Εκκλησία της Ελλάδος

Η Παναγιά του Διδυμοτείχου στην πόλη των κάστρων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/08/2012

Η Παναγιά του Διδυμοτείχου πανηγυρίζει και φέτος στην πόλη των κάστρων με λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά με την προτροπή του Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνού.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί στον περίγυρο,  η ομάδα εθελοντών και μελών της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για το τεράστιο έργο που επιτελείται το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στο ναό όσο και στις παράπλευρες δράσεις της τοπικής εκκλησίας υπό την καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου Κολτσιδη.

Ο μεταβυζαντινός ναός, οι ρίζες του οποίου αρχίζουν από το 1800 περίπου, δέχεται τις φροντίδες μιας αγαπημένης και καλά οργανωμένης ομάδας από παιδιά και ενήλικες, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει σε όλο του το μεγαλείο το Πάσχα του καλοκαιριού με την κατάνυξη και την αληθινή πίστη που

δείτε περισσότερα »
Δέματα αγάπης από την Ι.Μ.Αρκαλοχωρίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/08/2012

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, από τον Τομέα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής της Ιεράς Μητρόπολής μας, η διανομή, σε εμπερίστατους αδελφούς μας, πτωχούς, νεόπτωχους και ανέργους, χιλίων τριακοσίων (1.300) δεμάτων, με δεκαπέντε τόνους τρόφιμα και δυόμισι τόνους κοτόπουλο.

Στη συλλογή των τροφίμων συνέβαλαν η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Κληρικοί και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών της Ιεράς Μητρόπολής μας, αλλά και πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι έκφρασαν έμπρακτα την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ευσπλαχνία και τη συμπαράστασή τους προς τον εμπερίστατο πλησίον μας, προς τον αδελφό μας, εν όψει της ευρύτερης πολυδιάστατης κρίσης. ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  

 

δείτε περισσότερα »
Θερμοπυλών Ιωάννης: "Η απιστία είναι διαστροφή"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/08/2012

Επιμέλεια άρθρου: Σπύρος Παπαγεωργίου

 

Στη σημερινή Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης, προεξήρχε ο Καθηγούμενος αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή της θεραπείας του σεληνιαζόμενου παιδιού από τον Ιησού Χριστό στον οποίο καταφεύγει ο πονεμένος πατέρας, μέσα στην απελπισία του, ως την τελευταία του ελπίδα για να θεραπευθεί το παιδί του. " Ο Χριστός χρησιμοποιεί κάποιες βαριές κουβέντες. ῏Ω γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ᾿ ὑμῶν; ῞Εως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν; Ακόμα και στο ερώτημα της αδυναμία των Μαθητών να θεραπεύσουν παρόλο που έχουν λάβει την εξουσία, ο Ιησούς τονίζει απόλυτα ότι οφείλεται στην απιστία τους, τονίζοντας μάλιστα ότι εάν έχουν, έστω και ελάχιστη πίστη, όπως το σπόρο του σιναπιού, θα μπορούν ακόμη να μετακινούν κι ολόκληρα βουνά. Η σχέση μας με το Θεό, είναι σχέση πίστης και αγάπης, δεν μπορεί να είναι σχέση συναλλαγής.  Δυστυχώς, μόνο όταν βρισκόμαστε σε ανάγκη, παρακαλούμε, ικετεύουμε, δακρύζουμε και τάζουμε  για να ζητήσουμε χάρη από τον Κύριο. Και μόλις ο Κύριος, μας εισακούσει και εκπληρώσει το αίτημά μας, τότε επιστρέφουμε στην καθημερινότητα και λησμονούμε την ευεργεσία Του." 

 

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιωάννης επεσήμανε: " Η φυσιολογική σχέση μας με το Θεό, και όχι η διεστραμμένη, πρέπει να είναι συνεχής σχέση πίστης και αγάπης.  Ο Θεός να είναι εγκατεστημένος μέσα μας. Η απιστία είναι διαστροφή. 

