Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

«Παπα-Αναστάση θα με βρεις κρεμασμένο στο καμπαναριό…»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 18/11/2011

(του π. Σεραφείμ Δημητρίου, Αρχιμανδρίτη) 

Πηγαίνοντας μια Πέμπτη στην διακονία του κοιμητηρίου βρέθηκα μπροστά σε 4 ταφές, οι 2 των οποίων προέκυψαν από αυτοκτονίες. Στα μάτια μου ήταν υπερβολικό. Σε μια μέρα, σε ένα περιφερειακό κοιμητήριο, που θάπτει μόνο δημότες, δύο αυτόχειρες να περιμένουν ταφή.

Λέμε πλέον για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, «συνεπεία ψυχολογικών προβλημάτων» και αυτομάτως όλα κατανοούνται, από του τυπικού της αποδόσεως εκκλησιαστικής κηδεύσεως έως της αποδοχής του γεγονότος ελαφρά τη καρδία. Δεν είναι τα πράγματα όμως τόσο απλά, και δεν μας επιτρέπεται να τα προσπερνάμε εύκολα γιατί στο ερώτημα τι φταίει; Η απάντηση θα πρέπει να είναι για τον καθένα μας, «εγώ φταίω».

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν γονιός, κατανόησα την γονική αγάπη σαν παροχές∙ χρήμα, άνεση, ασυδοσία.

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν ανάδοχος, δεν έδωσα στον αναδεκτό μου την γνώση της αγάπης, ως το ιδανικό της εν Χριστώ ζωής.

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν δάσκαλος, προσπέρασα το κάθε παιδί σαν μέλος ενός συνόλου που δεν αγάπησα, γιατί το συνέδεσα με την δουλεία μου.

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν παπάς της ενορίας, δεν έκανα τη θεωρία της αγάπης πράξη, ώστε να ξέρω το όνομα του καθενός από το ποίμνιο μου.

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν μέλος της εκκλησίας, του δήμου, της πολιτείας,  δεν ενδιαφέρθηκα με αγάπη για τον άλλο, τον ελάχιστο αδελφό του Κυρίου, αλλά πολιτεύτηκα ικανοποιημένος με τα όσα με αξία ή απάτη, με αγώνα ή δόλο, με νομιμότητα ή παράνομα, απέκτησα.

Και τώρα τι; Τουλάχιστον ας φωνάξουμε για όποιον ακούσει … ελάτε αδέλφια μου να αγαπήσουμε το Θεό και την δημιουργία Του. Να τον αγαπήσουμε μέσ΄ από τα πρόσωπα των ανθρώπων και τη φύση. Και όταν τα λάθη μας, μας σέρνουν μπροστά σε αδιέξοδα, ας μη γονατίσουμε με απόγνωση, ας μην απογοητευτούμε.  

δείτε περισσότερα »
Μελέτιος Πρεβέζης: «Είναι παράδοση να προσευχόμαστε στη γλώσσα που μιλάμε»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 16/11/2011

Το «ierovima» προ ημερών είχε αναρτήσει επιστολή ενοριτών του Ι.Ναού Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδος (Ιερά Μητρόπολη Πρεβέζης) με την οποία διαμαρτύρονταν  για την εμμονή του μητροπολίτη Πρεβέζης να μεταφράζει Λατρευτικά κείμενα στην δημοτική γλώσσα.

Στις 31 Οκτωβρίου υπήρχε απαντητική επιστολή του μητροπολίτη κ. Μελετίου προς τους διαμαρτυρόμενους ενορίτες  την οποία λάβαμε σήμερα (όχι από την Ιερά Μητρόπολη) και θεωρούμε σωστό να τη δημοσιεύσουμε. Ο μητροπολίτης σε κάποιο σημείο της επιστολής του αναφέρει:«Παράδοση τῆς Ἐκκλησία μας εἶναι, νά προσευχόμαστε στήν γλώσσα πού μιλᾶμε. Μά δέν εἶναι παράδοση, νά ἀγωνιζόμαστε γιά γλώσσα τῶν πατέρων μας, πού ἀσφαλώς εἶναι ἔνδοξη μέν, ἀλλά ἀκατανόητη πιά!»

