Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Διαμαρτυρία Ι.Σ.Κ.Ε προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Κληρικοί με δύο διαφορετικές εργασίες πληρώνονται σχεδόν μόνο για τη μία!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/01/2012

Το Δ.Σ. του Ιερατικού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος ( Ι.Σ.Κ.Ε.), αφού έλαβε υπ’ όψιν του τις διαμαρτυρίες και την αναστάτωση, κυρίως των εκπαιδευτικών-κληρικών, αλλά και άλλων κληρικών που κατέχουν κατά πλήρη απασχόληση και δεύτερη θέση στο δημόσιο νομίμως, και λόγω της υπ’ αριθ. 2/78400/0022/14-11-2011 εγκυκλίου του Γ.Λ.Κ. , διαμαρτύρεται εντόνως για την κατάφωρη αδικία που επιχειρείται  με την εν λόγω εγκύκλιο, εις βάρος των μελών του. Ως γνωστόν οι κληρικοί αυτοί είναι κατηρτισμένοι , πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν μόνον ένα Πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά και μεταπτυχιακά, διδακτορικά, επιμορφώσεις, πείρα και ένα σωρό άλλα προσόντα, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι πολλοί είναι και πολύτεκνοι.Σήμερα γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του Γ.Λ.Κ., αυτοί να εργάζονται και στις 2 θέσεις , λαμβάνοντας από την δεύτερη θέση το 30% των αποδοχών.Δεν γνωρίζουμε ποιος σοφός εγκέφαλος το σοφίστηκε. Ίσως παρασύρθηκε,( ως συνήθως με προχειρότητα) από το μέχρι 30% των αποδοχών που μπορεί να λαμβάνει υπάλληλος του δημοσίου, πλέον του κανονικού μισθού του από την μοναδική θέση που υπηρετεί, όταν συμμετέχει σε συμβούλια, υπερωρίες, κ.λ.π. Αυτή η απόφαση θεωρούμε ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική, διότι εδώ πρόκειται για 2 διαφορετικές εργασίες κατά πλήρη απασχόληση. Επ’ αυτού υπάρχει πάγια νομολογία  και συμφωνία των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και την οποία το Γ.Λ.Κ. δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν του.  

δείτε περισσότερα »
Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει να υποβαθμίσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Πειραιά;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/01/2012

Του Σωτ. Μ. Τζούμα ,επικοινωνιολόγου 

 

Εκ προοιμίου να καταθέσω,για να μην παρεξηγηθώ οτι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας Κάρολο Παπούλια τον...'πάμε!'

Είναι σοβαρός άνθρωπος και τα λίγα αρνητικά που μπορείς να του προσάψεις από τον προηγούμενο  δημόσιο βίο του, ως πολιτικού ανδρός,  έχουν πλέον παραγραφεί, για να μην πώ οτι  έχουν  ξεχασθεί!

Κάτι που θέλουμε να του πιστώσουμε είναι το γεγονός ότι δεν υποκρίθηκε ποτέ τον θρησκευόμενο, 'η έστω τον άνθρωπο που  εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό φρόνημα των πολιτών, για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως έκαναν και κάνουν πολλοί άλλοι, απο τον δημόσιο βίο μας!! 

δείτε περισσότερα »
Γιατί δεν πρέπει να γίνει το τέμενος
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 02/01/2012

Πλέγμα συνταγματικών διατάξεων παραβιάζονται με την κυβερνητική απόφαση να κατασκευαστεί με δαπάνες του Δημοσίου, ισλαμικό τέμενος στον Ελαιώνα Αττικής, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα δοκιμάζεται οικονομικά. Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Αθήνα", ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού.

Υπενθυμίζεται ότι για την στέγαση του πρώτου ισλαμικού τεμένους θα ανασκευαστεί το κεντρικό συνεργείο αυτοκινήτων του Ναυτικού στον Ελαιώνα και η δαπάνη του θα ανέλθει στα 846.000 ευρώ.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητάει να ακυρωθεί η από 7.11.2011 υπουργική απόφαση η οποία αποτελεί προϋπόθεση έκδοσης των αναγκαίων αποφάσεων για την κατασκευή του τεμένους. 

