Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

«82 μητροπολίτες Βουλευτές»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 07/09/2011

«Ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, διάβαζε καλύτερα Έθνους, που προβάλλεται ευκαίρως ακαίρως θα έχει και μία άλλη παράμετρο που δεν έχουν υπολογίσει. Θα καταργήσει αυτοδικαίως το ασυμβίβαστο των κληρικών να μετέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εάν επιθυμούν στο εθνικό Κοινοβούλιο 82 Μητροπολίτας βουλευτάς να είναι βέβαιοι ότι θα το επιτύχουν!».

 

 Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων στη νέα του ανακοίνωση ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ , ο οποίος αναφέρεται στο νέο νόμο περί ναρκωτικών, στην  κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, στο νομοσχέδιο για τη μεταμόσχευση οργάνων, στην  προβαλλόμενη από αμοίρους νομικής παιδείας διακοπή της συμβατικής υποχρεώσεως του Κράτους για την μισθοδοσία του Κλήρου και τον χωρισμό Εκκλησίας Κράτους. Η ανακοίνωση του αγωνιστή μητροπολίτη, έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: «Δεν είναι κολακευτικό να βλέπουμε γερασμένο τον Πρωθυπουργό μας, ζήτουλα»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 06/09/2011

(Εκ της Ι.Μητροπόλεως) Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ThrakiPalaceτης Αλεξανδρούπολης το "1ο Στρογγυλό Τραπέζι" που διοργάνωσε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης. Η διημερίδα αυτή (2-3 Σεπτεμβρίου) είχε ως θέμα: «Η πρόκληση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και η αντιμετώπισή της από τα κράτη μέλη». Στην διημερίδα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος έκανε εισήγηση το απόγευμα της Παρασκευής για τα αίτια και την ανατροπή της κρίσεως η οποία παρατίθεται.

Η ομιλία του μητροπολίτη κ. Άνθιμου έχει ως ακολούθως: «Κυρίες και Κύριοι,Δυσκολεύτηκα να συντάξω αύτή την ομιλία, επειδή, κατ’ αρχήν μετάνοιωσα που αποδέχτηκα την συμμετοχή μου στο σημερινό αυτό Forum. Ρωτούσα και ξαναρωτούσα τον εαυτό μου «τι θα περιμένουν άραγε, όσοι συμμετέχουν στο Forumνα ακούσουν από τον Επίσκοπο της περιοχής;» Κάποιοι ίσως αμφισβητήσουν το δικαίωμά μου να εκφέρω γνώμη περί αυτών των θεμάτων! Μα, εσείς με καλέσατε! Κάποιοι άλλοι ίσως πουν ότι έχω παλαιές αντιλήψεις!  Όμως, οι παλαιές αντιλήψεις δεν σημαίνει ότι είναι και λαθεμένες. 

δείτε περισσότερα »
Όρια ηλικίας έθεσαν δικτάτορες & αποστάτες‏-Άρθρο του Μητροπολίτη Σύρου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 05/09/2011

«Κόσμος Εκκλησίας πολιά κατεσταλμένη» (Ιω. Χρυσόστομος)

(Πηγή aixmi.gr) Στην ελληνική γλώσσα, κανόνας σημαίνει το όργανο που χρησιμοποιούμε για να σύρουμε ευθεία γραμμή, ή και για να ελέγξουμε την ευθύτητα μιας γραμμής. Μεταφορικά, κανόνας λέγεται και κάθε τι που χρησιμεύει ως πρότυπο και οδηγός για την ορθή εκτέλεση (ή αντιμετώπιση) μιας καταστάσεως, ή και ως κριτήριο για να ελεγχθεί η ορθότητα μιας πράξης.

Έτσι, σε κάθε επίπεδο της συλλογικής μας ζωής υπάρχουν ή θεσμοθετούνται κανόνες, οι οποίοι λειτουργούν ως λυδία λίθος για την ορθότητα μιας πράξεως ή μιας συμπεριφοράς.

Στην εκκλησιαστική γλώσσα, ο όρος ιεροί Κανόνες αναφέρεται σε όλες εκείνες τις διατάξεις, που θεσπίσθηκαν ή υιοθετήθηκαν από την Εκκλησία και αφορούν στην ορθή διοργάνωση, διατήρηση, διάδοση και δραστηριότητα της Εκκλησίας συνολικά και στην ορθή και αυθεντική κατά Χριστόν ζωή των πιστών-μελών της Εκκλησίας διά μέσου αυτής. 

