Εκδήλωση προς τιμήν των βετεράνων ιερέων της Ι.Α.Α

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/02/2013

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Για την αξία της παράδοσης έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμή των αφυπηρετησάντων ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο των συνάξεων των συνταξιούχων ιερέων, πραγματοποιήθηκε στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο έναντι Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου «Χατζηκώστα» και πρόκειται για την πρώτη επίσημη σύναξη. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Πανοσιολ. Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, τον Διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον γενικό Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, ενώ τους υποδέχθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. Συμεών Βολιώτης και ο υπεύθυνος συντονισμού του προγράμματος για τις συνάξεις των αφυπηρετησάντων ιερέων π. Ιγνάτιος Μόσχος.

Ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης καλωσόρισε τους ιερείς τονίζοντας πως: «Παλαιότερα θεωρούσαν μία οικογένεια καλή, όταν φρόντιζαν τους παππούδες τους. Αυτό έδειχνε ότι ήταν μια ενωμένη οικογένεια και τα παιδιά μάθαιναν από τους παππούδες τους».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «Θέλουμε να υπάρχει και μια υπηρεσία που θα φροντίζει τους αφυπηρετήσαντες ιερείς. Την μέριμνα αυτή ανέλαβε ο π. Ιγνάτιος Μόσχος».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους ιερείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και τόνισε «σε μια εποχή που όλοι νοιαζόμαστε μήπως κάναμε κακό που κόψαμε τις ρίζες μας και ψάχνουμε καινούργια πράγματα, είτε αυτό διακρίνεται στη συμπεριφορά μας, είτε στη γλώσσα μας, στις αξίες μας και στην ηθική μας.
Τον τελευταίο καιρό δεν ακούω συχνά για την παγκοσμιοποίηση, έχει χαθεί αυτή η έννοια κι ακούγεται περισσότερο λόγος καλός για την πατρίδα και πράγματα που έχουμε ξεχάσει και μας λείπουν. Πιστεύω» επισήμανε ο Μακαριώτατος «πως αυτό φέρει κάποιο καλό μήνυμα. Οι ρίζες, εξάλλου, είναι πολύ σημαντικές. Αυτό φαίνεται και στα δέντρα, είναι απαραίτητες για να κάνουν φυλλωσιές. Επομένως, οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι μεγαλύτεροι γενικότερα, είναι χρήσιμοι και δε μπορούμε να τους βάζουμε στο περιθώριο. Τους χρειαζόμαστε για διδασκαλία. Έχουν εμπειρίες και χρειάζεται να συναντιώμαστε συχνά, για να μας διδάσκουν. Μια φλογίτσα, εξάλλου, που μπορεί να έχει μείνει μέσα μας, αν την κληροδοτήσουμε στους νέους κληρικούς είναι μεγάλη επιτυχία».

Κάλεσε, ωστόσο, τους αφυπηρετήσαντες ιερείς να βρίσκονται συχνά, για να δίνουν την ευχή τους στους συνεργάτες τους, στις οικογένειές τους, στους νέους, αφού όπως είπε ο Μακαριώτατος «μια ευχή κάποιου ιερέως που επί χρόνια διακόνησε στο θυσιαστήριο του Χριστού είναι μεγάλη προσευχή και την χρειαζόμαστε όλοι».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση από τους π. Ειρηναίο Νάκο, Γεώργιο Δεμελή και Στέλλα Βαλλάση, μέλη της ορχήστρας «Κανών» της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε σε όλους τους ιερείς αναμνηστικό μετάλλιο και πιττάκιο, επιστολή που συνόδευε το μετάλλιο.