 

Αναφερόμενος στη φράση ῏Ω γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη" τόνισε ότι "ο Χριστός με τη φράση αυτή απευθύνεται στην δική μας κοινωνία, διότι δεν έχουμε αντιληφθεί ότι αποτελούμε το Σώμα της Εκκλησίας και κεφαλή Της είναι ο ίδιος ο Ιησούς. Τον οποίο πρέπει να έχουμε όλοι μας οδηγό και εμπνευστή μας. Και όταν ζητήσουμε την έκτακτη βοήθειά Του, όταν κάτι υπερβαίνει τις δικές μας δυνάμεις και επιζητούμε το θαύμα, τότε ο Κύριος μπορεί να μας εισακούσει. Μπορεί, όμως, κάποια στιγμή ο Χριστός να βρίσκεται μακριά όταν θα τον χρειαστούμε, διότι δεν είναι έτοιμη η καρδιά μας να δεχθεί τη Χάρη Του.

 

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε το λόγο του ευχόμενος "να κάνουμε προσπάθεια να αποδεχθούμε το Χριστό. Μία προσπάθεια απόλυτη και ολοκληρωτική, για να αποκτήσουμε φυσιολογική σχέση με το Θεό."  

δείτε περισσότερα »
"Πάσχα του καλοκαιριού" στην Παναγία Φανερωμένης Χολαργού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/08/2012

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο λαός του Χολαργού ετοιμάζεται να εορτάσει το «Πάσχα του καλοκαιριού» την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου, με επίκεντρο τον καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 14 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ., θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ενώ επίσης θα ψαλούν τα εγκώμια της εορτής ενώπιον του ιερού Επιταφίου της Παναγίας.

Την ημέρα της εορτής, Τετάρτη 15 Αυγούστου, στίς 7.00 π.μ., θα ψαλεί ο Όρθρος και εν συνεχείᾳθα τελεσθεί  η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της εορτής, στις 6.30 μ.μ., θα τελεσθεί ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Από την Πέμπτη έως καί την Τετάρτη 22 Αὐγούστου, θα τελούμε στον Ιερό Ναό μας κάθε πρωί (7.00 π.μ.) τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα (6.30 μ.μ.) τον Εσπερινός και την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο

ΕΚ  ΤΟΥ  ΙΕΡΟΥ  ΝΑΟΥ

  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «να συνεχίσει να διορίζει εφημερίους η κυβέρνηση»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/08/2012

«Εάν η παύση των χειροτονιών συνεχισθεί, σε δέκα χρόνια η Μητρόπολη Φθιώτιδος από 270 εφημερίους που έχει σήμερα θα μείνει με 50.» Αυτό τόνισε ο μητροπολίτης κ. Νικόλαος μετά την τέλεση χειροτονίας πρεσβυτέρου και συνέχισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε τις χειροτονίες και δεν θα αφήσουμε το λαό της υπαίθρου αποίμαντο. Οφείλει η Κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας και όπως διορίζει νέα στελέχη στις κρατικές υπηρεσίες να συνεχίσει να διορίζει εφημερίους, των οποίων η συμβολή στην κοινωνία, τον πολιτισμό και στην στήριξη του λαού είναι αποδεδειγμένη.

Παρ’ ότι το σύνολο των εφημερίων της υπαίθρου είναι από τους πιο χαμηλόμισθους λειτουργούς, δεν εγείραμε αξιώσεις για το μισθολόγιό τους, προτιμήσαντες  την συγκακοπάθεια με το λαό, ο οποίος και αυτός δοκιμάζεται στυγνά». 

 

Την Κυριακή 12 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος  

δείτε περισσότερα »
Ιερό Λείψανο της Οσίας Σοφίας στην Παναγίτσα Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/08/2012

(φωτο ierovima) Τμήμα του ιερού λειψάνου της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, βρίσκεται προς προσκύνημα από σήμερα το πρωΐ στο παρεκκλήσιο Αγίας Ειρήνης –Αγίας Παρασκευής του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα Γλυφάδας). Το ιερό λείψανο, το οποίο βρισκόταν για λίγες μέρες στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, εναπόθεσε στο Παρεκκλήσιο ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.

 

Η Οσία Σοφία κατά κόσμο Σοφία Χοτοκουρίδου εγεννήθη το έτος 1883 στο χωριό Σαρή-Ποπά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Ενυμφεύφθη το 1907, απέκτησε ενα αγόρι το οποίο και απέθανε το 1912. Όταν ο σύζυγός της εχάθη στην επιστράτευση το 1914 εκείνη φεύγει για τον Πειραιά.Καθώς ήταν ευλαβέστατη απο μικρή παίρνει μήνυμα απο την Παναγία και το 1927 φεύγει για το μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισούρας (όρια Ν.Κοζάνης, Φλωρίνης και Καστοριάς)όπου και μετά απο οσιακή βιοτή εκοιμήθη το 1974! 