δείτε περισσότερα »
Καλό το «Κύριε Ελέησον» αλλά καλό και το «Πολιτεία άκουσον»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/09/2011

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου 

Κάποιοι ιεράρχες δεν αρκούνται μόνο στα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα, αλλά κατεβαίνουν από το θρόνο τους και έρχονται κοντά στο λαό και τα προβλήματά του. Μεταξύ αυτών είναι οι μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Γλυφάδας Παύλος, ο Πειραιώς Σεραφείμ και μερικοί άλλοι. Είναι οι μητροπολίτες που έχουν άποψη για θέματα που απασχολούν το ποίμνιό τους όπως κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά. Και τις απόψεις τους αυτές τις εκφράζουν όποτε κριθεί απαραίτητο. Είναι οι ιεράρχες που δεν στέκονται προσοχή απέναντι σε Συνοδικές εντολές, αλλά αφουγκράζονται τη λαϊκή βούληση και την εκφράζουν. Πολλές φορές το μήνυμα που δεν μπορεί να στείλει ο λαός προς την πολιτεία το στέλνει ο μητροπολίτης. Άλλωστε, καλό είναι το «Κύριε Ελέησον», αλλά καλό είναι και το «πολιτεία άκουσον…».

Ένας από τους μητροπολίτες αυτούς είναι ο Κονίτσης Ανδρέας ο οποίος τις τελευταίες μέρες στοχοποιήθηκε και κάποιοι του διεμήνυσαν πως πρέπει να σταματήσει να μιλά και να αρκεστεί στα αρχιερατικά του καθήκοντα. Όμως ο αγωνιστής ιεράρχης θεωρεί αρχιερατικό του καθήκον την έκφραση της άποψής του που συχνά πηγάζει από τη λαϊκή βούληση και είναι έκφραση της λαϊκής εντολής και της αγωνίας του λαού για το αύριο. 

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως,Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, απαντώντας στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ἔκανε τὶς ἀκόλουθες Δηλώσεις : 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Πειραιώς για την έννοια της πολιτικής κηδείας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/09/2011

«Η τελετή αποχαιρετισμού του ιστορικού ηγέτη της λεγομένης αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου στον αύλειο χώρο του Α Κοιμητηρίου Αθηνών με την παρουσία ικανού αριθμού μελών της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, στιγμιότυπα της οποίας μετεδόθησαν από την τηλοψία παρουσίασε για μια εισέτι φορά εκτύπως την αντιφατικότητα και την αυτοδιάψευσι της δήθεν προοδευτικής ιδεολογίας που έχει θέσει στα προς κατεδάφισι τον Θεό, την πνευματική διάσταση της υπάρξεως, την μετά θάνατο στο επέκεινα επιβίωσι του ανθρωπίνου προσώπου και την αθανασία της ψυχής.

Το απόγειο της αντίφασης σε όλη αυτή την διαδικασία δημόσιας και πανηγυρικής αποκηρύξεως της Ευαγγελικής πίστεως, απετέλεσε ο επικήδειος λόγος του αποσχισθέντος εκ του ενιαίου Συνασπισμού της λεγομένης Αριστεράς και της Προόδου και Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος κάλεσε τον αποθανόντα «να περάσει απέναντι».

Και διερωτάται ευλόγως ο κάθε καλοπροαίρετος που απέναντι; Στο τίποτα; Στην εκμηδένιση; Στην ανυπαρξία; Μα αυτό δεν αποτελεί πέρασμα αλλά εξαφάνιση και κατακρήμνιση στο χάος. 

δείτε περισσότερα »
Λίγα λόγια για το μακαριστό μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Παύλο
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/08/2011

Του Παύλου Α. Κυρατσή 

Με τη συμπλήρωση δέκα και οκτώ ετών από την προς Κύριον Εκδημίαν του Αειμνήστου Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης Κυρού Παύλου του Α΄,  φέρων το όνομα, αυτού, ίσως και «αναξίως», θέλησα να γράψω, δύο λόγια ως ενθύμιον μνήμης. Επίσκοπος από την παλαιά γενιά» και την παλαιά «κοπή» των Επισκόπων, ολιγαρκής, ταπεινός και οικονόμος, όντως της θείας Χάριτος με νόημα και ουσία της λέξεως, οικονόμος. Γεννημένος στο ορεινό χωριό Λάλα του Ν.Ηλείας το 1929 από αγροτική οικογένεια και συνάμα πολύτεκνη, απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εξελέγη Μητροπολίτης Βεροίας τον Νοέμβριο του 1968, χωρίς ο ίδιος να προ-γνωρίζει τίποτα. Βρισκόταν σε μία σύσκεψη στρατιωτικών ιερέων στη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετούσε ο ίδιος, στρατιωτικός ιερεύς στο Γ΄ Σώμα Στρατού όταν μπαίνει ένας κληρικός μέσα και λέει. «Ανάμεσά μας έχουμε τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης». Άξιος! Η ενθρόνισή του έγινε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας αλλά και στις καρδιές του ποιμνίου του, τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. 

