Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Ο Δωδώνης στο πλευρό του μητροπολίτη Ναυπάκτου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/01/2013

Επιστολή προς την Πρωτοβουλία Πολιτών Ναυπακτίας, απέστειλε ο Σεβ. Μηττροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Κυρίες και κύριοι,
 

δείτε περισσότερα »
Δύο χρόνια "ierovima.gr"!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 19/01/2013

Το "ierovima.gr" συμπληρώνει ΔΥΟ χρόνια διαδικτυακής παρουσίας.Ο απολογισμός μας είναι απόλυτα θετικός και μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε, αν κρίνουμε από τις μοναδικές επισκέψεις σας που καθημερινά αυξάνονται, ότι καθιερωθήκαμε στο χώρο. 

Το "ierovima.gr" διαπνέεται από πνεύμα αληθείας («ουδέ μη αδικήσω εν τη αληθεία») και δημοσιογραφικής υπευθυνότητας («ευθύνη εν αληθεία»). Με την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που περιβάλλετε την ιστοσελίδα "ierovima.gr", μας δίνετε δύναμη και συνεχίζουμε.Με το ίδιο πάθος, την ίδια αγωνία, που είχαμε την πρώτη μέρα που διαβήκαμε το κατώφλι του διαδικτύου.

Κάνουμε το σταυρό μας και προχωράμε. Σας ευχαριστούμε! Κώστας Ζαφειρίου  

δείτε περισσότερα »
"Τα ράσα, τα καλυμμαύχια και οι γενειάδες σοκάρουν τις παπαδιές"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 17/01/2013

Αποκαλυπτικός ήταν για μια ακόμα φορά ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος για το ρόλο που θα πρέπει να έχει η Εκκλησία στο μέλλον.


Ο κ. Άνθιμος μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» μίλησε για την περιβολή που θα πρέπει να έχουν οι κληρικοί και ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της απλοποίησης των αμφίων και συμφωνεί σε σταδιακή κατάργησή τους.
«Στην πατρίδα μας ακόμα υπάρχει ένα μούδιασμα πάνω σ' αυτό, θέλουν ο ιερέας μας να φορά κάτι να ξεχωρίζει» υποστήριξε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και υπογράμμισε:

«Συμφωνώ ότι η αμφίεση του κλήρου σήμερα είναι βαριά κυρίως για τους εγγάμους κληρικούς, έχομε αγόρια για να γίνουν κληρικοί και δεν βρίσκουν εύκολα παπαδιές. Ήδη οι νεότεροι ιερείς μας βγάζουν το καλυμμαύχι, δεν φορούν το εξώρασο με τα μανίκια, το καλοκαίρι είναι πιο άνετοι, πηγαίνουν στη θάλασσα με τις παπαδιές και τα παιδιά τους μαζί με τον κόσμο».

δείτε περισσότερα »
Ο Βενιζέλος, ο Άγιος Νεκτάριος και ο Άγιος Αντώνιος
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 17/01/2013

του Κώστα Ζαφειρίου


Ισως είναι πρώτη φορά που πολιτικός μέσα σε διάστημα επτά ημερών, επικαλείται σε δημόσιους λόγους του Αγίους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, οι σχέσεις του οποίου με την Εκκλησία είναι καλές, την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στους πρώην βουλευτές του κόμματός του στα γραφεία της Ιπποκράτους, εμφανίστηκε εξοργισμένος με τη στοχοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στιγμή είπε:
«Μ΄ έχουν στοχοποιήσει, αλλά εγώ δεν θα σκύψω το κεφάλι και δεν είμαι σαν τον Άγιο Νεκταριο Πενταπόλεως που κάθεται και μαρτυράει» και συνέχισε:«Δεν χρειάζομαι προστασία, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ τις σηκώνω όλες στους ώμους μου!».
Σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σε κάποια αποστροφή του λόγου του είπε:«Ο Αγιος Αντώνιος φαίνεται ότι δεν έχει διδάξει τίποτα τους συναδέρφους του ΣΥΡΙΖΑ». Και βέβαια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων με την Εκκλησία.
Ο Άγιος Αντώνιος μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς. Επίσης δίδασκε στους μαθητές του να μην θεωρούν τίποτε ανώτερο από την αγάπη του Χριστού και να μη νομίζουν ότι στερούνται κάτι αξιόλογο με την αποχή από τα κοσμικά αγαθά. Θύμιζε επίσης ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εφήμερη, σε αντίθεση με το μέλλοντα αιώνα. Κατέληγε λέγοντας ότι δε θα πρέπει να κοπιάζουμε για την απόκτηση πρόσκαιρων αγαθών αλλά για την απόκτηση αιώνιων αγαθών, που είναι αρετές όπως η σωφροσύνη, η φρόνηση, η αγάπη και η σύνεση.
 

