Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Ο διοικητής της ΤτΕ συμμερίζεται τις αγωνίες του αρχιεπισκόπου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/08/2011

Επιστολή - απάντηση στις συγκεκριμένες προτάσεις που του είχε υποβάλλει πρόσφατα ο Μακαριώτατος έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην επιστολή του υπογραμμίζει πως συμμερίζεται τις αγωνίες του Μακαριωτάτου, σημειώνοντας πως τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες των επιλογών ενός προτύπου ανάπτυξης πως μας οδήγησε στην χρεοκοπία.O Μακαριώτατος είχε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για να βγουν οι Έλληνες από το αδιέξοδο και να ανακουφιστούν από το “άλγος των νέων μέτρων”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στις επιστολές του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Μακαριώτατος είχε προτείνει:  

δείτε περισσότερα »
Κήρυγμα κατά του θρησκευτικού φανατισμού από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/07/2011

Το φαινόμενο του θρησκευτικού φανατισμού, που κάνει απειλητική την εμφάνισή του στις μέρες μας, στηλίτευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο κήρυγμά του κατά τον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βόλου, με αφορμή την μνήμη της Αγίας Παρασκευής, η οποία οδηγήθηκε στο Μαρτύριο από τους τυφλωμένους θρησκευτικά διώκτες της πίστεως, κατά την ρωμαϊκή περίοδο.Ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη τραγωδία της Νορβηγίας, κατά την οποία δεκάδες νέα παιδιά βρήκαν τον θάνατο από τα χέρια ενός μανιακού δολοφόνου, που πρόβαλε τα θρησκευτικά του πιστεύω ως άλλοθι για τις αποτρόπαιες πράξεις του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται ότι ο φανατισμός και πάλι θα περισσέψει στην κοινωνία μας, σε όλα τα επίπεδα και αλίμονο αν γίνει και θρησκευτικός, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Έχει χυθεί αίμα εξαιτίας των θρησκευτικών πολέμων, έχουν χαθεί ζωές ανθρώπων και έχουν καταστραφεί κοινωνίες εξαιτίας του θρησκευτικού φανατισμού...» 

 

δείτε περισσότερα »
«Το μεγαλύτερο πλήγμα για την Εκκλησία»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/07/2011

Άρθρο του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου 

Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει, ότι τα περί παύσεως των χειροτονιών από 1ης Ιανουαρίου του 2011 ήταν ανυπόστατες φήμες, δυστυχώς ενεπαίχθημεν και κατεφέρθη κατά της Εκκλησίας το μεγαλύτερο πλήγμα με την απαγόρευση διορισμών νέων ιερέων. Ο ήδη μειωμένος αριθμός ιερέων μειώνεται δραματικά. Η αστική ενορία μένει αποίμαντη και το Ελληνικό χωριό εγκαταλείπεται.

Η Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει 280 οργανικές θέσεις από τις οποίες συμπληρωμένες είναι οι 190. Με την συνταξιοδότηση κάθε χρόνο 15 εφημερίων, σε 3 χρόνια θα μείνει με το ½ των Ιερέων της.

Τι θα γίνουν τα χωριά μας; Πως θα ποιμανθεί ο λαός της υπαίθρου; Ποιοί θα συντηρήσουν τους Ναούς και ποιοί θα φυλάξουν τα κειμήλιά τους; Γνωρίζουν οι αποφασίζοντες ποιά αποστολή επιτελεί ο παπάς του χωριού; Δεν είναι μόνο λειτουργός, είναι κοινωνικός εργάτης, είναι φύλακας του πολιτισμού, είναι φρουρός της πατρίδος και ο εναπομείνας τελευταίος εκπρόσωπος της αρχής.


 

δείτε περισσότερα »
«Αγανακτισμένοι» κατά της Εκκλησίας που «δεν πάει ταμείο»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 07/07/2011

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου

Κάποιοι έχουν αρχίσει και ενοχλούνται από το γεγονός ότι η Εκκλησία «δεν πάει ταμείο», όπως συμβαίνει με την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Ενοχλούνται γιατί πιστεύουν ότι η Εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία σε κινητά και ακίνητα «και πρέπει να πληρώσει όπως όλοι και ακόμη περισσότερο». Η άποψή τους  όμως είναι λαθεμένη και ίσως να το γνωρίζουν, αλλά το λάθος γίνεται άλλοθι για να στηριχθεί η αδικαιολόγητη αντίδρασή τους και η σαθρή άποψή τους

Σε πολιτικά γραφεία υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε τμήμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, «αυτό τουλάχιστον που δεν έχει καθαρούς τίτλους», να περνούσε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Αλλά και αυτοί που αντιπολιτεύονται τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζουν με νόημα: «ο Βενιζέλος προσκύνησε». 