δείτε περισσότερα »
Γιατί μόνο ο Άνθιμος; Οι άλλοι 10 μητροπολίτες γιατί σιωπούν;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/08/2011

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, προ ημερών, μόλις πληροφορήθηκε ότι από τη Φλώρινα  θα εκπέμπει ραδιοφωνικός σταθμός στη «σλαβομακεδονική γλώσσα» και θα προωθεί φιλοσκοπιανές και κατά συνέπεια ανθελληνικές θέσεις,αντέδρασε.

 

Ο κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης ( ή Ashlakov Pande, όπως προτιμά ο ίδιος), του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» έχει ήδη λάβει άδεια εκπομπής που θα να μεταδίδεται στη «σλαβομακεδονική» από τη Φλώρινα και μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία «Μακεδονικό Ραδιόφωνο».Σύμφωνα με το ‘Ουράνιο Τόξο’ το ‘μακεδονικό’ ραδιόφωνο θα αρχίσει να εκπέμπει το φθινόπωρο. Η διαδικασία για την έκδοση άδειάς του βρίσκεται στο τέλος της. Όπως έχει προγραμματιστεί, το πρόγραμμα ειδήσεων του ραδιοφώνου θα εκπέμπει στη Φλώρινα αλλά θα ακούγεται  και στην Θεσσαλονίκη.Το ερώτημα που σήμερα θέτουμε είναι: γιατί αντέδρασε μόνο ο Άνθιμος; Οι άλλοι μητροπολίτες των οποίων τις επαρχίες θα διασχίζουν τα ερτζιανά κύματα, από τη Φλώρινα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, γιατί σιωπούν; Δεν άκουσαν και δεν γνωρίζουν; Συμφωνούν , διαφωνούν ή αδιαφορούν με τη δημιουργία του φιλοσκοπιανού ραδιοφωνικού σταθμού;

Γιατί οι μητροπολίτες Φλωρίνης Θεόκλητος,  Καστορίας Σεραφείμ ,Βεροίας Παντελεήμων, Εδέσσης Ιωήλ,  Κίτρους Αγαθόνικος, Νέας Κρήνης Προκόπιος,  Λαγκαδά Ιωάννης,  Νεαπόλεως Βαρνάβας,  Κιλκισίου Εμμανουήλ,  και ενδεχομένως και άλλοι δύο- τρεις μητροπολίτες, στις επαρχίες των οποίων θα ακούγεται το φιλοσκοπιανό  ραδιόφωνο σιωπούν;  

δείτε περισσότερα »
Δεν υπάρχει συνέχεια για τον υπό παραίτηση μητροπολίτη Ζακύνθου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/08/2011

του Κώστα Ζαφειρίου 

Εκτός τόπου και χρόνου είναι οι διακινούντες τα σενάρια που θέλουν τον υπό παραίτηση μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο να αναλαμβάνει κάποια άλλη θέση και από αυτή να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Φημολογείται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι δεν αποκλείεται ο 72χρονος μητροπολίτης να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη Διεύθυνση του Διορθοδόξου Κέντρου ή τη Γενική Διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας!

Μα, ο  Μητροπολίτης Ζακύνθου ανακοίνωσε στους κληρικούς της Μητρόπολης του την ειλημμένη απόφασή του να παραιτηθεί από τον Θρόνο της Μητρόπολης Ζακύνθου την 1η Σεπτεμβρίου 2011, τονίζοντας ότι  ουδείς μπορεί να είναι ισόβιος καθώς τα χρόνια περνούν και οι δυνάμεις του  εξαντλούνται.

