Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος προς τη νεολαία: «Νά πεῖτε ὄχι στό ξεπούλημα ἰδεῶν. Ἐδῶ εἶναι Ἑλλάδα!»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/10/2011

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος τέλεσε Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες ήρωες της Πατρίδας μας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας και ακολούθως στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω.

 Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορταστική Εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβασμιώτατος βράβευσε τους νέους της Μητροπόλεως που εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της Χώρας μας. 

Τον φιλόξενο χώρο του Πνευματικού μας Κέντρου κατέκλυσαν άνω των 700 νέων φοιτητών από τους επτά Δήμους της Μητροπόλεως (Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Πέραμα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα), οι οποίοι έλαβαν από τα χέρια του Ποιμενάρχου τους έναν έπαινο και μία Εικόνα της Παναγίας, ως ευλογία για το νέο ξεκίνημα της ζωής τους. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους πατρικό χαιρετισμό και ευχές για επιτυχία και πρόοδο.

δείτε περισσότερα »
Πατριαρχικό συλλείτουργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Πατριάρχη Ρουμανίας στο Βουκουρέστι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/10/2011

 Πατριαρχικό συλλείτουργο ετέλεσαν την 27η Οκτωβρίου ε.ε. στο Βουκουρέστι η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και η ΑΜ ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ.Δανιήλ.

Το λαμπρό Πατριαρχικό συλλείτουργο, στο οποίο μέρος μετείχαν περισσότεροι από τριάντα Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ρουμανίας και πλήθος πρεσβυτέρων και διακόνων, έλαβε χώρα σε ειδική εξέδρα ενώπιον του  ιστορικού Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού επί τη ιερά μνήμη του Οσίου Δημητρίου του Νέου, Πολιούχου και Εφόρου Βουκουρεστίου. Παράλληλα εξελίσσονταν το προσκύνημα χιλιάδων πιστών στην αγία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου, η οποία μετεφέρθη στην Ρουμανία από τον Σεβ.Μητροπολίτη Πατρών κ.Χρυσόστομο, ως και στο ιερό λείψανο του Οσίου Δημητρίου του Νέου.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου η ΑΘΜ ωμίλησε, λέγων τα εξής:

δείτε περισσότερα »
Εμπρηστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Ναυπάκτου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/10/2011

 

Την τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση , ζήτησε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος με δηλώσεις του στο "Lepantο-rtv"μετά το πέρας της χθεσινής μαθητικής παρελάσεως ."Εγώ θέλω να πώ ότι έχουν ευθύνες πάρα πολλοί που φθάσαμε ως εδώ" είπε ο σεβασμιώτατος και συνέχισε παρομοιάζοντας τις δόσεις που λαμβάνει ως οικονομική ενίσχυση η χώρα μας , ως...δόσεις ναρκωτικών!"Αυτό το η τρίτη δόση, η πέμπτη, η έκτη δόση μου θυμίζουν λίγο τα ναρκωτικά..."είπε ο κ. Ιερόθεος και αμέσως μετά αναρωτήθηκε: «Δεν θα τιμωρηθούν οι έμποροι των ναρκωτικών, των ψεύτικων ιδεολογιών; Γιατί θύματα αυτής της καταστάσεως είναι τα νέα παιδιά, που το μέλλον τους είναι πάρα πολύ ζοφερό". Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Ιερόθεος τόνισε: "γι' αυτό ευθύνονται εκείνοι τους οποίους ψηφίσαμε και ψηφίζουμε για να διαφεντεύουν τον λαό και όμως δεν πρόσεξαν και έφθασαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση.»

Δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου και μάλιστα από ιεράρχες, προκαλούν ερωτήματα γιατί δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Ο σεβασμιώτατος προφανώς λησμονεί ότι αν δεν εκταμιευτούν οι δόσεις των...ναρκωτικών θα μείνουν χωρίς ...τζούρα και οι κληρικοί.

δείτε περισσότερα »
Με επευφημίες έγινε δεκτός στην παρέλαση ο μητροπολίτης Σύρου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/10/2011

 (του Σπύρου Ξυδάκη) 

Με επευφημίες έγινε δεκτός ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος σήμερα στην ιστορική πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης στη Σύρο. 

Ο σεβασμιώτατος μετά τη Δοξολογία, συνοδευόμενος από δύο ιερείς, μετέβη στην πλατεία για να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση. Να σημειωθεί ότι οι τοπικοί άρχοντες ήταν εξαφανισμένοι αφού θεώρησαν ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί παρέλαση στη Σύρο. Όμως η παρέλαση έγινε και στέφθηκε με επιτυχία. 