Αυτοί οι «κάποιοι» προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον της Εκκλησίας, να στήσουν ένα κίνημα «αδικημένων και αγανακτισμένων» με την Εκκλησία η οποία «δεν πληρώνει και δεν βοηθά». Αντιδράσεις αναίτιες γιατί η φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, είναι μεγάλη. Η Εκκλησία σήμερα βοηθά έμπρακτα, αλλά δεν χτυπά καμπάνες για να διαφημίσει το έργο της που το θεωρεί αυτονόητη αποστολή της. Οι καμπάνες ηχούν παρά μόνο για να προσκαλέσει τους πιστούς στην αγκαλιά της. 

Αυτοί οι «κάποιοι» ήθελαν και θέλουν να σταματήσει το κράτος τη συμβατική του υποχρέωση να μισθοδοτεί τους κληρικούς και θέλουν από το κράτος να σταματήσουν οι προσλήψεις κληρικών. Είναι οι ίδιοι που έσπειραν τη φήμη για περικοπή του 50% του μισθού των κληρικών και είναι οι ίδιοι που συντηρούσαν αυτή τη φήμη. Είναι αυτοί που θέλουν κληρικούς επαίτες. 

Οι χθεσινές ανακοινώσεις  του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση του έργου που προσφέρει η Εκκλησία. Και η Εκκλησία χθες από την πλευρά της, παραδέχθηκε πως μπορεί να βοηθήσει το δοκιμαζόμενο λαό ακόμη περισσότερο. Και θα το πράξει, γιατί οι παπάδες κάτω από τα ράσα φοράνε παντελόνια. 

δείτε περισσότερα »
Πειραιώς Σεραφείμ: «κίβδηλες καί ψευδεῖς δεσμεύσεις καί ὑποσχέσεις τοῦ Πρωθυπουργοῦ»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/07/2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

Της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς

Τό ὑπ’ ἀριθμ. Πρωτ. 2/8243/0020/1.3.2011 (σχετ. 2/10033/31.1.2011, 2/8955/25.1.2011) ἔγγραφο τοῦ Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν καί τῆς Γεν. Γραμματείας Δημοσιονομικῆς Πολιτικῆς, πού ὑπογράφεται ἀπό τόν Ὑφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη μέ θέμα: «Ἔγκριση πρόσληψης προσωπικοῦ» φέρει στό φῶς τά ὑπ’ ἀριθμ. Φ. 908 / 3936 / Η & Φ. 908 / 3836ο / Η ἔγγραφα τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας, διά βίου μαθήσεως καί Θρησκευμάτων μέ τά ὁποῖα ὑπεβλήθη ὁ προγραμματισμός τῶν προσλήψεων προσωπικοῦ τοῦ Ὑπουργείου, γιά τό οἰκονομικό ἔτος 2011.  Στόν προγραμματισμό αὐτόν προβλέπεται ἡ πρόσληψις 44.045 νέων ὑπαλλήλων ἁρμοδιότητος τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας μεταξύ τῶν ὁποίων καί ἡ πρόσληψις 250 ἱεροδιδασκάλων στίς Μουφτεῖες τῆς Θράκης γιά τήν διδασκαλία τοῦ Κορανίου. 

δείτε περισσότερα »
Γνώμη Μητροπολίτου Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΥ για την Κάρτα του Πολίτη
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/06/2011

Ειδικώτερα: α) Επί υπομνήματος εντιμοτάτου Αναστασίου Μαρίνου, σχετικά με την «Κάρτα του Πολίτου». β) Επί σχετικής Προτάσεως του εντιμοτάτου κ. Γεωργίου Βελλή δια το αυτό θέμα.

Α

Γενικά

Ως είναι εις ημάς γνωστόν από ικανού χρόνου, ένεκα αναφοράς του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου για ηλεκτρονική διακυβέρνησι της χώρας, άρχισαν κάποιοι Κληρικοί, τους οποίους ακολουθούν και τινες λαϊκοί - για ιδικό τους λόγον ο καθένας – να ομιλούν και να δημοσιογραφούν δια την Κάρτα του Πολίτου, ηλετρονικό Φακέλλωμα των ανθρώπων κ.λ.π. Τόσον μάλιστα φανάτισαν μερικούς Αστυνομικούς, ώστε, όταν η Ελληνική Αστυνομία εξέδωκε νέα αστυνομική ταυτότητα, δεν παρέλαβαν αυτήν, διότι τάχα ήτο προπομπός της «Κάρτας του Πολίτη», κατ’ακολουθίαν δε απελύθησαν των τάξεων της Αστυνομίας. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ατενίζουμε με δέος και σφίξιμο καρδιάς τα οικονομικά μέτρα»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/06/2011

(πηγή Καθημερινή της Κυριακής- Άρθρο του Αρχιεπισκόπου) Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος μας ο δημόσιος λόγος γίνεται δύσκολο άθλημα. Από τη μια είναι δημοφιλής η ανέξοδη επιλογή να γίνει καταγγελτικός, αλλά κινδυνεύει να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, αν προσπαθήσει να γίνει παρηγορητικός και ενισχυτικός. Και όμως, πρέπει να αρθρωθεί λόγος.