Είναι γενναία η ομολογία του σεβασμιωτάτου ότι τον εγκαταλείπουν εκείνες οι δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την άσκηση διοικητικών καθηκόντων. Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να βρεθεί σε διοικητική θέση, κεντρικής υπηρεσίας ο ιεράρχης, που ομολογεί ότι τον εγκαταλείπουν οι διοικητικές του ικανότητες;

Δεν χρειάζεται βέβαια ο μητροπολίτης Ζακύνθου να διαψεύσει όλα αυτά τα σενάρια, αλλά φρόνιμο είναι να ξεκαθαρίσει ότι η προαναγγελθείσα παραίτηση δεν αφορά μόνο το θρόνο της Ζακύνθου...

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός.. Είμαι απλώς ένας χριστιανός»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 17/08/2011

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ  ΝΤΕΡΤΙΛΗ!

Μιά αίτηση αδείας πρός το Υπουργείο Δικαιοσύνης για μια επίσκεψη ανθρωπιάς στον πολιτικό κρατούμενο Στρατηγό Κ. Νικ. Ντερτιλή ήταν αρκετή για να αναδειχθή η υποκρισία του κοινωνικού συστήματος της εποχής μας. Κατονομάζω ιδιαιτέρως υποκρισία ενός αξιωματούχου της Κυβερνητικής Μηχανής, μερικών δημοσιογράφων καί μερικών Μ.Μ.Ε., που εστράφησαν εναντίον μου με περισσή μανία! Σε μια περίπτωση μάλιστα δεν εδίστασαν να με χαρακτηρίσουν καί «βασανιστή»!!!!
Ποιό άραγε είναι το αδίκημά μου; Ετόλμησα να θαυμάσω τον ηρωϊσμό ενός αξιωματικού -πολιτικού κρατουμένου στον Κορυδαλλό-, όπως αναδύεται από μια Δήλωσή του, η οποία είδε το φώς της δημοσιότητος. Αρνείται να προδώσει τις Αρχές του και τίς ιδέες του και προτιμάει να τερματίσει τήν επίγεια ζωή του μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου έχει συμπληρώσει ήδη τριάντα επτά (37) χρόνια  περιορισμού. Εθαύμασα λοιπόν τη Δήλωσή του καί εζήτησα να τον επισκεφθώ στον τόπο της οδύνης του. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ! ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΤΟΥ! Εθαύμασα, επαναλαμβάνω, τον ηρωϊσμό που περιέχει αυτή η από 16ης Απριλίου 2011 Δήλωσή του και εζήτησα ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ να του σφίγξω το χέρι!

 

δείτε περισσότερα »
Δύσκολο το νέο εκκλησιαστικό έτος
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 05/08/2011

 Αρθρο του Κώστα Ζαφειρίου 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι πολλά. Ισως λόγω θερινής ραστώνης να έχουν περάσει στο περιθώριο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εξαλείφθησαν. Η Εκκλησία, για εκατομμύρια έλληνες αποτελούσε και αποτελεί αποκούμπι, αποτελεί την Ελπίδα ότι “όλα, με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεραστούν ”.

Οι ιεράρχες λοιπόν πρέπει να μην απογοητεύσουν αυτούς τους πιστούς που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Εκκλησία.

Με λίγα λόγια....Η Σύνοδος της Ιεραρχίας όταν συγκληθεί τον Οκτώβριο, οφείλει να ασχοληθεί με θέματα που απασχολούν όσο ποτέ άλλωτε το ποίμνιό της αλλά και με θέματα που αφορούν τη λειτουργία της. Διορισμοί ιερέων, Κάρτα του Πολίτη, μάθημα Θρησκευτικών, καταργήσεις θεολογικών σχολών, είναι μερικά από τα δεκάδες προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Εκκλησία. Αυτά τα θέματα πρέπει να βρεθούν στην Ημερησία Διάταξη. Θέματα αιχμής και όχι θεωρία και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

Οι ιεράρχες αυτή τη φορά καλούνται να δώσουν μάχη ώστε η Εκκλησία να μην παρασυρθεί από τη δύναμη του χειμάρρου της κρίσης, που πρωτίστως είναι κρίση αξιών. Οι ιεράρχες αν θέλουν γεμάτες εκκλησίες πρέπει να αγωνισθούν για να τις γεμίσουν. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έρχονται δύσκολοι καιροί, αλλά ότι ήρθαν. Το εκκλησιαστικό έτος που ξεκινά σε περίπου είκοσι μέρες, είναι δύσκολο εκ των πραγμάτων και οι ιεράρχες πρέπει να αποδείξουν ότι ξέρουν να παλεύουν. Οι πιστοί περιμένουν και πιστεύουν... 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109