Εορτασμός της Αγίας Τριάδος στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/06/2014

(I.M.Λαγκαδά) Με περισσή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάθηκε η Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, η οποία είναι κατεξοχήν αφιερωμένη εις το Άγιον Πνεύμα το οποίον επεδήμησε επί τους Αγίους Mαθητάς και Aποστόλους του Κυρίου και εφώτισε αυτούς καθώς και την μνήμη του Αγίου Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας εις την Ιερά Μητρόπολη  εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων, το Καθολικό της οποίας τιμάται εις την Αγία Τριάδα.

Το απόγευμα της παραμονής της Εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νειλουπόλεως κ.κ. Γενναδίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο οποίος και τυγχάνει αδελφός της Ιεράς Μονής μιας και εκεί τελέσθηκε η Μοναχική του Κουρά πριν από 28 έτη, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στην νεοσυσταθείσα ενορία της Αγίας Τριάδος Δρυμού.

Την κυριόνυμο ημέρας της εορτής του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Πέντε Βρύσεων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νειλουπόλεως κ.κ. Γενναδίου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης π. Αχίλειος Τσούτσουρας, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, π. Ευσέβιος Σπουργίτης και Αγίας Τριάδος π. Ισαάκ Τσαπόγλου, πολλοί Ιερείς από διάφορες Μητροπόλεις οι οποίοι τυγχάνουν αδελφοί της Ιεράς Μονής, καθώς και πολύς κόσμος και προσκυνητές που προσήλθαν για να συνεορτάσουν όλως ιδιαιτέρως την εορτή του Αγίου Πνεύματος και να τιμήσουν με την παρουσία τους την λαμπρά πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’όλη την διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα ετέθη προς προσκύνησιν ένα εκ των παλαιοτέρων αντιγράφων της εικόνος της Παναγίας του Καζάν, το οποίο και φυλάσσεται εις την Ιερά Μονή.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε  ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης π. Αχίλειος Τσούτσουρας, ο οποίος με την μεστή νοήματος και πνευματικού περιεχομένου ομιλία του αναφέρθη επακριβώς στην σημασία της μεγάλης σημερινής εορτής του Αγίου Πνεύματος τονίζοντας  τον τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκε το Πανάγιο Πνεύμα, ερχόμενο ως «πνοῆς βιαίας» εκπληρώνοντας τον οίκο όπου ήταν καθίμενοι οι Άγιοι Απόστολοι. (Αγίος Γρηγόριος Παλαμάς, Ομιλία εις την κατά την Πεντηκοστήν τελεσθείσαν φανέρωσιν και διανομήν του Θείου Πνεύματος).

Αναφέρθηκε επίσης στα χαρακτηριστικά του Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, κάνοντας μία περιγραφή μέσο των επιθέτων που χρησιμοποιούν οι Πατέρες της Αγίας μας Εκκλησίας όταν αναφέρονται σε Αυτό.

Ενώ κατέληξε επικαλούμενος τις ευχές των Αγίων Αρχιερέων η  Χάρη του Αγίου Πνεύματος να ευλογεί συνεχώς την ζωή μας και να αγιάζει τα έργα μας και τις πράξεις μας.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, με εγκάρδιους λόγους ευχαρίστησε τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Νειλουπόλεως κ.κ. Γενναδίο και τους παριστάμενους Ιερείς για την ολόθυμον συμμετοχήν τους εις την Πανήγυρη της Ιεράς Μονής της Μητροπόλεως μας, συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Καθηγούμενο Αυτής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ Τσαπόγλου και την αδελφότητα της Μονής για την άρτια οργάνωση της πανηγύρεως, την χορωδία της Ιεράς μας Μητροπόλεως, «ο Απόστολος Παύλος» και τον Χοράρχη αυτής, Μουσικολογιώτατο  Άρχων  Υμνωδό  της  Αγίας  και  Μεγάλης  του  Χριστού  Εκκλησίας  κ.  Γεώργιο  Φερεντίνο, η οποία απέδωσε τόσο ωραία τους ύμνους και τα τροπάρια της ημέρας καθώς και όλον τον κόσμο ο οποίος  παρέστη κατά την διάρκεια και του Εσπερινού αλλά και της Θείας Λειτουργίας.

Ενώ καταλήγοντας την σύντομη προσλαλιά του προέτρεψε όλους να έχουν Πίστη στο Θεό και να μην φοβούνται τίποτα. Να επικαλούνται συνεχώς το Άγιο Πνεύμα ώστε να έρθει στην ζωή του καθενός, καθιστώντας τον πνευματοκίνητο και άνθρωπο του Θεού που θα φέρει την Σφραγίδα της Χάριτος Του στις καρδιά του κατοικώντας πλέον σε αυτήν μέσα του ο Παράκλητος και διώχνοντας οριστικά το φοβικό σύνδρομο που έχει κυριαρχήσει υπαρξιακά και υποστατικά, με αποτέλεσμα να προβληματιζόμεθα για όλα, ιδιαιτέρως δε, αυτή την περίοδο της λεγομένης κρίσης που διέπει την Πατρίδα μας.