Ο Επίσκοπος στην ιδιαίτερη πατρίδα του

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/02/2014

Ι.Μ.Φθιώτιδος-Στην ιδιαιτέρα του πατρίδα την Λαμία βρέθηκε το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την Κυριακή το πρωί ιερούργησε και ωμίλησε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αφού πρώτα εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο για την άδεια και ευλογία της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στον τραγικό πατέρα της Ευαγγελικής περικοπής του Ασώτου και στην σχέση του με τους δύο υιούς του. Ενός πατέρα που δεν είχε απλός αγάπη αλλά ενός πατέρα, που είναι αγάπη. Ετόνισε ότι και σήμερα υπάρχουν γονείς που αυτοδικαιώνονται. Υπάρχουν και γονείς οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά μόνοι τους. Η ιστορία δείχνει ότι τα παιδιά μπορούμε να τα καθοδηγήσουμε αν πραγματικά μπορούμε μέσα τους, ελεύθερα  να τους εμφυτέψουμε την αγάπη του Θεού και να τους βοηθήσουμε να νιώσουν τη Χάρη του Θεού. Γιατί ο πατέρας δεν ανάγκασε κανένα παιδί για τίποτε. Μόνο που το μεν ένα που φαινόταν χαμένο σώθηκε και το άλλο που θεωρούσε κανείς σωμένο είναι εκείνο που μάλλον χάθηκε.

Μέσα στην αδυναμία μας, μέσα στα πάθη μας και στην αμαρτία μπορούμε να ελπίζουμε, γιατί έχουμε ένα Πατέρα, ο οποίος μας αγαπά και μας προσδοκά, ένα Πατέρα που μας περιμένει να του αποθέσουμε το φορτίο της ζωής μας για να μας αναπαύσει. Εκείνος είναι το Α και το Ω της ζωής του κόσμου, ο οποίος μπορεί να μας ανακαινίσει, να μας μεταμορφώσει και να μας οδηγήσει στην ανέσπερη και ατελεύτητη Βασιλεία Του.  

Κατά την διανομή του αντιδώρου πολλοί πιστοί μεταξύ των οποίων και παλαιοί συμμαθητές και φίλοι του Θεοφιλεστάτου, του εξέφρασαν την αγάπη τους και την χαρά τους για την παρουσία του στη Λαμία και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.