Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Μοναχός Μωϋσής Αγιορείτης:"Μοναχοί ανησυχούν για την κρίση της Δικαιοσύνης"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/12/2011

(πηγή pemptousia.gr) Από διάφορες δημοσιεύσεις και εκπομπές έχει γίνει πλέον γνωστό, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν διαφορετική γνώμη και άποψη, ότι η υπόθεση της ιεράς μονής Βατοπαιδίου δεν αποτελεί σκάνδαλο, αλλά ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με αλλότριους σκοπούς.

Ήταν μία καλοστημένη ιδιοτελής σκευωρία, που δυστυχώς παρέσυρε πολλούς πολύ.Το θέμα αυτό νομίζουμε θα έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο και όχι να χρησιμοποιηθεί προς καταρράκωση θεσμών όπως είναι η Εκκλησία, ο Μοναχισμός και το Άγιον Όρος.Ο κόσμος παρασύρθηκε ώστε να αμφισβητήσει και αυτό το Άγιον Όρος. Τούτο δεν θα έπρεπε να επιτραπεί, να παραταθεί, να διογκωθεί και να επεκταθεί.Τόσο κάποιοι ωφελήθηκαν από την υπόθεση αυτή και τώρα καταρρέουν. Ορισμένοι ανέβηκαν ψηλά πατώντας στην αδικία, την εξαπάτηση και την διαστρέβλωση.Θέλησαν να αμφισβητήσουν ότι η ιδιοκτησία της λίμνης Βιστωνίδος ανήκει στην μονή Βατοπαιδίου και έτσι πλέχθηκε κατηγορητήριο ότι «ενώ δεν ήταν δική τους πώς έκαναν ανταλλαγές».

δείτε περισσότερα »
Οι τέσσερις ομάδες των αρχιερέων
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/12/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Σε τέσσερις ομάδες θα τολμούσαμε να κατατάξουμε τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος,ανάλογα με τις ενέργειές τους, τις κινήσεις τους αλλά και το προφίλ που καλλιεργούν. Οι ομάδες αυτές θα μπορούσαν να είναι:

1/Οι αρχιερείς που παράγουν έργο και το επικοινωνούν. Αποκαλούνται και "διάσημοι".

2/Οι αρχιερείς που παράγουν έργο αλλά δεν θεωρούν απαραίτητο να το δημοσιοποιήσουν. Κάποιοι τους αποκαλούν "παραδοσιακούς".

3/Οι αρχιερείς που πάνω απ΄όλα κάνουν θόρυβο, για να ακουστούν και το απαιτούν.

4/Οι αρχιερείς που αρκούνται μόνο στις προσευχές,δεν παράγουν έργο αλλά θέλουν οι άλλοι να νομίζουν το αντίθετο.

Να διευκρινιστεί ότι με τον όρο έργο εννοούμε το φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο.

Στην τέταρτη ομάδα ανήκουν ελάχιστοι, ίσως λιγότεροι από τα δάκτυλα του ενός χεριού, αλλά δεν παύει να είναι υπαρκτή ομάδα.Οι άλλες τρεις ομάδες έχουν ενδιαφέρον και ιδιαίτερα η τρίτη ομάδα αφού σε αυτή ανήκει αρχιερέας "μεγάλου βεληνεκούς" που συχνά απασχολεί την επικαιρότητα, ή αν θέλετε πιέζει την επικαιρότητα να ασχοληθεί μαζί του. Και το πετυχαίνει.

Στις δύο πρώτες ομάδες ανήκουν και αρχιερείς που έχουν φιλοδοξίες ή θα δικαιούντο να αποκτήσουν. Στις δύο πρώτες ομάδες, ανήκει και η πλειονότητα των αρχιερέων.

Ίσως να υπάρχει και άλλη ομάδα,ή ακόμη να μην υπάρχουν όσες προαναφέραμε. Πριν όμως κάνετε "κλικ", σκεφθείτε έναν αρχιερέα και θα αντιληφθείτε ότι ανήκει σε μία από τις τέσσερεις ομάδες, ή σε αυτήν που έχετε εσείς κατά νου. 