δείτε περισσότερα »
''Πρωτοχρονιά - Τα παλιά τα χρόνια''-Υπό Αιδεσιμολ. Δημητρίου Λυμπεροπούλου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 02/01/2012

Χριστούγεννα. Πρωτοχρονιά. Θεοφάνεια. Το λεγόμενο Δωδεκα-ήμερο. Γεννιέται ο Χριστός. 1ηΙανουαρίου περιτομή του Κυρίου κατά τον Μωσαϊκόν Νόμον. Ο Χριστός κατεδέχθη και την υπό του Νόμου περιτομήν, μετά την ογδόην ημέραν της γεννήσεώς του, και έλαβε το όνομα ''ΙΗΣΟΥΣ'' που σημαίνει Σωτήρ. Η περιτομή του Μωσαϊκού Νόμου ήτοι του αρχαίου Ισραήλ, είναι ο τύπος του βαπτίσματος του Νέου Ισραήλ, της Καινής Διαθήκης, της Εκκλησίας του Χριστού που είναι η πνευματική περιτομή. Γιατί με το βάπτισμα αποτάσσωμεν τα πνευματικά πάθη και γευόμεθα την σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος.

Εορτή Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου του Ουρανοφάντορος Αρχιεπισκόπου Καισαρείας. Ο Μέγας Βασίλειος εγεννήθη το έτος 329 εις την Καισαρείαν της Καπαδοκίας  από γονείς ευσεβείς.Τα εγκύκλια γράμματα τα έλαβε στην Κωνσταντινούπολη, και κατόπιν εις Αθήνας. Μετ' ολίγον επέστρεψε εις την ιδίαν χώραν, και το έτος 375 ανεδείχθη Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας. Συνέγραψε κείμενα δογματικού περιεχομένου, γέμοντα σοφίας και πολυμάθειας. Τόση ήτο η δεινότης και μεγαλοπρέπεια του λόγου του, με το να δεχθεί την επωνυμίαν Ουρανοφάντωρ. 

δείτε περισσότερα »
Ο παπάς που ζει ανάμεσά μας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/12/2011

Καλή και ευλογημένη χρονιά,στον έγγαμο ιερέα, που καλείται με πενιχρά οικονομικά μέσα να ζήσει την οικογένειά του και να στηρίξει πνευματικά και ηθικά τον συνάνθρωπό του.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά,στον ανώνυμο ιερέα, που κρατάει ψηλά τα ήθη, τα έθιμα και τις Ορθόδοξες παραδόσεις στο ακριτικό χωριό.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά,στον ήρωα παπά που με βάρκα πηγαίνει από νησί σε νησί για να τελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά,στο λαϊκό που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εκκλησιά.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά στους πηδαλιούχους της Εκκλησίας μας.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ - Κώστας Ζαφειρίου 

δείτε περισσότερα »
"Σκληρόν συ προς κέντρα λακτίζειν"-Μπροστά στο 2012 μ’ ελπίδα τον Χριστό -Άρθρο του αρχιμ. Σεραφείμ Δημητρίου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/12/2011

Με πόνο ψυχής περνούν οι ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου. Οι πιστοί στέκουν προβληματισμένοι, γιατί άνθρωποι της Εκκλησίας ταλαιπωρούνται από ανθρώπους οι οποίοι ούτε θρησκευτική συνείδηση έχουν, ούτε γνωρίζουν το τι σημαίνει πραγματικά Εκκλησία. Δυστυχώς εκούσια ή ακούσια συνεργάζονται με τον αντίδικο του Χριστού, προκειμένου να πλήξουν τον Θείο θεσμό της Εκκλησίας. Αρνούνται το δικαίωμα να έχει ο Χριστός κορβανά και γλωσσόκομον, αρνούνται το δικαίωμα οι Απόστολοι να έχουν βαλάντιο και πήραν, θέλουν και ονειρεύονται μια «Εκκλησία» αμίλητη, άοσμη, άγευστη, άσχετη, ευρισκόμενη εκτός τόπου και χρόνου. Στην πραγματικότητα αυτοί δεν θέλουν να είναι δούλοι του Θεού και της Εκκλησίας αλλά αφέντες Των. 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Ξάνθης: «Ως Έλληνας, ως μητροπολίτης και ως κληρικός» και μια σημείωση...
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/12/2011

