Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Σύρου Δωρόθεος: «Τα παιδιά πρέπει να τα ξέρουν όλα!»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/02/2012

(Άρθρο από το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ)

 

«Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα....Ζούμε μέσα σ' ένα όνειρο που τρίζει...», έλεγαν οι στίχοι ενός τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου, που κυκλοφορήθηκε το 1979...

Ζούμε σ' ένα όνειρο, που τρίζει!

Στίχος προφητικός, αποκαλυπτικός στη διαπίστωση του 30 χρόνια αργότερα, αλλά και προβληματικός στη βεβαιότητα του ότι «τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»!

Ίσως να τα ήξεραν και να τα ξέρουν όλα! Κανείς δεν αμφισβητεί ότι και τότε και σήμερα, ακόμα περισσότερο, τα παιδιά «τα ξέρουν όλα» , καθώς αυτά κυρίως είναι οι αποδέκτες και οι χρήστες των αδιανόητων, μέχρι πρόσφατα, δυνατοτήτων και ευκαιριών, που προσφέρει η λεγόμενη επανάσταση της Πληροφορίας.

Έχουν στη διάθεση τους τόσα μέσα και «εργαλεία» γνώσης και πληροφορίας, ώστε, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία, τα παιδιά «ξέρουν» περισσότερα από τους μεγάλους.


 

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Iωακείμ Γ΄:Επισκόπηση και αιτούμενα της πορείας και της εποχής του
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/02/2012

του Σεβ. Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα 

Πριν εκατό χρόνια, το Νοέμβριο του 1912, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄  αναχωρούσε από τον πρόσκαιρο αυτό κόσμο  για τον άλλο κόσμο, τον αιώνιο και παντοτινό. Ο Ιωακείμ είχε ξεκινήσει  την πορεία της ζωής του από το Βαφεοχώρι, τη γενέτειρά του, με έμφυτη αγάπη, κλήση και κλίση για την Εκκλησία. Τα χαρίσματά του, με την ευλογία του Θεού, τον αξίωσαν να έχει  δυσεύρετη και μεγάλη εκκλησιαστική προσφορά και διακονία. Υπήρξε  πρόσωπο με βαθύτατο εκκλησιαστικό φρόνημα, τον διέκρινε όμως παράλληλα και διορατικότητα και ενόραση, χάρη στην οποία προσλάμβανε τα γενόμενα και τις εξελίξεις που κυοφορούσε το αύριο και το μέλλον. Έθεσε στη διακονία της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου την ύπαρξή του, με τα πάμπολλα χαρίσματά του. Είναι όμως πολύ χαρακτηριστικό, και ιδιαίτερα επίκαιρο για τις ημέρες που ζούμε, το υπό του Μανουήλ Γεδεών για τον Ιωακείμ σημειούμενο: «Καίπερ δε φρονών ότι το καθ’ ημάς χάος ου διαρρυθμίζεται, δυστυχώς ηθέλησε ν’ αναλάβη ευθύς την εφ’ ολοκλήρου διαρρύθμισιν αυτού».

Συμπληρώνονται εφέτος εκατό χρόνια  

δείτε περισσότερα »
Προφητικός ο Ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 06/02/2012

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου

 

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται αύριο, 7 Φεβρουαρίου, από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τέσσερα χρόνια μεστά πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων που η Εκκλησία της Ελλάδος παρακολουθεί από κοντά.

Η πρώτη τετραετία του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, κλείνει με την επιστολή του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, επιστολή που δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε τόσο από κληρικούς, όσο και λαϊκούς, «επιστολή του οργισμένου και εξαθλιωμένου Λαού προς την πολιτική εξουσία».

Αν ανατρέξετε στον Ενθρονιστήριο λόγο του μακαριωτάτου κ. Ιερώνυμου, θα διαπιστώσετε πως το περιεχόμενο της επιστολής αυτής είχε -προφητικά θα έλεγε κανείς-προαναγγελθεί. Διαβάστε τι είχε πει τότε (16 Φεβρουαρίου 2008) ο κ. Ιερώνυμος: 

δείτε περισσότερα »
''Εμμένω και θα εμμένω''
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/02/2012

Υπό Αιδεσιμολ. Δημητρίου Λυμπεροπούλου

Εφημερίου Ιερού Ναού Προφ. Ηλιού Τριπόλεως 

          Ναι θα εμμένω. Ζητώ να μου γνωρίσουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι, πως και γιατί υπάρχει αυτό το τεράστιο χρέος της Ελλάδος.      Αλλά ας μην προσπαθείτε εσείς και εγώ να το μάθουμε. Μην ζαλίζομε το κεφάλι μας. Είναι που είναι ζαλισμένo από τα τόσα και τόσα προβλήματα. Ανέτρεξα λοιπόν σε εφημερίδες και σε περιοδικά και το βρήκα. Βρήκα την καθαρή αλήθεια και την παρουσιάζω.