δείτε περισσότερα »
Προκαλούν οι ιεράρχες με τις… ακριβές βόλτες τους
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/12/2011

Του  Σωτήρη Τζούμα

  Η οικονομική κρίση που χτύπησε την πόρτα μας, είναι φυσικό να έχει δημιουργήσει και τα ανάλογα προβλήματα στη ζωή της Εκκλησίας! Κι όταν λέμε Εκκλησία, εμείς τουλάχιστον, εννοούμε τον κλήρο και τον λαό και όχι μόνο “την κλειστή κάστα” των Ιεραρχών μας, οι οποίοι θεωρούν την Εκκλησία, προσωπικό τσιφλίκι τους! Ίσως γι’ αυτό, κάθε κρίση που παρουσιάζεται, τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο ο κλήρος- και κατ’ εξοχήν οι Ιεράρχες- και με διαφορετικό τρόπο ο λαός μας.

Η κρίση αυτή είναι αλήθεια ότι έχει αναγάγει την επίσημη Εκκλησία σε δεκανίκι του Κράτους στον τομέα του κοινωνικού έργου και της προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Και μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες που ολοένα και αυξάνονται.

Πέρα από τα συσσίτια που προσφέρονται κατά χιλιάδες, σε όλη τη χώρα, πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας και μάλιστα συγκεκριμένοι ελεήμονες Μητροπολίτες, έχουν αναλάβει να πληρώνουν λογαριασμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.) πολύτεκνων οικογενειών. Εκεί που οι Ιεράρχες μας δείχνουν να μην έχουν πάρει είδηση είναι στον τρόπο που συμπεριφέρονται εν μέσω της κρίσης! Θα πρέπει να “μαζευτούν” λίγο και να σταματήσουν τις πολυαρχιερατικές πανηγύρεις, γιορτές και λοιπές συναθροίσεις!

Είναι προκλητικό πλέον, ο λαός να μην έχει να πληρώσει τα καθημερινά του έξοδα και η μετακίνηση του κάθε Μητροπολίτη και της συνοδείας του να ξεπερνά, πολλές φορές σε έξοδα τον μηνιαίο προϋπολογισμό μιας μέσης οικογένειας!   

δείτε περισσότερα »
Νέα δικαίωση για τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/11/2011

Μεγάλη δικαίωση για τον Αρχιμ. Ιάκωβο Γιοσάκη και κόλαφος για την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον Άρειο Πάγο, αποτελεί η πρόσφατη Απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, της 15/9/2011.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, απορρίφθηκε ως αβάσιμη η αίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για επανεξέταση στην Ολομέλεια του πιο πάνω Δικαστηρίου, της από 3 Μαϊου 2011 απόφασης του Α’ Τμήματος ΕΔΑΔ, με την οποία καταδικάστηκε η Χώρα μας για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας (αρθρ. 6§2) σε υπόθεση που αφορούσε προσφυγή του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη κατά σχετικής αποφάσεως του Αρείου Πάγου, ενώ του επιδικάστηκε σημαντική χρηματική ικανοποίηση.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής: 

δείτε περισσότερα »
Μπροστά στην πείνα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/11/2011

του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου 

 

Μὲ ἰδιαίτερη ἀγωνία οἱ λαοὶ τῆς γῆς στέκονται μπροστὰ στὴν ἀπειλὴ τῆς πείνας. Προχθὲς ἡ πατρίδα μᾶς μέσα στὴν περίοδο τῆς ξένης κατοχῆς τὸ ἔζησε μὲ πολὺ πόνο καὶ χιλιάδες νεκρούς.  Χθὲς τὸ ἀκούγαμε νὰ συμβαίνει σὲ μακρυνὲς καὶ ἀπαραμύθητες χῶρες. Σήμερα ἦρθε ἡ ὥρα νὰ τὸ ξαναζήσουμε δίπλα μας καὶ αὔριο μέσα στὴν αὐλή μας.