Ο κ. Δωρόθεος δεν ανέβηκε στην εξέδρα, αλλά στάθηκε δίπλα στους εκατοντάδες  Συριανούς για να παρακολουθήσει μαζί τους την παρέλαση και να χειροκροτήσει τα νιάτα. Οι Συριανοί μόλις τον είδαν τον καταχειροκρότησαν και του φώναξαν: «Δέσποτα σε θέλουμε δίπλα μας, μείνε μαζί μας». Ο μητροπολίτης παρέμεινε δίπλα στους Συριανούς μέχρι το πέρας της παρελάσεως, χειροκροτώντας τα παιδιά.

Ομάδα μαθητών , μετά την παρέλαση, πλησίασε τον κ. Δωρόθεο και είχε ολιγόλεπτη συζήτηση μαζί του.

δείτε περισσότερα »
Τιμητική Εκδήλωση και Διεθνές Συνέδριο για τον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/10/2011

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών θα τιμήσουν τον Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα), του οποίου είναι γνωστή η προσφορά στην Εκκλησία και τη θεολογία, μια προσφορά με διορθόδοξη και οικουμενική ακτινοβολία, αλλά και διεθνή Ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Συγκεκριμένα, κατά το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» στα Μελισσάτικα Βόλου, ο Σεβασμιώτατος θα γίνει δεκτός ως «Εταίρος» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ παράλληλα θα διοργανωθεί προς τιμήν του διεθνές συνέδριο (στην ελληνική γλώσσα), στο οποίο σημαντικοί ορθόδοξοι θεολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ασχοληθούν με επιμέρους όψεις του θεολογικού του έργου και με την εν γένει σημασία και επικαιρότητα της θεολογικής του συνεισφοράς. Κεντρική στιγμή του Συνεδρίου θα αποτελέσει η ομιλία του ίδιου του Μητροπολίτου κ. Ιωάννου για την πορεία και τις προοπτικές της Ορθόδοξης Θεολογίας στον 21ο αιώνα.  

δείτε περισσότερα »
Κούτες αγάπης από το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/10/2011

Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού , στις 21 Οκτωβρίου, ανήμερα της μνήμης του Οσίου πατρός ημών Χριστοδούλου του εν Πάτμω, ανέλαβε την προσπάθεια να προωθήσει τα κατόπιν διαλογής καθαρά ενδύματα, υποδήματα, παιχνίδια κ.ά. σε κοινωφελείς οργανισμούς – συλλόγους.
Ήδη -από τις 18 Ιουλίου που προωθήσαμε 65 ακόμη κιβώτια ρουχισμού- είχε συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ενδυμάτων και υποδημάτων, ανδρικών, γυναικείων, παιδικών, χειμερινών και θερινών, καθώς και ικανός αριθμός παιχνιδιών.
Αφού έγινε η πολύ δύσκολη αλλά απαραίτητη διαλογή (διότι αρκετά ενδύματα κρίθηκαν ακατάλληλα να δοθούν ακόμα και σε φτωχούς συνανθρώπους μας, ήταν βρώμικα, σκισμένα κλπ..) δόθηκαν από το Ιούλιο έως σήμερα 139 δέματα σε ενδεείς συνανθρώπους μας - ενορίτες μας και μη. 
Για το αρκετό περίσσευμα σε ρούχα, υποδήματα κ.λ.π. η «Επιτροπή του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου για τη συλλογή και διανομή των ενδυμάτων και υποδημάτων» απεφάσισε να τα προσφέρει στο Φιλανθρωπικό κατάστημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ενδύει φτωχούς και αστέγους «Ταβιθά», το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ακομινάτων στην Αθήνα. 
Οι προσφερόμενες 85 κούτες μεταφέρθηκαν από τα μέλη του Ε.Φ.Τ με μισθωμένο όχημα, παρουσία του Προέδρου του Ε.Φ.Τ. Πρωτοπρ. π. Ιωάννη Καλογερόπουλου και του Δ.Σ. του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, στο εν λόγω φιλανθρωπικό κατάστημα για να προωθηθούν δωρεάν σε φτωχούς και αστέγους συνανθρώπους μας. 


 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Ένα παράπονο και ένα αίτημα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/10/2011

Διπλή εορτή σήμερα για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη τιμά τη μνήμη του Πολιούχου της και την επέτειο απελευθέρωσής της. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην καταπληκτική, όπως την χαρακτήρισε, έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Λούβρο σημειώνοντας: «Διαλαλεί στην καρδιά της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας και τη μεγαλουργία του Έλληνα Μακεδόνα Βασιλιά του Αλεξάνδρου του Μεγάλου. Τέτοια μηνύματα περιμένουμε από την Ευρώπη». Και συμπλήρωσε: «Οι Έλληνες όσοι και αν ερωτηθούν δεν θέλουν άλλα αφεντικά στην πατρίδα μας. Θέλουμε να είμαστε μόνοι οι Έλληνες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απουσία του Κάρολο Παπούλια και του Γιώργου Παπανδρέου από τις εκδηλώσεις εορτασμού: «Θα θέλαμε να ήταν εδώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο εκάστοτε πρωθυπουργός, ει δυνατόν και ολόκληρη η κυβέρνηση».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απευθυνόμενος στον κ. Μπεγλίτη που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, έθεσε το θέμα της επανασύστασης του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης: «Είναι σφοδρή επιθυμία όλου του λαού της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά. Το αίτημα του έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους. 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Αργολίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/10/2011