Μέ ἀφορμή τόν θόρυβο πού ξέσπασε ἀπό τήν προφυλάκιση τοῦ Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Βατοπεδίου, Ἀρχιμανδρίτου Ἐφραίμ, θά ἤθελα νά σᾶς καταστήσω κοινωνούς τῶν παρακάτω σκέψεων καί ἀπόψεών μου .

Ὡς Ἕλληνας σέβομαι ἀπόλυτα τίς ἀποφάσεις τῶν δικαστηρίων καί τῶν θεσμικῶ νὀργάνων τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας.

Ὡς Μητροπολίτης διατηρῶ σταθερές καί ἀμετακίνητες ἀπόψεις γιά τήν προάσπιση τῶν ἰδιοκτησιῶν τοῦ δημοσίου καί τῶν κατοίκων τῆς Μητροπόλεώς μας.

Ὡς Κληρικός καί ἄνθρωπος εὔχομαι νά ἀφεθεῖ ἐλεύθερος ὁ Ἡγούμενος Ἐφραίμ, ἰδιαίτερα ἐν ὄψει τῶν Ἁγίων τούτων ἡμερῶν.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 

(Σημείωση ierovima) Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ήταν ο πρώτος ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα και ενημέρωσε από το 2003 την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της οποίας δύο υπουργοί, οι κ. Δρυς και Φωτιάδης, ξεκίνησαν ουσιαστικά το θέμα του Βατοπαιδίου.

Επίσης, είχε ενημερώσει τον τότε Γενικό Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, καθώς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τις δραστηριότητες του ηγουμένου Εφραίμ στη λίμνη Βιστωνίδα, όπως είχε αποκαλύψει σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα».  

  

δείτε περισσότερα »
Στόχος η Εκκλησία και η Θρησκεία;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/12/2011

του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα
Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης
 

 

Παρακολουθώ τα γενόμενα των χριστουγεννιάτικων ημερών και βέβαια πολλά τα ερωτήματα εκ των γενομένων. Τελικά η κοινωνία των πολιτών και η πολυπολιτισμικότητα θεσμοθετούνται με προοπτική να στοχοποιηθεί η Εκκλησία και κατ' επέκταση να διωχθεί η θρησκεία στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Πώς άλλως μπορεί να ερμηνευθεί η ελεύθερη διακίνηση όλων των άλλων, εννοώ των περί την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου δοσοληψιών, αλλά και των άλλων με τα τόσα άλλα; Με τις εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές της Βουλής μας, με την ασυλία, με τις γενναίες κρατικές κομματικές επιχορηγήσεις, με τα πολλά, τα ποικίλα, τα ωραία, με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα μάνα μου Ελλάς.».

 Τελικά, η Ελλάδα της μεταπολίτευσης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, η θρυλούμενη πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας των πολιτών, με την ισονομία και την ισοπολιτεία, ολοκληρώνει την παράσταση για την πραγμάτωση του δυσεύρετου μεταπολιτευτικού της οραματισμού, εγκλείοντας στη φυλακή τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ; 

δείτε περισσότερα »
«Σε όλους αντιστοιχεί και κάποιο μερίδιο ευθύνης!»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/12/2011

Του Ιεροκήρυκα Τιμόθεου Παπασταύρου 

 

Τίς τελευταίες μέρες (χρονιάρες μέρες Χριστουγέννων) υπήρξαμε μάρτυρες, αλλά καί βιώσαμε (δυστυχώς) σάν Χριστιανοί, όχι τόσο εκείνο πού θά έπρεπε, δηλαδή τό μυστήριο τής σαρκώσεως τού Θεού Λόγου, αλλά άλλα θλιβερά γεγονότα ...! Ο Κύριος γεννάται  καί 'μείς απουσιάζαμε ...! Μπράβο μας! Χαρά σέ 'κείνους πού πρωτοστάτησαν στή λυπηρή αυτή "παράσταση"!

