Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στη Χαλκίδα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/10/2013

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη ετελέσθη, τη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, από τον Παν/τατο Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τους εφημερίους του Ιερού Ναού.

Αυτή η Θεία Λειτουργία τελείται εκτός του Ιερού Βήματος στο κέντρο του σολέα με τον λειτουργό στραμμένο προς το εκκλησίασμα. Η Θεία Λειτουργία που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες. Ο πυρήνας της λειτουργίας αυτής, όπως και όλων των λειτουργιών, είναι Αποστολικός.

Από τον 12ο μ.Χ. αιώνα η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, σιγά- σιγά εγκαταλείφθηκε ακόμα και στα Ιεροσόλυμα και αντικαταστάθηκε απ’ τις λεγόμενες Βυζαντινές Λειτουργίες. Αντίθετα οι Μονοφυσίτες της Συρίας δεν την εγκατέλειψαν ποτέ. Πάντως περί τα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ. η Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου επανήλθε σε λειτουργική χρήση στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων και αλλού, η οποία τελείται τακτικά μια ή δυο φορές το χρόνο (23 Οκτωβρίου– Κυριακή μετά του Χριστού Γέννηση).

Στην Ενορία μας, έχει καθιερωθεί να τελείτε η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου κατά τον μήνα Οκτώβριο, όπου η Αγίας μας Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του (23 Οκτωβρίου). Στη Θεία Λειτουργία προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Ο π. Τιμόθεος πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μετέφερε τις Πατρικές Ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Επίσης, τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Εκ του Ιερού Ναού