 Με την ευκαιρία ευχόμαστε ολόψυχα, περαστικά στον μητροπολίτη κ. Μελέτιο.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Σκόρπιες σκέψεις ενός ιερέα για την κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/11/2011

«Παρακολουθούσα όλες αυτές τις μέρες τους πολιτικούς μας να προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και αγωνιούσα για το μέλλον του τόπου, για το αύριο των παιδιών μας. Σήμερα επιτέλους τα κατάφεραν. Έχουμε «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» είπαν κάποιοι, κυβέρνηση που υπόσχεται να μας οδηγήσει σε διέξοδο.

 

Μέτρησα 48 ανθρώπους, 48 σωτήρες και έκανα το σταυρό μου, ζωή νάχουν. Θα χρειάζονται όλοι, σκέφτηκα, γιατί άμα δεν χρειάζονταν δεν θα τους τοποθετούσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός που ξέρει καλύτερα από όλους ότι περνάμε περίοδο κρίσης, με ένα εκατομμύριο ανέργους, άλλους τόσους υποαπασχολούμενους και άλλους τόσους εργαζόμενους με μισθούς πείνας. Δεν θα τους έβαζε όλους τη στιγμή που ζούμε με δανεικά. Άρα χρειάζονται και οι 48…Χρειάζεται και ο κύριος Θόδωρος Πάγκαλος που έλειπε για δουλειές στην Κίνα και δεν ξέρω τι αρμοδιότητες έχει, χρειάζονται και οι τέσσερις στο Υπουργείο Άμυνας για να σταματήσουν οι προκλήσεις των Τούρκων σε αέρα και θάλασσα . Θα χρειάζονται και οι τρεις στο Υπουργείο Παιδείας ,Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, άσχετα αν ακόμη οι μαθητές μας δεν έχουν βιβλία, θα χρειάζονται και οι τέσσερις στο Υπουργείο Υγείας γιατί το σύστημα Υγείας εκσυγχρονίζεται, θα χρειάζονται και οι τρεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού γιατί είναι καιρός να μεταλαμπαδεύσουμε ανά την υφήλιο το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Μεταβατική κυβέρνηση, συγκυβέρνηση, κυβέρνηση ενότητας, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ήταν οι όροι που άκουγα χθες το βράδυ στα δελτία ειδήσεων και σε εκπομπές και σκέφτηκα ότι αυτοί οι 49 άνθρωποι μαζί με τον πρωθυπουργό, επειδή ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και τι δεινά τραβάει ο λαός, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις τους αμειβόμενοι με συμβολικό ποσό. Δεν μπορεί δηλαδή, τέτοιες κρίσιμες ώρες, όλοι αυτοί να παίρνουν κατά μέσο όρο από 7.000 ευρώ το μήνα. Δεν ξέρω λοιπόν, μήπως οι ίδιοι ζήτησαν να πληρώνονται για τους τρεις μήνες που θα υπηρετήσουν την πατρίδα, με το μισό ποσό. Εθνικοί σωτήρες είναι και ξέρουν τι τραβάει η πατρίδα μας και ο λαός της.»  

δείτε περισσότερα »
«Η εκκλησία κάνει καλό στην υγεία»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/11/2011

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία και γενικά ακολουθούν τις επιταγές της θρησκείας, έχουν γενικά μεγαλύτερη αισιοδοξία και κινδυνεύουν λιγότερο από κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν θρησκεύονται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες, οι οποίες επίσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή στα εκκλησιαστικά και γενικότερα στα θρησκευτικά δρώμενα προάγει τόσο την ψυχολογική, όσο και τη σωματική υγεία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. Αυτό συμβαίνει, πιθανότατα, επειδή η θρησκεία έχει την ικανότητα να μειώνει το άγχος της καθημερινότητας, να δίνει νόημα στη ζωή και να καταστέλλει τις βλαβερές συνήθειες. 

δείτε περισσότερα »
"Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/11/2011

του Αρχιμανδρίτη  Ειρηναίου Λαφτσή, Πρωτοσύγκελλου Ι.Μ Αλεξανδρουπόλεως (ομιλία) 

Το θέμα που σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε και να συζητήσουμε είναι καθαρά πνευματικό επειδή αφορά άμεσα την ζωή των όλων εμάς των χριστιανών που είμαστε συγχρόνως μέλη και της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Και θα έλεγα πως αφορά και την μέλλουσα ζωή μας αφού γνωρίζουμε πως θα την κατακτήσουμε ανάλογα με τον τρόπο που θα ζήσουμε την παρούσα ζωή μας. 