          «Όταν το ελληνόπουλο και η ελληνοπούλα, ντυμένα στα εθνικά χρώματα, κοιμόντουσαν αθώα στο κρεβάτι τους, και έξω κάτω από το φως του φεγγαριού, έσκουζε ο γκιώνης, εμφανιζόταν στα δωμάτια των παιδιών η γιαγιά. Η τρυφερή γριούλα με το τσεμπέρι, αθόρυβα, έβαζε μερικά λεφτά κάτω από τα παιδικά μαξιλάρια. Αυτό γινόταν παντού, για χρόνια. Σε κάθε οικογένεια. Τα παιδιά το πρωί έβρισκαν τα λεφτά και χαρούμενα ξόδευαν το χαρτζιλίκι της γιαγιάς. Όλα τα παιδιά, όλα τα λεφτά.  

δείτε περισσότερα »
Η επιστολή του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, τι έλεγε ο μακαριστός Χριστόδουλος και ο Στάθης
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/02/2012

Άρθρο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε, την ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσε σε όλους- και όχι μόνο στον κύριο   Στάθη- η επιστολή που απέστειλε ο συνήθως σιωπηλός, μέχρι τώρα, Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προς τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, δια της οποίας λέγει  αλήθειες και θίγει γεγονότα , που απασχολούν όλους τους Έλληνες!
Και είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου σε αυτό το επίπεδο,για όλα εκείνα που συμβαίνουν στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό και τα οποία  την έχουν οδηγήσει στον εθνικό αποτροπιασμό και το λαό μας στην εξαθλίωση!!
Όμως στην προσπάθειά του  ο κ. Στάθης (στο eniko.gr) να εξάρει την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προβαίνει σε απαράδεκτες κρίσεις κατά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου,τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ,τον παρουσιάζει ως εξουσιομανή που ήθελε μάλιστα, να το παίξει  και Εθνάρχης!!
Και είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν να λέγει όσα λέγει σήμερα ο νυν Αρχιεπίσκοπος έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών και να... δοξάζεται! 

δείτε περισσότερα »
Απορία και φόβος!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/02/2012

Άρθρο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου

Για πρώτη φορά αισθανόμαστε να μας νεκρώνουν τα δυό αυτά παγερά συναισθήματα. Δεν ξέρουμε, μήτε μπορούμε να υποπτευθούμε, ούτε να προβλέψουμε "τί τέξεται η επιούσα". Ένα πυκνό σκοτάδι, ένα θολό σύννεφο μας κρύβει τον ορίζοντα. Δεν είναι μόνο η απορία για την οικονομική έκβαση της κοινωνίας μας, είναι και ο φόβος που κατέλαβε την ψυχή μας και την μούδιασε. Παρέλυσε κάθε ικμάδα της ζωτικότητος που είχαμε και στα πρόσωπά μας ζωγραφίζεται ο πανικός ενός άγνωστου αύριο, με τραγικές επιπτώσεις στην καθημερινή μας πραγματικότητα.

Ήδη είμαστε πολύ κουρασμένοι, οι Έλληνες Ορθόδοξοι!

Μόνο έτσι μπορούμε να περιγράψουμε τα υποτροπιάζοντα ειδεχθή συμπτώματα της σύγχρονης πυορροούσης κοινωνίας μας, πλέον.

Ένας ελληνισμός τελείως ξεκομμένος απο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Δίχως ίχνος  

δείτε περισσότερα »
Πόσο αστεία μπορεί να είναι τα ιερά σύμβολα και τα άμφια;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/02/2012

Σε μια εποχή που η Εκκλησία  στηρίζει  τους αδύναμους συμπολίτες μας, σε μια εποχή που ο παπάς διακονεί αμισθί (εκατοντάδες περιπτώσεις) την Εκκλησία και συμπαραστέκεται πνευματικά στους αδυνάμους, σε μια εποχή που ο πολύτεκνος παπάς καλείται να ζήσει με μισθό πείνας όπως χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας, σε μια εποχή που το ράσο δείχνει το φιλάνθρωπο χαρακτήρα του, κάποιοι επιμένουν να λοιδωρούν τους κληρικούς.

Μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών διαφημίζει αποκριάτικες στολές και μεταξύ αυτών «στολές»  παπά ή αρχιμανδρίτη! Πόσο αστείο είναι το λειτούργημα του ιερέως; Πόσο γέλιο μπορεί να προκαλεί ο σταυρός και το καλυμμαύχι; Ως πότε θα σταματήσει ο διασυρμός του Ορθόδοξου Χριστιανού; Ποιος πατέρας θα γελάσει βλέποντας το παιδί του να παίζει με τα ιερά σύμβολα και άμφια; 

δείτε περισσότερα »
Η ρώμη της "Τρίτης Ρώμης"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/01/2012

Άρθρο του καθηγητή Μάριου Μπέγζου, Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών- εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

 

«Τρίτη Ρώμη» αυτοαποκλήθηκε η Μόσχα μετά την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως (1453), η οποία επονομάσθηκε «Νέα Ρώμη» από τον ιδρυτή της Μ. Κωνσταντίνο θεωρώντας βέβαια την «Πρεσβυτέρα Ρώμη» (Roma) ως την «Πρώτη Ρώμη».