δείτε περισσότερα »
Ο Ηλιουπόλεως στην Ηλιούπολη επί την ηλίου δύση
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/08/2012

Κυματοθραύστη, χαρακτήρισε την Παναγία ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Θεόδωρος, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2012, κατά την μεγάλη παράκληση στην οποία χοροστάτησε, στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως,.

Αναφερόμενος ο Μητροπολίτης Θεόδωρος στο ιερό πρόσωπο της Θεοτόκου, την «πάνω από όλα τα άγια» όπως χαρακτηριστικά είπε, μίλησε για την μητέρα του πόνου και αναφέρθηκε στο κοντάκιο του Ρωμανού του Μελωδού και στον χαρακτηριστικό διάλογο που καταγράφει εκεί ο Υμνωδός, μεταξύ Εκείνης και του Υιού και Θεού της. «Ἕνα λόγο πές μου, Λόγε, ἐμένα ἀμίλητος μὴν προσπεράσης» για να ακούσει το Ιησού «Μὴν πάθω, φοβᾶσαι; Μὴν ἀποθάνω; Μὰ πῶς θὰ σώσω τὸν Ἀδάμ;»

 

δείτε περισσότερα »
Φιλοξενία νέων από τη Ναζαρέτ στην Ι.Μ.Σερρών και Νιγρίτης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/08/2012

Ολοκληρώνεται σήμερα η φιλοξενία των νέων, αγοριών και κοριτσιών, από την Ιερά Μητρόπολη Ναζαρέτ του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων . .Απο 1ης εως 9ης Αυγούστου , 35 νέα παιδιά, ηλικίας 11-15 χρόνων, από την Αγία Γή χάρηκαν στις παραθαλάσιες κατασκηνώσεις των Νέων Κερδυλίων Σερρών τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού, την εγκάρδια ελληνική φιλοξενία αλλά και την ποιότητα της ορθοδόξου πνευματικότητος.Κατά την διάρκεια της παραμονής τους τα παιδιά , επισκέφθησαν προσκυνηματικώς τις παλαίφατες Ιερές Μονές Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου και Τιμίου Προδρόμου Σερρών , τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών , το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας , τον Εκκλ. Ραδιοφωνικό Σταθμό , τις πόλεις των Σερρών και της Ασπροβάλτας και το περίφημο σπήλαιο Αλιστράτης .

 

δείτε περισσότερα »
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όποιος διακυβεύει την ενότητα είναι καταστροφέας του λαού»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/08/2012

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Μάρτυρος Λαυρεντίου του Αρχιδιακόνου, στο Πήλιο, χοροστάτησε, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό (9/8), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πολλών κληρικών και λαϊκών προσκυνητών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον αληθινό πλούτο της Εκκλησίας «που δεν είναι άλλος από τους πτωχούς, τους αστέγους, τους ασθενείς, τους οποίους ανέκαθεν περιέθαλπε. Σ’ αυτούς διασώζεται το πρόσωπο του ζωντανού Θεού. Αυτό είναι το κήρυγμα της Ορθόδοξης πίστης μας. Ότι στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου συναντάμε και κοινωνούμε την ζωντανή εικόνα του Θεού. Και αυτό, γιατί όλοι οι άνθρωποι, μηδενός εξαιρουμένου, είναι δημιουργήματα του Θεού. Και ο Χριστός μας ήρθε για όλους τους ανθρώπους. Και αυτό το έδειξε όχι μόνο με τη διδασκαλία του, αλλά και με τις πράξεις του.  

δείτε περισσότερα »
Τρείς μητροπολίτες προσκεκλημένοι του μητροπολίτη Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/08/2012

(Ι.Μ.Κερκύρας) Με ένα πλούσιο πρόγραμμα λατρευτικών εκδηλώσεων, όπως η παράδοση του τόπου μας επιβάλλει, η Κέρκυρα θα εορτάσει και φέτος την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος της 11ης  Αυγούστου. Έπειτα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου, την  πανήγυρη θα πλαισιώσουν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ Θεόκλητος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672