Κατ΄ αρχήν θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η Εκκλησία δεν είναι πολιτική δύναμη και ούτε θέλει να γίνει γιατί τότε θα χάσει την εμπιστοσύνη των πιστών και της κοινωνίας. Ούτε η Εκκλησία χρησιμοποιεί πολιτικές τακτικές για να μεταδώσει τον Χριστό. Η αξία των λόγων του Χριστού «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν» έχει διαχρονική αξία και δεν πρέπει να τον λησμονούμε ποτέ. Στηριζόμενος σ’ αυτό το λόγο του Χριστού, 1900 χρόνια μετά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Τσιριντάνης γράφει:

δείτε περισσότερα »
Αμβρόσιος Καλαβρύτων: «Άνθρωπος που δεν σέβεται τον συνάνθρωπό του, και μάλιστα ένα κληρικό, δεν είναι άξιος σεβασμού!»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/11/2011

Απόσπασμα από σημερινή ανάρτηση στο ιστολόγιο  του μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, για τον υφυπουργό κ. Νίκο Σηφουνάκη:

« Αναφέρομαι στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος. Δεν τον προσφωνώ «Εξοχώτατο», καθώς επιβάλλει το Πρωτόκολλο, διότι δεν είναι ψηλά, δεν προ-εξέχει, δεν ευρίσκεται στην κορυφή, δηλ. δεν είναι κορυφαίος! Αυτά καθ’ εαυτά τα αξιώματα δεν προσδίδουν αξία σ’ αυτόν, που κατέχει ένα αξίωμα! Δεν τον προσφωνώ «Αξιότιμο», διότι δεν είναι άξιος τιμής! Δεν τον προσφωνώ ούτε και «Κύριο», διότι δεν κυριαρχεί στα πάθη της ψυχής του. Άνθρωπος που δεν σέβεται τον συνάνθρωπό του, και μάλιστα ένα κληρικό, δεν ειναι αξιος σεβασμού!

Όσο ψηλά κι αν ευρίσκεται στην κοινωνική Πυραμίδα ο Σηφουνάκης, τελικά είναι ένα …ανθρωπάκι! Το έχει αποδείξει πολλές φορές. Κυριαρχείται από την αλαζονεία της Εξουσίας και ποδοπατεί ό,τι δεν του αρέσει! Ισοπεδώνει τους πάντες και τα πάντα!» 

δείτε περισσότερα »
Η Εκκλησία παρακολουθεί με θλίψη και προβληματισμό τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/11/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Η Εκκλησία της Ελλάδος παρακολουθεί με θλίψη και προβληματισμό τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον τόπο απλά επισφραγίζουν την απόγνωση και την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει ο λαός  εξαιτίας των  πολιτικών χειρισμών.

«Οι πολιτικοί αποδείχθηκαν αδύναμοι και κατώτεροι των περιστάσεων», ήταν το σχόλιο ιεράρχη, ενώ αρχιμανδρίτης μεγάλης μητροπόλεως σχολίασε: «Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι κρίνουν τις τύχες μας».

Είναι δύο σχόλια, ενδεικτικά της ανησυχίας που εισπράττει καθημερινά ο κληρικός από το λαό, από τους ενορίτες του, γιατί ο ιερέας είναι κομμάτι του λαού, που επίσης δεινοπαθεί και καλείται να στηρίξει πέραν της οικογενείας του και όσους ζητούν την βοήθεια της ενορίας. Και όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος της κρίσης είναι μακρύς αλλά ουδείς γνωρίζει αν είμαστε στην αρχή ή στο μέσον.

Η Εκκλησία έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στις όποιες υποσχέσεις ή δεσμεύσεις  των πολιτικών, αφού οι ίδιοι αδυνατούν  να εγγυηθούν τη συνέχεια ενός πολιτικού συστήματος που δεν θα συντηρείται από την αφαίμαξη των πολιτών.

Η διοικούσα Εκκλησία ίσως θα πρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να δημιουργηθούν ικανές και υγιείς συνθήκες  για τον απεγκλωβισμό της από το σάπιο πολιτικό σύστημα. 

