Γενικό Ιερατικό Συνέδριο στην Ι.Μ. Σπάρτης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/09/2013

(εκ της Ι.Μ.) Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης διοργάνωσε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στη Στέγη Νεότητος Σπάρτης Γενικό Ιερατικό Συνέδριο. Το έναυσμα για τη διεξαγωγή του παραπάνω Συνεδρίου είναι το συνεχές και αμέριστο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας για την επιμόρφωση και κατάρτιση των κληρικών μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα στον ίδιο χρόνο πραγματοποιείται για δεύτερη φορά Γενικό Ιερατικό Συνέδριο.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, στο τέλος της οποίας o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος τέλεσε μνημόσυνο για τους ιερείς που απεβίωσαν τον τελευταίο χρόνο.

Μετά τη διανομή του αντίδωρου προσφέρθηκε πρωινό και στη συνέχεια οι ιερείς κατευθύνθηκαν στη Στέγη Νεότητος, όπου στις 9:30 άρχισε το Συνέδριο με προσευχή και προσφωνήσεις από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Μέντη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και το Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Συνεδρίου τονίζοντας, ότι κινητήριος δύναμη για την πραγματοποίηση των Ιερατικών Συνεδρίων είναι η αγάπη και η ανάγκη. Η αγάπη για τον άνθρωπο και η ανάγκη που δημιουργείται από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Παρουσίασε επίσης τους δυο ομιλητές, μιλώντας με εγκωμιαστικά λόγια για αυτούς.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Νεοφανείς περί γάμου αντιλήψεις και τα παρεπόμενα τελέσεως του Μυστηρίου». Ο κύριος καθηγητής περιέγραψε με σαφήνεια τις αιτίες που προκαλούν τις νεοφανείς περί γάμου αντιλήψεις και πρότεινε τρόπους ποιμαντικής μέριμνας και θεραπείας του όλου προβλήματος.

Ακολούθησε η εισήγηση του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Μαρκαντώνη, Πτυχιούχου βιολογίας και θεολογίας, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Εκκλησία και βιοηθικά θέματα», παρουσιάζοντας το νομικό πλαίσιο, αλλά και τη θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μετά τις ομολογουμένως επιτυχημένες εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών, το λόγο έλαβε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές, τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην παράδοσή μας, προκειμένου να σταθούμε όρθιοι ως έθνος και ως κοινωνία.

Ακολούθησε πλειάδα ερωτήσεων από τους ιερείς, στις οποίες απάντησαν τόσο οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι εισηγητές, όσο και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

Παρέμβαση έκανε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Θεόκτιστος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη κοινής γραμμής και σύμπλευσης όλων των ιερέων με τη θέση του Μητροπολίτου .

Το Συνέδριο έκλεισε με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους συνέδρους, τους προσέφερε ως δώρο βιβλία πνευματικής οικοδομής.