Βεβαίως ὁ Χριστὸς, μᾶς προκάλεσε ὅπως κατέγραψε ὁ Εὐαγγελιστὴς Ματθαῖος στὸ 6ο κεφάλαιο, « μὴ οὒν μεριμνήσητε λέγοντες, τί φάγωμεν ἢ τί πίωμεν ἢ τί περιβαλώμεθα; πάντα γὰρ ταῦτα τὰ ἔθνη ἐπιζητεῖ· οἶδεν γὰρ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος ὅτι χρήζετε τούτων ἁπάντων. ζητεῖτε δὲ πρώτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμίν. Μὴ οὒν μεριμνήσητε εἰς τὴν αὔριον, ἡ γὰρ αὔριον μεριμνήσει τὰ ἐαυτῆς· ἀρκετὸν τὴ ἡμέρα ἡ κακία αὐτῆς». Παράλληλα μᾶς ἔχει ὑποδείξει τὸν τρόπο τῆς προσευχῆς μὲσα στὴν λεγόμενη Κυριακὴ προσευχὴ – Πάτερ ἠμῶν,  μᾶς εἶπε νὰ ζητάμε «τὸν ἄρτον ἠμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἠμὶν σήμερον»·
Ὅμως πάντες λήσμονες καὶ ἀχάριστοι, χθὲς βρήκαμε φαγητά, φάγαμε, χορτάσαμε καὶ κατευθύναμε τὰ περισσεύματα στὰ ἀπορρίμματα. Γιὰ νὰ βρεθοῦμε οἱ ἴδιοι ἐμεῖς σήμερα στοὺς αὐτοὺς κάδους, ἀναζητώντας τροφή.  

δείτε περισσότερα »
Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κρίση
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/11/2011

(του αρχι. Τιμοθέου Παπασταύρου) Ὅλοι τοῦτο τὸν καιρό, μιλοῦν ἤ μᾶλλον παραμιλοῦν γιὰ τὴν οἰκονομική κρίση. Εἶναι δέ, τέτοιος ὁ τρόπος πού ἀναφέρονται σ΄ αὐτή, πού νομίζει κανείς, ὅτι γι' αὐτή, εὐθύνονται κάποιοι συγκεκριμένοι ἄρχοντες ποὺ σέ συνεργασία μέ ξένες καί ἀντίχριστες δυνάμεις μᾶς τήν ἐπέβαλαν.

Ἀς μοῦ ἐπιτραπεῖ λοιπόν νά κάνω κάποιες ἐπισημάνσεις ἐπί τοῦ θέματος αὐτοῦ. 

1. Δέν θά μέ ἐξέπληττε τό γεγονός ἄν αὐτοί ποῦ μιλοῦσαν ἦσαν ἄνθρωποι κοσμικοί πού κοιτοῦν τά πράγματα ἀπό καθαρά κοσμική ἄποψη. Ὅμως δυστυχῶς αὐτές οἱ ἀπόψεις ἀκούγονται καί ἀπό χριστιανούς πού θρησκεύουν συνειδητά, μή ἐξαιρουμένων ἀκόμη καί κληρικῶν καί δή ἀνωτάτων. 

2. Δέν ἀκούστηκε τό παραμικρό καὶ ἀπό κανένα γιά τά αἴτια τῆς κρίσης πού σίγουρα δέν εἶναι ΜΟΝΟ ἡ διασπάθιση τοῦ δημοσίου χρήματος, ἀλλά κυρίως καί πρωτίστως ἡ πνευματική κρίση. Ἀπό αὐτή ἀκριβῶς τήν πνευματική κρίση, προῆλθαν ὅλα ἐκεῖνα τά ἄθλια ἀποτελέσματα πού σήμερα μαστίζουν τόν τόπο μας. 