δείτε περισσότερα »
«Και έμειναν όλοι στην καρδιά μας»-Άρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/11/2011

Βρεθήκαμε εκεί καλεσμένοι. Με τις δικές μας ανάλογες εμπειρίες στην Πατρίδα μας. Απ’ όπου προέρχεται το σημερινό λογικό ποίμνιο της Μητροπόλεως Γερμανίας, όταν πριν από δεκαετίες μετανάστευσε εκεί για καλύτερη τύχη.Μας υποδέχτηκε στη Στουτγάρδη ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος και οι Βοηθοί του Επίσκοποι· Αρίστης Βασίλειος, Λεύκης Ευμένιος και Αριανζού Βαρθολομαίος.

Πήραμε το φάκελο του Συνεδρίου που εύκολα πρόδιδε σοβαρή οργάνωση και καλή προετοιμασία. Άρχισαν να έρχονται οι ιερείς από όλη τη Χώρα.

Άνθρωποι που ήδη συμπλήρωσαν 50 χρόνια εκεί, μέχρι και τρεις που χειροτονήθηκαν φέτος.Ο καθ’ ένας κουβαλούσε μια ιστορία που σε ξάφνιαζε αν τύχαινε να σου την διηγηθεί.

Πως ξεκίνησαν να επισκέπτονται στα ομαδικά παραπήγματα των εργατών έξω από τα εργοστάσια, τους μετανάστες Έλληνες εργάτες, σαν κοινωνικοί λειτουργοί κατ’ αρχήν, και σαν ιερείς πολύ αργότερα.Πως βάφτιζαν παιδιά μέσα σε λεκάνες στα σπίτια και στα εστιατόρια. Πως κουβαλούσαν ολόκληρη την Εκκλησία μέσα σε βαλίτσα.

Πως η Μητρόπολη διέθετε ένα δωμάτιο, όπου διέμενε και ο Μητροπολίτης.Εμείς με τα μέχρι τώρα δεδομένα της Πατρίδος μας, περνούσαμε από έκπληξη σε έκπληξη. Κάτι γνωρίζαμε, όμως τώρα το ζούσαμε.Ο σεβασμός μας και η εκτίμηση ανέβαινε κατακόρυφα καθώς βιώναμε ένα ποιμαντικό έργο που άρχισε από το μηδέν και έφτασε στα όρια του θαύματος.

Την μέθοδο μίας λειτουργικής πρακτικής που όφειλε να οικονομήσει. Την αγωνία για απόκτηση ιδιοκτήτων χώρων λατρείας και αιθουσών για κατηχητικά και συνεστιάσεις, προκειμένου να μην δανείζονται ξένους.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Καλαβρύτων: 28 Οκτωβρίου 2011-Το 2ο Μεγάλο ΟΧΙ-ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΟΧΙ" ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΟΧΘΕΣ
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/10/2011

 Γιορτάσαμε προχθές το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, το μεγάλο "ΟΧΙ!" που είπε ο αείμνηστος Κυβερνήτης της Ελλάδος της εποχής εκείνης Ιωάννης Μεταξάς, εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού.
Γιορτάσαμε όμως την λαμπρότερη εθνική επέτειεο των νεωτέρων χρόνων ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!  Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να συμμετάσχη σε συνεδριακή εκδήλωση του Αραβικού κόσμου, με την ονομασία "Αραβική Άνοιξη" που έλαβε χώρα στην Κύπρο! Θεωρούμε τη στάση του κ. Πρωθυπουργού σαν περιφρόνηση πρός τους 'Ηρωες της εποποιΐας του 1940. Πρός τους επιζώντες ¨Ηρωες και πρός τούς νεκρούς, που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Το σημειώνουμε και το στιγματίζουμε!

Προχθές λοιπόν συνέβη κάτι το συγκλονιστικό! Ο Ελληνικός Λαός, ο πάντοτε ευκολόπιστος καί χιλιοπροδομένος, είχε την ευκαιρία να βροντοφωντάξει ένα νέο ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ!

ΟΧΙ, στη νέα Γερμανική κατοχή! ΟΧΙ, στην υποτέλεια!