δείτε περισσότερα »
Επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει τηλεοπτικό βήμα η Εκκλησία
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/01/2013

Πολλά και βασικά θέματα ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό τον θεολογικό και εκκλησιαστικό κόσμο. Τα συζητούν και τα αναλύουν επώνυμοι και ανώνυμοι, αλλά αποφάσεις δεν παίρνονται και επίσημες απαντήσεις δεν δίνονται. Έρπει μια σύγχυση σε πολλούς τομείς…

Καλώς ή κακώς η τηλεόραση και το διαδίκτυο επηρεάζουν πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Η τηλεόραση επιδρά στις μεγαλύτερες ηλικίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους νεότερους. Πολλά από τα προγράμματα της τηλοψίας, εν μέρει ή ολόκληρα, συχνά καταλήγουν στο διαδίκτυο. Ενίοτε και κανάλια ολόκληρα προβάλλονται μέσω του διαδικτύου. 

δείτε περισσότερα »
Πολύτιμες συμβουλές στην Ελληνική διπλωματία από τον Σεραφείμ
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/01/2013

ierovima.gr- Αν η Ελληνική Πολιτεία κλείσει τα προξενεία της  σε Σμύρνη και Αδριανούπολη, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου περί αμοιβαιότητος, η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να κλείσει τα προξενεία της σε Κομοτηνή και Ρόδο  που αποτελούν κέντρα καταδολίευσης της Εθνικής συνειδήσεως των Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικής θρησκευτικής παραδοχής.

Αυτή την πολύτιμη συμβουλή δίνει με επιστολή του ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.  

δείτε περισσότερα »
"Οχι στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/01/2013

Πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης ουσιαστικά δρομολογήθηκε η κατάλυση της Κυριακής ως ημέρας αργίας και στη Χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται και η προαιρετική λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους των εμπορικών καταστημάτων με εμβαδόν μέχρι 250 τ.μ., εφόσον δεν ανήκουν σ ΄ αλυσίδα Καταστημάτων και δε λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας του τύπου «shops-in-a-shop. Είναι βέβαιο, εντούτοις,  ότι η de iure  εθελούσια λειτουργία των καταστημάτων αυτών  μέσα σε περιβάλλον βαθειάς κρίσης και έντονου ανταγωνισμού θα εξελιχθεί σε de facto υποχρεωτική.

 

δείτε περισσότερα »
"Nομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/01/2013

Άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως
& Σαμοθράκης κ. Άνθιμου 

Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκομωσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη...έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία το ελευθέρωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι σήμερα.
 

δείτε περισσότερα »
Μεσσηνίας:"Δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη η πρόταση του Αρχιεπισκόπου"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/01/2013

«Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου για παροχή εκκλησιαστικής γης σε νέους ανέργους είναι πολύ σημαντική για το λαό που δοκιμάζεται, αλλά δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη». Αυτό επισήμανε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
«Θεωρώ», τόνισε ο Μητροπολίτης απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί η παροχή αυτή να γίνει άμεσα και εύκολα, «ότι δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη, γιατί υπάρχουν δυσκολίες που προέρχονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, γι’ αυτό και ο Μακαριότατος μιλάει για συνδρομή της Πολιτείας. Πρέπει, δηλαδή, 

δείτε περισσότερα »
"Τα μάθατε τα νέα; Και παπάς και ζευγάς!"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/01/2013

 Από τον
"Κύριε διευθυντά,
 
Πρώτα αντέδρασε ο Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (μέτρο που ισχύει εδώ και χρόνια σε αρκετές χώρες σε όλον τον κόσμο), τώρα έρχεται και ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων για να χαρακτηρίσει «την εργασία της Κυριακής καταραμένη», καθώς εκείνη την ημέρα «o χρόνος δεν είναι δικός μας! Τον κλέβουμε από τον Θεό! Επομένως τα παράγωγα αυτού του χρόνου είναι καταραμένα! Δεν έχουν την ευλογία του Θεού!».

Εγώ, πάλι, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι δουλειά έχει η ευλογία του Θεού με τη λειτουργία της αγοράς.

Ειδικά σε μια κοινωνία που δεν είναι θεοκρατική. 'Η μήπως είναι, αν κρίνω από τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία επιβάλλεται στο κράτος μπλοκάροντας μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις κοινωνικές δομές; Εν προκειμένω δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, ούτε θέλω να μπω σε πρακτικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορεί να αλλάξει ο χάρτης του εμπορίου προς όφελος και των καταναλωτών και των καταστηματαρχών και των υπαλλήλων τους, χωρίς την ίδια στιγμή να θίγεται το κοινό που επιζητεί τον εκκλησιασμό - πάντα υπάρχουν τρόποι, υποθέτω.

Ωστόσο πολύ θα ήθελα κάποια στιγμή οι κυβερνώντες, χωρίς να τρέμουν μη χάσουν τα ψηφαλάκια εκείνων που χειραγωγούνται από την Εκκλησία, να υπενθυμίσουν στους ποιμένες την παροιμία «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». Για λόγους δημοκρατίας.
 
Μετά τιμής
 
Πανδώρα"                    
  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82