δείτε περισσότερα »
Τα γενέθλιά του (!) εόρτασε ο Πατριάρχης Μόσχας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 24/11/2011

(Επιστολή κληρικών) «Με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, εόρτασε στις 20 Νοεμβρίου τα 65αγενέθλιά του! Μάλιστα  με αφορμή την εορτή του, πραγματοποίησε συνάντηση στην Πατριαρχική κατοικία στο κέντρο της Μόσχας ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Δ. Μεντβέντεφ. Στη συνάντηση ήταν παρόντες , ο Αγιώτατος και Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β΄, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνάις Σάββας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος, ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρουμανίας Μητροπολίτης Ταργκόβιστε Νήφων, ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Μητροπολίτης Βίντιν Δομετιανός και άλλοι, καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αγνοεί ο Αγιώτατος ότι η Αγία μας Εκκλησία καθόρισε να τελούνται τρία μόνον γενέθλια : του Χριστού (25/12), της Παναγίας (8/9) καί του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (24/06).
Επίσης επειδή Εκκλησία είναι η ένωση του ανθρώπου με το Θεό, που για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής η μέρα αυτή (της Πεντηκοστής) θεωρείται γενέθλια μέρα της Εκκλησίας, αφού αυτή τη μέρα για πρώτη φορά η Εκκλησία εμφανίζεται στον κόσμο σαν θεανθρώπινη κοινωνία. Καμία άλλη αναφορά γενεθλίων  δεν υπάρχει.» 

δείτε περισσότερα »
«Παπα-Αναστάση θα με βρεις κρεμασμένο στο καμπαναριό…»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 18/11/2011

(του π. Σεραφείμ Δημητρίου, Αρχιμανδρίτη) 

Πηγαίνοντας μια Πέμπτη στην διακονία του κοιμητηρίου βρέθηκα μπροστά σε 4 ταφές, οι 2 των οποίων προέκυψαν από αυτοκτονίες. Στα μάτια μου ήταν υπερβολικό. Σε μια μέρα, σε ένα περιφερειακό κοιμητήριο, που θάπτει μόνο δημότες, δύο αυτόχειρες να περιμένουν ταφή.

Λέμε πλέον για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, «συνεπεία ψυχολογικών προβλημάτων» και αυτομάτως όλα κατανοούνται, από του τυπικού της αποδόσεως εκκλησιαστικής κηδεύσεως έως της αποδοχής του γεγονότος ελαφρά τη καρδία. Δεν είναι τα πράγματα όμως τόσο απλά, και δεν μας επιτρέπεται να τα προσπερνάμε εύκολα γιατί στο ερώτημα τι φταίει; Η απάντηση θα πρέπει να είναι για τον καθένα μας, «εγώ φταίω».

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν γονιός, κατανόησα την γονική αγάπη σαν παροχές∙ χρήμα, άνεση, ασυδοσία.

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν ανάδοχος, δεν έδωσα στον αναδεκτό μου την γνώση της αγάπης, ως το ιδανικό της εν Χριστώ ζωής.

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν δάσκαλος, προσπέρασα το κάθε παιδί σαν μέλος ενός συνόλου που δεν αγάπησα, γιατί το συνέδεσα με την δουλεία μου.

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν παπάς της ενορίας, δεν έκανα τη θεωρία της αγάπης πράξη, ώστε να ξέρω το όνομα του καθενός από το ποίμνιο μου.

Ναι εγώ φταίω, γιατί σαν μέλος της εκκλησίας, του δήμου, της πολιτείας,  δεν ενδιαφέρθηκα με αγάπη για τον άλλο, τον ελάχιστο αδελφό του Κυρίου, αλλά πολιτεύτηκα ικανοποιημένος με τα όσα με αξία ή απάτη, με αγώνα ή δόλο, με νομιμότητα ή παράνομα, απέκτησα.

Και τώρα τι; Τουλάχιστον ας φωνάξουμε για όποιον ακούσει … ελάτε αδέλφια μου να αγαπήσουμε το Θεό και την δημιουργία Του. Να τον αγαπήσουμε μέσ΄ από τα πρόσωπα των ανθρώπων και τη φύση. Και όταν τα λάθη μας, μας σέρνουν μπροστά σε αδιέξοδα, ας μη γονατίσουμε με απόγνωση, ας μην απογοητευτούμε.  

δείτε περισσότερα »
Μελέτιος Πρεβέζης: «Είναι παράδοση να προσευχόμαστε στη γλώσσα που μιλάμε»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 16/11/2011

Το «ierovima» προ ημερών είχε αναρτήσει επιστολή ενοριτών του Ι.Ναού Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδος (Ιερά Μητρόπολη Πρεβέζης) με την οποία διαμαρτύρονταν  για την εμμονή του μητροπολίτη Πρεβέζης να μεταφράζει Λατρευτικά κείμενα στην δημοτική γλώσσα.