ΟΧΙ, στην έσχατη φτώχεια, στην οποία οδηγείται η Χώρα μας! ΟΧΙ, στήν "σωστική" εποπτεία των Ξένων Επιτηρητών μας οι οποίοι ήλθαν και άρχισαν ήδη να εγκαθίστανται στα Υπουργεία!  ΟΧΙ! στο ξεπούλημα της Ελληνικής Γης, που είναι ποτισμένη με το αίμα αγίων και ηρώων, ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ και ΗΡΩΩΝ της ΠΑΤΡΙΔΟΣ!

ΟΧΙ!, στο ξεπούλημα των χρυσαφικών και των τιμαλφών της Πατρίδος μας! Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει!  

δείτε περισσότερα »
Απούσα η ενιαία και δυνατή φωνή από τους μητροπολίτες
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/10/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Τα πρωτοφανή και απαράδεκτα επεισόδια που αμαύρωσαν την Εθνική μας επέτειο, έστειλαν και ένα μήνυμα στην Εκκλησία: ο λαός σέβεται (τουλάχιστον ακόμα) το ράσο. Ουδείς κληρικός, ανεξαρτήτως αξιώματος, αποδοκιμάστηκε. Και αυτό ,στους καιρούς που ζούμε, είναι ένα θετικότατο μήνυμα.Η εξήγηση θα μπορούσε να είναι από πολύ απλή έως και πολύπλοκη, αλλά δεν είναι του παρόντος.

 

Όμως αυτό το σεβασμό που εισέπραξαν από το λαό οι δεσποτάδες και άλλοι υψηλόβαθμοι κληρικοί που εμφανίσθηκαν ως εκπρόσωποί τους στις εξέδρες, οφείλουν να...σεβαστούν και οι μητροπολίτες και να τον ανταποδώσουν. Πώς; Με μια φωνή, με μια ενιαία και δυνατή φωνή που να εκφράζει την πλειοψηφία του λαού, μια ενιαία φωνή που να δίνει ελπίδα στους αδυνάμους, που καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε "κολασμένες μέρες" κατά δήλωση ανωτάτων κυβερνητικών παραγόντων.

Δυστυχώς όμως ο λαός, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει από τους θρησκευτικούς ταγούς ενιαία και δυνατή φωνή. Αντιθέτως υπάρχουν πολλές και παράφωνες αρχιερατικές απόψεις, ακόμη και για θέματα που αφορούν την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της. "Αφού δεν μπορούν να βρούν τα του οίκου τους, θα βοηθήσουν εμάς;" είναι το ερώτημα του απλού κόσμου. Και το ερώτημα είναι εύλογο γιατί...

Γιατί αίφνης εμφανίζεται μητροπολίτης υποστηρίζοντας την άποψη πως η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών! "Ποιός εξουσιοδότησε τον μητροπολίτη να κάνει αυτή τη δήλωση;"αναρωτήθηκε άλλος μητροπολίτης που υποστηρίζει πως το κράτος έχει συμβατική υποχρέωση απέναντι στον κλήρο και θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών"

"Ναι, είναι ώρα να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας Κράτους", υποστηρίζει άλλος μητροπολίτης για να βρεί όμως αντίθετους πολλούς άλλους.

"Να έχουμε άποψη για τα εθνικά μας θέματα", υποστηρίζουν κάποιοι δεσποτάδες, "να έχουμε άποψη και επί κυβερνητικών αποφάσεων", υποστηρίζουν επίσης κάποιοι άλλοι δεσποτάδες, για να πάρουν την απάντηση από άλλους μητροπολίτες, πως "ο λόγος των μητροπολιτών πρέπει να είναι η φωνή του Ευαγγελίου ".

Ογδόντα και πλέον μητροπολίτες, δεν έχουν ενιαίο λόγο με αποτέλεσμα ο λόγος τους να είναι αδύναμος. Η "ιερή"πολυφωνία (που αφορά τους μισούς μητροπολίτες γιατί οι άλλοι σιωπούν χρόνια τώρα ) και η διαφωνία σε βασικά θέματα, είναι ενδεικτική της απόλυτης απουσίας σύμπνοιας ή της απουσίας πολιτικής. Και στους καιρούς που ζούμε η Εκκλησιαστική Πολιτική (όρος άγνωστος) κρίνεται απαραίτητη.Και βέβαια τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και προς το καλύτερο, αν αρχιμανδρίτες και μητροπολίτες γνώριζαν πως για την ανάρρησή τους σε υψηλότερα αξιώματα, λόγο έχει και ο λαός.

 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94