά  τῶν Ἀποστολικῶν  Κανόνων, Οἱ Θεοφόροι  Πατέρες  διά  τα ῶν  Οἰκουμενικῶν Συνόδων,  Οἱ  Ἅγιοι  διά  τῆς διδασκαλίας  καί  τῆς  ζωῆς  των,
ἔδωσαν  ἀφορμή  στόν  μεγάλον  ἅγιον  Νικόδημον  τόν  Ἁγιορείτην νά συνάξει, νά  συντάξει, νά  συγγράψει  και νά  μᾶς  παραδώσει  τό  Ἱερόν Πηδάλιον, πού  εἶναι ἡ συνέχεια τῆς Ἁγίας  Γραφῆς  και ἡ  πλήρωσις «πάσης τῆς  ἀληθείας»  τοῦ  Θεοῦ 

δείτε περισσότερα »
Ιερώνυμος-Μπεγλίτης για τον πολυχώρο ιδρυμάτων στο "Λιόση"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/07/2011

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο,(φωτο αρχείου)  αύριο Τετάρτη στις 11:00, με την ευκαιρία της έναρξης των διαδικασιών παραχώρησης μέρους του Στρατοπέδου “ΛΙΟΣΗ” για τις ανάγκες του Κοινωνικού και Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.  Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο Στρατόπεδο “ΛΙΟΣΗ” θα κατασκευάσει έναν πολυχώρο ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει κέντρο για ανθρώπους με Alzheimer, κέντρο βοήθειας και προστασίας παιδιών με νοητική στέρηση. Ο κ. Μπεγλίτης προ μηνών είχε δηλώσει:"Η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έναν ισχυρό κοινωνικό ρόλο, να υπερασπιστούν και να αναδείξουν. Και η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εκτός της κοινωνίας. Πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, να αφουγκράζονται τα προβλήματα των πολιτών, να προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού και στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουν, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να επιλύουν προβλήματα. "

δείτε περισσότερα »
Η εορτή της Παναγίας Τριχερούσας στη Νέα Κίο Αργολίδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/07/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Την Τρίτη 12 Ιουλίου  ήταν  η εορτή της Παναγίας της επονομαζόμενης Τριχερούσας ή Κουκουζέλισσας  και τιμάται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της
Τριχερούσας,στην Αργολίδα ,ό που φυλάσσεται στον Ενοριακό Ιερό Ναό  Θεομάνας  Νέας Κίου και έχει μεταφερθεί απ' την Παλαιά Κίο της Μικράς Ασίας. Να σημειωθεί πως σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Νέας Κίου έχουν ρίζες από την Μικρά Ασία κι ήρθαν στην Αργολίδα μετά τον διωγμό τους από τους Τούρκους.
Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011   εψάλει  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος  , χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου κ Καλλινίκου.

Τέσσερεις παλαιές εικόνες μεταφέρθηκαν από την Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια - φάροι πίστης και μνήμης - στον ιστορικό Ναό
της Θεομάνας, πολιούχο της Νέας Κίου.  

δείτε περισσότερα »
Ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Ευφημίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/07/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η ανάμνηση του θαύματος της  Αγίας Ευφημίας στην περιοχή Νέα σπίτια Τίρυνθας Ναυπλίου όπου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Αγία. Τον εορταστικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας  της Μητροπόλεως Αργολίδας , αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης παρόντων κι άλλων ιερέων από την επαρχία Ναυπλίας.Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου γύρω από τον ιερό ναό.Να σημειωθεί πως ο ναός ανήκει στις αγροτικές φυλακές της Νέας Τίρυνθας Ναυπλίου.

Κατά την ήμερα αυτή, γίνεται ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία, όταν, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451 μ.Χ.) και ήταν ένας των ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών.  

δείτε περισσότερα »
Άνθιμος Θεσσαλονίκης: «Το κράτος δεν βοηθά τους νέους μας και αυτοί μεταναστεύουν»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/07/2011

Η υψηλή θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, δεν εμπόδισε τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο να ανεβάσει για μία ακόμη φορά  τους τόνους στο κήρυγμά του. Ο μητροπολίτης μίλησε τόσο για την οικονομία όσο και για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε ένα πρόσφατο περιστατικό όπου κάποιος ειρωνεύτηκε κάποιον πιστό που ασπάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο. «Τι να ασπαζόμαστε; Καμιά γυμνότητα; Κανέναν εγκληματία; Κανέναν από αυτούς που κατέστρεψαν ακόμη και το ποδόσφαιρο;» αναρωτήθηκε  ο κ. Άνθιμος εξοργισμένος, για να καταλήξει πως «σε αυτές τις δύσκολες εποχές μόνο η θρησκεία μπορεί να μας βοηθήσει». Τόνισε ακόμη πως έχουμε φτάσει σε περιόδους αναρχίας και ανομίας, πως όλοι σκεφτόμαστε πως θα πάρουμε και όχι πως θα δώσουμε για να βοηθήσουμε το Κράτος και ότι «όλη η Ευρώπη μας βρίζει. Μας λέει τεμπέληδες και ότι θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά τους. Αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε».  