Αφού σχεδόν όλοι βρεθήκαμε εκτός "τόπου καί χρόνου" καί οι γιορτές σχεδόν πέρασαν, θέλω καί 'γώ νά καταθέσω τήν προσωπική μου άποψη, πού σίγουρα σέ άλλους θά αρέσει καί σέ άλλους ... όχι!

1. Απορίες: α) Περίπου τρία χρόνια "παίζεται" αυτό τό "έργο" τής Μονής Βατοπαιδίου καί ξαφνικά ήλθε σάν "κεραυνός έν αιθρία", η απόφαση γιά τή φυλάκιση τού ηγουμένου π. Εφραίμ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ "ΒΑΣΙΛΙΔΟΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ"! Είναι αυτό συγκυρία ή σύμπτωση; Είναι προμελετημένο "χτύπημα"; Κλίνω πρός τή δεύτερη άποψη...

β) ΣΕΒΟΜΑΙ τήν απόφαση τής δικαιοσύνης ! Απορώ όμως, διότι σάν ένοχοι στό συγκεκριμμένο "σκάνδαλο" όπως τό ονόμασαν, άν θυμάμαι καλά, ακούστηκαν πάρα πολλοί ένοχοι! Πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, δικηγόροι, μάρτυρες, κ.ά. Τελικά μόνο ΕΝΑΣ; καί αυτός μοναχός; Τί σόϊ απονομή δικαιοσύνης είναι αυτή; "Δυό μέτρα καί δυό σταθμά"; Καί καλά, οι τρανοί τά φτιάξαν στά μέτρα τους καί αμνηστεύτηκαν τά εγκλήματά τους! Ντροπή τους! Οι άλλοι όμως; ΕΝΑΣ θά πληρώσει τό "μάρμαρο" πού λέει κι' ο λαός; Δέν είναι αυτό αδικία; Πώς ονομάζεται άραγε στή δικονομική γλώσσα; Νομίζω ότι η δικαιοσύνη πρέπει νά είναι τυφλή, αλλά νά μή κάνει  καί τά "στραβά μάτια"! Καί εδώ κατι τέτοιο ... μυρίζει! 

δείτε περισσότερα »
Μια γροθιά στο στομάχι του εκκλησιαστικού μας κατεστημένου-Αρθρο του Σωτ.Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/12/2011

Του   ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ, Επικοινωνιολόγου 

Δεν έχει  προλάβει να στεγνώσει , καλά- καλά, η υπογραφή απο την δικαστική απόφαση, που ήθελε τον Ηγούμενο Εφραίμ, έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού και τα.. "κροκοδείλια δάκρυα", των παντός είδους υποκριτών του δημόσιου βίου, έχουν πλημμυρίσει τους τηλεοπτικούς δέκτες μας!

Δεν θα κρίνω την απόφαση της Δικαιοσύνης, αυτή καθ´εαυτή,αν και θα μπορούσαν  οι κύριοι δικαστές που συμμετείχαν στο συμβούλιο,  να περιμένουν λίγο πριν εκδώσουν μια απόφαση, η οποία φυσικό ήταν να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει όλο αυτό τον πανικό στο χριστεπώνυμο πλήρωμα. Εκτός κι αν ο στόχος τους ήταν να σκανδαλίσουν για μια φορά ακόμη το λαό μας και να τον αποπροσανατολίσουν απο τα πραγματικά του προβλήματα, για τα οποία την κύρια ευθύνη έχει το πολιτικό μας κατεστημένο.

Ειπώθηκε  πάντως, ως επιχείρημα, ότι οι Αγιορείτες  πατέρες  ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο και εορτάζουν τα  Χριστούγεννα με 13 ημέρες καθυστέρηση, οπότε η δικαστική απόφαση και όλη αυτή η ταραχή, δεν θα  προκαλούσε προβλήματα  στην αγιορείτικη παράδοση και στην εν γένει εκκλησιαστική ευταξία που διέπει την αγιορείτικη μοναδική αδελφότητα!!! 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107