Από ολοένα και περισσότερους διατυπώνεται η άποψη πως η έξοδος από την οικονομική κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί θα διευκολυνθή αν συνοδεύεται από ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή δηλαδή των στάσεών μας απέναντι στη ζωή και στη κοινωνία. Οι ημέρες μας ευνοούν τους στοχασμούς μας σχετικά με αυτή την αλλαγή σελίδας.

Τα σφάλματα που διαπράξαμε ως λαός και τα οποία μας έφεραν σε αυτό το κατάντημα είναι ήδη γνωστά και χιλιοειπωμένα. Θα ήθελα όμως να επισημάνω πως οι προδιαγραφές για μιαν υγιέστερη κοινωνική ζωή είχαν διατυπωθεί αιώνες πριν, μέσα από την θεολογική μας παράδοση.


 

δείτε περισσότερα »
Ο Σεραφείμ Πειραιώς συγχαίρει τους αγανακτισμένους και αποκαλύπτει το ρόλο των Σιωνιστικών κέντρων
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/06/2011

Στον καταστροφικό ρόλο  των Σιωνιστικών κέντρων και της λέσχης Μπίλντερμπεργκ αναφέρεται σε ανακοίνωσή του  ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ , ενώ συγχαίρει το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών. Ο μαχητικός μητροπολίτης, αναλύει με κατανοητό τρόπο και με  στοιχεία το πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση αλλά και  ποιοί  μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Η ανακοίνωση καταγγελία του μητροπολίτη Σεραφείμ έχει ως ακολούθως:

 

Καθώς βαθαίνει η κρίση και η ύφεση συγκλονίζει την χώρα μας οι εκβιασμοί της Κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών αποδεικνύουν εναργέστατα την βασιμότητα της γνωστής δήλωσης του πρ. Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΝΤ περί «προεκλογικών υπογείων διαδρομών» δια την οικονομική υποδούλωση και εξαθλίωση της χώρας με στοχοθεσία την απομείωση των οικονομικών της αξιών και μεγεθών και την αρπαγή του φυσικού της πλούτου και των βασικών υποδομών της σε εξευτελισμένες τιμές εφαρμόζοντας την γνωστή μέθοδο των αρπακτικών του διεθνιστικού συστήματος.
Ναυαρχίδα όλου αυτού του δολίου και αισχρού σχεδιασμού είναι η σατανοκίνητη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα του διαμονιώδους Σιωνιστικού τέρατος και η οποία είναι η συντονίστρια των διαφόρων μασονικών και ναζιστικής υφής οργανώσεων που στοχεύουν στην παγκόσμια ολιγαρχική και τυρρανική διακυβέρνηση. 

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την Ημέρα του Περιβάλλοντος
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/06/2011

   Η ετήσια Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος αποσκοπεί ασφαλώς στην συνειδητοποίηση της ευθύνης του ανθρώπου έναντι της εν προσοχή και σοφία διαχειρίσεως του φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίον του ανέθεσε ο Δημιουργός «εργάζεσθε και φυλάσσειν». Όλοι οι κάτοικοι του Πλανήτη μας καλούνται να συμβάλουν στην κοινή και απαραίτητη αυτή προσπάθεια. Πολύ όμως, περισσότεροι, όσοι πιστεύουν στον Δημιουργό του Παντός, τον Θεό, ο Οποίος εγκατέστησε τους ανθρώπους επί της γης ως «ενοίκους» και «οικονόμους» και όχι ως καταστροφείς και αφανιστές των έργων Του.   Εξ άλλου, η Εκκλησία αισθάνεται την ανάγκη να κρίνει την αλόγιστη χρήση και σπατάλη των υλικών και φυσικών αγαθών, που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους ανθρώπους. Ήδη, η οικονομική κρίση που δοκιμάζει η ανθρωπότητα ολόκληρη είναι ένα τίμημα, το οποίο καταβάλλει ως συνέπεια της άφρονης και ασύνετης διαχείρισης του φυσικού πλούτου και των πηγών ενέργειας του Πλανήτη μας.

 


 

δείτε περισσότερα »
“Η δύναμη της θρησκείας και η θρησκεία της δύναμης”
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/06/2011

“Η δύναμη της θρησκείας και η θρησκεία της δύναμης” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του κ. Νικολάου Λάου. Το βιβλίο αυτό, που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από τις εκδόσεις «Λεξίτυπον» σε μια πετυχημένη εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια του συγγραφέα διότι πραγματεύεται με καινοτόμο, δημιουργικό και κατανοητό τρόπο την ιδιαιτερότητα του ελληνικού πολιτισμού στα πεδία της φιλοσοφίας, της θρησκείας και της πολιτικής οικονομίας, και εισάγει στην ελληνική βιβλιογραφία για πρώτη φορά τους όρους διπλωματία της πίστης και χριστιανική πολιτική σκέψη, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του ως καθηγητής πολιτιστικής διπλωματίας στη Βιρτζίνια (ΗΠΑ) και ως πολιτικός σύμβουλος.


 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110