Στην χριστιανική αυτοσυνειδησία 2000 ετών ο όρος «Ρώμη» αποτέλεσε εμβληματικό ορόσημο συνώνυμο της πίστης που περιβάλλεται την ισχύ, την δύναμη, την ρώμη, κάνοντας ένα ηχητικό λογοπαίγνιο με την ελληνική λέξη «ρώμη» (δύναμη) και το λατινικό τοπωνύμιο Ρώμη (Roma).

 

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προς εκπαιδευτικούς και μαθητές
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/01/2012

«Ἀγαπητά μου παιδιά,

Ἤρθατε σήμερα στὸ Ναὸ γιὰ νὰ γιορτάσουμε καὶ νὰ πανηγυρίσουμε ὅλοι μαζὶ τὴν ἑορτὴ τῶν μεγάλων ἱεραρχῶν καὶ οἰκουμενικῶν διδασκάλων Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καὶ Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου. Τρεῖς ἀρχιερεῖς τῆς Ἐκκλησίας οἱ ὁποῖοι μὲ τὴν ἀγάπη τους γιὰ τὸν Χριστό, μὲ τοὺς λόγους καὶ τὰ ἔργα τοὺς στήριξαν καὶ στηρίζουν τὴν χριστιανικὴ πίστη. Τρεῖς δασκάλους τῆς οἰκουμένης, οἱ ὁποῖοι μὲ τὴν ἀγάπη τους γιὰ τοὺς ἀνθρώπους, μὲ τὴν σοφία καὶ τὶς διδαχὲς τοὺς φώτισαν τὸν κόσμο ὅλο.

Δάσκαλοι τῆς οἰκουμένης ἀναδείχθηκαν γιατί πρώτιστα ἦταν οἱ ἴδιοι ἐπιμελεῖς μαθητές. Ἀγάπησαν τὶς ἐπιστῆμες, τὴν ἀποκεκαλυμμένη σοφία τοῦ Θεοῦ στοὺς ἀνθρώπους. Σπούδασαν φιλοσοφία, ρητορική, μαθηματικά, ἀστρονομία, μουσικὴ καὶ ὅ,τι κάθε νέος της ἐποχῆς τοὺς ἐλάμβανε ὡς μόρφωση, ὄχι μηχανικά, ὄχι ἀπὸ ὑποχρέωση, ἀλλὰ μὲ ἐπιμέλεια καὶ ἐνδιαφέρον.

Δάσκαλοι τῆς οἰκουμένης φάνηκαν γιατί μίλησαν στὰ πρόσωπα γιὰ τὶς ἀνθρώπινες  

δείτε περισσότερα »
Κατάργηση όλων των προνομίων, κύριε Γ.Γ. Θρησκευμάτων, αλλά όχι μόνο των κληρικών!-Αρθρο του Σωτ.Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/01/2012

Άρθρο του Σωτ. Μ. Τζούμα 

 

Είναι να απορεί κανείς με το περίσσευμα θρασύτητας και υποκρισίας, που κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα, παρά  την οικονομική δυσπραγία που μας μαστίζει!

Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα εμείς και ως λαός, αλλά και ως εξουσία!...Ίσως γιατί αυτοί που μας κυβερνούν ευρίσκονται στον  ίδιο αστερισμό με εκείνο των Αρμαγεδώνων, που πάντα αυτοί ξεκινούσαν τους πολέμους και πάντα αυτοί ζητούσαν στο τέλος τα ρέστα...του γιατί έγινε πόλεμος!

Πρόκειται για την ίδια λογική που κατευθύνει μία μερίδα  ανθρώπων του άρχειν! Αυτούς  που  ο Τσώρτσιλ έλεγε ότι '' την επιτυχία τη θεωρούν παιδί τους, ενώ την αποτυχία τη θεωρούν ορφανή και γι΄αυτό θέλουν να τη μοιράζουν σε όλους"!

Και η άποψη αυτή σίγουρα μας θυμίζει κάτι, αφού είναι η ίδια που κατευθύνει τα διαβήματα και τους απονενοημένους συλλογισμούς και δικών μας πολιτικών ανδρών, όπως για παράδειγμα   του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ.Πάγκαλου , όταν έλεγε το περίφημο εκείνο..."μαζί τα φάγαμε..", δυστυχώς το εννοούσε!!

 

Αυτή η λογική, αποτελεί  τρόπο σκέψης και πολλών άλλων εθνοπατέρων-ασχέτως αν δεν έχουν την τόλμη του κ.Πάγκαλου,για να το ομολογήσουν ευθέως και δημοσίως-αλλά και αρκετών κρατικοδίαιτων, καρεκλοκένταυρων, υπηρεσιακών παραγόντων ,οι οποίοι σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα ήταν να μην ομιλούν,αφού κατά τη σοφή κουτσογιώργειο άποψη...",δεν δικαιούνται δια να ομιλούν!!"

 

Ο συμπαθής κατά τα άλλα, αθόρυβος Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ.Γιώργος  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110