Μήνυμα κατά του ρατσισμού από τον μητροπολίτη Δημητριάδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/03/2013

(I.M.Δημητριάδος)Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τον οποίο πλαισίωσε πλειάδα κληρικών και μέγα πλήθος πιστών που κατέκλυσε τον Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο.

Στο τέλος του Εσπερινού σχηματίστηκε πομπή που κατευθύνθηκε στον περίβολο του Ναού, όπου τελέστηκε η Αρτοκλασία και ο κ. Ιγνάτιος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι προπάτορές μας επέλεξαν να συνδυάσουν τις εορτές του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, γιατί γνώριζαν ότι ο αγώνας τους έγινε για του «Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία»… Τί σημαίνει ελεύθερη πατρίδα χωρίς ελεύθερους ανθρώπους; Και πώς μπορούν να είναι ελεύθεροι οι άνθρωποι χωρίς τον Θεό της αλήθειας και της αγάπης;»

Ο κ. Ιγνάτιος αναρωτήθηκε, «το μήνυμα του ΄21 δικαιώνεται σήμερα στην πατρίδα μας, η οποία βιώνει μία κατάσταση τραγική; Μήπως νομίσαμε ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε το οικοδόμημα της ελευθερίας μας χωρίς Θεό; Μα ο άνθρωπος χωρίς Θεό έχει ασύδοτη ελευθερία. Αν αρνηθείς τον Θεό αρνείσαι τον άνθρωπο. Τη στιγμή που νομίζεις ότι ελευθερώνεσαι από τον Θεό αρχίζεις να καταδυναστεύεις τον άνθρωπο. Αυτή την αλήθεια συχνά λησμονούμε στον τόπο μας. Προσπαθήσαμε να χτίσουμε μια κοινωνία χωρίς αρετή, αρχές και πίστη στο Θεό. Κι έτσι νομίζαμε ότι γίναμε ελεύθεροι. Δεν είναι ελευθερία ο άκρατος πλουτισμός, η υποδούλωση στις ανθρώπινες αδυναμίες, ο άκρατος ατομικισμός, που βλέπει μόνο το προσωπικό κέδρος και συμφέρον. Δεν είναι ελευθερία η βία και ο καταναγκασμός των άλλων. Ελεύθερος είναι αυτός που είναι έτοιμος να θυσιάσει τον εαυτό του για την ελευθερία του άλλου, εκείνος που μπορεί να καθυποτάξει τα πάθη και τις αδυναμίες του. Ελεύθερος είναι αυτός που ξέρει να μοιράζεται δίκαια, που ξέρει να αγαπά και να προσφέρεται. Να γιατί φθάσαμε σήμερα στο σημείο να αναζητούμε και πάλι το αληθινό νόημα της ελευθερίας, γιατί, κι αν εξασφαλίσαμε τα εθνικά μας σύνορα, κι αν δημιουργήσαμε έναν πλούτο στηριγμένο σε σαθρά θεμέλια, σήμερα καλούμαστε να νοηματοδοτήσουμε εξαρχής την ζωή μας στην αληθινή ελευθερία που όντως θέλει και αρετή και τόλμη…»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος στηλίτευσε την κακή χρήση της ελευθερίας από μερίδα συμπολιτών μας στις μέρες μας, εις βάρος αδύναμων κοινωνικών ομάδων: «φθάσαμε σήμερα στο απερίγραπτο σημείο, εν ονόματι δήθεν της δικής μας «ελευθερίας» να εκβιάζουμε και να κακοποιούμε συνανθρώπους μας, γιατί έχουν άλλο χρώμα στο δέρμα τους, γιατί είναι άλλη η πατρίδα τους, γιατί ζήτησαν ένα κομμάτι ψωμί από τους «ελεύθερους» Έλληνες»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο θαύμα από το οποίο έχει ανάγκη και σήμερα ο τόπος μας και κάλεσε να μιμηθούμε τους προγόνους μας που πέτυχαν το ανέλπιστο θαύμα, όταν όλοι τους είχαν καταδικασμένους, επειδή «στηρίχθηκαν στην πίστη τους στον Θεό και συσπειρώθηκαν γύρω από την διαχρονική δύναμη ενότητας του Ελληνισμού, την Εκκλησία»

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Ευαγγελιστρίας στους δρόμους της Νέας Ιωνίας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο και ανέλυσε το Θεολογικό νόημα της εορτής του Ευαγγελισμού.

Εκ του Γραφείου Τύπου