 (φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε  στην Αργολίδα η εορτή του Αγίου Δημητρίου του μεγαλομάρτυρα ,ενός πολύ λαοφιλή και αγαπητού Αγίου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα πανηγύριζε ο ναός του στρατοπέδου στο Ναύπλιο που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο .Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς της πόλης του Ναυπλίου. Πανηγύριζε επίσης κι ο ομώνυμος ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στο δημοτικό διαμέρισμα του Ινάχου του δήμου Αργους ,τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας της μητροπόλεως Αργολίδας ,ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης. Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε περιφορά της ιερής εικόνας σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα παρουσία πλήθος κόσμου των τοπικών αρχών της πόλης του Αργους καθώς και του βουλευτή Αργολίδας με την ΝΔ κ. Αδριανού Γ. Πανηγύριζε επίσης και ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στο δημοτικό διαμέρισμα της Πουλακίδας του δήμου Ναυπλίου. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Πατέρας Ευάγγελος Μαστορίκος παρουσία κι άλλων ιερέων από τις γύρω περιοχές. Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλο το χωριό προς ευλογία των κατοίκων και του τόπου.Χαρακτηριστικό η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών πράγμα που δείχνει την αγάπη των νέων προς τον Άγιο Δημήτριο. Και τέλος πανηγυρικά και με κάθε  μεγαλοπρέπεια εόρτασε και το Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και κάθε χρόνο στην μνήμη του έρχονται πλύθος κόσμου από κάθε μέρος της Πελοποννήσου για να τιμήσουν τον Άγιο. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ Ιάκωβος . Καθ όλη την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου.

δείτε περισσότερα »
Επιλογή μελών του Συμβουλίου Νέων της Αρχιεπισκοπής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/10/2011

 Τὸ Γραφεῖο Νεότητος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, μέ τήν εὐλογία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου μας προχωρᾶ στή σύσταση ἑνός Συμβουλίου Νέων. Σέ αὐτό μποροῦν νά  λάβουν μέρος 20 νέοι καὶ νέες 17 ἕως 25 ἐτῶν οἱ ὁποίοι θά επιλεγοῦν ὕστερα ἀπό δημόσια κλήρωση μετά ἀπό δική τους αἴτηση.

 Ἔργο τοῦ Συμβουλίου θά εἶναι ἡ εἰσήγηση στὸν Μακαριώτατο θεμάτων πρὸς συζήτηση ἤ δράσεων καὶ ἀπό τήν πλευρά τοῦ Μακαριωτάτου ἡ συζήτηση μέ τούς νέους γιά τά θέματα πού τούς ἀφοροῦν.

 Γιά ὅσους δεν κληρωθοῦν στό ἄμεσο Συμβούλιο καὶ ἐπιθυμοῦν νά συνεισφέρουν στήν ποιμαντική διακονία τῶν νέων θά δημιουργηθεῖ ἕνα εὐρύτερο σχῆμα τό ὁποῖο θά συναντάται σέ ἀραιότερα χρονικά διαστήματα.

Ὅσοι ἐπιθυμοῦν νά συμμετάσχουν μπορούν νά συμπληρώσουν τήν ἐπισυναπτόμενη αἴτηση καί νά τήν ἐπιστρἐπιστρέψον συμπληρωμένη μέχρι τίς 15 Νοεμβρίου στὸ Γραφεῖο Νεότητος εἴτε στή Διεύθυνση Δέσπως Σέχου 37, 117 43 Νέος Κόσμος εἴτε στὸ fax2109244363 ἤ στήν ἠλεκτρονική διεύθυνση youth@neotita.gr.

Ἐκ τοῦ Γραφείου Νεότητος

δείτε περισσότερα »
Έναρξη μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής -Παραδοσιακής μουσικής της Αρχιεπισκοπής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/10/2011

  Tο απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό του Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Μάξιμου Παπαγιάννη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μετά το πέρας του Αγιασμού  ο πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου και απηύθυνε λόγια αγάπης και συμβουλές στους σπουδαστές της σχολής για καλή πρόοδο και μαθητεία. Στη συνέχεια οι καθηγητές μαζί με τον π. Μάξιμο επισκέφθηκαν τους χώρους της σχολής και παρακολούθησαν τα μαθήματα.

Τον πρωτοσύγκελλο υποδέχθηκαν, εκ μέρους του προέδρου του Δ.Σ., ο Αιδεσιμ. πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Λόντος, ο Διευθυντής της Σχολής Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, ο υπεύθυνος του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής κ. Γιώργος Δεμελής καθώς και οι καθηγητές Ηλίας Ρεντιάδης-Τούμπας, Κωνσταντίνος Αγγελίδης και Αναστάσιος Μεντάκης.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672