δείτε περισσότερα »
Αρχιερατικό μνημόσυνο στη Θεσσαλονίκη για τον μακαριστό μητροπολίτη Παντελεήμονα Β’
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/07/2011

Με την ευκαιρία συμπληρώσεως οκτώ χρόνων από την εις Κύριον εκδημίαν του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ τελέσθη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συμπροσευχομένου του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Ο  Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά ομίλησε περί της προσωπικότητος και το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτου και ακολούθως ετέλεσε τρισάγιο στον τάφο του γέροντος.

Παρέστησαν κληρικοί και από τις δύο Ιερές Μητροπόλεις , ο οποίος ο ίδιος τους είχε χειροτονήσει, πλήθος πιστών και προσκυνητών καθώς και παλιοί  συνεργάτες τιμώντας την μνήμη του αειμνήστου ιεράρχου Παντελεήμονος Β΄.

  

δείτε περισσότερα »
Στο «Ιονικό Χωριό» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/07/2011

Το «Ιονικό Χωριό» καταλαμβάνει μια ειδυλλιακή παραθαλάσσια δασική έκταση 11.500 στρεμμάτων που αρχίζει από την παραλία της Γλύφας του νομού Ηλείας, η οποία παραχωρήθηκε με απόφαση του 1966 της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και λειτουργεί από το 1970 ως θερινές κατασκηνώσεις για νέους και νέες από τις κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά τις κατασκηνώσεις τον Αύγουστο του 2006.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδεύει την 37μελή  Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων, η οποία παρότι έχει μόνο δέκα χρόνια ζωής, παράγει πολιτιστικό έργο ικανό να παρουσιαστεί όχι απλά στις μεγαλύτερες μουσικές αίθουσες της Αμερικής, αλλά και στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη, όπου περιοδεύει από τις 2 – 12 Ιουλίου. Τη μουσική διεύθυνση έχει η Μαρία Κολέβα ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Βαρβαρέσος. 

δείτε περισσότερα »
Στο Φανάρι αντιπροσωπεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/07/2011

Επίσημη επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και τον Συντονιστή της Ακαδημίας Δρ Παντελή Καλαϊτζίδη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν: α) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας: π. Γρηγόριος Παπαθωμάς (Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών), π. Δημήτριος Μπαθρέλλος (Επισκέπτης Καθηγητής του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Cambridge και Διδάσκων στο ΕΑΠ, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής), π. Χρήστος Χαχαμίδης (Δρ Θεολογίας, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος), κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης (Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»)· β) μέλη της επιστημονικής και επιμορφωτικής ομάδας της Ακαδημίας: Δρ Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη (Διδάσκουσα στο ΕΑΠ), Δρ Χαράλαμπος Βέντης, Απόστολος Μπάρλος, Βάσω Γώγου, Νικόλαος Ασπρούλης, Αναστασία Γκίτση· και γ) το μέλος της γραμματείας κ. Βαλίλα Γιαννουτάκη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του πολύ ενδιαφέροντος και επίκαιρου συνεδρίου, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών στο Βόλο, από 19-23 Ιουνίου 2011, και το οποίο μελέτησε με αξιόλογες εισηγήσεις το θέμα της παρουσίας και μαρτυρίας των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.  

δείτε περισσότερα »
Ομιλία του π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη: «Ο κύκλος της ζωής στην οικογένεια»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/07/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Μια πολύ όμορφη και καθ’ όλα επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  την περασμένη Πέμπτη 7-7-2011,για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον  Ιερό Ναό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ» Ναυπλίου, που διοργάνωσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού     π. Ελευθέριος Μίχος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου,μέσα στα πλαίσια του ποιμαντικού έργου της Ενορίας για τους γονείς και τα παιδιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού και περιελάμβανε ομιλία από τονΑιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Αδαμάντιο Αυγουστίδη, Ψυχίατρο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Ο κύκλος της ζωής στην οικογένεια»,ένα θέμα πάντα αρκετά επίκαιρο. Μετά την ομιλία η δημοτική χορωδία του Δήμου Ναυπλίου υπό την δ/νση του κ. θεοδόση Αντωνιάδη απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια και στην συνέχεια το ¨Εργαστήρι ελληνικού χορού,υπό την δ/νση του κ. Χρήστου Λεβέντη με πολλά παιδιά ,χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της πατρίδα μας.

       

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672