Στις 31 Οκτωβρίου υπήρχε απαντητική επιστολή του μητροπολίτη κ. Μελετίου προς τους διαμαρτυρόμενους ενορίτες  την οποία λάβαμε σήμερα (όχι από την Ιερά Μητρόπολη) και θεωρούμε σωστό να τη δημοσιεύσουμε. Ο μητροπολίτης σε κάποιο σημείο της επιστολής του αναφέρει:«Παράδοση τῆς Ἐκκλησία μας εἶναι, νά προσευχόμαστε στήν γλώσσα πού μιλᾶμε. Μά δέν εἶναι παράδοση, νά ἀγωνιζόμαστε γιά γλώσσα τῶν πατέρων μας, πού ἀσφαλώς εἶναι ἔνδοξη μέν, ἀλλά ἀκατανόητη πιά!»

 Με την ευκαιρία ευχόμαστε ολόψυχα, περαστικά στον μητροπολίτη κ. Μελέτιο.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Σκόρπιες σκέψεις ενός ιερέα για την κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/11/2011

«Παρακολουθούσα όλες αυτές τις μέρες τους πολιτικούς μας να προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και αγωνιούσα για το μέλλον του τόπου, για το αύριο των παιδιών μας. Σήμερα επιτέλους τα κατάφεραν. Έχουμε «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» είπαν κάποιοι, κυβέρνηση που υπόσχεται να μας οδηγήσει σε διέξοδο.

 

Μέτρησα 48 ανθρώπους, 48 σωτήρες και έκανα το σταυρό μου, ζωή νάχουν. Θα χρειάζονται όλοι, σκέφτηκα, γιατί άμα δεν χρειάζονταν δεν θα τους τοποθετούσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός που ξέρει καλύτερα από όλους ότι περνάμε περίοδο κρίσης, με ένα εκατομμύριο ανέργους, άλλους τόσους υποαπασχολούμενους και άλλους τόσους εργαζόμενους με μισθούς πείνας. Δεν θα τους έβαζε όλους τη στιγμή που ζούμε με δανεικά. Άρα χρειάζονται και οι 48…Χρειάζεται και ο κύριος Θόδωρος Πάγκαλος που έλειπε για δουλειές στην Κίνα και δεν ξέρω τι αρμοδιότητες έχει, χρειάζονται και οι τέσσερις στο Υπουργείο Άμυνας για να σταματήσουν οι προκλήσεις των Τούρκων σε αέρα και θάλασσα . Θα χρειάζονται και οι τρεις στο Υπουργείο Παιδείας ,Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, άσχετα αν ακόμη οι μαθητές μας δεν έχουν βιβλία, θα χρειάζονται και οι τέσσερις στο Υπουργείο Υγείας γιατί το σύστημα Υγείας εκσυγχρονίζεται, θα χρειάζονται και οι τρεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού γιατί είναι καιρός να μεταλαμπαδεύσουμε ανά την υφήλιο το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Μεταβατική κυβέρνηση, συγκυβέρνηση, κυβέρνηση ενότητας, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ήταν οι όροι που άκουγα χθες το βράδυ στα δελτία ειδήσεων και σε εκπομπές και σκέφτηκα ότι αυτοί οι 49 άνθρωποι μαζί με τον πρωθυπουργό, επειδή ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και τι δεινά τραβάει ο λαός, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις τους αμειβόμενοι με συμβολικό ποσό. Δεν μπορεί δηλαδή, τέτοιες κρίσιμες ώρες, όλοι αυτοί να παίρνουν κατά μέσο όρο από 7.000 ευρώ το μήνα. Δεν ξέρω λοιπόν, μήπως οι ίδιοι ζήτησαν να πληρώνονται για τους τρεις μήνες που θα υπηρετήσουν την πατρίδα, με το μισό ποσό. Εθνικοί σωτήρες είναι και ξέρουν τι τραβάει η πατρίδα μας και ο λαός της.»  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107