Μέσα στο ναό έσκαψαν οι χρυσοθήρες

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/04/2013

Οι χρυσοθήρες στο Ρέθυμνο αναζητούσαν «το χρυσάφι που άφησαν οι Τούρκοι φεύγοντας» και οδηγήθηκαν σε ένα σημείο που... όπως θα δείτε προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση...

Μια υπόθεση που κινείται μέσα στους θρύλους, στο χωριό Αγκουσελιανά Ρεθύμνου, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες μια ευρύτατη συζήτηση που ξεπέρασε και τα όρια του οικισμού και κινητοποίησε τις αστυνομικές Αρχές για την ύπαρξη ή όχι… χρυσού, στη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στη θέση «Μαρκαρίνα».

Ακολουθώντας αυτούς τους θρύλους, άγνωστοι τη νύχτα της 2ας Απριλίου, μπήκαν στο ναό και σε τμήμα του κοντά στο ιερό έσκαψαν την πλακόστρωση σε μικρή ακτίνα, αναζητώντας… «το χρυσάφι που άφησαν οι Τούρκοι φεύγοντας».

Ανάλογη επιχείρηση εντοπισμού του «μεγάλου θησαυρού», πραγματοποίησαν άγνωστοι πριν «από τριάντα χρόνια», αυτή τη φορά μέσα στο ιερό! Σύμφωνα με το madeincreta.gr, ο πρώτος που ενημερώθηκε για τις νυχτερινές (μακριά από την κοινή θέα)… ανασκαφές ήταν ο εφημέριος Γιώργης Σπυρλιδάκης από τον επίτροπο της ενορίας Στέλιο Νικητάκη.

Όμως από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεν είναι σε θέση να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα για τις προθέσεις των ανασκαφέων. «Η παράδοση», δηλώνει, «θέλει στο σημείο που βρίσκεται ο ναός να υπήρχε νομισματοκοπείο. Είχαν σκάψει και πριν τριάντα χρόνια, εκείνη τη φορά στο χώρο μέσα στο ιερό. Τώρα έψαξαν σε άλλο σημείο κοντά στο ιερό και πάλι. Βρήκαν, δε βρήκαν κάτι δεν το γνωρίζω και δεν το γνωρίζει και κανείς ενορίτης μου! Δεν μπορώ να ξέρω τα κίνητρά τους, μόνο ο Θεός και αυτοί τα γνωρίζουν. Δε φοβήθηκαν το Θεό και τον Άγιο;»